A Váci utcában gyakran találkozhatsz vele, ha erre jársz, mármint a híres utca délebbi szakaszán. Kiemeli a többi templom közül az a tulajdonsága, hogy ez általában nyitva is van. (Ahogy kolléganő is említette. ) De a belvárosi templomok általában nyitva is vannak, a többi is, a bezárt templomot meg minden gyülekezet kenje a hajára, mert minek az?
Szóval a templomok úgy élik többszázéves életüket, hogy felépülnek, leégnek, lerombolják őket, újjáépítik, ilyen rend megépíti, később olyan rend használja, amolyan rendet feloszlatják, az emilyent meg újra engedélyezik. Nekem ez csak megmarad az un. angolkisasszonyok templomának, meg annak, hogy Varnusz Xavér játszik fent az orgonáján. Kinek milyen emlékei vannak erről. Most például betelepedtem az imádkozók, meg a lézengő turisták közé, és félig imádkozó voltam, félig meg lézengő turista.
Több alkalommal jártam már ebben a templomban, amely úgy vélem, próbál nyitott, elérhető lenni az emberek számára, értem ezalatt, hogy sokszor található nyitva az ajtaja, nemcsak a misék idején. Továbbá szoktak itt koncerteket, hangversenyeket is tartani. Az elhelyezkedése központi, a Váci utca sétálóutca déli szakaszán, a Ferenciek tere közelében.
Rengeteg turista fordul itt meg minden napszakban. A környéken főleg vendéglátó helyek és souvenir boltok találhatóak. Legutóbb egy szomorú személyes esemény kapcsán jártam itt, egy közelmúltban elhunyt barátunk búcsúztatóján. A római katolikus templom védőszentje Mihály arkangyal, a XVIII. században épült barokk stílusban. A templomot több rend is megkapta, használta, a feloszlatott domonkosok után a pálos rend, majd az angolkisasszonyok tanító rendje, amelyet a kommunisták oszlattak fel 1950-ben. Egy tornya és szép orgonája van. A templom szép, felújított állapotban van. Az altemplomban fülkés urnatemető található, de ez nem volt nyitva ottjártunkkor.