2026. júniusban, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2026. június 16.Ajánlom a helyet másoknak is!
A szegedi Új Zsinagóga Magyarország második legnagyobb zsinagógája, és bár a szépség nem mérhető úgy, mint a nagyság, szerintünk Budapest Dohány utcai zsinagógája után ebben a kategóriában is bizton második lehet ez az épület, a második legszebb zsinagóga az országban. De lehet, hogy mégsem! A szegedi zsinagóga a szakirodalom szerint a világ talán legszebb zsinagógája. Azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy a lenyűgöző szegedi új zsinagóga a magyar zsidó építészet egyik kiemelkedő alkotása. Meglepő módon mégis csak 2007-től kapott műemléki védelmet.
A már kicsinek bizonyult régi mellé Szeged zsidó vallású polgárainak megbízására 1900 és 1902 között épült Baumhorn Lipót tervei alapján ez a monumentális, historizáló-szecessziós épület, az új zsinagóga.
És ha még mindig a rangsorolásnál maradunk: a 22 zsinagógát tervező Baumhorn legjelentősebb és legszebbnek tartott alkotása. Mi eddig két munkáját ismerjük közelebbről: a szolnoki zsinagógát, amely galériaként szolgálja a kultúra iránt érdeklődőket, és nemrég láttuk a gyülekezés házaként ma is használt Páva utcai zsinagógát a fővárosban.
A 20. Szegedi Zsidó Kulturális Fesztivál alkalmából gazdag programot hirdettek meg múlt vasárnapra: Ennek egyik részeként vezetett bemutatón vehettünk részt az épületben. Így nem csak gyönyörködtünk a káprázatosan szép belső díszítésekben, épület- és berendezési elemekben, hanem szerteágazó ismereteket szerezhettünk az épületről és a zsidó vallásról, valamint a vallási előírásokból eredő hétköznapi életvitelről. Vezetőnk elmondása szerint a zsinagóga belsejében szinte valamennyi fontos vallási szimbólumuk és a liturgiai év eseményeinek jellegzetes tárgyai megjelennek.
A program második részeként orgonakoncertet kaptunk, mondhatni, ajándékba, mert ezt is fedezte a szerény összegbe kerülő zsinagógai belépőjegy. A nagyszerű zenei élmény után maradt még egy kis időnk arra, hogy a karzaton is sétálgassunk egy kicsit, sőt innen bejutottunk az orgonához is. Különös élmény volt. Annyiban viszont kicsit elszomorító is, hogy fent jobban látszottak a beázások nyomai, a falfestések romlása. Az épület állami támogatással finanszírozott átfogó külső felújítása 2017-re lett kész, ez viszont nem terjedt ki a belső részek restaurálására. A helyi zsidó közösségnek pedig nincs erre elegendő fedezete, hiszen Szeged hajdan, 100 évvel ezelőtti 8000 fős zsidóságával szemben ma csak néhány százan vannak a városban.
Az épület külső megjelenéséhez szervesen hozzátartozik a telepített kert, Lőw Immánuel főrabbi kertje, melyben a zsidóság számára szimbolikus jelentéssel bíró növények is helyet kaptak. Mi is tettünk befejezésül ott egy sétát.
Szegedi Új Zsinagóga további értékelései
2025.10.27barátokkal
![]()
Talán az ország legszebb zsinagógája, bár nyilván ízlés kérdése, minden esetre méreteit tekintve a 2. legnagyobb hazánkban. Közvetlenül mellette/mögötte a Régi Zsinagóga szinte dísztelen, éles a kontraszt. Az 1900-1902 között eklektikus stílusban készült, valóban csodaszép épület Baumhorn Lipót...
2022.08.14a párjával
![]()
Gyönyörű épület kívül-belül. Csak ámultam és bámultam. Szívből ajánlom a Szegedre látogatóknak ezt a csodát.
2021.10.14barátokkal
![]()
Ha már Szegeden jár az ember, magától adódik, hogy az ország-világ egyik legnagyobb és legszebb zsinagógáját is meglátogassa. A monumentális külső sokfunkcis belsőt takar, a város kulturális életének szerves része. Nem ismételnék már ismert adatokat, bejárni egyedül vagy beülni koncertre ide...
65.120 Ft / 2 fő / 2 éjtől reggelivel
Colosseum Wellness Hotel Mórahalom