Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Látogatás a varázslatos Tatai Angolkertben - romantikus séta a természet karjaiban

Sejtelmes romok, egzotikus mecset, misztikus barlang, romantikus fahidak és hangulatos vízfolyások szövik át a Cseke-tó partján elterülő Tatai Angolkertet. Járjatok utána velünk, milyen titkokat és látnivalókat tartogat ez a mesés hely, ami randevúzáshoz és kiránduláshoz is egyformán remek választás!

A széljárta Kisalföld és a Dunántúli-középhegység ölelkezésénél, szinte a Gerecse hegység kapujában fekszik „a vizek városa”, Tata. A szemrevaló település rendkívül gazdag kulturális- és történelmi látnivalókban, de azoknak is tökéletes úti cél lehet, akik szívesen töltik az időt a természetben. A város szívében ugyanis egy igazi mesevilág bújik meg, mely buja növénydzsungellel, különleges szobrokkal, apró vízeséssel és tündéri hangulattal bűvöli el a látogatókat. Fedezzétek fel velünk a szépséges Tatai Angolkertet!

 

 

 

ANGOLKERT - egy káprázatos hely a város közepén

A festői Cseke-tó partján, egy kőkerítés gyűrűjében bukkanhattok rá a tavasszal vibráló színekbe burkolózó Tatai Angolkertre, melyet több oldalról is megközelíthettek. A nagyjából egy óra alatt bejárható, idilli terület bebarangolására azonban érdemes több időt szánni, hiszen rengeteg csodás látnivalót rejt a táj.

Cseke-tó (Tata)Cseke-tó (Tata)

 

 

Természet közeli élmények

A kapun átlépve mintha egy másik világba csöppennétek: égbe nyújtózó faóriások, kikeletre váró virágok és bokrok köszöntenek benneteket. A kanyargós ösvényeket taposva olyan növénycsodákkal találkoztok majd, mint a Perzsiából érkezett kaukázusi szárnyasdió, az Észak-Amerikából jött nyugati ostorfa vagy az akár 30 méteres magasságot elérő platánfa. Ezenfelül megcsodálhatjátok a különleges csüngő vérbükköt, valamint a kihalás szélére sodródott fekete nyárfát is.

 

Szentimentális műromok a tatai kertben

Miközben a lábatok alatt zavartalanul tekereg tovább az út, az angolparkok minden gyönyörűsége elétek tárul: a szabálytalanul betelepített növényzet az időtlen és zabolátlan természet hatását kelti. Ezt egészítik ki azok a ruinák, vagy más néven műromok, melyeket 1803-ban Charles Moreau francia építész emeltetett. A mai alkotások alapját a Vértesszentkereszti apátság maradványai adják, amik még a 12. század elejéről származnak. Az omladozó, sejtelmes megjelenésű építmény egy enyészetnek indult, gótikus templom képét rajzolja ki, amit a természet szépen lassan újra visszafoglal. 

Barangolj a tatai Angolkertben - MűromokBarangolj a tatai Angolkertben - Műromok

 

 

A lenyűgöző összhatást lusta patak és a köveken végigfutó, apró vízesés koronázza meg. Nem meglepő tehát, hogy a Tatai Angolkert a fotósok és a házaspárok körében is nagy népszerűségnek örvend.

Jó, ha tudjátok! A Tatai Angolkertet Magyarország első tájképi kertjeként tartják számon, melyet a 18. század végén Esterházy Ferenc gróf álmodott meg. A több évtizeden át tartó építkezés végén ‒ Böhm Ferenc főmérnök tervei nyomán ‒ egy olyan csodálatos angolkert született, ahol valóban szabadon szárnyalhat a fantázia. Az ember pedig a természetben bolyongva élheti át a szabadság, a harmónia és az időtlenség élményét.

 

 

Török kort idéző építmény

Az építészeti kincsek tárháza azonban nem merül ki a gyönyörű ruináknál. Az egzotikus Távol-Kelet világába a gótizáló, rusztikus hatást keltő török mecset kalauzolja el a látogatókat. A nyolcszög alaprajzú épületet az idők során körülfonták a növények, ami még idillibbé teszi az megjelenést.

Fedezd fel a tatai Angolkertben a török Mecsetet is.Fedezd fel a tatai Angolkertben a török Mecsetet is.

