Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

7+1 ok, amiért érdemes a Mátrában kirándulnod

Noha már bizonyára készülsz a csúszkálós, havas, mátrai télre, ne feledd: ősszel is van mit megcsodálnod Magyarország egyik legszebb vidékén! Már mondjuk is, miért is érdemes bebarangolnod a Mátrát.

A Mátra látnivalóit hosszú-hosszú ideig lehetne sorolni, ám ehelyett csak annyit tanácsolunk: ha szereted a csendet, a nyugalmat, a romantikát és az érintetlen őszi természetet, akkor nem kérdés, hogy a Mátrában a helyed! Érdemes hosszabban időzni a környéken, rengeteg szálláshelyen van lehetőség szaunázni, wellnessezni és megpihenni két kirándulás között - nézz szét itt>>

A Mátra ősszel is csodálatos.A Mátra ősszel is csodálatos.

 

1. A Cserhát és a Bükk-vidék között 900 négyzetkilométeren elterülő Mátrában található Magyarország két legmagasabb hegycsúcsa, az 1014 méteres Kékes és a 965 méter magas Galyatető. Mindkettő kitűnő kirándulóhely, ráadásul könnyen megközelíthető autóval, motorral, biciklivel, de gyalog is.

2. Ha nagy túrázó vagy, a Mátra minden szegletét imádni fogod, hiszen nincs olyan pontja, ami ne lenne igazán csodálatos! Noha kirándulás szempontjából a Mátra-bérc, valamint a Kékestető-Mátraháza-Mátrafüred tengely mentén találni a legtöbb lehetőséget, érdemes körülnézned máshol is.

 

3. Nem véletlen, hogy a Mátra máig legnépszerűbb célpontja a Kékestető. Magyarország legmagasabb pontjáról csodálatos panoráma nyílik az egész vidékre, sőt, jó időben a 176 méter magas kékesi adótoronyból a szerencsésebbek még a Tátra vonulatait is felfedezhetik a távolban.

Kékesi adótorogy télen (a kép forrása: mindenamieger.blogspot.com)Kékesi adótorogy télen (a kép forrása: mindenamieger.blogspot.com)

 

4. A Mátrában található Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga is, a Parádfürdőtől mindössze 5 kilométerre található Ilona-völgyi vízesés. Az Ilona-patak mentén kialakított tanösvényen is érdemes végigsétálni, amelyen a Keleti-Mátra földtani értékei és a hajdani ércbányászat emlékei láthatók.

Parádfürdőtől mindössze 5 kilométerre található Ilona-völgyi vízesés.Parádfürdőtől mindössze 5 kilométerre található Ilona-völgyi vízesés.

 

5. Ha szereted az izgalmakat és egy pillanatra sem szeretsz megállni, akkor mindenképpen ki kell próbálnod a Sástó közelében felépült kalandparkot, ami nem mellesleg Magyarország legnagyobbja.

 

6. A kirándulók nagy kedvence a Mátra és a Bükk határán álló siroki vár, amely valószínűleg hazánk egyik legkorábbi sziklába vágott védelmi rendszere.

A siroki vár az ország egyik legnépszerűbb látnivalója.A siroki vár az ország egyik legnépszerűbb látnivalója.

 

TIPP: Te tudtad, hogy Recsken, Magyarország leghírhedtebb kommunista kényszermunkatáborának helyén most egy megrázó emlékparkot találsz? A hely a csendes, kis mátrai falu központjától mindössze 6 kilométerre található.

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Talán te is azt gondolod, hogy a karácsony egyedül cskis szomorú lehet? Akkor valószínűleg még nem jutott eszedbe az, hogy egyedülállóként akár az egész ünnepet kisajátíthatod magadnak. Mutatjuk, hogyan.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
7 káprázatos kastélyszálló, amit legalább egyszer ki kell próbálni
A gazdag múlt és a modern kényelem találkozik egy felejthetetlen élmény jegyében azokban a varázslatos kastélyszállókban Magyarországon, ahol a szolgáltatások magasabb szintre emelik a pihenésedet. Hódolj az elegáns enteriőröknek, élvezd a harmonikus szobákat, és fedezd fel a tágas kertek szépségét! Legyen szó romantikus hétvégéről, családi vakációról vagy baráti kiruccanásról – érdemes magatok mögött hagyni a megszokott helyeket, és elmerülni a kastélyok elbűvölő világában.
Irány a természet! 7 megunhatatlan tipp túrázáshoz - Íme a legszebb kirándulóhelyek
Ha meguntátok a négy fal között gubbasztást, húzzatok túracipőt, és irány a természet! A meseszép kirándulóhelyek listája végtelen, bármerre indultok az országban, csupa gyönyörű helybe fogtok botlani. Mi most hoztunk nektek 5 igazán vadregényes túraútvonalat - íme néhány a legszebb kirándulóhelyek közül Magyarországon, amit akár hétvégi programnak is beilleszhettek.
10 eldugott vidéki wellnes szálloda távol a világ zajától
Időről időre mindenkiben előtör a vágy, hogy milyen jó lenne egy kis időre kiszakadni a mindennapos mókuskerékből, és kicsit félrevonulni egy csendes helyre, ahol a telefoncsörgést a madárcsicsergés váltja fel, a számítógép kijelzője helyett pedig a panorámát lehet nézni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szállást, ahol kellemes környezetben tudtok elvonulni a világ elől.
Zabolátlan vízesés, „égigérő kilátó” és zegzugos vár - ezeket rejti Parádfürdő és környéke
Kalandozzatok velünk a kies Észak-Magyarország csodaszép helyszíneihez! Célba vesszük a Parádfürdő látnivalóit, az Ilona-völgyi-vízesést, a legendás Rákóczi-fát, valamint a mutatós Cifra Istálló és Kocsimúzeumot, de itt még nem állunk meg. Helyette felderítjük a mesés környéket is, mely fényűző kastélyt, bámulatos várat, sudár kilátót és csúcskövet is tartogat.
Bakancslistás látnivalók a Mátrában
Bár itt található hazánk legmagasabb pontja, ám ennél sokkal több látnivalót tartogat számunkra a Mátra. Kilátókkal, vízesésekkel és különleges természeti képződményekkel gazdag területről van szó, ahol érdemes nagyokat kirándulnunk, sétálnunk és természetesen gyönyörködnünk a leírhatatlanul szép látványban.