Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A varázslatos Szigetköz: utazás a természet vadregényes birodalmába

„Az ezer sziget országának” becézett, Kisalföldön elterülő Szigetközt láperdők, ligeterdők, mocsárrétek és hihetetlenül gazdag élővilág alkotja. Az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében fekvő kistájon a természet az úr. Így, ha szeretnétek egy jót kirándulni, biciklizni, evezni, horgászni vagy mesés településeket látni, biztosan jó helyen jártok!

 

Hamisítatlan vízi labirintus szövi át a vadregényes, folyóhordalékból épült Szigetközt, mely a maga 375 négyzetkilométeres területével Magyarország legnagyobb szigetének számít. Ez a gyönyörű vidék pedig valósággal tobzódik a szebbnél szebb természeti kincsekben.

 

Kis magyar élővilág, ami rabul ejti a szívet

A 9157 hektáros Szigetközi Tájvédelmi Körzetben a ritka növények táborát erősíti az égszínkékben pompázó kornistárnics, a vattapamacsokra emlékeztető, keskenylevelű gyapjúsás és a lilás mocsári kosbor. Nem túlzunk, ha azt állítjuk: a hazai állat- és növényvilág legnagyobb része megtalálható a Szigetköz páratlan területén. Erre kitűnő példa, hogy a magyarországi halfajok 80 százaléka úszkál békésen a felszín alatt – élükön a lápi póccal, a selymes durbinccsal, valamint a botos kölöntével, melyek egytől egyig a védett lakók közé tartoznak.

A varázslatos Szigetköz: utazás a természet vadregényes birodalmábaA varázslatos Szigetköz: utazás a természet vadregényes birodalmába

 

 

Természetközeli program a nádas-ösvények között

Szerezzetek új élményeket és fürkésszétek ki a természet titkait közvetlen közelről, egy lenyűgöző vízi túrán! Pattanjatok kenuba/kajakba Dunaszigeten, ahol egy térképpel magatok fedezhetitek fel a csodálatos élővilágot! Útközben nyugalmat árasztó holtágakon és iparkodó folyószakaszokon át lapátoltok majd, ahol vidrákkal, hódokkal, szarvasokkal, valamint több mint 230 madárfajjal futhattok össze. Ha azonban a hőség tűrhetetlenné válna, bármikor kereshettek egy kikötésre alkalmas fürdőzőhelyet is magatoknak. Szállástippek Dunasziget környékén>>

A varázslatos Szigetköz - dunaszigeti Hallépcső/ Fotó: ittjartam.huA varázslatos Szigetköz - dunaszigeti Hallépcső/ Fotó: ittjartam.hu

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 toplistás vendégház csendes elvonuláshoz
Ha nyugalomra vágysz a napi jövés-menés helyett, és elvonulnál a világ elől néhány napra, akkor jó helyen jársz! Cikkünkben 5 olyan vendégházat hoztunk el nektek, ahol legfeljebb a tücskök ciripelése töri majd meg a tökéletes csendet.

 

 

Festői séta a Morotva-tó körül

Biztosan akad olyan, aki szívesebben marad a szárazföldön, így ha ezt a tábort erősítitek, akkor szuper kirándulásra hív benneteket a dunaszegi Morotva-tavi tanösvény. A laza, másfél kilométeres séta leköveti a csillogó tó partvonalát, miközben információs táblák sorával mutatja be a helyi élővilágot. Az idilli látvány mellett madármegfigyelőként szolgáló kilátó és pihenőpontok színesítik az utat. Szállástippek Dunaszeg környékén>>

Plusz tipp! Brekegő békák és evickélő vadkacsák vigyázzák a lépteiteket egy hosszabb, 7 kilométeres gyalogtúrán a lipóti Holt-Duna mentén is, ahová érdemes távcsővel felszerelkezve menni, melynek nagy hasznát vehetitek a madárles tetején.

 

 

Könnyed biciklis kirándulás

Az érintetlen természet szépségében gyönyörködhettek akkor is, ha biciklivel indulnátok el felfedezni a Szigetközt. Dunakilitiről kevesebb, mint 40 km-es körtúrát tehettek MosonmagyaróvárMáriakálnokDunasziget–Cikolasziget–Tejfalusziget érintésével, ami hozzávetőleg 4 óra alatt teljesíthető. Igen ám, de ez az idő jelentősen megnyúlhat, ha útba ejtetek néhány szuper látnivalót. Mondjuk a búcsújáróhelyként ismert, máriakálnoki Sarlós Boldogasszony-kegykápolnát vagy a Dunakiliti Duzzasztót.

