Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

„Tüskevári Tündérkert” és Rákóczi pihenőhelye – sziget-túrák tavaszra

Ismered Magyarország legszebb szigeteit? Tudod, hová indulj, ha természetközeli, vízparti sétára vágysz? Kerekedj fel velünk, mert különleges sziget-túránkon a „tüskevári Tündérkertet” és Rákóczi pihenőhelyét is útba ejtjük!

 

Matula bácsi nyomában: Molnár-sziget (Budapest)

Létezik egy rejtőzködő, eldugott hely Budapest szívében, ahol vadregényes vízparti környezetben szakadhatsz ki a nyüzsgő fővárosi forgatagból. A Soroksári- vagy Ráckevei-Kis-Duna-ágon, a természet építette Molnár-szigeten lehetőséged lesz belecsöppenni Fekete István Tüskevárának idilli, háborítatlan hasonmásába. A vizet simogató fűzfák, a vadászó vadkacsák és a sokszínű élővilágtól hangos nádasok ideális kirándulóhelyet teremtenek egy könnyed sétához, mely a fotózás szerelmeseinek is igazi csemege lesz. Gyerekekkel feltétlenül kutasd fel a családoknak kialakított pihenőparkot, a Tündérkeret is, ahol kötélpályán és játszótéren vezethetik le a lurkók a felesleges energiát!

Sziget-túrák tavaszra: Molnár-sziget/ Fotó: Tündérkert facebook oldala, Majális 2023Sziget-túrák tavaszra: Molnár-sziget/ Fotó: Tündérkert facebook oldala, Majális 2023

 

 

Felfedezőút Rákóczi pihenőhelyén: a Prímás-sziget (Esztergom)

Esztergomban 2,7 kilométer hosszan nyújtózik a Prímás-sziget a lustán áramló Dunában, mely a hangulatos korzózásokra és más élményszerzésre is remek lehetőséget kínál. Benevezhetsz egy szuper hajókirándulásra vagy szép időben kipróbálhatod a számos sportpályát! Ellenben, ha szívesebben fedeznéd fel a Prímás-sziget titkait, akkor zarándokolj el az északi csücsökbe, ahol állítólag Rákóczi Ferenc is megpihent a város bevétele után! De itt lelhetsz rá az 1935. október 6-án emelt Országzászlóra is. A panorámás szigetcsúcsról kiváló rálátás nyílik majd a Várhegy tetején ülő Bazilikára, a Nagy-Duna fölött feszülő Mária Valéria hídra és a folyómederből magasodó ipari műemlékre, az Esztergomi szénrakodóra is.

Sziget-túrák tavaszra: Prímás-sziget (Esztergom)Sziget-túrák tavaszra: Prímás-sziget (Esztergom)

 

 

Csodahely, ahol megérint a természet: Szigetköz

52,5 kilométer hosszú és nagyjából 6-8 kilométer széles Magyarország legnagyobb szigete, a Győri-medencébe ékelődött, 375 négyzetkilométeres Szigetköz. A Mosoni-Duna és az Öreg-Duna által határolt terület Magyarország egyik legszebb vidéke, ahol nyugodtan dőlhetsz hátra a természet ölelő karjaiba. A hihetetlenül gazdag állat- és növényvilág jeles képviselővel lépten-nyomon találkozhatsz még egy rövidke kirándulás során is, mely igaz a Felső- és Alsó-Szigetközre is. Nézd meg közelebbről az ország első természetes hallépcsőjét, a Szigetköz dunaszigeti ágainál létrejött Denkpáli Hallépcsőt, valamint a híres búcsújáró helyet, a Máriakálnoki Sarlós Boldogasszony-kápolnát, ahol a rózsák között is ücsöröghetsz a mesés Rozáriumban! Sőt, ha belefér, vedd célba a Hédervári kastélyparkot is!

