Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén

Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.

 

Ócsa

Ócsa csupán 30 kilométerre fekszik Budapesttől, és garantáltan egész napra szórakoztató programokkal szolgál az egész család számára. A település központjában található Tájház parasztházai a korabeli falusi életbe kalauzolnak el bennünket, és az Öreghegyen kialakított több mint 100 alföldi nyeregtetős pince bizonyítja, hogy már 400 évvel ezelőtt is aktív szőlőtermesztés zajlőtt hazánkban. Kirándulási lehetőséget is tartogat a kis község, ugyanis a külterületéhez tartozó Nagy-Erdőben misztikus láperdő várja a látogatókat könnyű sétával egészen a Selyem-réti tanösvényig.

10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Ócsa10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Ócsa

Szállástippek Ócsa környékén>>

 

 

Monor

Strázsahegy, Monor legmagasabb pontja – amely a legenda szerint a török időkben megfigyelőhelyként működött – a falu lelke. A tetejére emelt kilátóból a környék borospincéi, sőt még a budai hegyvidék is jól látható. 2006-ig Monorierdő is a város részét képezte, azonban azóta már önálló településként várja a látogatókat a szomszédban.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Darázsi Kálmán (@darazsikalman) által megosztott bejegyzés

Szállástippek Monoron és környékén>>

 

 

 

Pilisszentkereszt

A Pilis kifogyhatatlan természeti értékei rengeteg turistát csalogatnak az év minden szakában, és ha túrázni támadna kedvünk Pilisszentkereszt szuper választás lesz. A környéken járva mindenképpen másszunk fel a Boldog Özséb-kilátóba, és tekintsünk le 17 méter magas teraszáról a Visegrádi-hegységre. Gyakorlott kirándulóknak a látványos mészkőképződmény, a Vaskapu-szikla meghódítását javasoljuk, vagy induljunk felfedezőútra a Két-bükkfa-nyereg elnevezésű erdei út lankáin.

10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Pilisszentkereszt10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Pilisszentkereszt

Szállástippek Pilisszentkereszt környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Közel a főváros, távol a gondok – 5+1 izgalmas szállás Budapest környékén
Ha Budapestről csak egy néhány napos hétvégére tudtok elszökni pihenni, akkor valószínűleg nem szeretnétek túl sok időt eltölteni az odautazással, jól gondoljuk? Ha a válaszotok igen, akkor ez a cikk nektek szól, hiszen olyan, Budapesthez közeli szállásokat ajánlunk, ahol garantáltan elszökhettek a hétköznapi feladatok elől, viszont még egy órát sem kell az autóban ülnötök, hogy odaérjetek.

 

 

Martonvásár

A Brunszvik-kastély a Brunszvik család (köztük első óvodalapítónk, Brunszvik Terézia) otthonaként elhíresült épület, vitathatatlanul országunk egyik legszebb klasszicista stílusú kastélya, melynek csúcsos ablakai és karcsú tornyai igazi romantikus hangulatot árasztanak. Jelenleg Beethoven emlékmúzeum működik a kúriában, és érdemes egy sétát tenni 70 hektáros parkjában, vagy megpihenni az itt kialakított tó partján.

10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Martonvásár10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Martonvásár

Szállástippek Martonvásár környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.

 

Vácduka

Ha családi programot keresünk a hétvégére jó hírünk van, ugyanis Vácduka új vadasparkjában kellemes erdei környezetben ismerhetjük meg a térség állat- és növényvilágát. Dámszarvasokkal, vaddisznókkal, őzekkel és mufflonokkal találkozhatunk, sőt akár még mi magunk is megetethetjük őket. A park jelenleg korlátozott nyitva tartással, előzetes bejelentkezéssel működik szombaton és vasárnap, így mindenképpen érdemes a részvételi szándékunkat előre jelezni.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@medokspeti által megosztott bejegyzés

Szállástippek Vácduka környékén>>

 

 

Szentendre

A fővároshoz közeli hétvégi kiruccanások egyik legkedveltebb célpontja a Szentendrei Skanzen, amely 65 hektáros összeterületével országunk legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma. Az állandó és időszakos kiállítások, valamint az autentikus lakó- és gazdasági épületek a korabeli magyar népi életet elevenítik meg, így valóban úgy érezhetjük magunkat az itt töltött idő során, mintha a 18. századba csöppentünk volna.

