Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bakancslistás látnivalók a Mátrában

Bár itt található hazánk legmagasabb pontja, ám ennél sokkal több látnivalót tartogat számunkra a Mátra. Kilátókkal, vízesésekkel és különleges természeti képződményekkel gazdag területről van szó, ahol érdemes nagyokat kirándulnunk, sétálnunk és természetesen gyönyörködnünk a leírhatatlanul szép látványban.

 

Vörös-kő kilátó – Mátraszentimre

Ugyan 781 méter magasságával még nem a legnagyobb hegyünk, de a Vörös-kő erdős csúcsa tökéletes helyszín ahhoz, hogy a tetejére kilátót emelve ellássunk jó időben akár a szlovákiai hegyekig. A csigalépcsős építményt 2005-ben építették, így ma kényelmesen és biztonságosan juthatunk fel a tetejére, ahonnan körbe tekintve a Mátrától északra terülő dombokban és hegyekben gyönyörködhetünk.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Vörös-kő kilátó (Mátraszentimre)Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Vörös-kő kilátó (Mátraszentimre)

Szállástippek Mátraszentimrén>>

 

 

Csörgő-szurdok

Játékos elnevezését a Csörgő-patak medrében fekvő kövek egymásnak koccanó, ütődő hangja alapján kapta. Ezt a hanghatást leginkább a nagyobb esőzések alkalmával figyelhetjük meg, ám érdemesebb inkább szép időben felkeresni a Mátra nyugati részében található patakot és szurdokot. A völgy szépségét a természeti erők formálták, a több tíz méter magas vulkáni eredetű függőleges andezitfalak látványa magával ragadó, valódi természeti kincs, amit mindenképpen érdemes felkeresnünk, akár Mátraszentistvánról, Mátraszentimréről vagy Mátrakeresztesről indulva.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Csörgő-szurdok/ Fotó: ittjartam.huBakancslistás látnivalók a Mátrában - Csörgő-szurdok/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Kékestetői csúcskő

Szinte nincs olyan kiránduló, aki ne készítene legalább egy emlékképet ottjártakor a hazánk legmagasabb pontját jelölő csúcskőről. A nemzeti színekre festett nagyméretű kő eredetét sokáig homály fedte, míg lelkes kutatómunkának köszönhetően fényderült arra, hogy az 1956-os eseményeket követően a Kékesi Sas Síklub tagjai állították fel, mely azóta rendszeres felújításon esik át. Itt találhatjuk az 1958-ban épített, ám azóta felújított TV-tornyot is, aminek fedett részén presszó működik, nyitott kilátójából pedig csodás panoráma tárul elénk.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Kékestetői csúcskőBakancslistás látnivalók a Mátrában - Kékestetői csúcskő

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Kékestetői TV-torony és kilátóBakancslistás látnivalók a Mátrában - Kékestetői TV-torony és kilátó

 

 

Galya-kilátó – Galyatető

Péter hegyesén találjuk a Mátra legismertebb turistacentrumát, melyet a mellette álló kilátóval együtt néhány éve rekonstruáltak. A Galyatető Turistacentrum épületéből megközelíthető kilátó egykor 17 méter magas volt, ám 2015-ben a kortárs magyar építészet két kiválósága, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron építész újragondolták, és további 13 méter magas látszóbeton részt terveztek rá. Ennek köszönhetően ma a 30 méter magas torony tetőteraszáról 360 fokos körpanorámában gyönyörködhetünk. A magasba 162 lépcsőfok visz fel, amit a torony két oldalán tekereg le és fel, így könnyítve meg a közlekedést. A beton toldalék belső részében esőtől és széltől védett bivak helyiségek kaptak helyet, három szinten, szintenként 5-5 fő számára biztosítva szállást.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Galya-kilátóBakancslistás látnivalók a Mátrában - Galya-kilátó

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Top 5 wellness hotel a Mátrában
A Mátra hűs és kristálytiszta levegője, a környező hegyek bámulatos szépsége kiváló úti célt jelentenek az év minden időszakában. Ha kikapcsolódni, kirándulni vágyunk, vagy csak egy kis wellness kényeztetés lenne a cél, akkor mutatunk 5 olyan szállodát, melyek mindegyike jeleskedik ebben. Élvezzétek a Mátra szépségét és adjátok át magatokat a wellness élményeknek! Az eredmény önmagáért beszél, feltöltődve és felfrissülve érkeztek majd haza.