Sziget-túrák tavaszra: Denkpál Hallépcső (Szigetköz)/ Fotó: ittjartam.huSziget-túrák tavaszra: Denkpál Hallépcső (Szigetköz)/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Frissítő a léleknek Buda és Pest között: Margit-sziget (Budapest)

Középkorból örökölt, szakrális építészeti emlékektől, gyönyörű szoborcsodáktól és más izgalmas kalandoktól hemzseg a 96,5 hektáros, budapesti Margit-sziget, melynek IV. Béla király lánya, Árpád-házi Szent Margit a névadója. A varázslatos szigeten, álomba illő természeti környezetben szellőztetheted ki a fejed – ezernyi látnivaló mellett. Találj rá a Japánkert halastavában a „budapesti kishableányra“ vagy mászd meg a nyolcszögletű Víztornyot a lehengerlő panorámáért! Belefér még egy kis kaland? Akkor hagyd, hogy elbűvöljön hazánk legnagyobb méretű zenélő szökőkútja!

Sziget-túrák tavaszra: Margit-sziget (Budapest)Sziget-túrák tavaszra: Margit-sziget (Budapest)

 

 

Frissítő kaland a természetben: Nagy-Pandúr sziget (Baja)

A szüntelenül mozgó Duna egy újabb alkotását figyelhetjük meg a Bajától délnyugatra fekvő Nagy-Pandúr-szigeten, melynek partjai lassan, de kitartóan, jelenleg is formálódnak. Kösd össze a felfedezést egy kellemes gyalogtúrával vagy biciklizéssel a természetben, ami közben tökéletes rálátás nyílik majd a városra! Csodáld meg a Duna és a Sugovica összefolyásánál álló Türr István-kilátót is! A szigeten meghúzódó Pandúr Ökoparkban egy kiépített szabadidőparkban pihenőzhetsz a szabad ég alatt, ha már végigjártad az interaktív tanösvényt és az ötszintes kilátót is meghódítottad. A számos tűzrakóhelynek köszönhetően pedig szalonnasütésre, bográcsozásra is lehetőség adódik.

Sziget-túrák tavaszra: Türr István-kilátó (Baja)Sziget-túrák tavaszra: Türr István-kilátó (Baja)

Szállástippek Baján és környékén>>

 

 

Sokszínű séták: a Tihanyi-félsziget (Tihany)

A Balaton egyik ékszerdoboza az elbűvölő Tihanyi-felsziget, mely Magyarország első tájvédelmi körzete is egyben. Sőt, különleges geológiai ritkaságokat is tartogat! Haladj végig a híres geológus, Lóczy Lajos nevét viselő 7 állomásos tanösvényen, mely 11 kilométer hosszan mutatja be a félsziget legszebb  helyeit! A településen csavarogva olyan csodálatos helyeket ejthetsz útba, mint a közel ezeréves Tihanyi Apátságot, a paraszti világba repítő Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, a 14 stációs Kálváriát, valamint a Tihanyi barátlakásokat!

Sziget-túrák tavaszra: Tihanyi-félszigetSziget-túrák tavaszra: Tihanyi-félsziget

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Járj nyitott szemmel és kémleld a különleges kerámiákat! A Zsolnayra jellemző gazdag színek és lenyűgöző minták számtalan helyszínen bizonyítják, hogy nehéz úgy elsétálni mellettük, hogy ne akadjon meg rajtuk a tekintetünk. Ezúttal 8 fővárosi épületet mutatunk, ahol hosszasan gyönyörködhetsz a zseniális Zsolnay alkotásokban. Fedezd fel te is a kerámiaművészet megkerülhetetlen kincseit!
Ha azt mondjuk: Gyula, akkor vajon a fűszeres kolbász, a történelmi utazásra csábító Gyulai Vár vagy a hatalmas csobbanások helyszíne, a méltán híres Gyulai Várfürdő ugrik be elsőre? Esetleg más? Az biztos, hogy a Fehér-Körösön túl fekvő település rengeteg felfedezésre váró kincset tartogat. Nézd meg, melyik TOP 5 gyulai szállás és program fért fel a listánkra!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.