A tatai angolkert egyik fő látványosságát a műbarlangok, azaz a grották adják, melyeknek építése az 1780-as évek végén elkezdődött és a romantikus kertstílus jellegzetes elemeiként jöttek létre. Legjelentősebb közülük a Felső-forrás szomszédságában található, három nyílással rendelkező Pokol-műbarlang.
Népszerű látnivaló az Angolkerten belül. Ha a Hattyúliget utca felől beérkezünk a főbejáraton át, megérkezünk a Pálmaház épületéhez. Innen gyalogosan kezdjük meg a sétát a parkban. Ha jobbra indulunk el, csakhamar megpillantjuk az első érdekességet, ez az Avernus-barlang. Mi az az Avernus?
"Avernus lacus mély, meredek sziklák körítette, ártalmas gőzöket párolgó tó Campaniában, Cumae-tól északra. Minthogy vidéke vulkanikus természetű volt, hozzá fűződtek a föld alatt lebilincselt óriások mondái, s itt képzelték az alvilág lejáratát. Itt ment le Areneas is Vergilius szerint. Agrippa a vidék zordonságát ültetvényeikkel szelídítette s a Sibylla barlangja név alatt ismeretes alagutat építtette Cumae-ig. " A hangzatos névhez képest ez egy kis mesterséges barlang, de azért jópofa, főleg a gyerekek kedvelik. Remek fotóhelyszín is.
Kihagyhatatlan 2023. november 20.a párjával járt itt
Az egész Angolkert bájos, és kifejezetten tetszett a műromok mellett ez a műbarlang is. A kert forrásainak kialakításából termelődött kövekből építették.
Egy ilyen angolkertben akadhatnak ilyen-olyan mesterséges tereptárgyak is. . . például un. műromok, műbarlangok. . . az emberek egyébként is szeretnek a kertjeikbe mindenféle műizékét csinálni, műtavak, művízesés, műantik szobrok. . . és akkor nagyon meg vannak elégedve magukkal. De szinte minden gondozott kert "mű", mesterséges, manipulált természetutánzat.
Itt a Cseke-tó partján is vannak műbarlangok, un. "grották", ez a romantikát idézi, az ősi múltat, meg egy kicsit grófi vicces is, Vagy grófkisasszonyi. Aztán meg hűsölni is lehet benne nagymelegben, arról nem is beszélve, hogy esőben praktikus beálló. A gyerekek meg biztos valami kalandosakat játszottak bennünk.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 3 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.