Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Balatonboglár, Szekszárd, Csongrád - csodálatos borvidékeink!

Az ország szinte minden pontján borvidéket találunk, kis- és nagy pincészetekkel, díjnyertes borokkal, vagy kevésbé ismert, de annál finomabb tételekkel. Bemutatjuk a balatonboglári, szekszárdi és csongrádi borvidékeket.

Van egy elképesztő nagy szerencsénk! Méghozzá az, hogy kicsiny hazánk gyakorlatilag minden pontján olyan különleges borvidékeket találunk, amelyek közül akárcsak egyet is vétek lenne kihagyni. Jártunk már Tokajban, Villányban és Egerben, aztán bebarangoltuk a Badacsonyt, a Kunságot és Tolnát, most pedig a balatonboglári, a szekszárdi és a csongrádi borrégióba vezet az utunk.

 

Vedd hát fel ezeket a helyeket is a belföldi bakancslistádra, pláne akkor, hogyha nemcsak a finom borokért rajongsz, hanem szereted a friss levegőt és a festői környezetben tett kirándulásokat is!

 

Balatonboglári borvidék

A borvidék szőlőterületének nagyjából kétharmada fehér, a maradék kék szőlő; a Balaton déli partján ugyanolyan ízletesek a fehér-, mint a vörös borok. A 3200 hektáros borvidéken amelyhez összesen 37 település tartozik megtalálható a királyleányka, a rajnai rizling, a chardonnay, a kékfrankos, a cabernet sauvignon és a merlot. A balatonboglári borvidék fehérborainak listája igen hosszú: ugyanúgy van muskotály, szürkebarát, chardonnay, sauvignon blanc, olaszrizling, mint királyleányka, tramini, Irsai Olivér, zöld veltelini, zenit vagy éppen semillon.
A kék szőlőből olyan ízletes nedűk készülnek, mint a merlot, a pinot noir, a kékfrankos, a kékoportó, a cabernet sauvignon, a zweigelt és a syrah.

Tudtad, hogy Balatonboglár környéke volt az ország egyik leggazdagabb vármegyéje, éppen a szőlőnek hála? Ma a balatonboglári Somogy megye egyetlen borvidéke.


A balatonboglári Somogy megye egyetlen borvidéke.A balatonboglári Somogy megye egyetlen borvidéke.

 

Szekszárdi borvidék

A 2600 hektáros borvidék Szekszárdtól Bátáig húzódik Szekszárd mellett 14 település tartozik hozzá. A táj napfényben gazdag, területén mennyei vörösborok készülnek. Jellemző szőlőfajtái az olaszrizling, a chardonnay, a kadarka, a kékfrankos, a merlot, a cabernet franc, cabernet sauvignon és a zweigelt.

A borvidék legismertebb borfajtája a szekszárdi bikavér.A szekszárdi borvidék legismertebb borfajtája a bikavér.A szekszárdi borvidék legismertebb borfajtája a bikavér.

 

 

 

Csongrádi borvidék

A csongrádi az ország legmelegebb és napfényben leggazdagabb borvidéke változatos klímája hasonló a kunságiéhoz, itt azonban többet süt a nap. A csongrádi borvidék jellemző szőlőfajtái a rajnai rizling, a kövidinka, a kékfrankos és a zweigelt. A 2022 hektárnyi borvidékhez 16 település tartozik. A borvidék körzetei a csongrádi, a kisteleki, a pusztamérgesi és a mórahalmi.

 

Borokról, borvidékekről és boros hírekről itt olvashatsz.

 

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A turizmus is tele van "legekkel": legdrágább, legolcsóbb, legkisebb, legnagyobb stb. Hoztunk nektek egy gyűjtést a legextrémebb szállodákról.
Igencsak szomorúak volnánk, ha elmaradna a hosszú, meleg nyár után, hiszen jól esik még egy kis simogató, őszi napsütés a hideg hónapok előtt. Indián nyár vagy vénasszonyok nyara, egyáltalán van különbség köztük?
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Búcsúzz a nyártól fergeteges programokkal - így ünneplünk mi augusztus 20-án!
Szerencsések vagyunk, hiszen idén négynapos hétvégével tehetünk pontot 2019 legforróbb évszakának a végére. Ráadásul ezeken a napokon megannyi klassz program vár országszerte, amit vétek lenne kihagyni.
Bor, zene, jókedv - balatoni programokból augusztusban sincs hiány!
Élvezd ki a nyár utolsó hónapját, és ha még nem voltál, akkor itt az ideje, hogy megmártózz a Balatonban! A magyar tengernél az augusztus is a jókedvről, a pezsgésről és a fesztiválokról szól! Íme, 6 ígéretes program.