Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Utazás a múltba: Magyarország 10+1 legizgalmasabb falumúzeuma és skanzene

A múltba visszacsöppeni annak is szórakoztató élmény lehet, aki nem rajong a történelemért, a skanzenek pedig tökéletes helyszínül szolgálnak ehhez. Az egész országban találhatunk olyan falumúzeumokat, ahol játékos formában tanulhatunk elődjeink életmódjáról és hagyományairól, összegyűjtöttük tehát hova érdemes utaznia annak, aki a magyar paraszti élet aranykorára kíváncsi.

 

Hollókői Falumúzeum

A falu közepén helyet kapott ikonikus templom, valamint a fehérre meszelt és sárral betapasztott házak Hollókő jelképei. Az állandó népi kiállítótérként működő, 20. századi palóc település képét idéző parasztházak sora már látványként is maradandó élményt nyújt, melyet megkoronáz a domb tetején álló vár a háttérben.

Szállástippek Hollókő környékén>>

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Hollókő Ófalu10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Hollókő Ófalu

 

 

Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza

Mindig is érdekelt, hogyan élhettek egykor a vidéki emberek? A Sóstón található Falumúzeumban most minden kérdésre választ kaphatunk majd. A lakóépületek mellett körbenézhetünk egy korabeli kovácsműhely hiteles másában, vagy kipróbálhatjuk milyen lehetett diákként az iskolapadban.

Szállástipp: A négycsillagos Hunguest Hotel Sóstó közvetlen átjárást biztosít az Aquarius Élmény - és Parkfürdőbe, így a kikapcsolódás garantált. Tovább a szálláshely csomagajánlataihoz>>

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Sóstói Múzeumfalu10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Sóstói Múzeumfalu

 

 

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Budapest környékének egyik leglátogatottabb intézményét találjuk Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – vagy ismertebb nevén a Skanzen – 65 hektáron várja a látogatókat. A magyar népi élet tájegységekre bontva elevenedik meg szemünk előtt a több száz éves házak között sétálva, melyek leginkább a 18-19. század időszakot ölelik fel.

Szállástippek Szentendrén és környékén>>

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 utazásra csábító csodahely, ami nyomban elvarázsol
A Szalajka-völgy ámulatba ejtő mesevilágát, a Zemplén egyik izgalmas kilátóhídját és a Balaton északi partjának rejtőzködő templomromját is elétek rajzoljuk legújabb cikkünkben. A szuper kirándulóhelyeken kívül azonban a legjobb városnéző programokból és látnivalókból is csipegettünk nektek.

 

 

 

Őrségi Népi Műemlékegyüttes (Pityerszeri Skanzen) - Szalafő

Az Őrség lenyűgöző természeti adottságai mellett semmiképpen ne hagyjuk ki az országban csak itt található, korábbi őrök telephelyeiként működő szereket az Őrségi Népi Műemlékegyüttesben. A 2-3 eredeti állapotban megmaradt telken megtudhatjuk, hogy mi is az az emeletes kástu, vagy gyönyörködhetünk a kerekített házak berendezési tárgyaiban.

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Őrségi Népi Műemlékegyüttes (Pityerszeri Skanzen)10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Őrségi Népi Műemlékegyüttes (Pityerszeri Skanzen)

 

 

 

Vasi Skanzen - Szombathely

Egy komplett, ma is működő 18. századi falut mintáz a Vasi Skanzen. A főutcán sétálva térjünk be a füstöskonyhás német házba, vagy járjuk körbe a Cákról áttelepített szabadkéményes kovácsműhelyt, de benézhetünk a kulisszák mögé is, hogy lássuk miként gondozzák az itt tenyésztett őshonos állatokat, vagy a népi gyógyászatban is használt gyógynövényeket.

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Vasi Skanzen10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Vasi Skanzen

 

 

Göcseji Falumúzeum - Zalaegerszeg

Húsz zalai településről szállították azt a megannyi népi emléket, mely a Göcseji Falumúzeum gyűjteményét adja. Több mint 40 építményt és több száz berendezési tárgyat halmoztak fel, a fogadóépület emeletén pedig még egy Kárpát-medence népviseleteivel foglalkozó kiállítást is megtekinthetünk.

