Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezzétek fel Magyarország egyik legszebb borvidékét - Tokaj-Hegyalja látnivalói

A Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék hazánk egyik legcsodálatosabb régiója, nem véletlenül került fel kultúrtájként a világörökségi listára. Összeszedtük nektek a környék kihagyhatatlan látnivalóit, ahova kötelező ellátogatni.

Szállásajánlatok Tokaj környékén>>

 

Tokaj

Ha Tokaj városában kezdenétek a látnivalók felkutatását, a város szívében találjátok a Tokaji Múzeumot. A múzeum megfiatalított állandó tárlata részletgazdagon mutatja be Tokaj város és Hegyalja évezredes történetét, a régészet, a néprajz, és helytörténet tematikákra építve. A főtéren a Rákóczi Pince előtt találjátok a város híres kútját, a Bacchus-kutat, ami arra buzdít, hogy térjetek be a Rákóczi Pincébe egy-két zamatos tokaji borra, így ide inkább a napotok vége felé menjetek. Előtte megtekinthetitek Tokaj két templomát, a belvárosban álló neoromán stílusban épült római katolikus Jézus szíve templomot, és a barokk stílusban épült Szent Miklós ortodox imaházat.

Fedezzétek fel Tokaj gasztronómiáját>>

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - TokajTokaj-hegyalja régió látnivalói - Tokaj

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - TokajTokaj-hegyalja régió látnivalói - Tokaj

 

Sárospatak

Tokajtól észak-keletre utazva Sárospatakra értek, ahol többek között a magyar 500 forintos bankjegy hátoldalán is található várhoz és az országunk legjelentősebb Rákóczi kultuszhelyéhez, a Rákóczi várhoz is ellátogathattok. Vörös tornyának tetején található teraszról az egész várra páratlan kilátás nyílik, de Bodrogot és Sárospatakot is megcsodálhatjátok. Egykoron a sárospataki várnegyed egyetlen bejárata volt a Vízikapu, ahol ma már a város szabadtéri színpadját találjátok jobbnál jobb koncerteknek és előadásoknak helyet adva. Hazánk egyik legszebb természeti csodáját, a Megyer-hegyi tengerszemet és kilátót is a környéken van lehetőségetek szemügyre venni. A malomkő tanösvényen keresztül tudjátok megközelíteni a csodálatos tavacskát és a fák lombkoronái fölé nyúló kilátótoronyból madártávlatból is szemügyre vehetitek a zempléni tájat.

Szálláslehetőségek Sárospatakon>>

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - SárospatakTokaj-hegyalja régió látnivalói - Sárospatak

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - Megyer-hegyi tengerszemTokaj-hegyalja régió látnivalói - Megyer-hegyi tengerszem

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Kihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén
Fedezzétek fel Sárospatak látnivalóit! Az ország északkeleti pontján fekvő város számos természeti és történelmi kincset rejt, de érdemes bebarangolni a környéket is. Varázslatos pincesorok, ócenárium, izgalmas várak várnak rátok, ha nyakatokba veszitek Sárospatakot és környékét.

 

 

Sátoraljaújhely

Még északabbra, Sátoraljaújhelyen a Szár-hegyen egy csodás hegyi úton juthattok fel a hazánkban egyedülálló, Trianoni békeszerződésre emlékező és az akkor elcsatolt országrészek és városok előtt tisztelgő történelmi emlékhelyhez, a Magyar Kálváriához. A hegy tetején a Szentkoronát formázó Szent István-kápolnát és a 100. Országzászlót találjátok és a hegy tetejéről csodálatos panoráma tárul elétek a városra.

Szálláslehetőségek Sátoraljaújhelyen>>

TIPP! Ha egy kis kalandra vágynátok, a hegytető közelében találjátok a számos attrakciót felvonultató Zemplén Kalandparkot, melynek részét képező átcsúszó- és kabinos kötélpálya állomásokról is megközelíthető az emlékhely.

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - Magyar KálváriaTokaj-hegyalja régió látnivalói - Magyar Kálvária

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - Zemplén KalandparkTokaj-hegyalja régió látnivalói - Zemplén Kalandpark

 

Tarcal

Tokaj hegyalja egyik legősibb honfoglalás kori településén két jelentős vallási építményt is megtekinthettek. Egyikük a Henye-domb tetején található barokk stílusú katolikus Szent Teréz-kápolna, a másik a tokaji borvidék leggrandiózusabb és hazánk egyik legimpozánsabb látványossága, az Áldó Krisztus-szobor és a panoráma sétány.

