Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Túra a sárkányok nyomában – 3+1 úti cél a hétvégi kiránduláshoz

A festői Mecsektől a mediterrán Balaton-felvidéken át az Alföld síkságáig követtük a nyomait azoknak a legendás lényeknek, amelyek a mesék szerint egykor Magyarországon éltek. Kísérjetek el minket a hazai Sárkányok földjére, az örökké éhes Ércnyelőhöz, a forrást fakasztó bestiához és a balatoni Jégbarlanghoz!

 

Kalandok a Sárkányok földjén (Nyírbátor)

A Nyírség déli részének szívében elhelyezkedő Nyírbátor történelmében kiemelkedő szerepet töltött be a Báthori család. Erről a tényről könnyen bizonyosságot szerezhettek, ha felkeresitek a Református templom közelében megbújó Várostörténeti sétányt. A 450 méteres útszakaszon keresztülsétálva elképesztő szoboralkotások segítségével tárul fel előttetek a település múltja. Megtudhatjátok, miért nevezik „a sárkányok városának” Nyírbátort és a Báthoriak történetét is testközelből ismerhetitek meg. Annyit azonban elöljáróban elárulunk, hogy a szóbeszéd szerint egykor a hős Bátori Vid győzte le azt az Ecsedi-lápban rejtőző sárkány, mely a környéket rettegésben tartotta.

Persze a hangulatos város többi izgalmas látnivalóját se mulasszátok el megnézni! A Báthori Várkastély és Panoptikum, valamint a fa harangtorony is igazán emlékezetes élmény lesz. 

Túra a sárkányok nyomában - Várostörténeti sétány (Nyírbátor)/ Fotó: ittjartam.huTúra a sárkányok nyomában - Várostörténeti sétány (Nyírbátor)/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

A feneketlen bendőjű sárkány (Magyaregregy)

A Dél-Dunántúlon emelkedő Kelet-Mecsek lábánál húzódik meg a Völgységi-patak mosta Magyaregregy. A parányi község vadregényes erdeiben közel 350 méter magasan áll, a Várhegy csúcsán Máré vára, melyet alaposan behálóznak a legendák. A mesebeli hangulatot pedig nem csak a környék, hanem a középkori lovagvár előtt tornyosuló, háromfejű sárkány is erősíti.  A mitikus lényt Ércnyelőnek hívják, aki a monda szerint pusztító tüzével felemészti a Zengő-hegy vasércét, mely kedvenc csemegéi közé tartozik. Ráadásul fejei külön életet élnek. A középső Olvasztó, aki félelmetes lángcsóvával bánik el áldozatával. Őt egészíti ki a másik két koponya, Raboló és Habzsoló, akik szintén lelkesen segítenek a lakmározásban. Előbbi karmaival megragadja a zsákmányt, hogy Olvasztónak könnyebb dolga legyen. Majd Habzsoló végleg eltünteti a föld színéről a vasércet.
Félni azonban szerencsére nem kell tőlük. Az ötletes alkotással kicsik és nagyok is örömmel szoktak fotózkodni. Ráadásul közelebb lépve látható, hogy a bestia testét újrahasznosított gumiabroncsokból alkották meg.

Túra a sárkányok nyomában - A vérszomjas, rettegett fenevad és a Háromfejű sárkány (Magyaregregy)Túra a sárkányok nyomában - A vérszomjas, rettegett fenevad és a Háromfejű sárkány (Magyaregregy)

 

 

Föld mélyén rekedt sárkány (Orfű)

A Mecsek hegyhát közepén meglapuló Orfű egy igazi ékszerdoboz, ahol elcsitul a világ zaja és átadja helyét a madárdalnak. Ezen a romantikus tájon a régmúlt idők varázsa és a páratlan szépségű tó rabolja el a szíveteket – na meg a mesés Tájház, kemencés udvar és kézműves alkotóház, illetve az Orfűi Vízimalom!

A Balázs-hegy oldalában azonban a monda szerint egy félelmetes, hétfejű sárkány vert tanyát, akitől rettegtek a környék pásztorai. Egy nap azonban a szörnyeteg barlangját hatalmas szikla torlaszolta el. A sárkány viszont néhanapján felébred álmából és megpróbál kitörni börtönéből. Ilyenkor zubogó víz kíséri próbálkozásait, mely elapad, amikor a sárkány elfárad és újra elszenderül. A történetet szövő népnyelv nagyot azonban biztosan nem tévedett: hiszen az itt található karsztforrás időszakos vizéhez tökéletes illeszkedik a mitikus lény legendája. Keressétek fel ti is a Sárkány-kutat, ami a sárga körrel jelzett turistaút közelében fekszik!

