Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Ahol a Himnusz kézirata született – Ismerd meg Szatmárcseke látnivalóit!

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, emléket állítva legfontosabb dicsőítő énekünk, a Himnusz megírásának. Kölcsey Ferenc ugyanis 1823-ban pontosan ezen a napon fejezte be kéziratát Szatmárcsekén, ahol ma is számos nevezetesség árulkodik a jelentős irodalmi múltról. Mutatjuk, miket érdemes itt felfedezni – nem csak irodalomkedvelőknek.

 

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját, sőt 1993 óta ugyanezen a napon adják át a pedagógusoknak járó kitüntetéseket. Tengernyi megemlékezést, ünnepséget, kulturális programot szerveznek január 22-re, ám ezúttal mi arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen kincseket rejt Szatmárcseke, ahol Kölcsey papírra vetette az „Isten, áldd meg a magyart” és az ezt követő, oly sokak szívét megdobogtató sorokat.

 

Kölcsey Ferenc emlékszoba, bronzszobor és síremlék

Huszonhárom éven keresztül, egészen 1838-ban bekövetkezett haláláig Szatmárcsekén élt Kölcsey Ferenc, tehát a Himnusz befejezése mellett sok-sok más szál is köti a településhez. Kúriája helyén ma már művelődési ház áll, ahol emlékszobát alakítottak ki – kalapot emelve munkássága és személye előtt. Ugyanitt, a művelődési ház előtt találjuk Kölcsey egész alakos bronzszobrát, amit 1973-ban, a dicsőítő énekünk születésének 150. és a szerző halálának 135. évfordulóján emeltek magasba. A költő síremlékét pedig a szatmárcsekei református temetőben helyezték el. A fehér márvány, klasszicista stílusú emlékhelyhez csónak alakú, faragott fejfák sokasága mellett sétálva juthatunk el (egyelőre nincs megdönthetetlen magyarázat a csónakos fejfák eredetére), ha túránk során szeretnénk leróni tiszteletünket Kölcsey nyughelyénél. A település honlapja szerint: a költő testét a visszaemlékezések alapján 1838. augusztus 25-én abba a kriptába temették, ahol öccse, Kölcsey Ádám tért örök pihenésre.

Ismerd meg Szatmárcseke látnivalóit! - Kölcsey Ferenc szobra/ Fotó: ittjartam.huIsmerd meg Szatmárcseke látnivalóit! - Kölcsey Ferenc szobra/ Fotó: ittjartam.hu

Ismerd meg Szatmárcseke látnivalóit! - szatmárcsekei csónakos fejfás református temetőIsmerd meg Szatmárcseke látnivalóit! - szatmárcsekei csónakos fejfás református temető

 

 

Szatmárcsekei Tájház

Ha érdekel a népi építészet és a 18. századi magyar mindennapok hangulata, atmoszférája, akkor mindenképp látogass el abba a taposott szalmatetővel fedett paraszti lakóházba, amit népi bútorokkal rendeztek be! A Vasvári Pál utcában fellelhető tájház szabadkéményes, 200 éves épület, korhű, paraszti enteriőrrel.

 

Református és római katolikus templom

A szatmárcsekei nevezetességek sorában két gyönyörű templom is helyet kap: az 1840 körülről származó római katolikus templom, amelynek klasszicista stílusban öntöttek formát, valamint a református templom, amelynek régi fatornya 1865-ben tűz martaléka lett, két haranggal együtt. Az új kőtorony 1920-ra készült el.

 

Gasztronómiai események Szatmárcsekén

A Nemzetközi Cinkefőző Versenyt 1999 februárja óta újra és újra tető alá hozzák: helyi, környékbeli és külföldi csapatok mérik össze a főzéssel-sütéssel kapcsolatos tudományukat, sok-sok látogató kíváncsi szemei előtt. Az általában február végére eső, hagyományőrző rendezvényen olyan alapanyagok jelennek meg, mint a túró, tejföl, kacsa- és libatepertő, savanyú káposzta, sült kolbász, valamint szalonna. Sőt, vannak versenyzők, akik tejföllel és szilvalekvárral varázsolják tányérra a versenyfogást. (A cinke nem röppen el: a zalai dödölle szatmári megfelelőjeként érdemes elképzelnünk, ha még sosem kóstoltuk!)

A szintén híres, általában augusztus végén megrendezett Nemzetközi Szilvalekvárfőző Versenyen már korán reggel kiosztják a szilvát, és indulhat a lekvárfőzés, amelynek Szatmárcsekén több évszázados hagyománya van (vályogból rakott katlanban, rézüstben kevergetik az édes szilvás álmot). A verseny igazából fesztivál is egyben: más tájjellegű ételek készítését is elleshetjük, bejárhatjuk a falut kisvonattal, zenét hallgathatunk, tombolát húzhatunk, a kisebbek népi játszóudvaron szórakozhatnak, este pedig tűzijáték és bál zárja a lekvárillatú, nyári napot.

Szatmári cinke - Fotó: kalendar2.blogspot.comSzatmári cinke - Fotó: kalendar2.blogspot.com

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Néhány hóeséses, kuckózós (aztán latyakos) napot leszámítva igazi enyhe telünk van. Talán te is emlékszel, hogy jó pár éve, 2017 januárjában ez másképp volt: még a Balaton is jéggé dermedt, olyan alacsonyra kúszott a hőmérő higanyszála… Nem sokáig hezitáltak a korcsolyázás szerelmesei: korit húztak és rótták a köröket jobbra-balra a Balaton csillogó jegén. Bár ebben az élményben ritkán lehet részünk, kárpótolhatnak minket a jobbnál jobb jégpályák. Ehhez mutatunk most néhány ötletet.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mágikus erdőfürdő, vártúra és templomromok – kihagyhatatlan programok nyárra
Új kalandokra vágysz? Akkor feltétlenül böngészd át friss bakancslistánkat, melyre a legjobb programok kerültek fel! Eredj templomromok nyomába a Balaton-felvidéken, kutasd fel a legjobb kilátókat, szépséges tanösvényeket és ellenállhatatlan vendéglátóhelyeket, fürdőket is!
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
TOP 10 úti cél tavaszra
Akár csak egy, de néhány kellemes napra is érdemes ellátogatnunk hazánk népszerű városaiba, ahol a főbb látnivalók mellé gyűjtöttünk még néhány, különlegesnek számító látnivalót. Fedezzétek fel ti is!
8+1 nevezetesség és látnivaló a káprázatos Zebegényben
Értékes időtöltés mellett teszed le a voksodat, ha zebegényi kirándulás mellett döntesz. A szemkápráztató Dunakanyar piciny ékszerdobozközsége Nagymaros és Szob között, Budapesttől mindössze 70 kilométerre fekszik. Városnézés, túraútvonalak, Duna-parti láblógatás – itt mindent megtalálsz, ami egy hangulatos kiruccanáshoz kell.
Zabolátlan vízesés, „égigérő kilátó” és zegzugos vár - ezeket rejti Parádfürdő és környéke
Kalandozzatok velünk a kies Észak-Magyarország csodaszép helyszíneihez! Célba vesszük a Parádfürdő látnivalóit, az Ilona-völgyi-vízesést, a legendás Rákóczi-fát, valamint a mutatós Cifra Istálló és Kocsimúzeumot, de itt még nem állunk meg. Helyette felderítjük a mesés környéket is, mely fényűző kastélyt, bámulatos várat, sudár kilátót és csúcskövet is tartogat.