Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Balatonboglár, Szekszárd, Csongrád - csodálatos borvidékeink!

Az ország szinte minden pontján borvidéket találunk, kis- és nagy pincészetekkel, díjnyertes borokkal, vagy kevésbé ismert, de annál finomabb tételekkel. Bemutatjuk a balatonboglári, szekszárdi és csongrádi borvidékeket.

Van egy elképesztő nagy szerencsénk! Méghozzá az, hogy kicsiny hazánk gyakorlatilag minden pontján olyan különleges borvidékeket találunk, amelyek közül akárcsak egyet is vétek lenne kihagyni. Jártunk már Tokajban, Villányban és Egerben, aztán bebarangoltuk a Badacsonyt, a Kunságot és Tolnát, most pedig a balatonboglári, a szekszárdi és a csongrádi borrégióba vezet az utunk.

 

Vedd hát fel ezeket a helyeket is a belföldi bakancslistádra, pláne akkor, hogyha nemcsak a finom borokért rajongsz, hanem szereted a friss levegőt és a festői környezetben tett kirándulásokat is!

 

Balatonboglári borvidék

A borvidék szőlőterületének nagyjából kétharmada fehér, a maradék kék szőlő; a Balaton déli partján ugyanolyan ízletesek a fehér-, mint a vörös borok. A 3200 hektáros borvidéken amelyhez összesen 37 település tartozik megtalálható a királyleányka, a rajnai rizling, a chardonnay, a kékfrankos, a cabernet sauvignon és a merlot. A balatonboglári borvidék fehérborainak listája igen hosszú: ugyanúgy van muskotály, szürkebarát, chardonnay, sauvignon blanc, olaszrizling, mint királyleányka, tramini, Irsai Olivér, zöld veltelini, zenit vagy éppen semillon.
A kék szőlőből olyan ízletes nedűk készülnek, mint a merlot, a pinot noir, a kékfrankos, a kékoportó, a cabernet sauvignon, a zweigelt és a syrah.

Tudtad, hogy Balatonboglár környéke volt az ország egyik leggazdagabb vármegyéje, éppen a szőlőnek hála? Ma a balatonboglári Somogy megye egyetlen borvidéke.


A balatonboglári Somogy megye egyetlen borvidéke.A balatonboglári Somogy megye egyetlen borvidéke.

 

Szekszárdi borvidék

A 2600 hektáros borvidék Szekszárdtól Bátáig húzódik Szekszárd mellett 14 település tartozik hozzá. A táj napfényben gazdag, területén mennyei vörösborok készülnek. Jellemző szőlőfajtái az olaszrizling, a chardonnay, a kadarka, a kékfrankos, a merlot, a cabernet franc, cabernet sauvignon és a zweigelt.

A borvidék legismertebb borfajtája a szekszárdi bikavér.A szekszárdi borvidék legismertebb borfajtája a bikavér.A szekszárdi borvidék legismertebb borfajtája a bikavér.

 

 

 

Csongrádi borvidék

A csongrádi az ország legmelegebb és napfényben leggazdagabb borvidéke változatos klímája hasonló a kunságiéhoz, itt azonban többet süt a nap. A csongrádi borvidék jellemző szőlőfajtái a rajnai rizling, a kövidinka, a kékfrankos és a zweigelt. A 2022 hektárnyi borvidékhez 16 település tartozik. A borvidék körzetei a csongrádi, a kisteleki, a pusztamérgesi és a mórahalmi.

 

Borokról, borvidékekről és boros hírekről itt olvashatsz.

 

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A turizmus is tele van "legekkel": legdrágább, legolcsóbb, legkisebb, legnagyobb stb. Hoztunk nektek egy gyűjtést a legextrémebb szállodákról.
Igencsak szomorúak volnánk, ha elmaradna a hosszú, meleg nyár után, hiszen jól esik még egy kis simogató, őszi napsütés a hideg hónapok előtt. Indián nyár vagy vénasszonyok nyara, egyáltalán van különbség köztük?
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Ha a Balatonon nyaralsz, akkor ezek a specialty kávézók nem maradhatnak ki!
2022.07.15 | 7 perc | Gasztronómia
A kávézás egy életérzés, kulináris kalandozás a világ körül, amiről szerencsére már balatoni nyaralásunk alatt sem kell lemondani. Íme a legjobb újhullámos specialty kávézók a Balatonon, melyek kihagyhatatlanok, ha a környéken járunk!
10 kilátó a Balaton körül, ahonnan lélegzetelállító a panoráma
A Balaton ezer arcát megcsodálhatjátok a partról, egy vitorláshajón ringatózva a tó közepéről, de felkereshetitek azokat a kilátókat és kilátópontokat is, ahonnan a legszebb a panoráma. Merüljetek el a Balaton szépségében madártávlatból! Elhoztunk nektek 10 kilátóhelyet az északi- és a déli partról.
Lelki feltöltődés Magyarország festői zarándokútjain – utazás szent helyeken át
Magas hegyeket, sík vidékeket, madárdalos erdőket vagy történelmi városokat is kereszteznek Magyarország zarándokútjai. Láthatsz mesébe illő kápolnákat, templomokat, kegyhelyeket, forrásokat, de kirándulás közben elmerülhetsz önmagadban és a természet szépségeiben is.
183 méteres függőhíd a Mátrában és új, balatoni lombkorona-sétány: gyalogutak „a levegőben”
Átvágtál már a Mátra lehengerlő függőhídján, ami helyenként megközelíti egy 10 emeletes panelház magasságát? Ha ez túl meredek élmény lenne, akkor inkább nézd meg a Balaton legújabb lombkorona-sétányát vagy kirándulj egyet a Kányavári-hídon túl, a Kis-Balatonnál!