Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

10 dolog, amit illik tudnod Gyuláról! Megmutatjuk, miért is szeretjük annyira

Különleges műemlékek, káprázatos szökőkutak, hangulatos utcák, finom ételek, kitűnő pálinka és szuper fürdőváros Gyula gyönyörű, Gyula csodálatos! És Gyula az a város is, amit kár lenne kihagyni.

A 30 ezer fős Gyula az Alföld délkeleti részén, Magyarország legmélyebben fekvő területén, 88 méter tengerszint feletti magasságban fekszik.

A Gyulához közeli Körösök Közép-Európa legtisztább vizű folyói.

Miután Gyula a Körösök völgyének mocsaras vidékére épült, a vizek városának is nevezik. A város központjának főterén álló szökőkutak éppen ezt jelképezik.

A 14-15. században épült gyulai vár a valamikori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus, síkvidéki téglavára.

A gyulai Erkel tér sarkánál áll Magyarország második legrégebbi cukrászdája, az 1840 óta működő híres Százéves Cukrászda.

Gyulai születésű az egyik legnagyobb magyar zeneszerzőnk, Erkel Ferenc, akinek szülőháza ma egy lenyűgöző múzeum.

Gyula környéke igen kedvelt horgászterület, ami egyben Magyarország apróvadban leggazdagabb területe is.

A gyulai kolbász hungarikum és eredetvédett termék is, ami azt jelenti, hogy csak Gyula és Békéscsaba közigazgatási határain belül lehet előállítani.

Gyula nevezetes kitűnő minőségű pálinkájáról is, amely uniós és országos törvényi védelem alatt áll.

A magyar-román szakaszon Gyula az egyetlen olyan határátkelő, amelyhez fejlett városi infrastruktúra is kapcsolódik.

 

3 program, amiért érdemes Gyulára utaznod 

 

Kézműves Sörfesztivál

Június 7-én nyitja kapuit az első Kézműves Sörfesztivál. A június 10-ig tartó, négynapos rendezvényen a street food és a hazai és határon túli kézműves sörremekek lesznek a főszerepben. Az eszem-iszom mellett természetesen sok-sok színes programmal és jó kis koncertekkel is várnak

 

Körös-völgyi Sokadalom

Idén tizennyolcadik alkalommal, június 30. és július 2. között rendezik meg a Körös-völgyi Sokadalmat, a Dél-Alföld népművészetének ünnepét a gyulai várnál. A forgatagon a néptánc és a népzene mellett a népi kismesterségek képviselői is bemutatkoznak, de a fesztivál remek gasztronómiai csemegéket és izgalmas, vidám gyerekprogramokat is kínál.

 

Gyulai végvári napokon

Tudj meg mindent a végvári vitézek életéről a Gyulai végvári napokon! Július 27. és 29. között megelevenedik majd a török kori Gyula hangulata, megismerheted a vár és környéke történetét, valamint hősies védőik legendáit. Nappal hagyományőrző, korhű bemutatókon vehetsz részt, esténként pedig a hazai könnyűzene csillagainak koncertjét élvezheted. 

 

 

Itt foglalhatsz szállást

 

Aqua Hotel

A Várfürdő bejáratától mindössze 20 méterre, a gyulai szállodák és gyulai panziók, apartmanok forgatagában találod meg a négyemeletes Aqua Hotelt. A szállodában főleg kétágyas szobák vannak, ám a superior szobákban külön áll a nappali és a hálószoba. A szálloda tökéletes választás a szerelmeseknek, a nyugdíjasoknak, no és a kisgyermekeseknek is. Nem is csoda: az Aqua Hotel legfelső szintje csakis a családokról szól. 

Tudj meg többet a hotelről és foglalj szállást>>

 

Fodor Hotel

Az ugyancsak a Várfürdő szomszédságában található Fodor Hotel 22 felújított, családias hangulatú szobájával várja vendégeit. Ha itt foglalsz szállást, ne feledd, hogy különleges kényeztetésben is részed lehet! Van itt ugyanis szolárium, szauna, kondicionáló terem és masszázs is.

Tudj meg többet a szállodáról és foglalj szállást>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Víz közelébe vágysz, mégsem mennél tópartra? Akkor nézz körül a belföldi strandok kínálatában! A választásban most mi is segítünk neked, íme!
Mert a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőnek bizony már csúszdaparkja is van, ami ráadásul annyira új, hogy csak most próbálhatod ki először! Nem fogod megbánni, az biztos!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
TOP 10 úti cél tavaszra
Akár csak egy, de néhány kellemes napra is érdemes ellátogatnunk hazánk népszerű városaiba, ahol a főbb látnivalók mellé gyűjtöttünk még néhány, különlegesnek számító látnivalót. Fedezzétek fel ti is!
Családbarát szállások: kiváló hotelek extra gyerekkedvezménnyel
2024.04.15 | 6 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness | Utazási tippek
A családi nyaralás sokkal több előkészületet igényel, mint amikor egyedül utazunk valahova, arról nem is beszélve, hogy a létszámmal arányosan a költségek is nőnek. Ugyanakkor számos kiváló hotelt találunk idehaza, ahol a gyerekek ingyen szállhatnak meg – cikkünkben most ilyen szállásokból szemezgetünk!
Mesebeli kastélyok Kelet-Magyarországon
Azt eddig is tudtuk, hogy Magyarország keleti része rengeteg csodát rejt, de most már nyugodtan felírhatjuk a listára a kastélyokat is. Gyönyörű épületek, ahol a falak a régmúltról mesélnek. Íme hat helyszín, ami mindenképpen megéri a látogatást a történelem és romantika szerelmeseinek!
Gyulai kalandok a legjobbakból − TOP 5 szállástippel
Ha azt mondjuk: Gyula, akkor vajon a fűszeres kolbász, a történelmi utazásra csábító Gyulai Vár vagy a hatalmas csobbanások helyszíne, a méltán híres Gyulai Várfürdő ugrik be elsőre? Esetleg más? Az biztos, hogy a Fehér-Körösön túl fekvő település rengeteg felfedezésre váró kincset tartogat. Nézd meg, melyik TOP 5 gyulai szállás és program fért fel a listánkra!