Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tisztelet az elhunytaknak – Magyarország híres temetői és sírkertjei

A közelgő mindenszentek alkalmából összegyűjtöttünk néhányat Magyarország legszebb temetői és sírkertjei közül. A magyar hősökre, nemzetünk nagyjaira emlékezünk ezeken a nyugodt őszi napokon, így, ha tehetjük, rójuk le tiszteletünket temetőinkben, látogassuk meg elhunyt szeretteinket, és ha időnk engedi, nézzünk körbe ezekben a bámulatos kertekben.

Mind a szépen karbantartott környezet, mind a csodálatos igényességgel megformált sírok, emlékművek arról mesélnek, hogy hazánk nagyjai végső nyughelyükön is méltó tiszteletben részesülnek.

 

Fiumei úti temető, Budapest

Ha hazánk legjelentősebb sírkertjét keressük, mindenkinek a Fiumei úti temető jut eszébe, nem véletlenül. Jelentőségét az is bizonyítja, hogy még applikáció is készült, FiumeiGuide néven, aminek segítségével megismerhetjük a Nemzeti Emlékhely 100 legfőbb nevezetességét. Végig járhatjuk segítségével a kertet, felkereshetjük a nagy mauzóleumokat, a nemzet politikusainak, mint Batthyány Lajosnak, Deák Ferencnek, Kossuth Lajosnak az emlékhelyét. Ellátogathatunk az Első világháborús emlékműhöz, megnézhetjük a külön pavilonban helyet kapott Apponyi-hintót is. Az 56 hektáron elterülő sírkertben rójuk le tiszteletünket a nemzet nagyjai, így Ady Endre, Jókai Mór, Munkácsy Mihály vagy József Attila nyughelye előtt.

Az applikáció igazi különlegességeket is tartogat: a gps koordináták mellett rövid leírásokból, történetekből informálódhatunk. Ha személyesebb idegenvezetést szeretnénk, arra is van mód: Sírkerti séták néven tematikus vezetéseket tartanak, így egy 1,5-2 órás barangolás keretében megtekinthetjük íróink, költőink sírját, és mivel a Fiumei úti sírkert a magyar festészet ikonikus alakjainak is nyughelye, ebben a témában is újabb információkhoz juthatunk. Számos akt szobor kapott helyet a temetőben, ezek szimbolikus mondanivalójára is fény derül, de érdemes a honlapot böngészni, mert többféle megközelítésben járhatjuk be ezt a meghitt helyet.

Híres temetők és sírkertek hazánkban - Fiumei úti temető, Blaha Lujzi sírhelyeHíres temetők és sírkertek hazánkban - Fiumei úti temető, Blaha Lujzi sírhelye

Híres temetők és sírkertek hazánkban - Fiumei úti temetőHíres temetők és sírkertek hazánkban - Fiumei úti temető

Híres temetők és sírkertek hazánkban - Fiumei úti temető, Kossuth Lajos mauzóleumaHíres temetők és sírkertek hazánkban - Fiumei úti temető, Kossuth Lajos mauzóleuma

 

 

Nemzeti Gyászpark, Rákoskeresztúr

A Nemzeti Gyászpark mely a Rákoskeresztúri Új köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcelláit foglalja magába, az 1945 és 1959 közötti Magyarország mártírjainak ad örök nyughelyet. Itt nyugszanak a népbírósági perekben halálra ítélt háborús bűnösök, a diktatúra idején, a különböző koncepciós és jogsértő pereket követően politikai okokból kivégzett személyek. A legnagyobb számban az 1956-ot követő megtorlás áldozatait temették itt el, végső nyughelyük a 301-es parcella. Ide temették Nagy Imre  miniszterelnököt és Maléter Pált is. A 301-es parcellában 301 egyedi faragású fejfa található, melyeket 1989-ben az Inconnu művészcsoport tagjai készítettek az 56-os események emlékére.

 

Farkasréti temető, Budapest

Buda legjelentősebb temetője kétség nélkül a Farkasréti temető, melynek jelentősége az 50-es években teljesedett ki, akkor, amikor a Fiumei úti sírkertet lezárták, illetve csak a Fővárosi Tanács engedélyével lehetett használni, kizárólag ateista módon. A kertet a Németvölgyi útról nyíló főbejáraton közelíthetjük meg, itt áll Makovecz Imre tervei alapján újjáépített ravatalozó.
A hatalmas területen elnyúló park ad örök nyughelyet nemzetünk olyan kiválóságainak, mint Bartók Béla, Bajor Gizi, Weöres Sándor, Kaffka Margit, Jávor Pál, Ruttkai Éva, Tolnay Klári, Zelk Zoltán, Örkény István. Bár a sírkert nem kifejezetten művésztemető, mégis nagyon sok színészünk, zenészünk, festőnk itt talált végső nyugalmat, a hírességek száma 10000 főre tehető. Ugyan a Farkasréti temető maga nem szervez temetői sétákat, a Sétaműhely Fák és Fejfák városi sétájára a meghirdetett időpontokban érdemes becsatlakozni.