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Göcseji Falumúzeum/ Fotó: ittjartam.hu10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Göcseji Falumúzeum/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A zselici népi építészeti hagyományok átadását tűzte ki céljául a Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol az egykori lakóegységek mellett szőlőhegyi pincéket és mezőgazdasági épületeket ismerhetünk meg alaposabban.

Szállástippek Szenna környékén>>

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum/ Fotó: ittjartam.hu10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum/ Fotó: ittjartam.hu

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
7 látnivaló és programlehetőség a Zselic mesébe illő lankáin
A Dunántúli-dombság egyik gyöngyszeme a Zselic, mely 250 méteres magasságával, apró, de hangulatos falvaival és varázslatos erdőivel megannyi lehetőséget kínál a kiránduláshoz. Cikkünkben 7 olyan programötletet gyűjtöttünk össze, melyek között a család minden tagja talál magának valót!

 

 

Mini Skanzen - Ászár

Ászáron, a Jászai Mari Emlékház közelében épült fel a miniskanzen nevű falumúzeum, mely 22 épület kicsinyített másával a Dunántúl népi építészeti korszakaiba nyújt betekintést. A Magyarországon is egyedülálló, 1500 négyzetméteren elterülő parkban találhatunk malmot, templomot és lakóházakat, természetesen egészen pici formában.

Szállástippek Ászár környékén>>

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - ászári Mini Skanzen/ Fotó: ittjartam.hu10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - ászári Mini Skanzen/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Ópusztaszeri Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

1973-ben vette kezdetét az a fejlesztés, mely fő törekvéseként a dél-alföldi mezővárosok portáinak, valamint népi építészetének bemutatását és népszerűsítését tűzte ki célul az Ópusztaszeri Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény. Az „élő skanzenben” népviseletbe öltözött gazdák vezetnek végig a portákon, de előzetes bejelentkezést követően akár egy múltidéző tanórán is részt vehetünk.

Szállástippek Ópusztaszer környékén>>

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Ópusztaszeri Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: Ópusztaszeri Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Történelmi látnivalók - Ópusztaszer, az élő magyar történelem
A magyar történelem szerelmeseinek kötelező úti cél Ópusztaszer, ahol a látnivalók által betekintést nyerhetünk az elmúlt évszázadok eseményeibe, megismerhetjük, milyen körülmények között éltek őseink, hol laktak, és milyen volt a vidéki élet. Lenyűgöző kirándulás a múltban, amit a kicsik és a nagyok is élvezni fognak!

 

 

Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény - Makó

Makón, a József Attila Múzeum udvarán egy újabb érdekesség vár ránk; a régi gazdasági épületekből falumúzeum került kialakításra, ahol a Makón híres hagymatermesztésről tanulhatunk, sőt egy hagymásházat is bejárhatunk. Az épületek megtekintése után érdemes a fákkal teli zöld parkban megpihenni, és magunkba szívni az élő történelmet.

Szállástippek Makón és környékén>>

10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: József Attila Múzeum10+1 legizgalmasabb falumúzeuma - Fotó: József Attila Múzeum

 

 

Bodrogközi Múzeumporta - Cigánd

A 20. század elején érezhetjük magunkat, ha ellátogatunk a Cigándon helyet kapott Múzeumportára. A nádtetős épületekben hagyományőrző programokkal készülnek, de bővíthetjük ismeretünket a helytörténeti tárlatokon, sőt még a bodrogközi népművészeti textil feldolgozásról is megtudhatunk egy s mást.

Szállástippek Cigánd környékén>>

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A nyári időszak is tökéletesen alkalmas arra, hogy bevessük magunkat egy bájos kávézóba, édességboltba, ahol andalító zene, édes falatok, és bájos környezet fogad minket. Kerestünk hát néhány helyet, ami minden bizonnyal levesz majd benneteket is a lábatokról.
Az égbe nyúló fák, a fények és az árnyékok játéka, a természet ezerféle színe és illata: ez mind-mind hozzátesz ahhoz a nyugtató, stresszoldó hatáshoz, amit az erdei sétáktól, túráktól várunk. Magyarország telis-tele van ilyen harmóniát hozó hellyel, ahol az erdő varázsa friss levegővel, madárcsicsergéssel, zavartalan feltöltődéssel kecsegtet. Ebből mutatunk most ötöt, amit mindenképp véss fel erdei bakancslistádra!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!