Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5+1 pazar kirándulóhely természetjáróknak - tekintélyes várak és elátkozott kövek nyomában

Legendás, átok sújtotta szerkövek a Mecsekben? Varázslatos túraútvonal a Boldogkői várig? Álomszép tengerszem, mely a Mátra dús erdeiben bújik meg? Bizony, nem lesz könnyű csak egyet kiválasztani a most következő kirándulótippjeink közül.

 

Barangolás a Kéktúra útvonalán: Boldogkői vár

A tekintélyt parancsoló Zempléni-hegység nyugati részén, a Hernád völgyének karimáján található Boldogkőváralja, ahol a barackfák és a feketefenyők ölelésében az egyik legszebb és legromantikusabb magyar lovagvár magasodik. Boldogkő vára azonban az interaktív kiállítások, a lovagi párbajok és a jelmezes tárlatvezetések miatt kihagyhatatlan programnak ígérkezik. Ezt a csodás helyet az Országos Kéktúra útvonalán át is megközelíthetitek, Gibárttól indulva. Közben pedig érintitek majd Felső-dűlőt, Aba-hegyet, Abadűlőt és Hernádcécét is. A kék jelzést követve, nagyjából két és fél óra alatt juthattok el a célig, a gyönyörű panorámát kínáló boldogkői várig.

Szállásajánlatok Boldogkőváralja környékén>>

Különleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Boldogkői vár, BoldogkőváraljaKülönleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Boldogkői vár, Boldogkőváralja

 

 

Mindent a szemnek: Apci tengerszem

A vadregényes Mátrában, a Nagy-Hársas és a Somlyó hegyek között, Apc településénél bújik meg az egykori andezitbányászatból született Széleskő-bányató. Az erdők mélyén kialakított gödör az idők során vízzel telt fel, ma pedig az egyik legszebb kirándulóhelynek számít a környéken. A bányató délkeleti partján állva mesés rálátásotok lesz a meredek sziklafalakkal és erdőkkel körülzárt Apci tengerszemre. Heverjetek el a parton vagy piknikezzetek egyet, de ne engedjetek a kristálytiszta víz hívószavának, mert az 5-10 méter mély tóban tilos a fürdőzés! Ha már idáig eljöttetek, akkor keressétek fel a zagyvaszántói, lilába öltözött Romhányi Balu levendula farmot is vagy további természetjáró kalandokért az Apci Somlyó hegyi tanösvényt!

Szállásajánlatok a Mátrában>>

Különleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Apci tengerszem, MátraKülönleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Apci tengerszem, Mátra

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.

 

Kirándulás a Somló-hegy északi és déli oldalán: Vár és Kőkonyha

A Balatontól legtávolabb fekvő, bazaltruhába öltözött tanúhegy tetején emelkedik a büszke Somlói vár, melynek megközelítése ma sem egyszerű feladat. A Dobán található erődítmény hazánk legkisebb történelmi borvidékének szívében fekszik és a közelmúltban teljes megújuláson esett át. Gyönyörködjetek a kőfalak közül kitekintve a varázslatos kilátásban, mely a környező szőlőtőkékre és mezőkre nyílik, majd nézzétek meg a frissen kiépített, interaktív tárlatot is! Persze, a Somló-hegy szemközti, déli oldalát is érdemes szemügyre venni: itt kapott helyet a bazaltorgonák által közrefogott Kőkonyha. Ez egy különleges, természeti képződmény, mely a bazaltsípok között rejtőzik. A túra végén térjetek be egy kis borkóstolóra a környék kiváló pincéibe vagy menjetek még tovább, a több mint 400 méter magasan fekvő Szent István-kilátóhoz

Szállásajánlatok Doba környékén>>

Különleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Vár és Kőkonyha, Somló-hegyKülönleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Vár és Kőkonyha, Somló-hegy

 

 

Patakparti sétától a sziklamászásig: Cuha-völgy

Magyarország egyik legszebb része a Bakony kalandos vidékén húzódó Cuha-völgy, mely minden évszakban más arcát mutatja. A dús erdők által rejtett gazdag állat- és növényvilághoz a Vinyéről induló Cuha-völgyi Tanösvényen barangolva kerülhettek közelebb, ahol meredek sziklafalak és páratlan viadukt teszi színessé a látogatásotokat. Azonban érdemes a kirándulást olyan időpontra tenni, amikor magas a vízállás, mert ilyenkor a Cuha patak gázlóin való átkelés külön élményt ad! A völgy teljes bejárása körülbelül 13 km-t tesz ki, de szerencsére, ha rövidebb túrára vagytok hitelesítve, akkor sincs gond, ugyanis ez a táv tetszés szerint megfelezhető. Ha még bírjátok erővel, akkor a közeli Kőpince-forrást és a Szent László Kalandparkot is ejtsétek útba vagy nevezzetek be egy kis sziklamászásra a Bakonyban és Cseszneken is megtalálható via Ferrata, vagyis vasalt utak egyikén!

