Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Függőhídtól a láperdők titkáig: 5 lenyűgöző tanösvény, amit be kell járni

Végre itt a tavasz, ezért összegyűjtöttük nektek néhányat a legszebb hazai tanösvények közül, melyekkel érdemes megnyitni az idei túraszezont. Hódítsátok meg a cölöpsétányokon vagy ösvényeken át a természetet, miközben különleges kalandokban lesz részetek!

 

Csónakázás és barangolás a cölöpsétányon: Fényes tanösvény (Tata)

Tata legizgalmasabb látnivalói közé tartozik a sokak által kedvelt Fényes tanösvény, melyet az a 20 ezer látogató is bizonyít, akik tavaly már felkeresték ezt az egyedülálló természeti képződményt. A közel másfél kilométer hosszú, 43 állomást magába foglaló ökoturisztikai útvonal egész évben látogatható, de a tavasz közeledtével mutatja meg valódi szépségét. Ismerjétek meg játszva a láprétek és erdők karsztforrásait, miközben a víz felett pár lépéssel elhelyezkedő cölöpökön sétáltok, majd keljetek át a kötélhídon, csodáljátok meg a hórihorgas, égbe törő égerfákat, pattanjatok csónakba és a csodálatos panorámát se feledjétek el megtekinteni, ami a kilátótoronyból nyílik a környékre!

Szállásajánlatok Tatán>>

Lenyűgöző tanösvények Magyarországon - Lenyűgöző tanösvények Magyarországon -Lenyűgöző tanösvények Magyarországon - Tatai Fényes tanösvényLenyűgöző tanösvények Magyarországon - Tatai Fényes tanösvényLenyűgöző tanösvények Magyarországon - Tatai Fényes tanösvényLenyűgöző tanösvények Magyarországon - Tatai Fényes tanösvény

 

 

Gigantikus függőhíd és egyensúlyozás a farönkökön: Gyadai tanösvény (Szendehely)

A Börzsöny és a Cserhát kapujában álló, szendehelyi  Katalinpuszta Kirándulóközponttól indul hazánk egyik legklasszabb családbarát túraútvonala, a méltán népszerű Gyadai tanösvény. Miután a nagy parkolóban magatok mögött hagyjátok az autókat, vegyétek az irányt a Hangyavasút felé, mely a kicsiknek és nagyoknak is egyedülálló élményt kínál! A csodálatos, több mint 6 kilométer hosszú tanösvény bejárása nagyjából 3 órát vesz majd igénybe, ami alatt a mocsáron átívelő fapallókon, tönkökön és egy óriási függőhídon keresztül vezet majd az utatok. A 13 állomáson lehetőségetek lesz interaktív formában közelebb kerülni a helyi állat- és növényvilághoz, a pihenőknél megállva ráadásul akár szalonnát is süthettek a szabad ég alatt. Az örökmozgó gyerekekre is gondoltunk: az ő energiáikat a fantasztikus, erdei játszótéren lehet majd levezetni.

Szállásajánlatok a környéken>>

Lenyűgöző tanösvények Magyarországon - Gyadai tanösvényLenyűgöző tanösvények Magyarországon - Gyadai tanösvény

Lenyűgöző tanösvények Magyarországon - Gyadai tanösvényLenyűgöző tanösvények Magyarországon - Gyadai tanösvény

Lenyűgöző tanösvények Magyarországon - Gyadai tanösvényLenyűgöző tanösvények Magyarországon - Gyadai tanösvény

 

 

Vadregényes vízi utazás: Tisza-tavi vízi sétány (Poroszló)

Izgalmas szigetek, rejtett holtágak, titkos csatornák szelik keresztül Magyarország második legnagyobb tavának, a Tisza-tónak a vidékét. A hosszú tél után ébredő tavasz előcsalogatja a környéken megbújó állatokat, miközben zöldbe borul körülöttetek a természet. Ekkor érdemes felkeresni a Tisza-tavi vízi sétányt is, mely másfél kilométer hosszan kanyarog keresztül a nádason. Az út bejárata a Fűzfa Kikötőből induló hajójárattal közelíthető meg, miközben szemügyre vehetitek a gazdag helyi élővilágot a madármegfigyelő toronyból és az interaktív táblák segítségével elmélyíthetitek tudásotokat a környezetről. Természetesen, ha erre jártok, akkor megéri benéznetek a neves, Tisza-tavi Ökocentrumba is, mely csodálatos szabadidőparkot, óriásakváriumot, körpanorámás kilátót és ezernyi izgalmas játékot vonultat fel, hogy lenyűgözzön benneteket.

