Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül

A "magyar tengernél" töltött nyaralás alkalmával a strandolás mellett jól esik egy kis kirándulás is, a Balaton környékén pedig látnivalókból nincs hiány! A megnézendő érdekességek listája végtelen, ezek közül ajánlunk nektek 7 látnivalót, amivel nem tudtok mellélőni.

 

Szigligeti Vár

A Balaton egyik jelképeként is ismert Szigligeti Vár már a 13. század óta őrzi a tavat a község Várhegyén. Ritkaságnak számít, hogy az 1700-as évekig sértetlen maradt, azonban egy tűzvész, majd I. Lipót császár tevékenysége okán teljesen elpusztult. Renoválása 2021-ben fejeződött be, amikor nemcsak ráncfelvarrást kaptak a megmaradt falak, de azóta kívül-belül megújulva várja ide látogató vendégeit. Állandó tárlatai keretében a középkori mindennapi életbe kaphatunk betekintést, de korabeli fegyvergyűjtemény is helyet kapott az új kiállítótérben.

Kihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül - Szigligeti VárKihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül - Szigligeti Vár

 

 

Tihany

Tihanyról pár sorban írni szinte lehetetlen, hiszen különleges hangulata miatt a Balaton egyik legkiemelkedőbb turistacélpontja hosszú idő óta. Fő látványossága a község centrumában magasodó, közel 1000 éves Tihanyi Bencés Apátság, mely kötelező megálló a községben. A vallásos emlékhelyünkben tett látogatást követően mindenképpen sétáljunk végig a Pisky Istvánról elnevezett sétányon, ahonnan a teljes Tihanyi-félsziget és a magyar tenger is a szemünk elé tárul, míg a Belső-tó partján álló Levendula Ház az illatos növény rajongóit várja.

Kihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül - TihanyKihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül - Tihany

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 csodás balatoni szálláshely, aminek nem tudsz majd ellenállni
A legjobb balatoni szálláshelyre vadászol mesés kültéri medencével, panorámás kilátással, pezsgőfürdős wellnesszel vagy kiváló étteremmel? Az sem hátrány, ha egyből a parton van a hotel, a panzió vagy az apartman? Csekkold le, melyik balatoni szállások kerültek fel TOP10-es listánkra!

 

 

Szent György-hegy

A 415 méter magas Szent György-hegy a Tapolcai-medence egyik legismertebb vulkanikus tanúhegye, melyre a Badacsonyhoz hasonlóan többnyire szőlőt telepítettek, de kirándulóhelyként is szuper választás lesz, hiszen csúcsáról csodálatos kilátás nyílik a környező településekre. A jellegzetes bazaltorgonák, a híres Sárkány-lik és a Tarányi-présház megannyi lehetőséget kínál akár egy hosszú hétvége eltöltésére is. A hegyet körbejáró túra pár óra alatt teljesíthető, így akár gyerekkel is kiváló program lehet, de a vérbeli túrázóknak sem fog csalódást okozni.

Kihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül - Szent György-hegyKihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül - Szent György-hegy

 

 

Badacsony

A Badacsony kapcsán valószínűleg sokaknak a kiváló borok jutnak elsőként eszükbe; ez egyáltalán nem meglepő, hiszen akár a településre látogatunk, akár a hegyen sétálunk, folyamatosan az ország legjobb pincészeteibe botlunk, érdemes tehát autó nélkül érkezni, hogy meg is tudjuk kóstolni a hegyen nevelt szőlőkből készült nedűket. Emellett rengeteg látnivaló és kilátó is helyet kapott a varázslatos hegyen, többek között a Kisfaludy Sándor-ház, mely ma étteremként működik, vagy a Szent Anna kápolna, mely jelenleg is aktív vallásos szerepet kap a község életében.

Kihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül - BadacsonyKihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül - Badacsony

 

 

Folly Arborétum

A 110 éves Folly Arborétum kuriózum az arborétumok világában, hiszen a Folly család kezében lévő területet napjainkban már a família negyedik generációja gondozza. Az itt fellelhető 600 növényfaj igazi különlegességeket is magába foglal, de sokszor fenyőmúzeumként is hivatkoznak a létesítményre, hiszen több száz típusát kereshetjük meg az örökzöldeknek. A gyermekeket szabadtéri játszóterület fogadja, miközben a szülők a Folly borokat és szörpöket kóstolhatják séta közben.

Kihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül - Folly ArborétumKihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül - Folly Arborétum

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A Folly Arborétum Magyarország egyetlen magánkézben lévő arborétuma
A Balaton lenyűgöző környezetében felszik egy olyan arborétum, mely egyedülálló módon egy családnak köszönheti létezését, és azt, hogy több mint száz éve a növényvilág csodáját tárja látogatói elé. A Folly Arborétum örökösével, Folly Rékával beszélgettünk.

 

 

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

Nem kell a világot átutaznunk, hogy egy vulkán krátere mellett állhassunk, hiszen a Monoszló és Zánka között fekvő Hegyestű geológiai ritkaságnak számít az országban. A földtörténeti időkben a kürtőben megmaradt magma bazaltoszlopokká szilárdult, melynek helyén kőbánya működött, és ennek megszűnését követően már a turisták is betekintést nyerhetnek a misztikus hegy belsejébe. Fogadóépületében állandó geológiai kiállítás látogatható, és semmiképpen ne hagyjuk ki a vulkán megmászását, hiszen 365 méteres magasságból gyönyörködhetünk a Balatonra nyíló kilátásban.

Kihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül - HegyestűKihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül - Hegyestű

 

 

Balatonboglár Gömbkilátó

Balatonboglár legmagasabb pontján található a környék egyik legérdekesebb látványossága, mely az északi partról is jól látható, kiváltképp éjszaka, modern díszkivilágításának köszönhetően. Az eredetileg a magyar alumíniumipar jelképeként bemutatott építmény a 70-es évek végén került jelenlegi helyére, és azóta várja a kirándulókat az innen nyíló elképesztő körpanorámával. A Gömbkilátó előtti dombon piknikezési lehetőség biztosított, de pár perces sétával egy kalandpark is elérhető, érdemes tehát egész napos programmal terveznünk, ha a településre látogatunk.

Kihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül - Gömbkilátó (Balatonboglár)Kihagyhatatlan látnivalók a Balaton körül - Gömbkilátó (Balatonboglár)

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kültéri medencék élményelemekkel, csúszdák, vízivilágok a legkisebbeknek, kinti és benti szórakozási lehetőségek az egész családnak - csobbanjatok Magyarország élményfürőiben, és frissüljetek fel a kánikulában. Íme 5 hazai fürdő, ahol még kánikulában is garantáltan kellemes lesz a pihenés.
Amilyen kis ország vagyunk, olyan sok izgalmas látnivaló és programlehetőség vár ránk, bármelyik irányba is indulunk el. Összegyűjtöttünk 5 olyan megállót, amivel biztosan nem lehet mellélőni a meleg nyári hónapokban sem, ráadásul még a szálláskeresésében is adunk javaslatokat.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.