Evangélikus Országos Múzeum Budapest bemutatkozása
A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Levéltára és Könyvtára mellett 1979-ben nyitotta meg kapuit - a gyűjteményügy harmadik ágaként - a Múzeum. Kiállításunkon a magyar protestantizmus történelme folyamán először mutatjuk be a 3%-nyi evangélikusságnak sok viszontagság között fennmaradt legfontosabb írásos, nyomtatott és tárgyi emlékeit.
A tárlat megrendezését egyháztörténeti és művelődéstörténeti szempontok vezették. Arra a kérdésre kerestünk választ, hogy a Kárpát-medencének az Ágostai Hitvalláshoz ragaszkodó magyar, német és szlovák ajkú lakossága mennyiben járult hozzá az evangélium terjesztéséhez és nemzeti kultúránk fejlődéséhez. Nyitva tartás:K-V 10-18KiállításokEvangélikusság a magyar kultúrában
Régi adósságomat teljesítettem elsősorban önmagam felé, 4 évtizede járok-kelek itt heti, korábban napi gyakorisággal a Deák téren, most végre sikerült bemenni a múzeumba is, amely a tér leghangsúlyosabb épülete, az Evangélikus Templom és az egyházi óvoda mellett található. A felnőtt belépő 1800 Ft, a kabátot, táskát ingyenesen be lehet tenni kulcsos szekrénybe.
A program egy kb. 5 perces angol és magyar feliratos bemutató filmmel kezdődik. Utána az utcaszinten egy nagyobb és két kisebb teremben látható az állandó gyűjtemény. Az alagsorban a II. világháború idején a templom alatt működő óvóhely és rejtekhely emlékezete, mellette egy előadóterem található, ahol a Kutatók éjszakája programra készülődtek éppen. Szintén itt az alagsorban szoktak helyet kapni az időszakos kiállítások. Az egyik muzeológus hölgy mindent akkurátusan megmutatott, elmagyarázott. A Magyarországi Evangélikus Egyház 2017-ben ünnepelte megalakulásának 500. évfordulóját, a múzeum ebből az öt évszázadból villant fel számos emléktárgyat. A kiállításon többször előfordul II. József császár, az ő türelmi rendeletének köszönhető ugyanis az evangélikus egyház elfogadottá válása, legalitása, majd utána a templomok építése országszerte. Érdekesség, amit itt tudtam meg, hogy a vallásalapító Luther Márton végrendeletének eredeti példánya Budapesten található (a Levéltárban), itt a múzeumban a másolata és interaktív fordítása látható. További érdekesség volt Petőfi Sándor restaurált keresztelő medencéje a lépcső tetején.
Az evangélikus egyház elég békés intézmény, hirtelen nem is tudnék nagyon valami gonoszságot az orrukra kenni, mint a nagyobb történelmi egyházaknak. Ezek inkább békében, szeretetben voltak el, zenében vagy jócselekedetekben. Persze, hogy az ember jó szívvel meglátogatja a róluk szóló múzeumot is. Jó élmény.
Mindenki szeretettel fogad, mesél, útmutat, informál, egy ráhangoló kisfilmet is megnézhettem a pénztár előtti csarnokban, érdekes is volt. Nem volt tolakodó, nagyvonalakban vázolta az egyház történetét. A kiállítás nem kronológikus, bárhol el lehet kezdeni, vagy folytatni tovább. Vázolja az egyház és az állam viszonyát, a híres türelmi rendelet tette lehetővé az ő működésüket is, Petőfi-kéziratot is meg lehet csodálni, keresztelőedényeket, minden fiók kihúzható és böngészhető, engem mégis a lejobban az a pincerész ragadott meg, ahol annak az emlékei láthatók, hogy az evangélikusok hogyan bújtatták, mentették a zsidókat a második világháború alatt. Szóval, viszonylag sokrétű a bemutató, a pincében ezen kívül még az egyház és a zene kapcsolata kapott nagyobb teret, mindenkinek ajánlom szívesen, nem elmenni mellette, megnézni!