Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5 varázslatos erdő Magyarországon, amit nem érdemes kihagyni

Az égbe nyúló fák, a fények és az árnyékok játéka, a természet ezerféle színe és illata: ez mind-mind hozzátesz ahhoz a nyugtató, stresszoldó hatáshoz, amit az erdei sétáktól, túráktól várunk. Magyarország telis-tele van ilyen harmóniát hozó hellyel, ahol az erdő varázsa friss levegővel, madárcsicsergéssel, zavartalan feltöltődéssel kecsegtet. Ebből mutatunk most ötöt, amit mindenképp véss fel erdei bakancslistádra!

 

Gemenci erdő

Ismét egy festői szépségű árterületet ajánlunk a figyelmedbe, méghozzá az ország legnagyobbját. A Duna-Dráva Nemzeti Park oltalma alatt álló Gemenci erdő a maga 7 kilométernyi szélességével és 30 kilométernyi hosszúságával évről évre víz alá kerül. A Duna fontos szerepet játszott abban, hogy Gemenc számos holtággal és szigettel büszkélkedhet. Az 1810 körüli folyószabályozások sok közeli holtág feltöltődését okozták. A Tolna megyei erdőség nagy részét azonban lehetetlen bejárni, hiszen a sűrű növényzeten nem lehet áthatolni. Az erdei kirándulásokra alkalmas részeken viszont ne felejtsd el megcsodálni a fűzfaféléket, nyárfákat, galagonyát, hamvas szedret, valamint a tavaszi csillagvirágot! Ha szemfüles vagy, védett állatfajokat is szemrevételezhetsz: laknak ott rétisasok, kerecsensólymok, békászó sasok és fekete gólyák is.

Tudtad, hogy a vadászok körében világhírűnek számít a Gemenci erdő? Mindez nagyvadállománya, azon belül is főként gímszarvasai miatt van így.

5 varázslatos erdő Magyarországon - Gemenci erdő5 varázslatos erdő Magyarországon - Gemenci erdő

Magyarország erdői - Gemenci erdőMagyarország erdői - Gemenci erdő

 

 

Soproni Parkerdő

Nem akármennyi – évente egymillió kiránduló keres aktív kikapcsolódást a kristálytiszta levegőjű Soproni Parkerdőben, a Lőverekkel összefonódva. A pihenőhelyekkel, forrásokkal, történelmi emlékhelyekkel tarkított Soproni-hegyvidék hosszú-hosszú turistaútvonala sípályát, sífutópályát, lovaspályát, szánkópályát, erdei tornapályáját, tanösvényt és sétautat is tartogat. Így talán nem meglepő, hogy Magyarország legfelszereltebb parkerdeje a soproni. Kialakításának ötlete Muck Endre (1851-1925) erdőmester-erdőgondnok nevéhez fűződik, és már az ő idejében épültek kilátók, gloriettek, turistautak. Majd 1970-ben, a Pilisi Parkerdővel egy időben jött létre a modern Soproni Parkerdő.

Tudtad, hogy a Páneurópai Piknik emlékpark mellett kialakított Akadémiai Emlékerdő, a Szárhalmi- és a Dudlesz-erdő is a parkerdő részét képezik? Az egész évben látogatható, interaktív Kőhalmy Vadászati Múzeum és erdei büfé mellett a Sopronhoz kötődő botanikusok, erdészek tevékenységét bemutató, állandó kiállításokat is megtekinthetjük. És ha már erre jársz, természetesen a város szimbólumává vált Károly-kilátót se hagyd ki, tetőteraszáról ugyanis mennyei kilátás nyílik!

5 varázslatos erdő Magyarországon - Soproni-hegység, Lőverek, TV torony5 varázslatos erdő Magyarországon - Soproni-hegység, Lőverek, TV torony

 

 

Kerecsendi Berek-erdő

Van egy erdő Egertől nem messze, a Laskó- és a Szóláti patak teraszán, ami az erdőssztyepp- zónára jellemző társulás, a tatárjuharos lösztölgyesek egyik utolsó hírmondója az országban. Ez nem más, mint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén található Kerecsendi Berek-erdő. A Bükkalja nyugati peremén húzódó, csendes, sűrű erdőség harapnivaló, friss levegőt és egy csodaszép, 3,5 kilométeres tanösvényt is tartogat.

A Berek-erdő különlegessége, hogy a Magyarországon őshonos tölgyek mindegyikét megfigyelhetjük: van ott tehát kocsányos, kocsánytalan, molyhos és csertölgy is. Szintén izgalmas érdekesség, hogy régen a fácánnevelésben és -vadászatban is fontos szerephez jutott a kerecsendi „kerekerdő”. A kirándulóhely minden évszakban ígér csodákat: ősszel a lombok színpompája, télen a vendégeskedő uráli bagoly, tavasszal az odvas keltike és a pázsitos nőszirom, nyáron pedig az égbe törő fák árnyéka okoz szép pillanatokat.

