Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Nekünk írták a dalt! – a Magyar Zene Háza időszaki kiállításán jártunk

2023.05.24 | 6 perc

A Magyar Zene Háza Nekünk írták a dalt! c. időszaki kiállítása 2023 januárjában nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, az intézmény megnyitása után 1 évvel. A rendkívül izgalmas és interaktív tárlaton a magyar zene populáris hőskorát ismerhetjük meg, Máté Péter munkásságától, Charlie-n keresztül az LGT-ig. A nagy népszerűségnek örvendő kiállítást mi sem hagyhattuk ki.

 

A Magyar Zene Házáról és annak megnyitásáról már korábban is beszámoltunk, a ház népszerűsége azóta is rendületlen, köszönhetően az izgalmasabbnál izgalmasabb koncerteknek, zenei rendezvényeknek, valamint állandó- és időszaki kiállításoknak.

A 2023. január 22-én megnyílt Nekünk írták a dalt! c. időszaki kiállítás 2023. október 29-ig tekinthető meg. A ház weboldalán is felhívják a látogatók figyelmét, hogy érdemes előre jegyet váltani a kiállításra, főleg a hétvégi napokon, hiszen gyorsan fogynak. A ház hétfőnként zárva tart, hétköznapokon, szombaton és vasárnaponként 18, péntekenként pedig 20 óráig tart nyitva.

Mi egy péntek délutánon látogattuk meg a kiállítást és 18:15-re váltottunk jegyet elővételben, azonban javasoljuk, hogy ti több időt szánjatok az interaktív tárlat felfedezésére, ugyanis a másfél óra egy szempillantás alatt elröppent, sokkal többet is el tudtunk volna időzni a kiállítás körbejárásán.

A magyar populáris zene hőskora 1957-től a rendszerváltozásig tart, az interaktív kiállítás egy igazi időutazást ígér és pontosan ezt is adja. A magyar popzene első bő három évtizedét fedezhetjük fel kitekintéssel a korszak társadalmi, politikai és szociológiai helyzetére. Az ajtón belépve azonnal átjárt bennünket a nosztalgikus hangulat, ugyanis már az első teremben a Kádár-korszak utcáin találtuk magunkat. Már itt is elég sokat elidőztünk a rendkívül gazdag és részletes díszlet csodálásával, mit sem sejtve azt, hogy mi vár ránk a következő teremben.

Nekünk írták a dalt! – a Magyar Zene Háza időszaki kiállításán jártunk Nekünk írták a dalt! – a Magyar Zene Háza időszaki kiállításán jártunk

Nekünk írták a dalt! – a Magyar Zene Háza időszaki kiállításán jártunk Nekünk írták a dalt! – a Magyar Zene Háza időszaki kiállításán jártunk

 

Ebben a blokkban a különböző évtizedeken és zenei műfajokon keresztül ismerhetjük meg az úgynevezett "TTT-dalokat", azaz a korszak 39 meghatározó dalát és előadóját, melyeket természetesen meg is lehet hallgatni, miközben Szécsi Pál, Korda Gyuri bácsi, Kovács Kati és közel 200 társuk mosolyog ránk a falakról. A hatvanas évek elejétől folyamatosan bukkantak fel Magyarországon az új énekesek, ifjúsági zenekarok, akik meghatározták a populáris zene irányvonalát. A beat, a pop és a rockzene éppúgy jelen volt a korszakban, mint a táncdalok.

Nekünk írták a dalt! – a Magyar Zene Háza időszaki kiállításán jártunk Nekünk írták a dalt! – a Magyar Zene Háza időszaki kiállításán jártunk

 

