Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Utazás a múltba: Magyarország 10+1 legizgalmasabb falumúzeuma és skanzene

A múltba visszacsöppeni annak is szórakoztató élmény lehet, aki nem rajong a történelemért, a skanzenek pedig tökéletes helyszínül szolgálnak ehhez. Az egész országban találhatunk olyan falumúzeumokat, ahol játékos formában tanulhatunk elődjeink életmódjáról és hagyományairól, összegyűjtöttük tehát hova érdemes utaznia annak, aki a magyar paraszti élet aranykorára kíváncsi.

 

Hollókői Falumúzeum

A falu közepén helyet kapott ikonikus templom, valamint a fehérre meszelt és sárral betapasztott házak Hollókő jelképei. Az állandó népi kiállítótérként működő, 20. századi palóc település képét idéző parasztházak sora már látványként is maradandó élményt nyújt, melyet megkoronáz a domb tetején álló vár a háttérben.

Szállástippek Hollókő környékén>>

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Hollókő Ófalu10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Hollókő Ófalu

 

 

Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza

Mindig is érdekelt, hogyan élhettek egykor a vidéki emberek? A Sóstón található Falumúzeumban most minden kérdésre választ kaphatunk majd. A lakóépületek mellett körbenézhetünk egy korabeli kovácsműhely hiteles másában, vagy kipróbálhatjuk milyen lehetett diákként az iskolapadban.

Szállástipp: A négycsillagos Hunguest Hotel Sóstó közvetlen átjárást biztosít az Aquarius Élmény - és Parkfürdőbe, így a kikapcsolódás garantált. Tovább a szálláshely csomagajánlataihoz>>

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Sóstói Múzeumfalu10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Sóstói Múzeumfalu

 

 

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Budapest környékének egyik leglátogatottabb intézményét találjuk Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – vagy ismertebb nevén a Skanzen – 65 hektáron várja a látogatókat. A magyar népi élet tájegységekre bontva elevenedik meg szemünk előtt a több száz éves házak között sétálva, melyek leginkább a 18-19. század időszakot ölelik fel.

Szállástippek Szentendrén és környékén>>

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 utazásra csábító csodahely, ami nyomban elvarázsol
A Szalajka-völgy ámulatba ejtő mesevilágát, a Zemplén egyik izgalmas kilátóhídját és a Balaton északi partjának rejtőzködő templomromját is elétek rajzoljuk legújabb cikkünkben. A szuper kirándulóhelyeken kívül azonban a legjobb városnéző programokból és látnivalókból is csipegettünk nektek.

 

 

 

Őrségi Népi Műemlékegyüttes (Pityerszeri Skanzen) - Szalafő

Az Őrség lenyűgöző természeti adottságai mellett semmiképpen ne hagyjuk ki az országban csak itt található, korábbi őrök telephelyeiként működő szereket az Őrségi Népi Műemlékegyüttesben. A 2-3 eredeti állapotban megmaradt telken megtudhatjuk, hogy mi is az az emeletes kástu, vagy gyönyörködhetünk a kerekített házak berendezési tárgyaiban.

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Őrségi Népi Műemlékegyüttes (Pityerszeri Skanzen)10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Őrségi Népi Műemlékegyüttes (Pityerszeri Skanzen)

 

 

 

Vasi Skanzen - Szombathely

Egy komplett, ma is működő 18. századi falut mintáz a Vasi Skanzen. A főutcán sétálva térjünk be a füstöskonyhás német házba, vagy járjuk körbe a Cákról áttelepített szabadkéményes kovácsműhelyt, de benézhetünk a kulisszák mögé is, hogy lássuk miként gondozzák az itt tenyésztett őshonos állatokat, vagy a népi gyógyászatban is használt gyógynövényeket.

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Vasi Skanzen10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Vasi Skanzen

 

 

Göcseji Falumúzeum - Zalaegerszeg

Húsz zalai településről szállították azt a megannyi népi emléket, mely a Göcseji Falumúzeum gyűjteményét adja. Több mint 40 építményt és több száz berendezési tárgyat halmoztak fel, a fogadóépület emeletén pedig még egy Kárpát-medence népviseleteivel foglalkozó kiállítást is megtekinthetünk.

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Göcseji Falumúzeum/ Fotó: ittjartam.hu10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Göcseji Falumúzeum/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A zselici népi építészeti hagyományok átadását tűzte ki céljául a Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol az egykori lakóegységek mellett szőlőhegyi pincéket és mezőgazdasági épületeket ismerhetünk meg alaposabban.

Szállástippek Szenna környékén>>

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum/ Fotó: ittjartam.hu10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum/ Fotó: ittjartam.hu

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
7 látnivaló és programlehetőség a Zselic mesébe illő lankáin
A Dunántúli-dombság egyik gyöngyszeme a Zselic, mely 250 méteres magasságával, apró, de hangulatos falvaival és varázslatos erdőivel megannyi lehetőséget kínál a kiránduláshoz. Cikkünkben 7 olyan programötletet gyűjtöttünk össze, melyek között a család minden tagja talál magának valót!

