Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Mohácsi busójárás – vegyél részt Magyarország egyik legkülönlegesebb ünnepségén!

Ugyan még a tél jelentős része előttünk van, de nemsokára kezdődik a farsang, mely a hosszú, hideg hónapok elűzésének időszaka. A mára hungarikummá vált Mohácsi Busójárás is ékes példája a tavaszköszöntő szokáshagyományoknak, melynek eredetét a török időktől tartják számon.

 

A legenda szerint a Mohácsi-sziget mocsárvilágába rejtőző magyarok ijesztő jelmezekbe bújva, zajkeltő eszközökkel futamították meg az oszmánokat, majd vették vissza a várost. Természetesen a történet nagy része inkább csak mese, és sokkal valószínűbb, hogy a betelepített balkáni népektől származik a tradíció, de a lényegen ez mit sem változtat: február közepétől egy szűk hétig felbolydul Mohács és hivatalosan is kezdetét veszi az ünnep.

Szállástippek Mohács környékén>>

 

A maskarák

A népszokás alapját a jellegzetes jelmezek adják, melyek az évszázadok alatt semmit sem változtak; a kifordított bunda, a szalmával kitömött nadrág és a fűzfából faragott, állatvérrel festett álarcok együttesen rémisztő hatást keltenek, de megijedni persze nem kell! Manapság a mohácsi busójárás igazi családi programmá avanzsálódott, ahol a gyermekek bevonásával szórakoztatják és ismertetik meg a tömeget ezzel a különleges folklórral.

Mohácsi Busójárás 2024. február 8-13. Mohácsi Busójárás 2024. február 8-13.

 

 

Hagyományok

Napjainkra a busójárás idegenforgalmi attrakcióvá vált, mely az eredeti rítusok mintájára a Kóló téren veszi kezdetét. A beöltözött busók és jankelék (az ő feladatuk, hogy távol tartsák a felvonulóktól az összegyűlt nézőket) itt találkoznak a többi maskarás csoporttal, köztük az ágyús, ördögkerekes, teknős vagy kürtös busókkal, majd egy régi elöltöltős ágyú dörrenésére bevonulnak a község főterére, ahol elstartol a hivatalos farsang. Ezt követően a Duna partján és a környező szűk utcákon hatalmas zajt keltve kergetik el a zimankós évszakot, melyet a szürkületkor meggyújtott máglya körüli fergeteges vigadalom koronáz meg.

Mohácsi Busójárás 2024. február 8-13. Mohácsi Busójárás 2024. február 8-13.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Baranya vármegye TOP10 látnivalója, hogy semmi se maradjon ki a környéken járva
Pécs, Villány, Mohács – mi a közös bennük? Mindegyik említett város Baranya vármegye határain belül található, így kulturális és természeti értékekben biztosan nem fogunk szűkölködni, ha arrafelé vesszük az irányt. Szőlődűlők, múzeumok és szabadtéri programok hada vár, már csak azt kell eldöntenünk, hogy mivel szeretnénk eltölteni utazásra szánt napjainkat.

 

 

Mohácsi Busójárás 2024. február 8-13.

Az idei részletes programokat már most megtalálhatjuk, hogy ha esetleg csak egy-két napot tudunk megnézni, akkor előre tudjunk tervezni.

 

Február 8.

Idén kivételesen korábban kezdődik a rendezvény, így már 8-án, csütörtökön indul a nyitó ceremónia, az úgynevezett kisfarsang. A polgármesteri köszöntőt követően gyermek néptánccsoportok bemutatóival, felvonulással, táncházzal és kiállításmegnyitókkal startol el a tavaszt váró programsorozat.

 

Február 9.

Péntek délelőtt a „Busójárás szívvel-lélekkel” rajzpályázat díjazottjainak munkáiban gyönyörködhetünk a Busóudvarban, drukkolhatunk a népdal éneklési verseny résztvevőinek, vagy bulizhatunk a Deák téri Gasztroudvar fellépőinek zenéire, míg délután megismerkedhetünk a maszkok és egyéb busó kellékek tárházával a Mohácsi Kossuth Teátrum Művelődési Házban.

Mohácsi Busójárás 2024. február 8-13. - BusóudvarMohácsi Busójárás 2024. február 8-13. - Busóudvar

 

 

Február 10.

