Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bakancslistás látnivalók a Mátrában

Bár itt található hazánk legmagasabb pontja, ám ennél sokkal több látnivalót tartogat számunkra a Mátra. Kilátókkal, vízesésekkel és különleges természeti képződményekkel gazdag területről van szó, ahol érdemes nagyokat kirándulnunk, sétálnunk és természetesen gyönyörködnünk a leírhatatlanul szép látványban.

 

Vörös-kő kilátó – Mátraszentimre

Ugyan 781 méter magasságával még nem a legnagyobb hegyünk, de a Vörös-kő erdős csúcsa tökéletes helyszín ahhoz, hogy a tetejére kilátót emelve ellássunk jó időben akár a szlovákiai hegyekig. A csigalépcsős építményt 2005-ben építették, így ma kényelmesen és biztonságosan juthatunk fel a tetejére, ahonnan körbe tekintve a Mátrától északra terülő dombokban és hegyekben gyönyörködhetünk.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Vörös-kő kilátó (Mátraszentimre)Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Vörös-kő kilátó (Mátraszentimre)

Szállástippek Mátraszentimrén>>

 

 

Csörgő-szurdok

Játékos elnevezését a Csörgő-patak medrében fekvő kövek egymásnak koccanó, ütődő hangja alapján kapta. Ezt a hanghatást leginkább a nagyobb esőzések alkalmával figyelhetjük meg, ám érdemesebb inkább szép időben felkeresni a Mátra nyugati részében található patakot és szurdokot. A völgy szépségét a természeti erők formálták, a több tíz méter magas vulkáni eredetű függőleges andezitfalak látványa magával ragadó, valódi természeti kincs, amit mindenképpen érdemes felkeresnünk, akár Mátraszentistvánról, Mátraszentimréről vagy Mátrakeresztesről indulva.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Csörgő-szurdok/ Fotó: ittjartam.huBakancslistás látnivalók a Mátrában - Csörgő-szurdok/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Kékestetői csúcskő

Szinte nincs olyan kiránduló, aki ne készítene legalább egy emlékképet ottjártakor a hazánk legmagasabb pontját jelölő csúcskőről. A nemzeti színekre festett nagyméretű kő eredetét sokáig homály fedte, míg lelkes kutatómunkának köszönhetően fényderült arra, hogy az 1956-os eseményeket követően a Kékesi Sas Síklub tagjai állították fel, mely azóta rendszeres felújításon esik át. Itt találhatjuk az 1958-ban épített, ám azóta felújított TV-tornyot is, aminek fedett részén presszó működik, nyitott kilátójából pedig csodás panoráma tárul elénk.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Kékestetői csúcskőBakancslistás látnivalók a Mátrában - Kékestetői csúcskő

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Kékestetői TV-torony és kilátóBakancslistás látnivalók a Mátrában - Kékestetői TV-torony és kilátó

 

 

Galya-kilátó – Galyatető

Péter hegyesén találjuk a Mátra legismertebb turistacentrumát, melyet a mellette álló kilátóval együtt néhány éve rekonstruáltak. A Galyatető Turistacentrum épületéből megközelíthető kilátó egykor 17 méter magas volt, ám 2015-ben a kortárs magyar építészet két kiválósága, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron építész újragondolták, és további 13 méter magas látszóbeton részt terveztek rá. Ennek köszönhetően ma a 30 méter magas torony tetőteraszáról 360 fokos körpanorámában gyönyörködhetünk. A magasba 162 lépcsőfok visz fel, amit a torony két oldalán tekereg le és fel, így könnyítve meg a közlekedést. A beton toldalék belső részében esőtől és széltől védett bivak helyiségek kaptak helyet, három szinten, szintenként 5-5 fő számára biztosítva szállást.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Galya-kilátóBakancslistás látnivalók a Mátrában - Galya-kilátó

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Top 5 wellness hotel a Mátrában
A Mátra hűs és kristálytiszta levegője, a környező hegyek bámulatos szépsége kiváló úti célt jelentenek az év minden időszakában. Ha kikapcsolódni, kirándulni vágyunk, vagy csak egy kis wellness kényeztetés lenne a cél, akkor mutatunk 5 olyan szállodát, melyek mindegyike jeleskedik ebben. Élvezzétek a Mátra szépségét és adjátok át magatokat a wellness élményeknek! Az eredmény önmagáért beszél, feltöltődve és felfrissülve érkeztek majd haza.