Szállásajánlatok Poroszlón>>

Lenyűgöző tanösvények Magyarországon - Tisza-tavi vízi sétány / Kép:Hortobágyi Nemzeti Park IgazgatóságLenyűgöző tanösvények Magyarországon - Tisza-tavi vízi sétány / Kép:Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Lenyűgöző tanösvények Magyarországon - Tisza-tavi ÖkocentrumLenyűgöző tanösvények Magyarországon - Tisza-tavi Ökocentrum

Lenyűgöző tanösvények Magyarországon - Tisza-tavi ÖkocentrumLenyűgöző tanösvények Magyarországon - Tisza-tavi Ökocentrum

 

 

Egy csodás hely a fővárosban: Sas-hegy tanösvény (Budapest)

A fővárosiak abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy szinte ki sem kell mozdulniuk az otthonukból, máris ott találják magukat az ország egyik legjobb tanösvényén, amit a mészkővel csipkézett Sas-hegyen kell keresni. A káprázatos, maximálisan gyermekbarát útvonalakon tavasszal több vezetett túrába kapcsolódhattok be, melyeket szezonálisan indítanak és felár ellenében vehetőek igénybe. A kényelmesen bejárható tanösvény helyenként meredek hegyoldalon kanyarog, így útközben – és a varázslatos panorámát ígérő kilátóban is –gyönyörködhettek Budapest látképében. Szóval gyerünk, irány a természet!   

Szállásajánlatok Budapesten>>

Lenyűgöző tanösvények Magyarországon - Sas-hegy tanösvényLenyűgöző tanösvények Magyarországon - Sas-hegy tanösvény

 Lenyűgöző tanösvények Magyarországon - Sas-hegy / Fotó:Kézdy Pál, Duna-Ipoly Nemzeti Park IgazgatóságLenyűgöző tanösvények Magyarországon - Sas-hegy / Fotó:Kézdy Pál, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

 

 

Cápafogak és ősi állatok: Ipolytarnóc tanösvény (Ipolytarnóc)

Megkövesedett cápafogakat, levéllenyomatokat és hajdani állatok lábnyomait őrzik azok a lebilincselő tanösvények, melyek az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál lelhetők fel. Az itt található Tuzson lombkoronasétány biztosan egyből levesz benneteket a lábatokról – ahogy  a gyerekeket is –, hiszen a 110 méteres szakaszon madártávlatból tekinthettek le a talpatok alá. A háromemeletes toronyból ráadásul akár száguldó csúszdák segítségével is landolhattok az avarban, hogy hamarabb földet érjetek. Elvégre még várni fog rátok a miocén kori erdő felderítése, ahol egy életre kelt Jurassic Parkba csöppenhettek, miközben a pihenőhelyekkel és hidakkal szegélyezett területen haladtok végig. Barangoljátok be a Kőzetparki, a Biológiai és a Kőszikla ösvényt is!

Szállásajánlatok a környéken>>

Lenyűgöző tanösvények Magyarországon - Ipolytarnóc tanösvényLenyűgöző tanösvények Magyarországon - Ipolytarnóc tanösvény

Lenyűgöző tanösvények Magyarországon - Ipolytarnóc tanösvényLenyűgöző tanösvények Magyarországon - Ipolytarnóc tanösvény

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mezőkövesdet a legtöbben a méltán híres Zsóry Gyógy- és Strandfürdőről ismerik, de sokan a matyó kultúra hazájaként is emlegetik. A kisvárosban található látnivalók zöme is ehhez kapcsolódik, ezeket vesszük most sorra. Tartsatok velünk!
A várak a történelem élő lenyomatai, jó pár közülük túlélt viharos évszázadokat, és ma ugyanazon falak között sétálhatunk, ahol a középkorban nemesek és harcosok rótták a folyosókat. Megmutatunk néhány várat illetve várromot Magyarországon, ha a kirándulást egy kis történelemórával kevernétek.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló a Balatonon
Nézzétek meg a tatárjárás előtt épült magánvárat, gyönyörködjetek a panorámában az árbóc alakú kilátóból, zarándokoljatok el a bányászalakások romjaiból épített kápolnához - a magyar tenger partján mindig akad újabb felfedezésre váró látnivaló. A legjobb balatoni kirándulóhelyekből és látványosságokból gyűjtöttünk most össze néhányat.
10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.
Hamisítatlan kastély hangulat, feltöltődés, garantált pihenés Szilvásváradon - La Contessa**** Kastélyhotel
Egy kellemes masszázs, egy hangulatos séta a romantikus kastélyparkban vagy egy ínycsiklandozó gasztronómiai kalandozás; a testi-lelki feltöltődés garantált! Válasszátok ti is a szilvásváradi La Contessa Kastélyhotel legjobb wellness csomagját!
Lélegzetelállító várak és várromok szerte az országban
A várak a történelem élő lenyomatai, jó pár közülük túlélt viharos évszázadokat, és ma ugyanazon falak között sétálhatunk, ahol a középkorban nemesek és harcosok rótták a folyosókat. Megmutatunk néhány várat illetve várromot Magyarországon, ha a kirándulást egy kis történelemórával kevernétek.
Hol nyaraltok idén? TOP 10 nyári úti cél belföldön szállásajánlóval
Hova utaztok idén nyáron? Felfedeznétek egy újabb helyet az országban, vagy van bevált úti célotok, ahova bármikor szívesen visszatértek? Ha az idei nyaralás még a tervezési fázsban van és tanácstalanok vagytok, hogy hova utazzatok, ez a lista segíteni fog. Elhoztuk ugyanis azt a 10 helyet, amit a legtöbben választottatok nyári úti célul, ráadásul a szálláshelyek közül a 2 legnépszerűbbeket is bemutatjuk városonként.