Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Túra a sárkányok nyomában – 3+1 úti cél a hétvégi kiránduláshoz

A festői Mecsektől a mediterrán Balaton-felvidéken át az Alföld síkságáig követtük a nyomait azoknak a legendás lényeknek, amelyek a mesék szerint egykor Magyarországon éltek. Kísérjetek el minket a hazai Sárkányok földjére, az örökké éhes Ércnyelőhöz, a forrást fakasztó bestiához és a balatoni Jégbarlanghoz!

 

Kalandok a Sárkányok földjén (Nyírbátor)

A Nyírség déli részének szívében elhelyezkedő Nyírbátor történelmében kiemelkedő szerepet töltött be a Báthori család. Erről a tényről könnyen bizonyosságot szerezhettek, ha felkeresitek a Református templom közelében megbújó Várostörténeti sétányt. A 450 méteres útszakaszon keresztülsétálva elképesztő szoboralkotások segítségével tárul fel előttetek a település múltja. Megtudhatjátok, miért nevezik „a sárkányok városának” Nyírbátort és a Báthoriak történetét is testközelből ismerhetitek meg. Annyit azonban elöljáróban elárulunk, hogy a szóbeszéd szerint egykor a hős Bátori Vid győzte le azt az Ecsedi-lápban rejtőző sárkány, mely a környéket rettegésben tartotta.

Persze a hangulatos város többi izgalmas látnivalóját se mulasszátok el megnézni! A Báthori Várkastély és Panoptikum, valamint a fa harangtorony is igazán emlékezetes élmény lesz. 

Túra a sárkányok nyomában - Várostörténeti sétány (Nyírbátor)/ Fotó: ittjartam.huTúra a sárkányok nyomában - Várostörténeti sétány (Nyírbátor)/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

A feneketlen bendőjű sárkány (Magyaregregy)

A Dél-Dunántúlon emelkedő Kelet-Mecsek lábánál húzódik meg a Völgységi-patak mosta Magyaregregy. A parányi község vadregényes erdeiben közel 350 méter magasan áll, a Várhegy csúcsán Máré vára, melyet alaposan behálóznak a legendák. A mesebeli hangulatot pedig nem csak a környék, hanem a középkori lovagvár előtt tornyosuló, háromfejű sárkány is erősíti.  A mitikus lényt Ércnyelőnek hívják, aki a monda szerint pusztító tüzével felemészti a Zengő-hegy vasércét, mely kedvenc csemegéi közé tartozik. Ráadásul fejei külön életet élnek. A középső Olvasztó, aki félelmetes lángcsóvával bánik el áldozatával. Őt egészíti ki a másik két koponya, Raboló és Habzsoló, akik szintén lelkesen segítenek a lakmározásban. Előbbi karmaival megragadja a zsákmányt, hogy Olvasztónak könnyebb dolga legyen. Majd Habzsoló végleg eltünteti a föld színéről a vasércet.
Félni azonban szerencsére nem kell tőlük. Az ötletes alkotással kicsik és nagyok is örömmel szoktak fotózkodni. Ráadásul közelebb lépve látható, hogy a bestia testét újrahasznosított gumiabroncsokból alkották meg.

Túra a sárkányok nyomában - A vérszomjas, rettegett fenevad és a Háromfejű sárkány (Magyaregregy)Túra a sárkányok nyomában - A vérszomjas, rettegett fenevad és a Háromfejű sárkány (Magyaregregy)

 

 

Föld mélyén rekedt sárkány (Orfű)

A Mecsek hegyhát közepén meglapuló Orfű egy igazi ékszerdoboz, ahol elcsitul a világ zaja és átadja helyét a madárdalnak. Ezen a romantikus tájon a régmúlt idők varázsa és a páratlan szépségű tó rabolja el a szíveteket – na meg a mesés Tájház, kemencés udvar és kézműves alkotóház, illetve az Orfűi Vízimalom!