 

 

Ilona-völgyi vízesés – Parádfürdő

Hazánk legszebb és leglátványosabb, egyedülálló vízesését a Mátrában találjuk. A 10 méter magas, andezit sziklák között alázúduló Ilona-völgyi vízesés látványa már önmagában is csodálatos, de az ide vezető út is szépséggel tölti el a vándort. A vízesés katlanját hatalmas fatörzsek, leszakadt kőtömbök jelzik, a kiálló, lekerekített sziklanyúlványok, mint őrszemek vigyázzák a patak újtát. Ezt a megejtő szépségét egyszer mindenkinek látnia kell.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Ilona-völgyi vízesés (Parádfürdő)Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Ilona-völgyi vízesés (Parádfürdő)

Szállástippek Parádfürdőn>>

 

 

Cifra Istálló és Kocsimúzeum – Parádfürdő

A fürdőtelep főépületéhez készült 1880-ban a Cifra Istálló, ahol ma a múzeumot találjuk. A fagerendás, vörös téglás épület belsejét vörös márvánnyal burkolták, így ez az úri környezet ad otthont a kerék feltalálását bemutató, a fogatokat, szánokat, konflisokat, fiakereket és a főúri hintókat felvonultató kiállításnak, melynek köszönhetően megismerhetjük a kocsikészítés történetét. A múzeumhoz kapcsolódóan a márvány burkolatú istállóban megismerhetünk kilenc magyar lófajtát, és ha kedvünk tartja lovaskocsikázásra is befizethetünk. 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zsófia Brunászki (@brunaszki.zsofia) által megosztott bejegyzés

 

 

Sástó – Gyöngyös

A Mátra legmagasabban fekvő tava kiváló csónakázó és horgászhely, ám igazi látványosságát az 1973-ban kialakított kilátó jelenti. Az egykor olajfúró toronyként működő építmény 50 méter magasra tör, teraszairól csodálatos kilátás nyílik a tájra. Az első emeleti teraszon madárfelismerést segítő rajzokat láthatunk, a harmadik emeleten pedig feliratos tájképek és látcső segíti a tájékozódást.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Sástó/ Fotó: ittjartam.huBakancslistás látnivalók a Mátrában - Sástó/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Gyöngyösön>>

 

 

Siroki vár

A XII. században épült védvárak közé tartozó vár ma hazánk egyik legvadregényesebb romja, ami a felújításoknak köszönhetően számos látnivalót rejt. Az erődítmény legősibb része a felsővárban lévő lakótorony, majd az erre épülő öregtorony. Találunk itt egykori istállót, gabonatárolót, és ivókutat is. A Vár-hegy tiolittufa kúpján, 294 magasan trónoló vár magaslatairól a Bükk és a Mátra szépsége fogad minket, azonban nemcsak falain belül kínál látnivalót, de a hegy gyomrába vájt alagútrendszert is érdemes felkeresnünk.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Siroki várBakancslistás látnivalók a Mátrában - Siroki vár

 

 

Barát és Apáca sziklák

Beszédes elnevezésük különleges formájukhoz kapcsolódik. A vár tetejéről jól kivehető két magányos szikla a vulkáni működésnek köszönheti mai alalját. A kráterből kiszóródott riolittufa szikla ma Barát és Apáca sziklák elnevezéssel bír, ám a legenda szerint a török uralom alatt a törökök innen ellenőrizték a környéket, így nem véletlen egyéb népi elnevezése sem, így a Török ember, török asszony és szolgáló.

Bakancslistás látnivalók a Mátrában - Barát és Apáca sziklákBakancslistás látnivalók a Mátrában - Barát és Apáca sziklák

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Egészségesebb szeretnél lenni? Elhatároztad, hogy idén több figyelmet fordítasz a testi-lelki jóllétedre? Ez dicséretes, de ha a gondolatot még nem követte cselekedet, akkor ideje a tettek mezejére lépni! Magyarország jobbnál jobb gyógyszállodái segíthetnek ebben. Immunerősítő szaunavilágok, gyógyvizes kúrák, diétás ételspecialitások, energetizáló kezelések és még vagy tucatnyi szuper szolgáltatás támogat majd a célod elérésében. Nézd meg!
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Bakancslista a zimankós hónapokra: 5 álomszép téli kirándóhely Magyarországon
Ne riasszanak el a mínuszok, mindenkit várnak a csodálatos téli kirándulóhelyek Magyarországon! Talpunk alatt ropog a hó, körülöttünk pedig fehér köntösbe bújt a táj - télen a természeti kincseink is egészen más arcukat mutatják. Ha ti is szeretnétek a legtöbbet kihozni a hideg évszakból, akkor válogassatok a cikkünkben lévő kirándulóhelyekből. Kapjátok fel a családot és a barátokat, és indulás!
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.