Varázslatos erdők MagyarországonVarázslatos erdők Magyarországon

 

 

Bánki-erdő

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén, Debrecentől karnyújtásnyira, Bánktól délkeletre találhatóak a Bánki láprétek és erdők. A nyírségi területekre jellemző tölgyerdőket akácból, fenyőből és nemesnyárból álló ültetvények színesítik. Emellett szántók, rétek, magassásosok, rekettyés fűzláp- és erdőfoltok, valamint fasorok teszik mozaikossá a szemkápráztató kirándulóhelyet. És ha kora tavasszal veszed erre az irányt, akkor a csíkos leplű tarka sáfrány nevű, gyönyörű virágnak is szemtanúja lehetsz az akácosok között. A szórványokban előforduló, fokozottan védett egyhajúvirág mellett gyapjas levelű, piros virágú bársonyos kakukkszegfűt, magas növésű erdei borkórót, sőt több orchideafajt is lencsevégre kaphatsz. A Bánki-erdő egyik legtüneményesebb lakójával, a mogyorós pelével viszont nem biztos, hogy találkozni fogsz, hiszen éjjeli életmódot folytat, ekkor keres ugyanis élelmet az erdők bogyós cserjéseiben.

5 varázslatos erdő Magyarországon - Bánki-erdő / Fotó: kektura.hu, Farkas Péter5 varázslatos erdő Magyarországon - Bánki-erdő / Fotó: kektura.hu, Farkas Péter

 

 

Pácini Mosonna-erdő

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén elhelyezkedő erdőt ritkás turizmussal jellemezhetjük, hiszen döntően ártéri jelleggel bír. Ám a másfél hektáros erdőség –, mely Pácin község közelében terül el – a környékbeli horgászok egyik közkedvelt úti célja, hiszen mindkét oldalán vannak alkalmi stégek és horgászhelyek. A Karcsa-érhez kötődő horgászturizmuson túl minden természetkedvelő szívesen megcsodálja a Pácini Mosonna-erdőt, amelynek fő állományalkotója az akác, a mezei juhar, és a kocsányos tölgy. A kemény és puha fás ligeterdők, az éger- és kőrisligetek mellett láperdők és láptavak is élőhelyül szolgálnak a környékbeli állatoknak. A Különleges Természetmegőrzési Terület státuszú, csodaszép erdő területén nagy szarvasbogarak, réti csíkok, vágó csíkok, tompa folyamkagylók és vöröshasú unkák élnek. Felfedezésre fel!

Varázslatos erdők Magyarországon - Aggteleki Nemzeti Parkban található Baradla-barlang főbejárataVarázslatos erdők Magyarországon - Aggteleki Nemzeti Parkban található Baradla-barlang főbejárata

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A múltba visszacsöppeni annak is szórakoztató élmény lehet, aki nem rajong a történelemért, a skanzenek pedig tökéletes helyszínül szolgálnak ehhez. Az egész országban találhatunk olyan falumúzeumokat, ahol játékos formában tanulhatunk elődjeink életmódjáról és hagyományairól, összegyűjtöttük tehát hova érdemes utaznia annak, aki a magyar paraszti élet aranykorára kíváncsi.
A Magyar Zene Háza Nekünk írták a dalt! c. időszaki kiállítása 2023 januárjában nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, az intézmény megnyitása után 1 évvel. A rendkívül izgalmas és interaktív tárlaton a magyar zene populáris hőskorát ismerhetjük meg, Máté Péter munkásságától, Charlie-n keresztül az LGT-ig. A nagy népszerűségnek örvendő kiállítást mi sem hagyhattuk ki.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.
Tökéletes tavaszi program: fedezd fel hazánk arborétumait!
Már bontják szirmaikat a tavaszi virágok, néhány hét, és a bokrok, fák is zöld ruhába öltöznek. A szép idő a szabadba csalogat minket, és mi sem lehetne kellemesebb, mint egy kiadós sétát tenni a természetben. Hazánk számos botanikus kerttel, arborétummal rendelkezik, érdemes felkeresnünk valamelyiket.
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
Rejtőzködő kirándulóhelyek, amiket kevesen ismernek ‒ barlangok, hegytetők és csendes kolostorromok
Szebbnél szebb kirándulóhelyek vesznek körbe minket Magyarországon, melyek felkereséséért szerencsére egyetlen huncut forintot sem kell fizetnünk. Csupán az erőnkre, kitartásunkra, lelkesedésünkre kell támaszkodni és máris feltárulnak előttünk a Bükk-vidék, a Bakony vagy akár a Vértes lenyűgöző úti céljai a természetben. A listánkon szereplő látnivalóknál ráadásul szinte biztosan nem ütköztök majd turistaáradatba sem.
A világörökségi várólista 10 csodája – Mit rejtenek, és hol találhatók?
Nyolc ámulatba ejtő helyszín került fel ez idáig az UNESCO világörökségi listára Magyarország területéről. Tíz különleges hely viszont még arra vár, hogy a javaslati listáról feljebb jusson, és megkapja méltó titulusát. Páratlan kulturális és természeti terepek ezek, így arra biztatunk, készíts saját bakancslistát a várományosi listából!