A Balázs-hegy oldalában azonban a monda szerint egy félelmetes, hétfejű sárkány vert tanyát, akitől rettegtek a környék pásztorai. Egy nap azonban a szörnyeteg barlangját hatalmas szikla torlaszolta el. A sárkány viszont néhanapján felébred álmából és megpróbál kitörni börtönéből. Ilyenkor zubogó víz kíséri próbálkozásait, mely elapad, amikor a sárkány elfárad és újra elszenderül. A történetet szövő népnyelv nagyot azonban biztosan nem tévedett: hiszen az itt található karsztforrás időszakos vizéhez tökéletes illeszkedik a mitikus lény legendája. Keressétek fel ti is a Sárkány-kutat, ami a sárga körrel jelzett turistaút közelében fekszik!

Túra a sárkányok nyomában - Orfűi Tájház és Kemencés Udvar/ Fotó: ittjartam.huTúra a sárkányok nyomában - Orfűi Tájház és Kemencés Udvar/ Fotó: ittjartam.hu

 

Szállástippek Orfű környékén

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Felfedezésre váró látnivalók - városlátogatás Pécsett
Amennyiben kedvelitek a mediterrán hangulatot, a városnézés az egyik kedvenc hobbitok és emellett szívesen is turáztok, akkor Pécs tökéletes úti cél lesz számotokra. Ajánlónkban Pécs kihagyhatatlan látnivalóit gyűjtöttük nektek egy csokorba. Ismerjétek meg a 2010-es év Európa Kulturális Fővárosát.

 

 

+1: Rejtélyes látnivaló a Balaton-felvidéken (Kisapáti)

A gyönyörű Balaton-felvidéken minden évszakban öröm túrázni. Különösen akkor, ha a kiszemelt útvonal hemzseg rejtélyekben. A Szent György-hegy északi részébe fúródva, a turistaház közelében ugyanis egy misztikus hely várja, hogy felfedezzétek. Ez a híres kisapáti Sárkány-lik, vagy más néven Jégbarlang. A 10 méter mély üreget vélhetően egy bazaltorgona törmeléke borítja, így a hagyományos értelemben vett bejáratot se keressetek. Helyette kutassátok fel azt az ismertetőtáblát, mely jelzi majd, hogy jó helyen jártok! Ekkor kezeteket a sziklahasadékhoz érintve érzitek majd – még a legforróbb nyarakon is – a hűvös levegő érintését. Nyilvánvalóan itt sem mehetünk el szó nélkül a szájhagyományok mellett. A környékbeliek szerint több lehetséges magyarázat is van jelenségre. Az egyik szerint a falu népét sokáig szomorító sárkány egy napon megbetegedett. A falu lakói pedig megsajnálták és ápolták, míg fel nem épült. Ezután mind békében éltek egészen addig, míg a sárkány egy nap örökre lehunyta a szemét. Az elbeszélés szerint ekkor változott a Sárkány-lik jégbarlanggá.  

A sárkány legendának máshol is rábukkanhattok nyomaira Kisapátiban, ugyanis a Taberna Infinito mediterrán tapas bar felé vezető út bejáratát is egy Sárkány-szobor őrzi.

Túra a sárkányok nyomában - Sárkány-szobor (Kisapáti)Túra a sárkányok nyomában - Sárkány-szobor (Kisapáti)

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Győr szomszédságában fekszik Pannonhalma, mely a Világörökség részét képező Bencés Főapátság otthona. Nyugodtan tervezzünk egész napos programmal, ha ezt a várost választjuk kirándulásunk célpontjául, hiszen az épületek és múzeumok bebarangolása, a gyógynövénykert megismerése, valamint az itt készült ételek és italok kóstolása közben biztosan nem fogunk hazasietni.
A Mátra hűs és kristálytiszta levegője, a környező hegyek bámulatos szépsége kiváló úti célt jelentenek az év minden időszakában. Ha kikapcsolódni, kirándulni vágyunk, vagy csak egy kis wellness kényeztetés lenne a cél, akkor mutatunk 5 olyan szállodát, melyek mindegyike jeleskedik ebben. Élvezzétek a Mátra szépségét és adjátok át magatokat a wellness élményeknek! Az eredmény önmagáért beszél, feltöltődve és felfrissülve érkeztek majd haza.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.