10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Szentendre10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Szentendre

Szállástippek Szentendre és környékén>>

 

 

Vál

Aki véletlenül bukkan rá a Válon helyet kapott látványosságra, annak elsőre megdöbbentő lehet majd a hatalmas szobor látványa a szőlők között. A Szeretet névre keresztelt alkotás a párkapcsolati konfliktusok jelképe; az egymásnak háttal ülő, sértődött felek, valamint a bennük egymás felé forduló gyermeki énjeik ábrázolása a kötődést és a problémák megoldhatóságát jelképezi.

10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Vál10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Vál

Szállástippek Vál környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Irány Pest megye! – Szuper hétvégi programok, látnivalók és kirándulóhelyek Budapest környékén
Javában benne vagyunk a nyárban, és ilyenkor még szívesebben mozdulunk ki a négy fal közül. Budapest határain túl, de még a megyehatáron belül számtalan olyan látnivaló akad, ami kellemes időtöltést biztosít ezekben a meleg napokban. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, és ígérjük; egyikkel sem lehet mellélőni!

 

 

Gödöllő

Nem kell sokat utaznunk Budapestről, hogy az ország egyik legszebb barokk műemlékét láthassuk. A monumentális méretű Gödöllői Királyi Kastély, vagy korábbi nevén Grassalkovich-kastély leginkább Sissi királyné nyári rezidenciájaként vált népszerűvé. Jelenleg lenyűgöző kastélyparkja és állandó kiállításai miatt érdemes megtekinteni, melynek keretében tárlatokat, királyi lakosztályokat, Habsburg képgalériát, sőt még Horthy Miklós bunkerjét is szemügyre vehetjük.

10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Gödöllő10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Gödöllő

Szállástippek Gödöllő és környékén>>

 

 

Vértessomló

Tatabánya központjából nagyjából 3 kilométeres kaptatós, meredek túra vezet a Vértes egyik nyúlványán épült Vitányvárhoz, mely már a 13. század óta magasodik a sziklaszirteken. A 18. századtól kezdődően az épület hanyatlásnak indult, miután kikerült az Esterházy család fennhatósága alól, köveit egyszerűen széthordták és sajnos a mai napig csak romjai láthatóak. Ennek ellenére érdemes felsétálnunk maradványaihoz, ugyanis csodás panoráma tárul elénk a megmaradt várfalról.

10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Vértessomló/ Fotó: ittjartam.hu10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Vértessomló/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Vértessomló környékén>>

 

 

Alsópetény

Romhány és Alsópetény határában, a Romhányi-hegy Kecske-kő nevű csúcsán építették fel a ma is nagy népszerűségnek örvendő Prónay-kilátót. A 26 méteres, lucfenyőből készült torony tetejére 125 lépcső vezet fel, melynek végén a Nógrád lankáira nyíló körpanoráma fogad minket. A létesítmény az Országos Kéktúra vonalának közelében fekszik, így nemcsak a kilátó, de számos erdei útvonal, sőt még a Prónay-kastély is felvehető a megnézendők listájára, ha erre vezet utunk.

10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Alsópetény10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén - Alsópetény

Szállástippek Alsópetény környékén>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A varázslatos ünnepi időszak után hirtelen kell visszacsöppennünk a szürke hétköznapokba, ahol könnyen elfáradhatunk a mókuskerékben. Hoztunk nektek 6 izgalmas workshopot, hogy kreatívan és szuper programokkal induljon az új év! Kerekedj fel, alkoss, babrálj és pihenj a megszokottól eltérő módon valamilyen kreatív workshop segítségével!
Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, emléket állítva legfontosabb dicsőítő énekünk, a Himnusz megírásának. Kölcsey Ferenc ugyanis 1823-ban pontosan ezen a napon fejezte be kéziratát Szatmárcsekén, ahol ma is számos nevezetesség árulkodik a jelentős irodalmi múltról. Mutatjuk, miket érdemes itt felfedezni – nem csak irodalomkedvelőknek.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.