Miután az ország szinte valamennyi Mária -kegyhelyén előfordultam, azt kell mondjam, hogy ez a visszafogottabban kiépítettek közé tartozik. Ragadtak ehhez is regék és mondák, a törökök elől visszavonuló keresztény seregek sebei begyógyultak a víztől.
Egy halász talált a Dunában egy fából faragott Mária szobrot, és annyira megörvendett vala, hogy épített neki valami tákolmányt, a fia meg egy még nagyobbat. A földesúr meg, amikor megmenekült a lápból, egy igazi kápolnát. . . hát szóval, így megyen ez. A templom leégett, de a szobor ép maradt. Nahát. Egyébként rendbe van hozva a kápolna, az egyik oldalán hátul található az automatikusan elzáródó csappal megáldott szentkút, egyébként a forrás az oltár alatt van, na, én is megengedtem a vizet és gyógyultam is egy csodálatosat. A kápolna másik oldalán kis betoncsonkok vannak katonás rendbe állítva, feltehetően arra szerelik a padokat, ha sok a nép, aki idezarándokolt. Van egy kis kőasztal, hátul pedig egy beton szószék, tehát alkalmas időben szabadtéri előadások is vannak. Szép, szomorkás, árnyas környezet.
Kihagyhatatlan 2023. március 21.a párjával járt itt
A falu, a térség legismertebb bucsújáró helye. Több legenda meséli el a a máriakálnoki ártérben épült kápolna történetét. A kis építmény 1663 óta állt, de az áradás többször elöntötte, de mégsem a víz, hanem 1873-ban tűz pusztította el. A mennyezet leszakadt, az oltárkép elégett, de a Mária-szobor csak megpörkölődött.
A mai középtornyos egyhajós épület 1874-ben készült a neoromán építészet stílusjegyeinek felhasználásával. Szép parkon keresztül, a múzeum mellett elhaladva érjük el a kápolnát. Körbejártuk, bemenni nem lehetett és a Szentkút vize sem folyik még a "téli" időben.