Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Badacsony, Kunság, Tolna - Magyarország ízletes borainak nyomában

Abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy hazánk bővelkedik szebbnél szebb borvidékekkel, és persze, jobbnál jobb borokkal. Hadd mutassuk be most nektek a a badacsonyi, a kunsági és a tolnai borrégiókat.

Van egy elképesztő nagy szerencsénk! Méghozzá az, hogy kicsiny hazánk gyakorlatilag minden pontján olyan különleges borvidékeket találunk, amelyek közül akárcsak egyet is vétek lenne kihagyni. Jártunk már Tokajban, Villányban és Egerbenbebarangoltuk bükki, pécsi, neszmélyre és a mátrai bovidéket, belekortyoltunk már a balatonboglári, a szekszárdi és a csongrádi borrégió ízletes nedűibe, most viszont a badacsonyi, a kunsági, és a tolnai régiőba vezet az utunk. 

Csodálatos környezetben kóstolhatod a legjobb hazai borokat.Csodálatos környezetben kóstolhatod a legjobb hazai borokat.

 

Ha ránk hallgatsz, felveszed ezeket a helyeket is a belföldi bakancslistádra, pláne akkor, hogyha nemcsak a finom borokért rajongsz, hanem szereted a friss levegőt és a festői környezetben tett kirándulásokat is!

 

Badacsonyi borvidék

Az istenek nektárja tudtad, hogy így nevezik a Badacsony borát? Nem is csoda, hiszen már leletek is bizonyítják, hogy e környéken már 2000 évvel ezelőtt is virágzott a szőlőkultúra.

Az 1600 hektáron elhelyezkedő borvidéken az olaszrizling a legelterjedtebb, amelyből keserű mandulás zamatú bor készül. A tüzes borok szerelmesei nagy örömére a Badacsony leghíresebb szőlőfajtája a szürkebarát, ami e területen igencsak magas alkoholtartalmú.
A borvidék ezerarcú települései Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget és Tapolca ezernyi látnivalót rejtenek, így ott jártadkor mindenképpen érdemes bebarangolni e varázslatos vidéket az elejétől a végéig.

Szállások a környéken ITT találhatók.

 

Kunsági borvidék

Tudtad, hogy az Alföldön található Magyarország legnagyobb borvidéke, ahol a szőlők egy részét a futóhomok megkötésére telepítették?

A borvidék legjellemzőbb talaja a homok és a lösz. A 25 ezer hektáros kunsági borvidéken összesen 64 szőlőfajtát termesztenek, amelyek között ugyanúgy megtalálható az ezerjó, a zalagyöngye, a kövidinka, a cserszegi fűszeres és az arany sárfehér, mint az olaszrizling, a kadarka vagy éppen a kékfrankos. A Kunság egyetlen őshonos kékszőlője a kadarka. A borvidéknek nyolc körzete bácskai, Cegléd-Monostor-jászsági, dunamenti, izsáki, Kecskemét-kiskunfélegyházi, kiskőrösi, Kiskunhalas-kiskunmajsai, tiszamenti van, amely területén összesen 96 település található.

A területen az itt készülő borhoz úgy 200 ezer tonnányi szőlőt szüretelnek.

Szállások Kecskeméten>>

 

Tolnai borvidék

Noha szőlőtermelés már a rómaiak korában is folyt itt, a tolnai borvidék csupán 1998 óta borvidék, legfőbb büszkesége pedig a györkönyi pincefalu, itt található a pincemúzeum is.

A Tolna, Baranya és Fejér megyében elhelyezkedő, 2900 hektáros területen a chardonnay, a sauvignon blanc, a rajnai rizling, a kékfrankos, a zweigelt és a merlot a legjellemzőbb szőlőfajta. Ízletes fehérborai között ott a chardonnay, a tramini, a sauvignon blanc, a vörösborai közül pedig kiemelkedő az oportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a kadarka. A borvidék körzetei a tolnai, a völgységi és a tamási.

Remek szálláshelyeket ajánlunk Bikácson, Simontornyán.

 

Tudtad, hogy Magyarországon 22 borrégiót tartanak számon? És azt, hogy a változatos talajtípusokkal és kedvező éghajlati adottságokkal rendelkező hazánk mindig is Európa tradicionális bortermelő országai közé tartozott?

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Alighogy vége a nyárnak, lassan elkezdődik a tanév első szünete, az őszi szünet. 5 tippel most mi is segítünk, hogy milyen programok várnak kicsiket és nagyokat.
Ennél tökéletesebb októbert el sem tudsz képzelni! Annyi program vár rád ugyanis országszerte, mint égen a csillag. Mi most is segítünk, összegyűjtöttünk neked jó pár ízletes, izgalmas és színes eseményt, íme!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Hazánk legszebb barlangjai
Nyáron általában több időnk van felfedezőutakra indulni, de a nagy kánikulában sokszor nehéz rávenni magunkat, hogy kimerészkedjünk a hűvös lakásból. Irány a föld alá, lássuk Magyarország legérdekesebb barlangjait!
Városlátogatás Egerben
Eger városának hallatán talán elsőre a külföldön is ismert és elismert borfajta, az egri bikavér juthat eszünkbe, ám az Egri járás székhelyeként ennél sokkal több mindent nyújt az ott élők és az odalátogatók számára.
A legjobb borok, gyönyörű környezet – mi kell még?
Ha egy hosszú hétvége kedvenc része számotokra is az, amikor a helyi pincészeteket látogatjátok végig, akkor jó helyen jársz. Mutatunk 7 helyet, ahol a borkóstolók mellett a szálláshely vendégszeretetét is élvezhetitek.
Szüreti programok szeptemberben
Ősszel rengeteg szüreti program, gasztro- és borfesztivál vár ránk országszerte. Mutatunk néhányat most szeptemberre.
4 kihagyhatatlan kilátópont, ahonnan álomszép panorámát láthatsz
Mesés panoráma vár rád, ha megfogadod legfrissebb úti tippünket, ugyanis ezúttal a Dunántúl legszebb kilátópontjaihoz kalauzolunk el. Gyönyörködj a környezetben a Balaton-felvidék vagy a Mecsek vadregényes vidékén!