Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

6 kihagyhatatlan látnivaló Pannonhalmán

Győr szomszédságában fekszik Pannonhalma, mely a Világörökség részét képező Bencés Főapátság otthona. Nyugodtan tervezzünk egész napos programmal, ha ezt a várost választjuk kirándulásunk célpontjául, hiszen az épületek és múzeumok bebarangolása, a gyógynövénykert megismerése, valamint az itt készült ételek és italok kóstolása közben biztosan nem fogunk hazasietni.

Szállásajánlatok Pannonhalma környékén>>

 

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Kétségkívül az ország egyik legkiemelkedőbb történelmi emlékhelyét és látványosságát találjuk Pannonhalmán, mely lenyűgöző módon 996 óta működik töretlenül. Napjainkban körülbelül 40 fős bentlakásos szerzetesközösség él az Apátságban, akik az „ora et labora”, vagyis az „imádkozzál és dolgozzál” szellemében töltik mindennapjaikat. Liturgiákat és lelkigyakorlatokat tartanak a Bencés Gimnázium és Kollégium növendékei számára, és olyan kulturális tevékenységeket végeznek, mint a könyvtár, levéltár működtetése vagy akár koncertek szervezése. Az apátság fenntartása és üzemeltetése is az ő feladatuk, így borászattal, sörfőzdével, sőt gyógynövénykerttel is találkozhatunk itt. Az épületegyüttes központi tere a Szent Márton Bazilika, mely valójában az itt élő bencések otthona, közös imádságuk helyszíne és a monostor szíve. A 13. században keletkezett gótikus épület 2012-ben teljeskörű felújtáson esett át, a tömör diófa bútorok és a patinázott sárgaréz lámpák békés, otthonos hangulata páratlanná teszik a Magyarországon fellelhető székesegyházak között.

Látnivalók Pannonhalmán - Pannonhalmi Bencés FőapátságLátnivalók Pannonhalmán - Pannonhalmi Bencés Főapátság

 

 

Szállástippek Pannonhalma környékén

 

 

 

Arborétum és Gyógynövénykert

Az Apátsághoz tartozó kert gondozása már az alapítás óta óriási jelentőséggel bírt a bencések életében, a jelenleg is látogatható arborétum azonban csupán 1802-óta működik. Európából, Észak-Amerikából, valamint Japán és Kína területéről hozott virágokat ismerhetünk meg itt, körülbelül 1000 növény- és 150 madárfaj látható a lombos fák között sétálva. Manapság leginkább a szórakozás és feltöltődés miatt választják a nézelődők, de emellett rendszeresen zajlik oktató- és kutatómunka is a létesítményben.

Pannonhalma látnivalói - Pannonhalmi Főapátság Arborétum és GyógynövénykertPannonhalma látnivalói - Pannonhalmi Főapátság Arborétum és Gyógynövénykert

 

 

Illatmúzeum

Régi hagyománya van a gyógynövénytermesztésnek és az illóolaj lepárlásnak az ódon falak között, azonban 2021 májusától már a nagyközönség számára is megismerhető a termelés és az olajok előállításának folyamata. Az Illatmúzeum ’A’ épületébe lépve a gyógynövénykert új lepárló berendezése fogad, ahol interaktív kiállítás, videók és animációk segítségével részesei lehetünk a lepárlás teljes folyamatának, míg a ’B’ épületben az öt legfontosabb gyógyfű, valamint a parfümkészítés lépései kerülnek bemutatásra.

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
TOP 10 vidéki wellness szálloda Magyarországon
Ha egyaránt fontosak számodra a hotel szolgáltatásai, a wellnessrészleg felszereltsége és a környék látnivalói, akkor ezek a szálláshelyek nem fognak csalódást okozni. Összegyűjtöttünk nektek 10 kiváló vidéki wellness szállodát az országban.

 

 

Boldog Mór-kilátó

A Főapátság épületétől délre felszik a 2012-ben átadott kilátó, mely nevét az egyik első magyar származású apátról, Boldog Mórról kapta. A tervezésnél fontos szempont volt, hogy külsejében jól illeszkedjen a nagytemplom stílusához, így esett a választás a Sokorói-dombság tölgyfáira, melyek kellően minimalista hatást eredményeztek az építkezés végére. A korábban itt álló toronynál 6 méterrel magasabb lett, így ma 20 méterről gyönyörködhetünk a Bakony északi vonulataiban.

Pannonhalma látnivalók - Boldog Mór-kilátóPannonhalma látnivalók - Boldog Mór-kilátó

 

 

Lombkorona tanösvény

A kilátót sétaút köti össze az apátsággal, melyen végighaladva információs táblák nyújtanak tájékoztatást Pannonhalma látnivalóiról. A tanösvény 2018 tavaszán igazi különlegességgel bővült, egy halat formázó, a fák fölé 80 méterre kinyúló sétányról pillanthatunk le az elénk táruló dimbes-dombos tájra.

Pannonhalma látnivalók - Lombkorona tanösvényPannonhalma látnivalók - Lombkorona tanösvény

 

 

Millenniumi emlékmű

A Főapátságtól pár száz méterre fekszik a Millenniumi emlékmű, mely a honfoglalás ezredik évfordulója alkalmából, 1896-ben nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt. A silány minőségű anyaghasználat miatt 1922-re olyan súlyos szerkezeti károkat szenvedett, hogy részlegesen lebontásra került, végül a korábbi kupolás tetőszerkezet helyett 1938-ban nyerte el jóval egyszerűbb, de ma is látható formáját. Jelenleg a látványosság csak kívülről látogatható.

Pannonhalma látnivalók - Millenniumi emlékműPannonhalma látnivalók - Millenniumi emlékmű

 

 

Szállástippek Pannonhalma környékén

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kóstoljatok bele az Őrség varázslatos ízeibe, keressétek meg egy rejtélyes vonatrablás helyszínét, kutassátok fel hazánk egyik leggyönyörűbb templomát vagy inkább a több millió éves ősmaradványok nyomaiba erednétek „a magyar Pompeit” feltérképezve? Akkor ez a lista nektek szól!
A festői Mecsektől a mediterrán Balaton-felvidéken át az Alföld síkságáig követtük a nyomait azoknak a legendás lényeknek, amelyek a mesék szerint egykor Magyarországon éltek. Kísérjetek el minket a hazai Sárkányok földjére, az örökké éhes Ércnyelőhöz, a forrást fakasztó bestiához és a balatoni Jégbarlanghoz!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.