Ha azt hinnéd, hogy ennél izgalmasabb már biztosan nem lehet a tárlat, akkor innen tovább lépve egyenesen le fog esni az állad. Az egyébként nyitott térben különböző blokkokra van osztva a kiállítás, ahol mindent - de tényleg mindent – megtudhatunk a Kádár-korszak zenei gyümölcseiről korhű kiállítási tárgyakon keresztül. Bár sok interaktív kiállításon jártunk már, itt valóban szinte minden mozog vagy zenél, hallgathatsz bakelit lemezt, megnézheted, hogy milyen rádiókat lehetett akkoriban beszerezni, kiválaszthatod zenegépen a kedvenc dalodat, de akár egy kihallgatáson is részt vehetsz. Tényleg van itt minden, még egy bárpult is, ahol már csak azzal lehetne fokozni az élményt, ha valóban le lehetne ülni és elfogyasztani egyet a polcokon sorakozó Bambik közül. Megnézheted - többek között - Presser Gábor egy korai hangszerét, melyen szinte minden koncertjén játszott, de még a korszak meghatározó lemezeinek eredeti borítóját is láthatod, valamint azt, hogy végül milyen formában engedélyezték a kiadásukat. Van itt korhűen berendezett nappali, ahol még a szaglószervedre is hatnak, hogy egészen biztosan elfogjon a nosztalgia, de akár az akkori „fesztiválhangulatot” is átélheted egy felvételen keresztül Müller Péter „Sziámival”.

Nekünk írták a dalt! – a Magyar Zene Háza időszaki kiállításán jártunk Nekünk írták a dalt! – a Magyar Zene Háza időszaki kiállításán jártunk

Nekünk írták a dalt! – a Magyar Zene Háza időszaki kiállításán jártunk Nekünk írták a dalt! – a Magyar Zene Háza időszaki kiállításán jártunk

 

Száz szónak is egy a vége, rendkívül élveztük a kiállítást, ezért meleg szívvel ajánljuk, hogy menjetek el és éljétek át ti is ezt a fantasztikus, nosztalgikus időutazást. A Nekünk írták a dalt! vitathatatlanul megérdemli a nagy népszerűséget, melynek örvend és reméljük, hogy a jövőben is hasonlóan izgalmas időszaki kiállításokkal rukkol majd elő a Magyar Zene Háza.

Nekünk írták a dalt! – a Magyar Zene Háza időszaki kiállításán jártunk Nekünk írták a dalt! – a Magyar Zene Háza időszaki kiállításán jártunk

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az égbe nyúló fák, a fények és az árnyékok játéka, a természet ezerféle színe és illata: ez mind-mind hozzátesz ahhoz a nyugtató, stresszoldó hatáshoz, amit az erdei sétáktól, túráktól várunk. Magyarország telis-tele van ilyen harmóniát hozó hellyel, ahol az erdő varázsa friss levegővel, madárcsicsergéssel, zavartalan feltöltődéssel kecsegtet. Ebből mutatunk most ötöt, amit mindenképp véss fel erdei bakancslistádra!
51 magyar és nemzetközi figurával várja a látogatókat a Madame Tussauds Budapest a Palazzo Dorottyában. A 250 éves múltra visszatekintő turisztikai világmárka hazai premierjén felfedték a féltve őrzött titkot, hogy kiket ábrázolnak a figurák. Napjaink magyar hírességei közül Palvin Barbara világhírű modell és Hosszú Katinka olimpiai bajnok viaszmásával találkozhatnak az érdeklődők. Rajtuk kívül sztárokat, a történelem, a kultúra és a tudomány legismertebb alakjait rejtik az attrakció termei.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
Mesés falvak Magyarországon hegyvidékek tenyerén
Az őszi-téli időszak mindig a befelé fordulás, az elmélyülés időszaka, melyet egy tartalmas kirándulással is összeköthetünk a szállingózó falevelek vagy csillogó hópelyhek között. Ezúttal olyan hegyvidéki falvakat gyűjtöttünk csokorba, amik magával ragadó hangulatukkal, látnivalóikkal, tanösvényeikkel nyomban emlékeztetnek majd rá, mennyire csodálatos hely Magyarország.
Ördögök építette hegy és a Vértes merész vára – egynapos kirándulások Magyarországon
Túrázz a Kemenesalja legendás hegyén, amit a régi öregek szerint az ördögök építettek Lucifernek! Mászd meg a Vértes sziklaszirtjéről őrködő Csókakő várát, merülj el a „dolce vita”, azaz az édes élet érzésben Villányban, vagy találj rá Magyarország többi szuper, egynapos kirándulásra alkalmas úti céljára is!
Bakancslistás látnivalók a Mátrában
Bár itt található hazánk legmagasabb pontja, ám ennél sokkal több látnivalót tartogat számunkra a Mátra. Kilátókkal, vízesésekkel és különleges természeti képződményekkel gazdag területről van szó, ahol érdemes nagyokat kirándulnunk, sétálnunk és természetesen gyönyörködnünk a leírhatatlanul szép látványban.