Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tokaj, Villány, Eger - gyönyörű helyek, ahol nem mellesleg Magyarország legjobb borait is kortyolgathatod

Elképesztően szerencsések vagyunk, ugyanis hazánk szinte minden pontján olyan különleges borvidékeket találunk, melyek közül egyet is vétek lenne kihagyni. Tudj meg többet a tokaji-, a villányi- és az egri borvidékekről.

Érdemes hát felvenned a belföldi bakancslistádra mind, pláne, hogyha nemcsak a finom borokért rajongsz, hanem szereted a friss levegőt és a festői környezetben tett kirándulásokat is.

 

Összeállításunkban ugyan Magyarország 22 borvidéke közül csupán hármat emelünk ki, de ígérjük, ezekről megannyi érdekességet megtudhatsz!

 

Tokaj-hegyaljai borvidék

A Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található 5860 hektáros borvidék 1737 óta a világ első zárt borvidéke, am azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt, mustot, bort palackozott borok kivételével nem lehet behozni.

Magyarország legmagasabb alkohol-, cukor- és savtartalmú borai itt készülnek. A borok kiváló minősége az éghajlati és a talajadottságoknak, a terület jó fekvésének, valamint a megfelelő érlelésnek és a tárolásnak köszönhető. A megfelelő páratartalomról a pincék falain lévő Cladosporium cellare penész, a kellemes zamatról pedig a szemeket bevonó Botrytis cinerea nevű gomba gondoskodik.

A 2002 óta világörökségi listán szereplő borvidék központja Tokaj, amely alatt kiterjedt, 15-16. század óta bor tárolására használt pincerendszer húzódik.

Tokaj-Hegyalján öt szőlőfajtát termesztenek: furmintot, hárslevelűt, sárga muskotályt, zétát és kabart.

A messze földön híres tokaji aszúhoz az aszúszemeket egyenként válogatják a fürtről. A forgalomba kerülés előtt az aszút legalább 3 évig, ebből minimum 2 évig fahordóban kell érlelni.

Tokaji és környéki szállás ajánlatok>>

TOKAJ-HEGYALJAI BORVIDÉKTOKAJ-HEGYALJAI BORVIDÉK

 

Villány-siklósi borvidék

Magyarország legdélibb, valamint fényben leggazdagabb borvidéke. A klímájában érvényesülő mediterrán hatás miatt a vegetációs időszakban évi 2000 óra fölötti a napsütéses órák száma.

Az 1890 hektáros borvidék borai nemcsak Európába jutottak el, hanem a 19. században meghódították Amerikát és Brazíliát is.

A török uralom alatt ugyan Villány elpusztult, a szőlőtermesztés tovább folyt a területen.

A borvidék jellemző szőlőfajtája az olaszrizling, a hárslevelű, a portugieser, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot és a syrah.

A borvidék központja az ősidők óta lakott Villány, amely egy nemzetközi zsűritől 1987-ben megkapta a Szőlő és bor városa címet.

Villányi és környéki szállás ajánlataink>>

VILLÁNY-SIKLÓSI BORVIDÉKVILLÁNY-SIKLÓSI BORVIDÉK

 

Egri borvidék

Az 5160 hektáros borvidék központja, Eger a pincerendszereknek köszönhetően a föld alatt is bejárható.

A borvidéken hiába a fehér szőlőnek kedveznek az ökológiai adottságok, igazán híres az egri bikavér miatt lett.

Az egri bikavér az első Magyarország eredetvédett borai közül. A nedű több vörösborszőlő borának házasításával készül, az 1997-ben készített Bikavér-kódex szabályai szerint egy listában megadott vörösborszőlő-fajták közül legalább három borából.

A borvidék jellemző szőlőfajtája a királyleányka, az olaszrizling, a kékfrankos, a pinot noir, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, merlot és a syrah.

Szállás ajánlataink Egerben és körnéykén>>

EGRI BORVIDÉKEGRI BORVIDÉK

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
"Gazdagítsunk és ne kihasználjunk!" - e jelmondatot tűzte zászlajára a The BodyShop, amely a Szállásvadász.hu és a Csodalámpa Alapítvány idei közös jótékonysági kampányának fő támogatója.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
A legnépszerűbb hazai várak
„Vár állott, most kőhalom” – olvashatjuk a Himnuszban, de szerencsére elég sok várunk maradt meg szép állapotban, nem csak romként. Ebben a cikkben összegyűjtünk neked néhány olyan várat, amit érdemes meglátogatni.
Városlátogatás Egerben
Eger városának hallatán talán elsőre a külföldön is ismert és elismert borfajta, az egri bikavér juthat eszünkbe, ám az Egri járás székhelyeként ennél sokkal több mindent nyújt az ott élők és az odalátogatók számára.
A legjobb borok, gyönyörű környezet – mi kell még?
Ha egy hosszú hétvége kedvenc része számotokra is az, amikor a helyi pincészeteket látogatjátok végig, akkor jó helyen jársz. Mutatunk 7 helyet, ahol a borkóstolók mellett a szálláshely vendégszeretetét is élvezhetitek.
Szüreti programok szeptemberben
Ősszel rengeteg szüreti program, gasztro- és borfesztivál vár ránk országszerte. Mutatunk néhányat most szeptemberre.
Az Északi-középhegység rejtett titkai
A hegyek és völgyek találkozásában, a természet lágy ölén számtalan olyan természetes és az emberi kéz által alkotott látnivaló van, amiért érdemes túracipőt húzni.