Kolodko: Piszkos Fred miniszobor Budapest bemutatkozása
Kolodko Mihály alkotása 2025. december 26-án került felállításra az id. Antall József rakpart szélén, a Magyar Tudományos Akadémiával szemben. Piszkos Fred egy rozzant láda tövében heverészik, szájában pipával.
Nahát, így jár az ember. . . . amikor napvilágra került, hogy megszületett, azonnal elzarándokoltam megnézni, aztán vártam, vártam, hogy felkerüljön ide, és mire felkerült, már ki is derült, hogy nem én voltam itt először. :o)) Ilyen a sors. . .
Szóval, szép napsütésben (ami nagy dolog, mert hetek óta nem sütött a nap), megleltem Piszkos Fredet a rakparton, karácsony után volt ez közvetlenül, elképesztő embertömeg hömpölygött a Lánchíd pesti hídfője körül, érezhetően nagyobb létszámú külföldi csoportok vezetőkkel, botra tűzött kis cuccokkal, hogy felismerhetőek legyenek a tömegben, hangosbeszélőkkel, fülhallgatókkal. . . úgy kellett lefurakodni közöttük a rakpartra. Aztán persze ott már álltak a Kolodko-rajongók, szépen, sorban, ahogy szoktak. Egy olasz nő egy fehér díszkutyát sétáltatva egyszerűen letelepedett Fred bátyó feje mellé, aztán nem ment onnan. Szóval, nem nagyon lehetett volna fényképezni, csak a piros nadrágos fenekével együtt. Tűrt, tűrt a fanklub, ráutaló magatartásokat tettünk, hogy bizony ezt a kis izét fényképeznénk, megoldható lenne, hogy a fenekét vinné arrább, angolul is elhangzottak célzások, valaki mondta ingerülten, hogy nemsokára úszni fog a rohadt kutyájával együtt, egy karakán szőke csaj meg türelmét vesztve egyszerűen letolta onnan. Volt némi talján méltatlankodás, de aztán elmentek. Mi meg szépen sorba rávetültünk a kis regényhősre, aki előmászva törött ládájából napozott éppen és tűrte a népszerűséget.
Kihagyhatatlan 2025. december 28.csoporttal járt itt
December 26-án közhírré tétetett, hogy megérkezett a legújabb Kolodko Mihály szobrocska. Ezúttal Rejtő Jenő legendás hősét, Piszkos Fredet mintázta meg a művész úr. Helyileg ismét a Duna-parton kószáltunk, keresgélve a kis szobrot, ami napnyugta után nem is volt olyan könnyű feladvány.
De aztán csak meglett a lusta kópé, aki egy hajókikötő oszlop mellett pihenget egy láda árnyékában, természetesen a Kapitány szájában elmaradhatatlan a pipa. Helyileg a Magyar Tudományos Akadémiától jobbra, a Duna-parti sétányon, a Lánchíd előtt találjuk meg. Segítettek a megtalálásban az időközben felkerült fotók a facebook csoportban, valamint az, hogy ez az oszlop meg van dőlve. Jó keresgélést minden Kolodkó rajongónak!