Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Válaszd az erdőt a júliusi hőségben! – 5 csodaszép tanösvény egy nyári kiránduláshoz

Az idei nyár már számos forró nappal meglepett minket, és tény, hogy ezeket a vízparton a legjobb átvészelni, de ha erre éppen nincs lehetőségünk, akkor az árnyékos, lombos erdők is segítenek lehűlni. Cikkünkben 5 olyan tanösvényt gyűjtöttünk össze, melyek minden szempontból felüdülést jelentenek a meleg időszakban.

 

Vízfő tanösvény

Egy könnyed hétvégi programnak tökéletes választás lesz az Orfűn található Vízfő tanösvény, mely Pécstől fél óra autóútra található, és nagyjából fél óra alatt körbe is járható. A séta útvonala pallókon indul a városi malmoktól a patakpart mellett, négy állomáson keresztül ismerkedhetünk meg a tájegység természeti és kulturális értékeivel. Az elindulást követően rövid időn belül a Vízfő-barlanghoz érkezünk, ahol a kis folyóvizet tápláló karsztforrás tör felszínre, majd továbbhaladva az itt található láperdőt és színes élővilágát csodálhatjuk meg.

Szállástippek Orfű környékén>>

5 csodaszép tanösvény egy nyári kiránduláshoz - Orfű5 csodaszép tanösvény egy nyári kiránduláshoz - Orfű

 

 

Csodabogyó tanösvény

2021-ben alakították ki a Tenkes-hegyen fekvő Csodabogyó tanösvényt, mely korábban nagyjából 2 kilométer hosszú volt, de két évvel ezelőtt a szakasz körtúrává alakult és 6 kilométeresre bővítették. Az út során 11 tájékoztató tábla vezet be bennünket a Mecsek világába, ahol leginkább az itt fellelhető különleges erdőtársulások kapnak kiemelt figyelmet. Van is miben gyönyörködni, hiszen a megszokott Kárpát-medencei fajok között ritkább balkáni és szubmediterrán típusokkal is találkozhatunk, úgy mint cseres-tölgyesekkel, karsztbokor erdővel, északon pedig tölgy-kőris- és szilligetekkel. Az ismertető táblák tanulmányozása közben érdemes megállni a Tenkes-hegyi kilátónál is, melynek tetejéről elképesztő panoráma tárul elénk Siklósra és a máriagyűdi kegytemplomra.

Szállástippek Siklóson és környékén>>

5 csodaszép tanösvény egy nyári kiránduláshoz - Boldogasszony-kegytemplom5 csodaszép tanösvény egy nyári kiránduláshoz - Boldogasszony-kegytemplom

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!

 

 

Körtike tanösvény 

Ha az Őrségben járunk és az Őrségi Népi Műemlékegyütteshez tartunk, akkor érdemes útba ejtenünk a nemzeti parkhoz tartozó, Szalafőről induló Körtike tanösvényt is. A 6 kilométer hosszú szakasz természetesen egyénileg is megtehető, de érdemes akár vezetett túrán is részt venni, az ösvény 11 megállóhelye igazi érdekességeket tartogat. Láthatjuk az Őrségre jellemző termesztett növényeket, kereshetünk fenyvesalji mohákat, de még a keréknyomokban kialakult tócsák élővilágával is megismerkedhetünk.

5 csodaszép tanösvény egy nyári kiránduláshoz - Őrségi Népi Műemlékegyüttes5 csodaszép tanösvény egy nyári kiránduláshoz - Őrségi Népi Műemlékegyüttes

 

 

Cuha-völgyi pihenőpark és erdei tanösvény

Gyakorlottabb túrázóknak javasoljuk a Bakony gyönyörű medrében elterülő Cuha-völgyi tanösvényt, ahol a meredek sziklafalak közt zúgó patakok meghódítása felejthetetlen kalandnak ígérkezik. A sétautat több helyen vasúti viaduktok és alagutak színesítik, hiszen a vadregényes szurdokot nemcsak közúton, hanem a Cuha-patak mentén haladó millenniumi vonattal is meg lehet közelíteni, melyet egyébként az ország egyik legszebb útvonalának is tartanak. A természeti kincsek mellett a kirándulóhely sok érdekes látnivalót is kínál, érdemes megnézni a hírhedt bakonyi betyár, Savanyú Jóska búvóhelyeként elhíresült Betyárpamlag-barlangot, vagy megkóstolni a Kőpince-forrás éltető, hideg vízét.

5 csodaszép tanösvény egy nyári kiránduláshoz - Cuha-völgy5 csodaszép tanösvény egy nyári kiránduláshoz - Cuha-völgy

 

 

Búbos vöcsök tanösvény

A Kányavári-szigeten található Búbos vöcsök tanösvény biztosan a legkisebbeket is elvarázsolja majd, nem csoda, hogy a gyermekes családok nagy kedvence. A könnyedén megtehető, körülbelül másfél kilométer hosszú sétaúthoz már a megérkezés is izgalmas, egy különleges fahíd segítségével léphetünk be ebbe a kis eldugott világba. A tanösvény célja a Kis-Balaton madárvilágának bemutatása, melyhez 15 állomáson keresztül kapunk segítséget információs táblák által, de nem feledkeztek meg az itt élő denevérfajokról, ahogy a térség vízügyi tevékenységének bemutatásáról sem. A sziget közepén egy kilátó kapott helyet, ahonnan a festői kilátást csodálhatjuk meg, de ha ez sem lenne elég, még egy játszótér is épült a gyermekek számára.

Szállástippek Balatonmagyaród környékén>>

5 csodaszép tanösvény egy nyári kiránduláshoz - Kányavári-sziget Nagy kilátó5 csodaszép tanösvény egy nyári kiránduláshoz - Kányavári-sziget Nagy kilátó

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A jó idő beköszöntével sorra nyitják meg kapuikat a budapesti szabadtéri éttermek és kocsmák, melyek olyan széles palettát vonultatnak fel, hogy alig lehet közülük választani. Rooftop bárok, kerthelyiségek, sörözők és bisztrók várják vendégeiket, hogy végre a zárt tereken kívül is élvezhessük a fővárosi nyári éjszakákat.
Hol meseszerű, hol elgondolkodtató, hol pedig euforikus, de mindenképpen káprázatos látnivalókat, élményeket tartogatott a 7. Zsolnay Fényfesztivál. Az ország első és egyetlen fényfesztiválja több mint százezer látogatót csábított július 6-9. között Pécsre.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.