Kolodko: Pinokkió miniszobor Budapest bemutatkozása
A Kolodko miniszobor 2026. július 25-én jelent meg a Széchenyi István téren, közvetlenül a Magyar Tudományos Akadémia előtt, a 2-es villamos megállójában, a támfalba süllyesztve. A művész egy diplomás sapkát adományozott a fabábúnak, aki a hazugságairól és emiatt megnövő orráról ismert.
Egy hónappal ezelőtt került a kis Pinokkió-figura a 2-es villamos Akadémiánál lévő megállójába, a kőfal résébe. Mi pár nappal azután jártunk, várakoztunk ott, de a hőségtől úgy el voltunk bágyadva, hogy nem egy ilyen picurka szobrot, nagyobb dolgokat sem vettünk volna újdonságként észre.
Szégyellettem is a bambaságunkat, amikor olvastam, hogy Ugor kolléga talán nem sokkal előttünk, utánunk ott járt és ő észrevette, majd megírta a beszámolót róla. Ma vitt újra oda az utam, és mivel már tudtam, hogy mit és hol kell keresnem, a villamosról leszállva rögtön megláttam a kis bronzba öntött fabábut. Hogy mi lehet az aktualitás? Talán a születési évforduló közeledte: novemberben lesz 200 éve, hogy Firenzében megszületett Carlo Collodi, a Pinokkió mese szerzője. Olaszországban pedig már hónapok óta ünneplik Pinokkió alkotóját. Ez azonban a legkevésbé sem segít megérteni, Kolodko mester miért helyezte éppen a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletet parancsoló épületének közelébe a kis hazudóst, a diplomázók kalapjával a fején. Ráadásul, közelről jól megnézve, nem is olyan fiatal már ez a Pinokkió, gondterhelt az arca, ráncolja a homlokát. Olvastam már mélyen szántó magyarázatokat, de az alkotó bármelyikre mondhatná, hogy akarta a fene vagy gondolta a fene. A magam részéről az jutott eszembe, hogy amikor megkaptuk a diplománkat, kalap nélkül, mert akkor itt még nem volt szokásban, meggyőződéssel hittük, hogy mi már mindent tudunk a szakmánkról. Meg is érdemeltük volna tévedésünkért, mint Pinokkió a hazugságokért, a hosszú orrot.
Újabb Kolodko-szobrocska, újabb felfedezés és beszámoló. A nyaralás miatt a július végi látogatásról némi késedelemmel, most teszek csak tájékoztatást. Helyszín a Magyar Tudományos Akadémia parkolója előtti 2-es villamos megállója. A kő támfalba lett ügyesen - és reméljük elég tartósan és lopásbiztosan!
- beleépítve ezúttal Pinokkió. Pinokkió itt mint diák, egyetemista jelenik meg, akinek bús ábrázata és lógó, hosszúra nyúlt orra arról tanúskodik, hogy nem ő lett az évfolyam első. A kis szobrocska úgy lóg le a kőfalról, mintha egy fogasra lenne felakasztva, talán büntetésben van? Minden esetre nagyon aranyos kis szobor ez is. Ottjártamkor többen is keresték, majd fotózták. Egyébként elég nehéz fotózni, mert elég speciális az elhelyezése és a felfüggesztése. Nem tudom amúgy, mi történhetett Kolodko mesterrel, de nagy örömünkre mostanában igen aktív és termékeny lett. Várjuk a további kis szobrokat!
Rendkívül termékeny korszakát éli Kolodko mester, a napokban megjelent pár új szobra a köztereken, többek között ez a Pinokkió-figura is, a 2-es villamos megállójában. A játékos mesélés folytatódik, fel tudnád sorolni hirtelen, segítség nélkül, hány mesehős került az utcára az ukrán művész keze által?
Na és miért pont a Pinokkió és miért pont ide? Hát látod, ott a Magyar Tudományos Akadémia a képen. A kis fabábu (ami most fémbábu) fején meg ott van a talár-sapka, azaz a levizsgázottak, végzettek, tudók fejviselete. Orra hosszú, tudjuk, akkor nő meg, ha hazudik. Itt most ki van akasztva a falra, talán büntetésből, talán lógó orral, talán hazudott, talán a sapka is hazugság. Talán áltudományokra utal a szobor, többen megpróbálták már megfejteni a titkát, hasonló vagy eltérő eredménnyel. Ezért aztán rád van bízva, hogy mit látsz benne, miért éppen ő, miért éppen most és miért éppen ide?