Ha még sosem hallottatok élőben tamburazenekart, akkor érdemes már szombat reggelre Mohácsra érnetek, főleg, hogy a belvárosi kézműves vásár is ekkor nyit, így a legjobb portékákról sem fogtok lemaradni. Vásárlás után látványfőzésen vehetünk részt, valamint bekapcsolódhatunk a botos busócsoportok lakodalmas menetébe is.

 

Február 11.

Farsangvasárnap elrajtol a várva várt parádé; beleshetünk a kulisszák mögé a busó csoportok készülődésén keresztül, délután 2-kor pedig irány a Kóló tér, ahonnan egészen a Széchenyi térig kísérhetjük a különböző busó egyesületeket. A nap – és a hét – lezárásaként máglyagyújtás és önfeledt szórakozás várja majd a látogatókat.

 

Február 12.

A késő estig tartó mulatságot követően a hétfői nap a gyermekekről szól, interaktív farsangi foglalkozásokra várnak minden érdeklődőt a Kanizsai Dorottya Múzeumban.

 

Február 13.

 A hat napon át tartó vigasságot követően a húshagyókeddel érkezünk el a farsang végéhez, a tél temetéséhez, a tavasz üdvözöléséhez, de ez messze nem jelenti azt, hogy aznap már unatkozni fogunk Mohácson. Fél hatkor mindenképpen sétáljunk ki a Széchenyi térre, kapcsolódjunk be a máglya meggyújtásába, és búcsúzzunk el a hidegtől az évszakot jelképező koporsó elégetésével.

Mohácsi Busójárás 2024. február 8-13. Mohácsi Busójárás 2024. február 8-13.

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Legyen szó egészségmegőrzésről vagy lazításról, abban egyetérthetünk, hogy a szaunázás egy igazán jó dolog. Manapság a népszerű luxushotelek és élményfürdők mellett egyre több vidéki fogadó szolgáltatáspalettáján található meg ez a wellness-szolgáltatás, úgyhogy már kisebb költségvetés is elég ahhoz, hogy vakációnk alatt is élhessünk szaunázási szenvedélyünknek.
Ha egy megbeszélésen ülve éppen arról álmodozol, hogy mennyivel jobb lenne egy medence partján vagy egy szaunában lazítani, és közben elmerülni az eléd táruló táj szépségében, akkor jó helyen jársz: összegyűjtöttünk 6 olyan hazai wellnessparadicsomot, ahol nemcsak az ellátás mesébe illő, hanem a kilátás is.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
15 családbarát fedett élményfürdő a hideg téli hónapokra
2024.01.02 | 9 perc | Gyermekekkel | Wellness
Induljon az új év egy családi fürdőzéssel! Cikkünkben 15 olyan családbarát fedett élményfürdőt hozunk nektek, ahol a legkisebbek is a meleg vízben pancsolhatnak egész nap, de persze a szülőknek sem kell lemondaniuk a jól megérdemelt pihenésükről.
Ilyet még biztos nem láttál – Budapest legizgalmasabb múzeumai
Akár turistaként, akár tősgyökeres budapestiként fedezzük fel fővárosunk kulturális intézményeit, azt bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt években egyre nagyobb népszerűséget kapott interaktív központok teljesen új perspektívába helyezik a kiállítóterek látogatását. Légy szerves résztvevője az élménynek, vagy változtass kedved szerint a kiállítási darabokon legizgalmasabb múzeumainkban!
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Melengető fürdőzés hideg téli napokra - gyógyvizes wellness szállodák és termál hotelek Magyarországon
Ahogy beköszönt a tél, ösztönösen menedéket keresünk a hideg elől. Azonban ezt nem csupán otthonunk melegében találhatjuk meg, hanem Magyarország csodálatos gyógyfürdőiben is. Merüljetek el a testet-lelket simogató, selymes termálvízben, ahol lebegés közben a kültéri medencékből gyönyörködhettek a téli világban!
Interaktív kiállítások gyerekeknek
2024.01.24 | 10 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gyermekekkel
Télen sem unatkozhatunk, így irány az ország számos fantasztikus kiállítótere, ahol interaktív játékokon keresztül ismerhetjük meg a tudományos világ megannyi rejtélyét. A gyerekek, ha kedvük tartja, egy rövid időre kipróbálhatjuk magunkat „felnőttként”, vagy tesztelhetik bátorságukat és ügyességüket a természettudományok különös világában.