 

 

Szentélybe rejtett kőoltár

A Felső-forrás szomszédságában járva is érdemes nyitott szemmel közlekedni. Ezen a helyen alakították ki ugyanis az úgynevezett grottákat, vagyis műbarlangokat, melyek közül a háromnyílásos Pokol a legjelentősebb. Tovább haladva a Cseke-tó partján boltíves hídon át juthattok el ahhoz a misztikus szentélyhez, aminek a közepén faragott kőoltár pihen.

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Városlátogatás az „Élővizek városában - látvnivalók Tatán
Tata az „Élővizek városa” nevet nem véletlenül kapta, hiszen az Öreg-tó, a Cseke-tó és Derítő-tó mellett számos gazdag vizű patakot és ért is találunk környékén. A varázslatos Angolpark, a híres Öreg-tó, és az ikonikus tatai vár mellett még számos érdekesség vár rátok ebben a gyönyörű városban.

 

 

Kiállítások az Esterházy Nyári lakban

Kukkantsatok be az angolkert egyedi épületébe, az Esterházy Nyári lakba is! A tetszetős építmény olyan szépen illeszkedik bele a környezetbe, mintha mindig ott álldogált volna. A falak között fantasztikus, állandó kiállításra lelhettek, ami a Herendi Pontcelánmanufaktúra történetét tárja elétek. Ha felderítették a látványos enteriőrtárlatot, akkor lépcsőzzetek fel az emeletre is, ahol interaktív kiállítás keretében mutatkoznak be az angolkertek.

Látnivalók a tatai Angolkertben - Esterházy Nyári lakLátnivalók a tatai Angolkertben - Esterházy Nyári lak

 

Pálmaház

A park másik csodás épülete az orangerie, más néven üvegház. Itt teleltették és akklimatizálták azokat az egzotikus növényeket, amik a kertben kaptak helyet. Egyes becslések szerint az épület már a 18. század végén a park része volt. A jelenleg ismert pálmaház a 19. század 2. felében épült az üvegház elbontása után, annak a helyére. A 20. századra folyamatosan nyitvatartással működött, az Esterházy-uradalom bérbeadásának köszönhetően vendéglátóhelykén, úgynevezett Kioszk-ként működött. A Pálmaházban a tatai egyetem és főiskola hallgatói rendeztek Anna-bálokat, hiszen a 1930-as évek végén a korábbi üvegház több társasági

Pálmaház a tati AngolkertbenPálmaház a tati Angolkertben

 

 

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓK:

-Az Esterházy Nyári lak nyitva tartása: csütörtöktől vasárnapig 9-17 óra között belépővel.
-A Tatai Angolkert nyitva tartása: egész évben szabadon látogatható belépő nélkül.
-A Tatai Angolkert címe: 2890, Tata, Patak köz 10.

Tipp: Legyen részetek egy páratlan utazásban az elragadó Tatai Angolkertben, ahol 2023 nyarán megnyitotta kapuit a Malomkert is – remek interaktív tárlattal, valamint vizes játszótérrel!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Tudtad, hogy 1840. augusztus 29-én készítettek legelőször Magyarországon, nyilvános eseményen fényképet, pontosabban dagerrotípiát? A Budai várat és a Dunát megjelenítő képről a Magyar Tudós Társaság nemzeti kaszinóban tartott ülésén rántották le a leplet. Erre emlékezve gyűjtöttünk most csokorba néhány kihagyhatatlan fotókiállítást.
Pezsgőfürdővel, termálmedencékkel, ellazító szaunákkal búcsúznál a nyártól és köszöntenéd az aranyló őszt? Ne habozz tovább, mert akár a hegyek ölelésébe, akár az Alföld délibábos vidékére tervezed a pihenést, van ötletünk, hogy hol jársz jól a szállásokkal! Útravalónak 10 szállástippet hoztunk nyár végére és ősz elejére. Lássuk, hová foglalnál szívesen szállást!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Izgalmas balatoni látnivalók, amiket nem érdemes kihagyni
A Balatonra nem csak nyáron érdemes menni, hiszen a környék települései, történelmi emlékei és természeti csodái kifogyhatatlan programlehetőséget tartogatnak. Ebben a gyűjtésben olyan látnivalókat válogattunk össze, amiket talán még a legelvetemültebb Balaton-rajongók sem ismernek, pedig egyértelműen érdemes felkeresni őket!
Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin
A Cuha gázlóin át a patakcsobogástól hangos szurdokvölgyekig igyekeztünk felkutatni számotokra a Bakony legszebb részeit. A látnivalók között szerepel a romániai Gyilkos-tó kistestvére, egy szél által ostromolt vár, illetve Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse is. Mutatjuk, melyek a mi szívünknek kedves helyek e túrára hívogató vidéken!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.