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - Áldó Krisztus szoborTokaj-hegyalja régió látnivalói - Áldó Krisztus szobor

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - Szent Teréz-kápolnaTokaj-hegyalja régió látnivalói - Szent Teréz-kápolna

 

További látnivalók

A régió látnivalóinak megtekintését folytathatjátok a Zempléni-hegység lábainál fekvő, sziklára épített romantikus lovagvárnál, ami biztosan elkápráztat majd csodálatos panorámájával. Boldogkő Vára áprilistól október végéig hétvégente rendszeres programokkal és rendezvényekkel is vár, így célszerű ilyenkorra időzíteni a látogatást.

Hercegkúton ellátogathattok Tokaj-Hegyalja ikonikus pincéihez, a falu délkeleti részén fekvő Gombos-hegyi, és az északnyugati részén fekvő Kőporosi pincesorhoz. Mindkét pincesor nagyon hasonlít egymásra és az UNESCO Világörökség részét képezik. A településre és a zempléni hegyekre remek kilátásotok nyílik és ha szerencsétek van, akkor tokaji borokat is van lehetőségeket vásárolni.

Mádon pedig az egykor oda költözött borkereskedő és termelő zsidó családok által felépített gyönyörű, barokk stílusú zsinagógát tekinthetitek meg. Külleme olasz mesterek kezét dicséri, belső harmóniáját pedig a négy tartóoszlop biztosítja. 

Nem fogtok kulináris élmények nélkül távozni, ha betértek a mádi éttermek egyikébe>>

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - Boldogkő VáraTokaj-hegyalja régió látnivalói - Boldogkő Vára

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - Gombos-hegyi pincesorTokaj-hegyalja régió látnivalói - Gombos-hegyi pincesor

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Kihagyhatatlan várak Magyarországon
Korábban összegyűjtöttünk nektek 6 olyan várat, amit muszáj megnéznetek, és most itt a folytatás! Minden panasz nélkül állíthatjuk, hogy Magyarországon egyszerűen túl sok gyönyörű vár van ahhoz, hogy 1 cikkbe beleférjen az összes.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Olyan SZéP Kártya elfogadó szálláshelyet kerestek, ahol pihenhettek és nyugodtan relaxálhattok? Öszegyűjtöttünk 5 olyan hotelt, ahol nem csak lehetőség van erre, de még kényeztető wellness szolgáltatások is várnak rátok.
Végtelen a lehetőségek tárháza Budapesten, ha programokat kerestek az őszre, ezért most elhoztunk nektek 6+1 ötletet a kedvenceink közül. Kirándulástipptől kezdve, a forró fürdőzésen keresztül egészen a hangulatos kávézókig mindent találtok a listában, így biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek lesz ínyére való. Így hát fogjátok a barátokat, családot és irány egy szuper program!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin
A Cuha gázlóin át a patakcsobogástól hangos szurdokvölgyekig igyekeztünk felkutatni számotokra a Bakony legszebb részeit. A látnivalók között szerepel a romániai Gyilkos-tó kistestvére, egy szél által ostromolt vár, illetve Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse is. Mutatjuk, melyek a mi szívünknek kedves helyek e túrára hívogató vidéken!
10 magyarországi kastély, ahol elveszhetsz a történelemben
2023.09.29 | 8 perc | Szuper látnivalók | Legnépszerűbb
Az ország településeit járva számos impozáns kastélyra bukkanhatunk, melyek élő példái gazdag történelmünknek és lenyűgöző építészeti örökségünknek. Betekinthetünk a mindennapi nemesi életbe, miközben családtörténeti kiállítások és festői kertek várnak, úgyhogy érdemes a nyakunkba venni Magyarországot, és felkeresni a cikkünkben szereplő kúriákat.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
5+1 gyönyörű helyszín Magyarországon, ahol külföldön érezheted magad
Földalatti pincelabirintusok, romantikus romtemplomok, szőlőkkel betakart domboldalak... Nem, ez nem a franciaországi borvidék – pedig épp az is lehetne. Hazánkban járva ugyanis több olyan csodálatos helyszín akad, ahol az egyedi hangulat vagy épp a festői látvány miatt szinte külföldön érezheted magad. Ezekből hoztunk ízelítőt.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.