Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A magyarok kincsei – A hungarikumok nyomában

2024.05.06 | 7 perc

Magyarként sok mindenre lehetünk büszkék, elvégre hazánk mesés tájakban, látnivalókban igazán gazdag. Épp ezeket a különleges, kiemelkedő értékeket szeretné bemutatni a Hungarikumok Gyűjteménye. A magyarság „csúcsteljesítményét” kifejező kincsek száma évről évre növekszik, de kiragadtunk a listáról néhány olyan különleges helyszínt, természeti csodát, nemzeti értéket és ételkölteményt, amitől minden magyarnak megdobbanhat a szíve.

 

A Hungarikumok Gyűjteménye jelenleg 89 tételt számlál, így mondanunk sem kell, milyen nehéz volt csupán pár helyszínt, kulturális értéket, jellegzetes ételt kiemelni a nagy sokaságból. A választás során azonban igyekeztünk figyelembe venni, hogy Magyarország több területét is érintsük, mert egy biztos: a ti lakóhelyetekhez közel is található hungarikum.

 

Varázslatos világ a Kisalföldön: a Pannonhalmi Bencés Főapátság és környéke

Több mint 1000 évet kell visszautaznunk az időben, egészen Géza fejedelemig, ha meg akarjuk érteni a Pannonhalmi Bencés Főapátság történetét. A magyarok vezére ekkor költöztette a szerzeteseket a település fölé magasodó dombra, ahol ma is megtekinthető a csodálatos Szent Márton Bazilika, a Tihanyi Alapítólevelet őrző könyvtár, valamint az Apátsági Arborétum és Gyógynövénykert is. A Pannonhalmi Főapátság és természeti környezete nemcsak hungarikum, hanem 1996 óta UNESCO világörökségi helyszín is.

A hungarikumok nyomában - Pannonhalmi Bencés FőapátságA hungarikumok nyomában - Pannonhalmi Bencés Főapátság

Szállástippek Pannonhalma környékén>>

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Illatok földjén – Szippants bele a pannonhalmi Illatmúzeum gyógynövényvilágába!
Tudtad, hogy évente 110-130 liternyi illóolajat készítenek Pannonhalma legősibb és legnagyobb területén termesztett növényéből, a francia levendulából? Az ország első illatmúzeumában természetesen a monostori gyógyászat többi klasszikus gyógynövényéről (a kakukkfűről, orvosi zsályáról, citromfűről, és borsmentáról) is izgalmas kulisszatitkokat tudhatsz meg. Az interaktív kiállítás körbejárása közben számíts arra is, hogy az illatok sok-sok régi, kellemes emléket képesek felidézni!

 

 

 

Tiszteletet parancsoló természet: az Aggteleki-karszt

200 millió évvel ezelőtt született az észak-magyarországi Baradla-barlang (vagy más néven Aggteleki-cseppkőbarlang), mely hungarikum és világörökségi helyszín is egyben. Hatoljatok be a barlang gyomrába, haladjatok teremről teremre, és csodáljátok meg a fantázianevekre hallgató cseppkőoszlopok csodás formáit! A hely páratlan akusztikájának köszönhetően rendszeresen tartanak hangversenyeket, koncerteket is a Baradla-barlang falai között. Ahogy felcsendülnek az első dallamok, garantált lesz a libabőr!

A hungarikumok nyomában - Baradla-barlangA hungarikumok nyomában - Baradla-barlang

Szállástippek Aggtelek környékén>>

 

 

Spirituális utazás: a Vizsolyi Biblia

Kiemelkedő nemzeti, hitéleti és kulturális értékként tartjuk számon az első magyar nyelven napvilágot látott Szentírás-fordítást, mely 1590-ben készült el egy parányi, borsodi községben, Vizsolyon. Tekintsétek meg ezt a fontos egyháztörténeti emléket, a Vizsolyi Bibliát, majd ismerjétek meg a templomot, a freskókincseket, és járjátok be a Manstkovit Nyomdatörténeti Múzeum 2 további kiállítását is!

A hungarikumok nyomában - Fotó: Vizsolyi Biblia Facebook oldalaA hungarikumok nyomában - Fotó: Vizsolyi Biblia Facebook oldala

Szállástippek Vizsoly környékén>>

 

 

Művészetek bázisa: a Zsolnay Kulturális Negyed

Magyarként büszkeséggel tölti meg a szívünket a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed is, mely szintén joggal került fel a hungarikumok listájára. Felsorolni sem egyszerű, milyen sok programban lehet része az embernek, ha ide látogat. A szebbnél szebb tárlatok, a koncertek, az előadások, a VR Univerzum, a Zsolnay Látványmanufaktúra csodálatos kulturális és művészeti bázisként működik, mely egész napos felfedeznivalóval szolgál.