Szállásajánlatok Bakonyszentlászló környékén>>

Különleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Cuha-völgy, BakonyKülönleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Cuha-völgy, Bakony

 

 

Egy legendákkal átitatott hely: Babás szerkövek

A 602 méter magasra növő Jakab-hegy déli lejtőin, Kővágószőlősön egy igazán különleges természeti képződményhez lehet szerencsétek. Itt bukkanhattok rá a Babás-szerkövekre, melyek elnevezésüket az alakjukról kapták. A helyiek azonban arról suttognak, hogy a csodás panorámát kínáló kincseket nem az idő kitartó munkája, hanem egy átok hozta létre. A monda szerint a hegy lábánál lévő faluban hajdan két gazdag család élt örökös versengésben egymással, akik egy napon elüldözték az ajtajukon kopogtató koldust. A toprongyos alak cserébe átkot bocsátott a családokra. Mondván: akkor váljanak kővé, amikor a legboldogabbak lennének. Amikor lányaikat épp férjhez adták a gazdák, és a násznép a mélybe bámuló szakadéknál találkozott, egyik sem akart utat engedni a másiknak. A szóbeszéd szerint ekkor a lakodalmas menettel együtt kővé váltak és azóta Babás-szerkövekként őrzik a hegyoldalt - az örökkévalóságba nézve.

Szállásajánlatok Kővágószőlős környékén>>

Különleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Babás szerkövek, KővágószőlősKülönleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Babás szerkövek, Kővágószőlős

 

 

180 fokos panoráma, 700 méterről: Dobogókői kilátó

A Pilisszentkereszthez tartozó, Dunakanyar felett őrködő Dobogókőt a Visegrádi-hegység egyik legkedveltebb túraparadicsomaként tartják számon. Nem véletlenül: a csodás Dobogókői kilátóból ugyanis 700 méteres magasságból tekinthettek le az alattatok elterülő világra – benne többek között a kanyargó Dunával és a Rám-szakadékkal, valamint az Árpádvárral is. Innen több körtúra is indul, így a kb. 30 perces Rezső körutat vagy a nagyjából 1 órás Thirring- és Zsivány-körutat is kiválaszthatjátok magatoknak. Milyen nevezetességeket érdemes még útba ejtenetek a környéken? Például a lenyűgöző Dera-szurdokot és a Holdvilág-árkot!

Szállásajánlatok Dobogokő környékén>>

Különleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Dobogókői kilátó, DunakanyarKülönleges kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Dobogókői kilátó, Dunakanyar

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 eldugott vidéki wellnes szálloda távol a világ zajától
Időről időre mindenkiben előtör a vágy, hogy milyen jó lenne egy kis időre kiszakadni a mindennapos mókuskerékből, és kicsit félrevonulni egy csendes helyre, ahol a telefoncsörgést a madárcsicsergés váltja fel, a számítógép kijelzője helyett pedig a panorámát lehet nézni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szállást, ahol kellemes környezetben tudtok elvonulni a világ elől.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A jól megérdemelt nyári utazást tervezitek, de idén kihagynátok a Balatont? Akkor van egy jó hírünk! Hazánkban számos kiváló szálláslehetőséget találtok, amely büszkélkedhet vízparti kapcsolattal. Csobbanás a Tisza-tóban, kenuzás a Dunán, wakeboardozás Hódmezővásárhelyen, csónakázás a Zemplénben - csokorba szedtünk nektek jópár vízparti szállást, hogy legyen miből válogatni.
Nemesnép. Szinte keresni kell a térképen ezt a Zala megyei, őrségi városkát, ám ha megtaláltuk, bizony érdemes itt elidőzni. A táj szépsége, no és a Noble’s étterem kínálata minden bizonnyal olyan élményeket nyújtanak, amik miatt szívesen visszatérünk majd. A Noble’s tulajdonosával, Garamszegi Kristóffal az étteremben rejlő lehetőségekről, a térség adottságairól és természetesen a jövőbeli álmokról is beszélgettünk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.