Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz

A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.

 

A tanösvények kiépített, izgalmas információkkal ellátott bemutató útvonalak. Természeti értékekről, geológiai, történelmi, és akár kultúrtörténeti érdekességekről is tudomást szerezhetünk ilyen formában. A sokrétű tényeket rejtő táblák mellett gyakran interaktív feladatokkal is találkozhatunk, így garantáltan kalandos kikapcsolódásban lesz részünk, ha felkerekedünk.

A terület jellegzetességei mellett a természetvédelemről is sok mindent megtudhatunk, a szórakozás és a szemléletformálás így hát kéz a kézben járnak. A tudásanyagok kicsik és nagyok figyelmét egyaránt megragadják, ha tehát több generáció vesz részt a túrán, a tanösvény ideális választás. Íme, 5 bámulatos helyszín!

 

Kitaibel Pál tanösvény - Somlóvásárhely

A Somló Tájvédelmi Körzet egyik tanösvénye a botanikus Kitaibel Pál nevét viseli. Az útvonal mindössze 3 kilométer hosszú, 9 állomásból áll, és önmagába tér vissza. A páratlan szépségű ösvény legelső állomása a hegy oldalában, a Margit-kápolnánál található. További megállói a Somló számos természeti értéket felvonultatják: egyedi bazaltformák, bokorerdő, kaszálórét, az északi lejtők erdői, valamint ritka növény- és állatfajok tárulnak elénk. Láthatjuk még a több száz éves somlói várat, és átélhetjük a messze híres borokat adó, hegylábi szőlőtermesztés hangulatát.

5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz - Szent Margit-kápolna (Somlóvásárhely)5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz - Szent Margit-kápolna (Somlóvásárhely)

 

 

 

 

Felsőszeri tanösvény - Szalafő

Mindig is vonzott az Őrség népi építészete? A Felsőszeri tanösvényen túrázva többek között ebbe is betekintést nyerhetünk. Az 1,7 kilométer hosszú ösvény a Szalafő-Felsőszeri buszfordulótól indul, majd az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél ér véget. Terepi és közúti gyaloglás váltja egymást, de 1 óra alatt mindent kényelmesen végigjárhatunk. Ha az őrségi népi életmódot alaposabban górcső alá vennéd, ne felejtsd, hogy a műemlékegyüttest csak belépőjeggyel lehet látogatni!

5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz - Fotó: Őrségi Népi Műemlékegyüttes 5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz - Fotó: Őrségi Népi Műemlékegyüttes

 

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarországi naturista szaunák, ha ledobnád a textilt az izzadáshoz!
A szaunázás igazi orvosságként hat szervezetünkre, javítja a vérkeringést és az immunrendszert, miközben a méreganyagok távoznak. A naturista szaunákban meztelenül élvezhetjük a forró levegő jótékony hatását, azonban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy minden hely különböző szabályokhoz köti a kabinok textilmentes használatát, ahogy a kukkolás és a másik méregetése is szembe megy az etikettel. Lássuk, hogy idehaza hol van lehetőségünk fürdőruha nélküli szaunázásra!

 

 

Tatai Fényes tanösvény - Tata

Ismerd meg a titokzatos láperdők és karsztforrások világát, kelj át a bájos tündérrózsákkal borított tavon, és lépcsőzz fel a Nagy-Égeresben található kilátóba, ahonnan páratlan kilátás nyílik a láperdőre! A helyi természeti jelenségek és az élővilág kisebb-nagyobb csodáit a Fényes tanösvény cölöpsétány 43 állomásán keresztül térképezheted fel. A mai napig aktív, 20-22 Celsius-fokos, enyhén szénsavas vizű karsztforrások felszínén mókás buborékok táncolnak, a lápból fatörzsek leskelődnek, az 1,5 kilométer hosszú sétád során pedig pókbangót, fehér tündérrózsát, erdei fülesbaglyot, sőt cigányrécét is felfedezhetsz.

5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz - Tatai Fényes tanösvény5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz - Tatai Fényes tanösvény

 

 

 

 

Óbánya-Kisújbánya tanösvény

Ha romantikus kirándulásra adnád a fejed, az Óbánya és Kisújbánya között húzódó völgy telitalálat. A 3 kilométeres ösvény olyan természeti szépségeknek ad otthont, mint a Csepegő-szikla és a Ferde-vízesés. És vajon mitől ferde a híres vízesés? A meredek mészkősziklát tektonikus mozgások billentették ki a helyéről, csodaszép, ferde vízzubogást eredményezve. A vadregényes terep többször is megkívánja, hogy átkeljünk a patakon, így a vízálló cipőnket jobb, ha nem felejtjük otthon (ahogy az egy pár cserezoknit sem). Ha megéhezünk a patakon való átszökkenésekben, a Pisztrángos-tó melletti halsütő gyógyír lehet a gondunkra.

5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz - Ferde-vízesés5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz - Ferde-vízesés

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Mesébe illő mandulafavirágzás – Hol kapjuk lencsevégre a legszebbeket?
A Gellért-hegyen ágaskodó, szebbnél szebb virágokat hozó mandulafa az egyik legnépszerűbb tavaszi célpont a budapestiek és a fővárosba érkező kirándulók körében. A csonthéjas termést adó fa egyik legszebb fázisát azonban országszerte sok más helyszínen is megcsodálhatjátok (zömében a Balaton-felvidéken). Készítsd a kamerádat, hiszen lehetetlen kép nélkül hazatérni a mandulavirág-mámorból!

 

 

Malomkő tanösvény - Sárospatak

Ahogy hosszabbodnak a nappalok, a nagyobb túrák is terítékre kerülhetnek. A sárospataki Malomkő tanösvény 12 kilométer hosszú, ám minden lépés megéri, hiszen 11 állomása bámulatos helyeken visz végig. Első megállója az Iskolakertnél, az utolsó pedig a Rákóczi várnál található. Útközben sem maradunk látványosság nélkül: a Megyer-hegyi malomkőbányánál és tengerszemnél olyan, mintha másik bolygóra csöppennénk. Ám az ösvény olyan csodákat rejt még, mint a Nagy Botkő gejzírkúp, a mészkerülő tölgyesek, a várkert, és a Mandulás dombocska lejtősztyepprétje.

5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz - sárospataki Rákóczi vár5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz - sárospataki Rákóczi vár

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kolodko Mihály legújabb mini alkotása ezúttal egy fejhallgató, melyet a budapesti MÜPA előtt helyezett el a főkorlátra akasztva.
A Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nkft. a Nemzeti Várprogramnak köszönhetően 1,1 milliárd forintos uniós forrásból újította fel a sümegi várat, melynek keretein belül a teljes keleti szárny megújult.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.