A varázslatos Szigetköz - máriakálnoki Sarlós Boldogasszony-kegykápolna/ Fotó: ittjartam.huA varázslatos Szigetköz - máriakálnoki Sarlós Boldogasszony-kegykápolna/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Elragadó települések a Szigetköz vidékén

Lipót

Lipót és Darnózseli között húzódik a települések büszkesége, a 2,8 km hosszú gesztenyefasor. Térjetek be „a legtermészetesebb fürdőbe”, ami vízesésekkel, tiszta medencékkel, gyors csúszdákkal, közönségkedvenc sodrófolyóval és két gyógyvizes medencével káprázatja el a hűsítő kikapcsolódásra vágyókat! Szállástippek Lipót környékén>>

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@lindaseregi által megosztott bejegyzés

 

 

Lébény

A Szent Jakab zarándokút végpontja is a Szigetközbe, azon belül a lébényi, román stílusban épített Szent Jakab-templomhoz tart. Mondani sem kell, hogy a városka milyen fontos vallási kegyhelyként működik. A szakrális kincsek között megéri felkeresni a Szent Antal-kápolnát is. Szállástippek Lébény környékén>>

A varázslatos Szigetköz - lébényi Szent Jakab-templomA varázslatos Szigetköz - lébényi Szent Jakab-templom

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Varázslatos települések a Dunakanyarban, ahol a hegyek és a folyók összefutnak
Vízmosta szigetek, festői parkerdők, hegyek közé szorult völgyek, valamint a régió legszebb panorámát nyújtó kilátói miatt annyira kedvelt a természetbarátok körében a Dunakanyar. Persze ez csak félig igaz. Hiszen ezeken a Budapesthez közeli kirándulóhelyeken olyan mesés településekkel is találkozhatsz, ahol a kiadós városnézésről sem kell lemondanod.

 

 

Mosonmagyaróvár

Egykor Hunyadi Mátyás is raboskodott a híres mosonmagyaróvári várban, mely a XIII. század óta magasodik a város szívében. Ma azonban szuper kiállításra lelhettek a földszinten. A látnivalók sora azonban nem ér véget itt, hiszen a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont a családosoknak akár egész napra való szórakozást ígér. A szabad ég alatt bukkanhattok rá a Szigetköz Kalandparkra is, ahol a folyó felett suhanhattok át a csúszópályán. Aki viszont lazításra, napozásra és csobbanásra rendezkedne be, annak irány a Flexum Thermal & Spa fürdő, mely a csemetéknek spray parkkal, csúszdákkal, bébi- valamint gyermekmedencével szolgál!

Plusz tipp! Ásványrárón barangolva nézzétek meg az Árvai-zárást és a hallépcsőt, melytől nem messze egy igazi csemegébe botlik az ember. Aszályosabb időszakokban kibukkan a víz alól a Duna mellékágában pihenő, elsüllyedt, vasbetonból épült szállítóhajó roncsa.

A varázslatos Szigetköz - mosonmagyaróvári várA varázslatos Szigetköz - mosonmagyaróvári vár

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ismeritek az érzést, amikor dühösek, csalódottak vagy épp szomorúak vagytok, de a kedvenc dalotok hallgatása közben felvidultok? Nos, ez nem véletlen. Tudományos tény, hogy zenehallgatás közben csökken a mentális stressz, erősödik az immunrendszer és a hangulatunk is javulhat. Ezért most olyan szuper programokat, látnivalókat hoztunk, ahol a zenéé lesz a főszerep. Barlangi koncertek, csodás kiállítások és lebilincselő múzeumok várnak rátok Magyarországon.
Ülj be Magyarország egyik legszebb és legkülönlegesebb könyvtárába, ahol faragott bútorok, valamint márványkandalló mellett merülhetsz el kedvenc könyvedben – elképesztő elegancia mellett, a budapesti Wenckheim-palotában! Vagy csak nézelődnél? Akkor keresd fel velünk 5 kedvenc hazai könyvtárunkat, ahol szemed-szád tátva marad majd!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.