Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Ahol a Himnusz kézirata született – Ismerd meg Szatmárcseke látnivalóit!

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, emléket állítva legfontosabb dicsőítő énekünk, a Himnusz megírásának. Kölcsey Ferenc ugyanis 1823-ban pontosan ezen a napon fejezte be kéziratát Szatmárcsekén, ahol ma is számos nevezetesség árulkodik a jelentős irodalmi múltról. Mutatjuk, miket érdemes itt felfedezni – nem csak irodalomkedvelőknek.

 

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját, sőt 1993 óta ugyanezen a napon adják át a pedagógusoknak járó kitüntetéseket. Tengernyi megemlékezést, ünnepséget, kulturális programot szerveznek január 22-re, ám ezúttal mi arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen kincseket rejt Szatmárcseke, ahol Kölcsey papírra vetette az „Isten, áldd meg a magyart” és az ezt követő, oly sokak szívét megdobogtató sorokat.

 

Kölcsey Ferenc emlékszoba, bronzszobor és síremlék

Huszonhárom éven keresztül, egészen 1838-ban bekövetkezett haláláig Szatmárcsekén élt Kölcsey Ferenc, tehát a Himnusz befejezése mellett sok-sok más szál is köti a településhez. Kúriája helyén ma már művelődési ház áll, ahol emlékszobát alakítottak ki – kalapot emelve munkássága és személye előtt. Ugyanitt, a művelődési ház előtt találjuk Kölcsey egész alakos bronzszobrát, amit 1973-ban, a dicsőítő énekünk születésének 150. és a szerző halálának 135. évfordulóján emeltek magasba. A költő síremlékét pedig a szatmárcsekei református temetőben helyezték el. A fehér márvány, klasszicista stílusú emlékhelyhez csónak alakú, faragott fejfák sokasága mellett sétálva juthatunk el (egyelőre nincs megdönthetetlen magyarázat a csónakos fejfák eredetére), ha túránk során szeretnénk leróni tiszteletünket Kölcsey nyughelyénél. A település honlapja szerint: a költő testét a visszaemlékezések alapján 1838. augusztus 25-én abba a kriptába temették, ahol öccse, Kölcsey Ádám tért örök pihenésre.

Ismerd meg Szatmárcseke látnivalóit! - Kölcsey Ferenc szobra/ Fotó: ittjartam.huIsmerd meg Szatmárcseke látnivalóit! - Kölcsey Ferenc szobra/ Fotó: ittjartam.hu

Ismerd meg Szatmárcseke látnivalóit! - szatmárcsekei csónakos fejfás református temetőIsmerd meg Szatmárcseke látnivalóit! - szatmárcsekei csónakos fejfás református temető

 

 

Szatmárcsekei Tájház

Ha érdekel a népi építészet és a 18. századi magyar mindennapok hangulata, atmoszférája, akkor mindenképp látogass el abba a taposott szalmatetővel fedett paraszti lakóházba, amit népi bútorokkal rendeztek be! A Vasvári Pál utcában fellelhető tájház szabadkéményes, 200 éves épület, korhű, paraszti enteriőrrel.

 

Református és római katolikus templom

A szatmárcsekei nevezetességek sorában két gyönyörű templom is helyet kap: az 1840 körülről származó római katolikus templom, amelynek klasszicista stílusban öntöttek formát, valamint a református templom, amelynek régi fatornya 1865-ben tűz martaléka lett, két haranggal együtt. Az új kőtorony 1920-ra készült el.

 

Gasztronómiai események Szatmárcsekén

A Nemzetközi Cinkefőző Versenyt 1999 februárja óta újra és újra tető alá hozzák: helyi, környékbeli és külföldi csapatok mérik össze a főzéssel-sütéssel kapcsolatos tudományukat, sok-sok látogató kíváncsi szemei előtt. Az általában február végére eső, hagyományőrző rendezvényen olyan alapanyagok jelennek meg, mint a túró, tejföl, kacsa- és libatepertő, savanyú káposzta, sült kolbász, valamint szalonna. Sőt, vannak versenyzők, akik tejföllel és szilvalekvárral varázsolják tányérra a versenyfogást. (A cinke nem röppen el: a zalai dödölle szatmári megfelelőjeként érdemes elképzelnünk, ha még sosem kóstoltuk!)

A szintén híres, általában augusztus végén megrendezett Nemzetközi Szilvalekvárfőző Versenyen már korán reggel kiosztják a szilvát, és indulhat a lekvárfőzés, amelynek Szatmárcsekén több évszázados hagyománya van (vályogból rakott katlanban, rézüstben kevergetik az édes szilvás álmot). A verseny igazából fesztivál is egyben: más tájjellegű ételek készítését is elleshetjük, bejárhatjuk a falut kisvonattal, zenét hallgathatunk, tombolát húzhatunk, a kisebbek népi játszóudvaron szórakozhatnak, este pedig tűzijáték és bál zárja a lekvárillatú, nyári napot.

Szatmári cinke - Fotó: kalendar2.blogspot.comSzatmári cinke - Fotó: kalendar2.blogspot.com

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Néhány hóeséses, kuckózós (aztán latyakos) napot leszámítva igazi enyhe telünk van. Talán te is emlékszel, hogy jó pár éve, 2017 januárjában ez másképp volt: még a Balaton is jéggé dermedt, olyan alacsonyra kúszott a hőmérő higanyszála… Nem sokáig hezitáltak a korcsolyázás szerelmesei: korit húztak és rótták a köröket jobbra-balra a Balaton csillogó jegén. Bár ebben az élményben ritkán lehet részünk, kárpótolhatnak minket a jobbnál jobb jégpályák. Ehhez mutatunk most néhány ötletet.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.
Tavaszi kirándulásra termett városok - szállásajánlóval
A napfényes tavaszi időben nincs is jobb egy szuper kirándulásnál. Ajánló cikkünkben olyan településekről olvashattok, ahol a wellness pihenés mellett számtalan érdekes látnivaló, izgalmas programok és meseszép környezet vár rátok. Így hát elő a bőröndökkel és kezdjetek csomagolni!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!