Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezzétek fel Magyarország egyik legszebb borvidékét - Tokaj-Hegyalja látnivalói

A Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék hazánk egyik legcsodálatosabb régiója, nem véletlenül került fel kultúrtájként a világörökségi listára. Összeszedtük nektek a környék kihagyhatatlan látnivalóit, ahova kötelező ellátogatni.

Szállásajánlatok Tokaj környékén>>

 

Tokaj

Ha Tokaj városában kezdenétek a látnivalók felkutatását, a város szívében találjátok a Tokaji Múzeumot. A múzeum megfiatalított állandó tárlata részletgazdagon mutatja be Tokaj város és Hegyalja évezredes történetét, a régészet, a néprajz, és helytörténet tematikákra építve. A főtéren a Rákóczi Pince előtt találjátok a város híres kútját, a Bacchus-kutat, ami arra buzdít, hogy térjetek be a Rákóczi Pincébe egy-két zamatos tokaji borra, így ide inkább a napotok vége felé menjetek. Előtte megtekinthetitek Tokaj két templomát, a belvárosban álló neoromán stílusban épült római katolikus Jézus szíve templomot, és a barokk stílusban épült Szent Miklós ortodox imaházat.

Fedezzétek fel Tokaj gasztronómiáját>>

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - TokajTokaj-hegyalja régió látnivalói - Tokaj

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - TokajTokaj-hegyalja régió látnivalói - Tokaj

 

Sárospatak

Tokajtól észak-keletre utazva Sárospatakra értek, ahol többek között a magyar 500 forintos bankjegy hátoldalán is található várhoz és az országunk legjelentősebb Rákóczi kultuszhelyéhez, a Rákóczi várhoz is ellátogathattok. Vörös tornyának tetején található teraszról az egész várra páratlan kilátás nyílik, de Bodrogot és Sárospatakot is megcsodálhatjátok. Egykoron a sárospataki várnegyed egyetlen bejárata volt a Vízikapu, ahol ma már a város szabadtéri színpadját találjátok jobbnál jobb koncerteknek és előadásoknak helyet adva. Hazánk egyik legszebb természeti csodáját, a Megyer-hegyi tengerszemet és kilátót is a környéken van lehetőségetek szemügyre venni. A malomkő tanösvényen keresztül tudjátok megközelíteni a csodálatos tavacskát és a fák lombkoronái fölé nyúló kilátótoronyból madártávlatból is szemügyre vehetitek a zempléni tájat.

Szálláslehetőségek Sárospatakon>>

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - SárospatakTokaj-hegyalja régió látnivalói - Sárospatak

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - Megyer-hegyi tengerszemTokaj-hegyalja régió látnivalói - Megyer-hegyi tengerszem

 

Kihagyhatatlan látnivalók Sárospatakon és környékén
Fedezzétek fel Sárospatak látnivalóit! Az ország északkeleti pontján fekvő város számos természeti és történelmi kincset rejt, de érdemes bebarangolni a környéket is. Varázslatos pincesorok, ócenárium, izgalmas várak várnak rátok, ha nyakatokba veszitek Sárospatakot és környékét.

 

 

Sátoraljaújhely

Még északabbra, Sátoraljaújhelyen a Szár-hegyen egy csodás hegyi úton juthattok fel a hazánkban egyedülálló, Trianoni békeszerződésre emlékező és az akkor elcsatolt országrészek és városok előtt tisztelgő történelmi emlékhelyhez, a Magyar Kálváriához. A hegy tetején a Szentkoronát formázó Szent István-kápolnát és a 100. Országzászlót találjátok és a hegy tetejéről csodálatos panoráma tárul elétek a városra.

Szálláslehetőségek Sátoraljaújhelyen>>

TIPP! Ha egy kis kalandra vágynátok, a hegytető közelében találjátok a számos attrakciót felvonultató Zemplén Kalandparkot, melynek részét képező átcsúszó- és kabinos kötélpálya állomásokról is megközelíthető az emlékhely.

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - Magyar KálváriaTokaj-hegyalja régió látnivalói - Magyar Kálvária

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - Zemplén KalandparkTokaj-hegyalja régió látnivalói - Zemplén Kalandpark

 

Tarcal

Tokaj hegyalja egyik legősibb honfoglalás kori településén két jelentős vallási építményt is megtekinthettek. Egyikük a Henye-domb tetején található barokk stílusú katolikus Szent Teréz-kápolna, a másik a tokaji borvidék leggrandiózusabb és hazánk egyik legimpozánsabb látványossága, az Áldó Krisztus-szobor és a panoráma sétány.

