Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tokaj, Villány, Eger - gyönyörű helyek, ahol nem mellesleg Magyarország legjobb borait is kortyolgathatod

Elképesztően szerencsések vagyunk, ugyanis hazánk szinte minden pontján olyan különleges borvidékeket találunk, melyek közül egyet is vétek lenne kihagyni. Tudj meg többet a tokaji-, a villányi- és az egri borvidékekről.

Érdemes hát felvenned a belföldi bakancslistádra mind, pláne, hogyha nemcsak a finom borokért rajongsz, hanem szereted a friss levegőt és a festői környezetben tett kirándulásokat is.

 

Összeállításunkban ugyan Magyarország 22 borvidéke közül csupán hármat emelünk ki, de ígérjük, ezekről megannyi érdekességet megtudhatsz!

 

Tokaj-hegyaljai borvidék

A Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található 5860 hektáros borvidék 1737 óta a világ első zárt borvidéke, am azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt, mustot, bort palackozott borok kivételével nem lehet behozni.

Magyarország legmagasabb alkohol-, cukor- és savtartalmú borai itt készülnek. A borok kiváló minősége az éghajlati és a talajadottságoknak, a terület jó fekvésének, valamint a megfelelő érlelésnek és a tárolásnak köszönhető. A megfelelő páratartalomról a pincék falain lévő Cladosporium cellare penész, a kellemes zamatról pedig a szemeket bevonó Botrytis cinerea nevű gomba gondoskodik.

A 2002 óta világörökségi listán szereplő borvidék központja Tokaj, amely alatt kiterjedt, 15-16. század óta bor tárolására használt pincerendszer húzódik.

Tokaj-Hegyalján öt szőlőfajtát termesztenek: furmintot, hárslevelűt, sárga muskotályt, zétát és kabart.

A messze földön híres tokaji aszúhoz az aszúszemeket egyenként válogatják a fürtről. A forgalomba kerülés előtt az aszút legalább 3 évig, ebből minimum 2 évig fahordóban kell érlelni.

Tokaji és környéki szállás ajánlatok>>

TOKAJ-HEGYALJAI BORVIDÉKTOKAJ-HEGYALJAI BORVIDÉK

 

Villány-siklósi borvidék

Magyarország legdélibb, valamint fényben leggazdagabb borvidéke. A klímájában érvényesülő mediterrán hatás miatt a vegetációs időszakban évi 2000 óra fölötti a napsütéses órák száma.

Az 1890 hektáros borvidék borai nemcsak Európába jutottak el, hanem a 19. században meghódították Amerikát és Brazíliát is.

A török uralom alatt ugyan Villány elpusztult, a szőlőtermesztés tovább folyt a területen.

A borvidék jellemző szőlőfajtája az olaszrizling, a hárslevelű, a portugieser, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot és a syrah.

A borvidék központja az ősidők óta lakott Villány, amely egy nemzetközi zsűritől 1987-ben megkapta a Szőlő és bor városa címet.

Villányi és környéki szállás ajánlataink>>

VILLÁNY-SIKLÓSI BORVIDÉKVILLÁNY-SIKLÓSI BORVIDÉK

 

Egri borvidék

Az 5160 hektáros borvidék központja, Eger a pincerendszereknek köszönhetően a föld alatt is bejárható.

A borvidéken hiába a fehér szőlőnek kedveznek az ökológiai adottságok, igazán híres az egri bikavér miatt lett.

Az egri bikavér az első Magyarország eredetvédett borai közül. A nedű több vörösborszőlő borának házasításával készül, az 1997-ben készített Bikavér-kódex szabályai szerint egy listában megadott vörösborszőlő-fajták közül legalább három borából.

A borvidék jellemző szőlőfajtája a királyleányka, az olaszrizling, a kékfrankos, a pinot noir, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, merlot és a syrah.

Szállás ajánlataink Egerben és körnéykén>>

EGRI BORVIDÉKEGRI BORVIDÉK

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
"Gazdagítsunk és ne kihasználjunk!" - e jelmondatot tűzte zászlajára a The BodyShop, amely a Szállásvadász.hu és a Csodalámpa Alapítvány idei közös jótékonysági kampányának fő támogatója.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 eldugott vidéki wellnes szálloda távol a világ zajától
Időről időre mindenkiben előtör a vágy, hogy milyen jó lenne egy kis időre kiszakadni a mindennapos mókuskerékből, és kicsit félrevonulni egy csendes helyre, ahol a telefoncsörgést a madárcsicsergés váltja fel, a számítógép kijelzője helyett pedig a panorámát lehet nézni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szállást, ahol kellemes környezetben tudtok elvonulni a világ elől.
10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.
Ördögök építette hegy és a Vértes merész vára – egynapos kirándulások Magyarországon
Túrázz a Kemenesalja legendás hegyén, amit a régi öregek szerint az ördögök építettek Lucifernek! Mászd meg a Vértes sziklaszirtjéről őrködő Csókakő várát, merülj el a „dolce vita”, azaz az édes élet érzésben Villányban, vagy találj rá Magyarország többi szuper, egynapos kirándulásra alkalmas úti céljára is!
Üdv a Jurassic Parkban! 5+1 varázslatos dinó park Magyarországon
Lépjetek be Magyarországon a Jurassic Park kapuján, mert Budakeszin vagy épp Rezin könnyedén az őslények birodalmában találhatjátok magatokat! Élethű őshüllők, régészeti feltárások és izgalmas játékok – ezek lapulnak a hazai dinó parkokban! A gyerekek garantáltan imádni fogják!