A hungarikumok nyomában - Zsolnay Kulturális NegyedA hungarikumok nyomában - Zsolnay Kulturális Negyed

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A világörökségi várólista 10 csodája – Mit rejtenek, és hol találhatók?
Nyolc ámulatba ejtő helyszín került fel ez idáig az UNESCO világörökségi listára Magyarország területéről. Tíz különleges hely viszont még arra vár, hogy a javaslati listáról feljebb jusson, és megkapja méltó titulusát. Páratlan kulturális és természeti terepek ezek, így arra biztatunk, készíts saját bakancslistát a várományosi listából!

 

 

 

Élő skanzen a Cserhátban: Hollőkő

Hófehér, zsindelytetős templom, kis házikók és további jellegzetes épületek alkotják a Cserhát vonulatai között megbújó Hollókő utcáit, mely egyszerre hungarikum és világörökségi helyszín is. A Budapesttől alig egyórányira fekvő település máig őrzi gazdag hagyományait. A Falumúzeum, az Oskolamester háza, a Guzsalyas és a többi lebilincselő porta visszarepít a múltba és garantáltan olyasmivel ajándékoz meg, amit az ember nem talál minden bokorban…

A hungarikumok nyomában - HollókőA hungarikumok nyomában - Hollókő

Szállástippek Hollókő környékén>>

 

 

Tányéron a magyar hungarikumok – gasztrokörkép a hazai ízekből:

Karcagi birkapörkölt: A Nagykunságon gyakran került az asztalra a híres karcagi birkapörkölt, melynek íze nem hasonlítható össze az Alföld többi hasonló, ilyen jellegű ételével. Sőt, még a főzési módja is igazán különlegesnek számít. Ha még nem kóstoltátok, feltétlen pótoljátok be például a Nimród Bioszálloda és Bioétteremben!

Dobos torta: Egy híján 140 éve édesíti már meg az életünket a Dobos C. József cukrászmester által megalkotott dobos torta, melyet egy országos kiállítás keretében mutattak be először a nagyközönségnek 1885-ben. Térjetek be a budapesti Auguszt Cukrászdába és nosztalgiázzatok egyet!

Kürtőskalács: Egyszerre tartják nyilván székely, erdélyi és magyar édességként, melynek első receptjére egy 1784-as erdélyi szakácskönyvben bukkantak rá. Igaz, ekkor még nem alkalmaztak semmilyen utólagos édesítést a tésztán. Utazzatok el Tihanyba, és miközben korzóztok a Pisky sétányon, szerezzetek be egy ínycsiklandó Vitéz kürtőst!

Természetesen, bőven akad még magyar ételkedvenc a hungarikumok listáján, így ott szerepel a magyar gulyásleves, a lángos, a pozsonyi kifli, illetve kétféle halászlé is. Kíváncsiak vagytok a teljes listára? Nézzétek meg ITT!

A kép csak illusztráció. A kép csak illusztráció.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Akár csak egy, de néhány kellemes napra is érdemes ellátogatnunk hazánk népszerű városaiba, ahol a főbb látnivalók mellé gyűjtöttünk még néhány, különlegesnek számító látnivalót. Fedezzétek fel ti is!
Láttál már hosszú túrabottal tempósan sétáló embereket? Akkor már félig ismered a nordic walkingot, magyarul skandináv gyaloglást. Ez a sportolási lehetőség azonban nemcsak az idősebb korosztálynak előnyös, hanem a túlsúlyosaknak, ülőmunkát végzőknek is, és mindazoknak, akik szívesen feldobnák a kirándulásokat. Égess el 18%-kal több kalóriát, mint sétálás közben, élvezd a természet szépségét és próbáld ki a nordic walkingot a következő mesés szálláshelyeken!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Tavaszi bakancslista az Északi-középhegység meghódításához
Ha otthon ülve azon gondolkodtok éppen, hogy mit is csináljatok a hétvégén, akkor most levesszük a vállatokról ezt a terhet, ugyanis cikkünkben elhoztuk nektek az Északi-középhegység legizgalmasabb várait, természeti látványosságait és kirándulóútjait. Nektek már csak választanotok kell, hogy a túrabakancsot veszitek fel, vagy inkább egy lovagi palástot!
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
5 izgalmas óriás akvárium és ócenárium Magyarországon, amit látnotok kell
Bár Magyarország a tavak és folyók mellett sajnos nem bővelkedik tengerpartokban és óceánokban, szerencsére nem kell messzire utaznotok, ha kicsit belesnétek a sósvízi élőlények titkos életébe is. Itthon is találhattok ugyanis olyan ócenáriumot és óriás akváriumot, amelyek közelebb hozzák a víz alatti világ lakóit. Szuper program kicsiknek és nagyoknak, ahol rengeteget megtudhattok a tengeri- és édesvízi élőlényekről.