Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Badacsony, Kunság, Tolna - Magyarország ízletes borainak nyomában

Abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy hazánk bővelkedik szebbnél szebb borvidékekkel, és persze, jobbnál jobb borokkal. Hadd mutassuk be most nektek a a badacsonyi, a kunsági és a tolnai borrégiókat.

Van egy elképesztő nagy szerencsénk! Méghozzá az, hogy kicsiny hazánk gyakorlatilag minden pontján olyan különleges borvidékeket találunk, amelyek közül akárcsak egyet is vétek lenne kihagyni. Jártunk már Tokajban, Villányban és Egerbenbebarangoltuk bükki, pécsi, neszmélyre és a mátrai bovidéket, belekortyoltunk már a balatonboglári, a szekszárdi és a csongrádi borrégió ízletes nedűibe, most viszont a badacsonyi, a kunsági, és a tolnai régiőba vezet az utunk. 

Csodálatos környezetben kóstolhatod a legjobb hazai borokat.Csodálatos környezetben kóstolhatod a legjobb hazai borokat.

 

Ha ránk hallgatsz, felveszed ezeket a helyeket is a belföldi bakancslistádra, pláne akkor, hogyha nemcsak a finom borokért rajongsz, hanem szereted a friss levegőt és a festői környezetben tett kirándulásokat is!

 

Badacsonyi borvidék

Az istenek nektárja tudtad, hogy így nevezik a Badacsony borát? Nem is csoda, hiszen már leletek is bizonyítják, hogy e környéken már 2000 évvel ezelőtt is virágzott a szőlőkultúra.

Az 1600 hektáron elhelyezkedő borvidéken az olaszrizling a legelterjedtebb, amelyből keserű mandulás zamatú bor készül. A tüzes borok szerelmesei nagy örömére a Badacsony leghíresebb szőlőfajtája a szürkebarát, ami e területen igencsak magas alkoholtartalmú.
A borvidék ezerarcú települései Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget és Tapolca ezernyi látnivalót rejtenek, így ott jártadkor mindenképpen érdemes bebarangolni e varázslatos vidéket az elejétől a végéig.

Szállások a környéken ITT találhatók.

 

Kunsági borvidék

Tudtad, hogy az Alföldön található Magyarország legnagyobb borvidéke, ahol a szőlők egy részét a futóhomok megkötésére telepítették?

A borvidék legjellemzőbb talaja a homok és a lösz. A 25 ezer hektáros kunsági borvidéken összesen 64 szőlőfajtát termesztenek, amelyek között ugyanúgy megtalálható az ezerjó, a zalagyöngye, a kövidinka, a cserszegi fűszeres és az arany sárfehér, mint az olaszrizling, a kadarka vagy éppen a kékfrankos. A Kunság egyetlen őshonos kékszőlője a kadarka. A borvidéknek nyolc körzete bácskai, Cegléd-Monostor-jászsági, dunamenti, izsáki, Kecskemét-kiskunfélegyházi, kiskőrösi, Kiskunhalas-kiskunmajsai, tiszamenti van, amely területén összesen 96 település található.

A területen az itt készülő borhoz úgy 200 ezer tonnányi szőlőt szüretelnek.

Szállások Kecskeméten>>

 

Tolnai borvidék

Noha szőlőtermelés már a rómaiak korában is folyt itt, a tolnai borvidék csupán 1998 óta borvidék, legfőbb büszkesége pedig a györkönyi pincefalu, itt található a pincemúzeum is.

A Tolna, Baranya és Fejér megyében elhelyezkedő, 2900 hektáros területen a chardonnay, a sauvignon blanc, a rajnai rizling, a kékfrankos, a zweigelt és a merlot a legjellemzőbb szőlőfajta. Ízletes fehérborai között ott a chardonnay, a tramini, a sauvignon blanc, a vörösborai közül pedig kiemelkedő az oportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a kadarka. A borvidék körzetei a tolnai, a völgységi és a tamási.

Remek szálláshelyeket ajánlunk Bikácson, Simontornyán.

 

Tudtad, hogy Magyarországon 22 borrégiót tartanak számon? És azt, hogy a változatos talajtípusokkal és kedvező éghajlati adottságokkal rendelkező hazánk mindig is Európa tradicionális bortermelő országai közé tartozott?

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Alighogy vége a nyárnak, lassan elkezdődik a tanév első szünete, az őszi szünet. 5 tippel most mi is segítünk, hogy milyen programok várnak kicsiket és nagyokat.
Ennél tökéletesebb októbert el sem tudsz képzelni! Annyi program vár rád ugyanis országszerte, mint égen a csillag. Mi most is segítünk, összegyűjtöttünk neked jó pár ízletes, izgalmas és színes eseményt, íme!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.
Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
2022.03.11 | 11 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!
Ördögök építette hegy és a Vértes merész vára – egynapos kirándulások Magyarországon
Túrázz a Kemenesalja legendás hegyén, amit a régi öregek szerint az ördögök építettek Lucifernek! Mászd meg a Vértes sziklaszirtjéről őrködő Csókakő várát, merülj el a „dolce vita”, azaz az édes élet érzésben Villányban, vagy találj rá Magyarország többi szuper, egynapos kirándulásra alkalmas úti céljára is!
A 20 legjobb szálláshely a Balaton északi partján
2022.08.15 | 13 perc | Szállások | Utazási tippek
Fantasztikus szálláshelyek várják a Balaton és az északi part szerelmeseit. Míg valaki számára a kilátás vagy a wellness szolgáltatások, addig másnak az aktív kikapcsolódási lehetőségek élveznek prioritást. Összeállításunkban változatos szálláshelyeket hoztunk nektek, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbbet.
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!