Híres temetők és sírkertek hazánkban - Farkasréti temetőHíres temetők és sírkertek hazánkban - Farkasréti temető

 

 

Óbudai Temető

Az Óbudai temető 1922 óta ad otthont az izraelita temetőnek, és a bővítéseknek köszönhetően 1988 óta a kegyeleti parkot is itt találhatjuk. Ennek közepén áll Mészáros Mihály főnixmadarat formázó szobra, mely az örök életet szimbolizálja. A temető szépségét számos kőris-, juhar-hárs és gesztenyefának is köszönheti, melyek alatt sétálva, elmélkedve olyan nagyságok kegyhelye mellett haladhatunk el, mint Albert Flórián, Hidegkúti Nándor. A temető kiemelt látogatóhelye a nemzet színésze, Sinkovics Imre emlékhelye is.

 

Szatmárcsekei temető

A Szatmárcsekei temető különös fejfáiról nevezetes. A mintegy 600, csónakot formáló fejfákat – melyek stilizált emberfejet, illetve csónakban fekvő embert formálnak meg – máig nem ismert okból helyezték el a temetőben. Egyes vélekedések szerint ősi finnugor szokást, a csónakban útnak indított halottakat szimbolizálják, más szerint arra utal, hogy árvízkor a helyet csak csónakkal lehetett megközelíteni. Bárhogy is legyen, a temetőt jellegzetes szépséggel ruházza fel. A temető legmagasabb pontján nyugszik Kölcsey Ferenc, mely Gerenai Antal tervezett köroszlopos emlékhelyen egy hasábtalapzaton áll. 1838-ban bekövetkezett halálakor abba a kriptába temették, ahol öccse is örök álmát aludta.

Mészáros Mihály főnixmadarat formázó szobra - Szatmárcsekei temetőMészáros Mihály főnixmadarat formázó szobra - Szatmárcsekei temető

 

 

Zsidó temető, Olaszliszka és Bodrogkeresztúr

Tokaj-Hegyalja a zsidó közösség számára kiemelkedő jelentőségű, ugyanis az olaszliszkai temetőben található a híres haszid rabbi, Friedmann Hersele sírja. Nem messze tőle a bodrogkeresztúri zsidó temető is fontos helyszín, itt nyugszik Reb Steiner Saje. Az emlékháza népszerű zarándokhely lett, csakúgy, mint a Dereszla dombján található sírja, ahová a mai napig számos zarándok érkezik. A körbekerített zsidó temető több, hajdani híres rabbi sírhelyeként is szolgál.

 

Kopjafás temető, Telkibánya

A Telkibányán található Kopjafás temetője is figyelmet érdemel: a fából faragott sírjelek nemcsak oszlopos-rovásos jellegükkel ragadják meg az emlékezők figyelmét, de mesélnek az elhunytak neméről és koráról is. Elég csupán rátekinteni a kopjafára, alakjuk, formájuk mesél róluk, az írásbeliség elterjedése előtt kialakított fejfák vízszintes és függőleges bevágásokkal adják tudtunkra az ott eltemetettek életkorát.


Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában
A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Balaton északi partjának egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja Balatonalmádi, ahol évszaktól függetlenül megannyi programlehetőség közül választhatunk. Lássuk mit érdemes csinálni, ha már kicsit hűvösebbre fordult az idő!
Milyen érzés lehet az erdő látványára ébredni egy hatalmas buborékban vagy pezsgővel indítani a napot a jakuzzi buborékai közül egy lombkuckó teraszáról? Próbáljátok ki! Ha mindig is vonzottak az egyedi szálláshelyek, akkor ebben az összeállításban biztosan nem fogtok csalódni!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
10 kihagyhatatlan látnivaló, ha az Észak-Alföldön jársz
Észak-Alföld mind természeti, mind kulturális adottságai miatt kiemelkedik a magyarországi tájegységek közül. A hazai reformáció központjaként jelentős vallási értékekkel és műemlékekkel rendelkezik, míg élővilágát nemzeti parkok védik, így kompromisszum nélkül mindenki biztosan talál magának programlehetőséget, ha ezt a térséget választja célpontjául.
Baranya vármegye TOP10 látnivalója, hogy semmi se maradjon ki a környéken járva
Pécs, Villány, Mohács – mi a közös bennük? Mindegyik említett város Baranya vármegye határain belül található, így kulturális és természeti értékekben biztosan nem fogunk szűkölködni, ha arrafelé vesszük az irányt. Szőlődűlők, múzeumok és szabadtéri programok hada vár, már csak azt kell eldöntenünk, hogy mivel szeretnénk eltölteni utazásra szánt napjainkat.
Legendák nyomában - zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell
Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!