 

 

Ilona-völgyi vízesés – Parádfürdő

Hazánk legszebb és leglátványosabb, egyedülálló vízesését a Mátrában találjuk. A 10 méter magas, andezit sziklák között alázúduló Ilona-völgyi vízesés látványa már önmagában is csodálatos, de az ide vezető út is szépséggel tölti el a vándort. A vízesés katlanját hatalmas fatörzsek, leszakadt kőtömbök jelzik, a kiálló, lekerekített sziklanyúlványok, mint őrszemek vigyázzák a patak újtát. Ezt a megejtő szépségét egyszer mindenkinek látnia kell.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Ilona-völgyi vízesés (Parádfürdő)Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Ilona-völgyi vízesés (Parádfürdő)

Szállástippek Parádfürdőn>>

 

 

Cifra Istálló és Kocsimúzeum – Parádfürdő

A fürdőtelep főépületéhez készült 1880-ban a Cifra Istálló, ahol ma a múzeumot találjuk. A fagerendás, vörös téglás épület belsejét vörös márvánnyal burkolták, így ez az úri környezet ad otthont a kerék feltalálását bemutató, a fogatokat, szánokat, konflisokat, fiakereket és a főúri hintókat felvonultató kiállításnak, melynek köszönhetően megismerhetjük a kocsikészítés történetét. A múzeumhoz kapcsolódóan a márvány burkolatú istállóban megismerhetünk kilenc magyar lófajtát, és ha kedvünk tartja lovaskocsikázásra is befizethetünk. 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zsófia Brunászki (@brunaszki.zsofia) által megosztott bejegyzés

 

 

Sástó – Gyöngyös

A Mátra legmagasabban fekvő tava kiváló csónakázó és horgászhely, ám igazi látványosságát az 1973-ban kialakított kilátó jelenti. Az egykor olajfúró toronyként működő építmény 50 méter magasra tör, teraszairól csodálatos kilátás nyílik a tájra. Az első emeleti teraszon madárfelismerést segítő rajzokat láthatunk, a harmadik emeleten pedig feliratos tájképek és látcső segíti a tájékozódást.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Sástó/ Fotó: ittjartam.huBakancslistás látnivalók a Mátrában - Sástó/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Gyöngyösön>>

 

 

Siroki vár

A XII. században épült védvárak közé tartozó vár ma hazánk egyik legvadregényesebb romja, ami a felújításoknak köszönhetően számos látnivalót rejt. Az erődítmény legősibb része a felsővárban lévő lakótorony, majd az erre épülő öregtorony. Találunk itt egykori istállót, gabonatárolót, és ivókutat is. A Vár-hegy tiolittufa kúpján, 294 magasan trónoló vár magaslatairól a Bükk és a Mátra szépsége fogad minket, azonban nemcsak falain belül kínál látnivalót, de a hegy gyomrába vájt alagútrendszert is érdemes felkeresnünk.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Siroki várBakancslistás látnivalók a Mátrában - Siroki vár

 

 

Barát és Apáca sziklák

Beszédes elnevezésük különleges formájukhoz kapcsolódik. A vár tetejéről jól kivehető két magányos szikla a vulkáni működésnek köszönheti mai alalját. A kráterből kiszóródott riolittufa szikla ma Barát és Apáca sziklák elnevezéssel bír, ám a legenda szerint a török uralom alatt a törökök innen ellenőrizték a környéket, így nem véletlen egyéb népi elnevezése sem, így a Török ember, török asszony és szolgáló.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Barát és Apáca sziklákBakancslistás látnivalók a Mátrában - Barát és Apáca sziklák

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Egészségesebb szeretnél lenni? Elhatároztad, hogy idén több figyelmet fordítasz a testi-lelki jóllétedre? Ez dicséretes, de ha a gondolatot még nem követte cselekedet, akkor ideje a tettek mezejére lépni! Magyarország jobbnál jobb gyógyszállodái segíthetnek ebben. Immunerősítő szaunavilágok, gyógyvizes kúrák, diétás ételspecialitások, energetizáló kezelések és még vagy tucatnyi szuper szolgáltatás támogat majd a célod elérésében. Nézd meg!
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10+1 új panorámapont: csodás kilátók a legjobbakból
A susogó fák lombjai vagy a csendes víztükör fölött már csak a távoli horizont szab határt a lenyűgöző panorámának. Ha ti is úgy rajongtok Magyarország csodás kilátóiért, mint mi, akkor mutatunk 10+1 panorámapontot, amit nem hagyhattok ki, ha kirándulni indultok.