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - Áldó Krisztus szoborTokaj-hegyalja régió látnivalói - Áldó Krisztus szobor

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - Szent Teréz-kápolnaTokaj-hegyalja régió látnivalói - Szent Teréz-kápolna

 

További látnivalók

A régió látnivalóinak megtekintését folytathatjátok a Zempléni-hegység lábainál fekvő, sziklára épített romantikus lovagvárnál, ami biztosan elkápráztat majd csodálatos panorámájával. Boldogkő Vára áprilistól október végéig hétvégente rendszeres programokkal és rendezvényekkel is vár, így célszerű ilyenkorra időzíteni a látogatást.

Hercegkúton ellátogathattok Tokaj-Hegyalja ikonikus pincéihez, a falu délkeleti részén fekvő Gombos-hegyi, és az északnyugati részén fekvő Kőporosi pincesorhoz. Mindkét pincesor nagyon hasonlít egymásra és az UNESCO Világörökség részét képezik. A településre és a zempléni hegyekre remek kilátásotok nyílik és ha szerencsétek van, akkor tokaji borokat is van lehetőségeket vásárolni.

Mádon pedig az egykor oda költözött borkereskedő és termelő zsidó családok által felépített gyönyörű, barokk stílusú zsinagógát tekinthetitek meg. Külleme olasz mesterek kezét dicséri, belső harmóniáját pedig a négy tartóoszlop biztosítja. 

Nem fogtok kulináris élmények nélkül távozni, ha betértek a mádi éttermek egyikébe>>

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - Boldogkő VáraTokaj-hegyalja régió látnivalói - Boldogkő Vára

Tokaj-hegyalja régió látnivalói - Gombos-hegyi pincesorTokaj-hegyalja régió látnivalói - Gombos-hegyi pincesor

 

Kihagyhatatlan várak Magyarországon
Korábban összegyűjtöttünk nektek 6 olyan várat, amit muszáj megnéznetek, és most itt a folytatás! Minden panasz nélkül állíthatjuk, hogy Magyarországon egyszerűen túl sok gyönyörű vár van ahhoz, hogy 1 cikkbe beleférjen az összes.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Olyan SZéP Kártya elfogadó szálláshelyet kerestek, ahol pihenhettek és nyugodtan relaxálhattok? Öszegyűjtöttünk 5 olyan hotelt, ahol nem csak lehetőség van erre, de még kényeztető wellness szolgáltatások is várnak rátok.
Végtelen a lehetőségek tárháza Budapesten, ha programokat kerestek az őszre, ezért most elhoztunk nektek 6+1 ötletet a kedvenceink közül. Kirándulástipptől kezdve, a forró fürdőzésen keresztül egészen a hangulatos kávézókig mindent találtok a listában, így biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek lesz ínyére való. Így hát fogjátok a barátokat, családot és irány egy szuper program!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
7 kirándulásra termett mesefalu, ha bekopogtat az ősz
Magyarként igazán szerencsések vagyunk, ugyanis szebbnél szebb településekbe botlunk, bármerre is indulunk. Ezúttal olyan festői falvacskákban jártunk, ahol a csodás látnivalók és programok mellett a helyszín sem volt utolsó!
Mesés látnivalók az országot járva: 9 gyönyörű kálvária Magyarországon
A kálvária Krisztus keresztig tartó szenvedésének ábrázolására állított emlékhely, mely általában 14 stációjával a község legmagasabb pontján került felépítésre. Itthon nem csak vallási zarándokhelyek, hanem kihagyhatatlan látnivalók is, hiszen szuper kirándulóútvonalak közelében fekszenek. Elhoztunk nektek kilencet az ország legszebb kálváriái közül (a teljesség igénye nélkül).
5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig
Sárkány lakta barlang, mesebeli szurdokvölgy, valamint figyelemre méltó panorámák szegélyezik Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb turistaútját, az Országos Kéktúrát. Nézzétek meg, nekünk melyik az 5 kedvenc szakaszunk!
5+1 erdei szálláshely festői környezetben az Északi-Középhegységben
Nincs is jobb annál, mint amikor a mindennapok fáradalmait zavartalan, erdővel körülvett, festői környezetben pihenhetjük ki. A következő hat szálláshely tökéletes választás, ha szeretnétek elvonulni, kirándulni, romantikázni, vagy a baráti társasággal eltölteni néhány napot.
Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában
A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.