Túra a sárkányok nyomában - Orfűi Tájház és Kemencés Udvar/ Fotó: ittjartam.huTúra a sárkányok nyomában - Orfűi Tájház és Kemencés Udvar/ Fotó: ittjartam.hu

 

Szállástippek Orfű környékén

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Felfedezésre váró látnivalók - városlátogatás Pécsett
Amennyiben kedvelitek a mediterrán hangulatot, a városnézés az egyik kedvenc hobbitok és emellett szívesen is turáztok, akkor Pécs tökéletes úti cél lesz számotokra. Ajánlónkban Pécs kihagyhatatlan látnivalóit gyűjtöttük nektek egy csokorba. Ismerjétek meg a 2010-es év Európa Kulturális Fővárosát.

 

 

+1: Rejtélyes látnivaló a Balaton-felvidéken (Kisapáti)

A gyönyörű Balaton-felvidéken minden évszakban öröm túrázni. Különösen akkor, ha a kiszemelt útvonal hemzseg rejtélyekben. A Szent György-hegy északi részébe fúródva, a turistaház közelében ugyanis egy misztikus hely várja, hogy felfedezzétek. Ez a híres kisapáti Sárkány-lik, vagy más néven Jégbarlang. A 10 méter mély üreget vélhetően egy bazaltorgona törmeléke borítja, így a hagyományos értelemben vett bejáratot se keressetek. Helyette kutassátok fel azt az ismertetőtáblát, mely jelzi majd, hogy jó helyen jártok! Ekkor kezeteket a sziklahasadékhoz érintve érzitek majd – még a legforróbb nyarakon is – a hűvös levegő érintését. Nyilvánvalóan itt sem mehetünk el szó nélkül a szájhagyományok mellett. A környékbeliek szerint több lehetséges magyarázat is van jelenségre. Az egyik szerint a falu népét sokáig szomorító sárkány egy napon megbetegedett. A falu lakói pedig megsajnálták és ápolták, míg fel nem épült. Ezután mind békében éltek egészen addig, míg a sárkány egy nap örökre lehunyta a szemét. Az elbeszélés szerint ekkor változott a Sárkány-lik jégbarlanggá.  

A sárkány legendának máshol is rábukkanhattok nyomaira Kisapátiban, ugyanis a Taberna Infinito mediterrán tapas bar felé vezető út bejáratát is egy Sárkány-szobor őrzi.

Túra a sárkányok nyomában - Sárkány-szobor (Kisapáti)Túra a sárkányok nyomában - Sárkány-szobor (Kisapáti)

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Győr szomszédságában fekszik Pannonhalma, mely a Világörökség részét képező Bencés Főapátság otthona. Nyugodtan tervezzünk egész napos programmal, ha ezt a várost választjuk kirándulásunk célpontjául, hiszen az épületek és múzeumok bebarangolása, a gyógynövénykert megismerése, valamint az itt készült ételek és italok kóstolása közben biztosan nem fogunk hazasietni.
A Mátra hűs és kristálytiszta levegője, a környező hegyek bámulatos szépsége kiváló úti célt jelentenek az év minden időszakában. Ha kikapcsolódni, kirándulni vágyunk, vagy csak egy kis wellness kényeztetés lenne a cél, akkor mutatunk 5 olyan szállodát, melyek mindegyike jeleskedik ebben. Élvezzétek a Mátra szépségét és adjátok át magatokat a wellness élményeknek! Az eredmény önmagáért beszél, feltöltődve és felfrissülve érkeztek majd haza.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lépcsője és völgybe zárt falvak - Mesélő helyek a Kelet-Mecsek ölelésében
A vadregényes Kelet-Mecsek hangulatos mesefalvakat, rejtett látnivalókat, kies völgyeket, csodálatos túraútvonalakat és még számtalan más csodát tartogat nektek, amiért megéri túracipőt húzni 2023-ban is.
10 kihagyhatatlan látnivaló és kirándulóhely a Mátrából
A varázslatos Mátra megannyi kirándulóhelye és eldugott látnivalója kimeríthetetlen forrás egy-egy mozgalmas hétvége eltöltéséhez. Cikkünkben 10 olyan helyszínt gyűjtöttünk össze, amiért mindenképp megéri útra kelni és felkeresni a hegység legszebb nevezetességeit.
Jártál már itt? Mutatunk 5 gyönyörű hazai tengerszemet
Vibráló kékségük, magával ragadó szépségük vetekszik bármely tengerszemmel – ám valójában bányatavak. Mindezek ellenére a természetjárók kedvelt helyszínei ezek a mesterséges tavak, melyekből most gyűjtöttük ötöt, talán a legszebbeket.
Legendák nyomában - zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell
Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!