 

 

Mini Skanzen - Ászár

Ászáron, a Jászai Mari Emlékház közelében épült fel a miniskanzen nevű falumúzeum, mely 22 épület kicsinyített másával a Dunántúl népi építészeti korszakaiba nyújt betekintést. A Magyarországon is egyedülálló, 1500 négyzetméteren elterülő parkban találhatunk malmot, templomot és lakóházakat, természetesen egészen pici formában.

Szállástippek Ászár környékén>>

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - ászári Mini Skanzen/ Fotó: ittjartam.hu10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - ászári Mini Skanzen/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Ópusztaszeri Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

1973-ben vette kezdetét az a fejlesztés, mely fő törekvéseként a dél-alföldi mezővárosok portáinak, valamint népi építészetének bemutatását és népszerűsítését tűzte ki célul az Ópusztaszeri Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény. Az „élő skanzenben” népviseletbe öltözött gazdák vezetnek végig a portákon, de előzetes bejelentkezést követően akár egy múltidéző tanórán is részt vehetünk.

Szállástippek Ópusztaszer környékén>>

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Ópusztaszeri Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Ópusztaszeri Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Történelmi látnivalók - Ópusztaszer, az élő magyar történelem
A magyar történelem szerelmeseinek kötelező úti cél Ópusztaszer, ahol a látnivalók által betekintést nyerhetünk az elmúlt évszázadok eseményeibe, megismerhetjük, milyen körülmények között éltek őseink, hol laktak, és milyen volt a vidéki élet. Lenyűgöző kirándulás a múltban, amit a kicsik és a nagyok is élvezni fognak!

 

 

Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény - Makó

Makón, a József Attila Múzeum udvarán egy újabb érdekesség vár ránk; a régi gazdasági épületekből falumúzeum került kialakításra, ahol a Makón híres hagymatermesztésről tanulhatunk, sőt egy hagymásházat is bejárhatunk. Az épületek megtekintése után érdemes a fákkal teli zöld parkban megpihenni, és magunkba szívni az élő történelmet.

Szállástippek Makón és környékén>>

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: József Attila Múzeum10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: József Attila Múzeum

 

 

Bodrogközi Múzeumporta - Cigánd

A 20. század elején érezhetjük magunkat, ha ellátogatunk a Cigándon helyet kapott Múzeumportára. A nádtetős épületekben hagyományőrző programokkal készülnek, de bővíthetjük ismeretünket a helytörténeti tárlatokon, sőt még a bodrogközi népművészeti textil feldolgozásról is megtudhatunk egy s mást.

Szállástippek Cigánd környékén>>

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A nyári időszak is tökéletesen alkalmas arra, hogy bevessük magunkat egy bájos kávézóba, édességboltba, ahol andalító zene, édes falatok, és bájos környezet fogad minket. Kerestünk hát néhány helyet, ami minden bizonnyal levesz majd benneteket is a lábatokról.
Az égbe nyúló fák, a fények és az árnyékok játéka, a természet ezerféle színe és illata: ez mind-mind hozzátesz ahhoz a nyugtató, stresszoldó hatáshoz, amit az erdei sétáktól, túráktól várunk. Magyarország telis-tele van ilyen harmóniát hozó hellyel, ahol az erdő varázsa friss levegővel, madárcsicsergéssel, zavartalan feltöltődéssel kecsegtet. Ebből mutatunk most ötöt, amit mindenképp véss fel erdei bakancslistádra!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.
A föld alatti világ titkai - bunkertúrák Magyarországon
A múlt nyomasztó titkait felfedezni nem mindennapi kaland, így aki egy bunkertúrára vállalkozik, azelőtt tapinthatóvá válik számos drámai helyzet, fájdalmas emlék. Ám ezek a túrák igazi időutazások is egyben, a történelem elevenedik meg a szemünk láttára, kiváló programlehetőségként kicsiknek és nagyoknak.
Tökéletes tavaszi program: fedezd fel hazánk arborétumait!
Már bontják szirmaikat a tavaszi virágok, néhány hét, és a bokrok, fák is zöld ruhába öltöznek. A szép idő a szabadba csalogat minket, és mi sem lehetne kellemesebb, mint egy kiadós sétát tenni a természetben. Hazánk számos botanikus kerttel, arborétummal rendelkezik, érdemes felkeresnünk valamelyiket.
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
Összegyűjtöttük Kecskemét legizgalmasabb látnivalóit!
Magyarország hetedik legnagyobb településeként Kecskemét bővelkedik a nevezetességekben. Budapest és Szeged között félúton található, így akár a fővárosból, akár az ország délibb régióiból közelítjük meg, nem kell sokat utaznunk, hogy valami izgalmas programot találjunk. Cikkünkben összegyűjtöttük a város legfigyelemreméltóbb látnivalóit, úgyhogy irány Kecskemét!