Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bükk, Pécs, Neszmély, Mátra - ízletes borok csodás vidékei!

Van egy elképesztő nagy szerencsénk! Méghozzá az, hogy kicsiny hazánk gyakorlatilag minden pontján olyan különleges borvidékeket találunk, amelyek közül akárcsak egyet is vétek lenne kihagyni. Most is bemutatunk hármat.

Van egy elképesztő nagy szerencsénk! Méghozzá az, hogy kicsiny hazánk gyakorlatilag minden pontján olyan különleges borvidékeket találunk, amelyek közül akárcsak egyet is vétek lenne kihagyni. Jártunk már Tokajban, Villányban és Egerben, aztán bebarangoltuk a Badacsonyt, a Kunságot és Tolnát, belekortyoltunk már a balatonboglári, a szekszárdi és a csongrádi borrégió ízletes nedűibe, most viszont a Bükkbe, Pécsre, Neszmélyre és a Mátrába vezet az utunk. Vedd hát fel ezeket a helyeket is a belföldi bakancslistádra, pláne akkor, hogyha nemcsak a finom borokért rajongsz, hanem szereted a friss levegőt és a festői környezetben tett kirándulásokat is!

 

Bükki borvidék

A hivatalosan 1970-ben borvidékké nyilvánított területről érdemes tudni, hogy bár napfényben nem szűkölködik, meglehetősen hűvös, a Bükk azonban észak felől óvja a hideg szelektől.

A Bükk-vidéken őshonos növényként évezredek óta terem a vadszőlő, ám a szőlőművelésről csak a 14. század elejéről maradtak fenn először írásos emlékek. Ahogyan az egrieket és a tokajiakat, úgy a bükki borokat is riolittufába vájt pincékben tárolják. Az 1750 hektáros borvidéken amelyhez 20-nál is több település tartozik ugyanúgy megtalálható az olaszrizling, a leányka és a chardonnay, mint a cserszegi fűszeres, a turán vagy éppen a kékfrankos.

Tudtad, hogy a 19. századtól az Avason pezsgő alapborokat is termelnek?

Foglalj szállást a BükkbenLillafüreden, Szilvásváradon, Miskolctapolcán, vagy Miskolcon.


Pécsi borvidék

A Mecsek déli lejtőin nagyjából 2000 éve termesztenek szőlőt.

A 820 hektáros pécsi borvidék Mohácsig tart, és magyarok, horvátok, szerbek, valamint németek lakta települések határában húzódik. A 19. századtól ez a vidék termeli a pécsi pezsgőgyártás alapborait. Mind közül e hazai borvidék a legmelegebb és a leghosszabb tenyészidejű, amely nyarai napsütésesek és forrók, telei pedig enyhék.
A mediterrán éghajlatú borvidék amelyen kitűnő fehér- és vörösbor-szőlők teremnek jellemző szőlőfajtái a cirfandli, a hárslevelű, a cabernet franc, a portugieser és a merlot.

Szállásajánlataink a környékről:Pécs, Cserkút

 

Neszmélyi borvidék

A Dunántúl északi részén húzódó neszmélyi borvidéken már a római korban is termesztettek szőlőt, és a 18. század végére jelentős termőhellyé vált.

Neszmélyről igen jelentős mennyiségű bort szállítottak külföldre. Az 1977-ben borvidékké nyilvánított terület 1400 hektáron terül el, éghajlata hűvösebb, csapadékosabb, ráadásul erősen szeles is, ám meglehetősen magas itt a napsütéses órák száma is. A legjobb termőterületei a Vértesben és a Gerecsében találhatók.
A neszmélyi borvidék jellemző szőlőfajtái a sauvignon blanc, az ezerjó, a chardonnay és az Irsai Olivér.

Foglalj szállást a Neszmélyi borvidéken:Tata, Kisbér, Esztergom

 

Mátrai borvidék

Magyarország 22 borvidéke közül a 7800 hektáros területével a mátrai a második legnagyobb, a hegyvidékiek közül pedig a legméretesebb.

A borvidék a Mátra déli lejtőin, a Tarna-patak és a Zagyva által határolt területen, nagyjából 20 kilométer szélességben terül el. A területen már a középkorban is jelentős bortermelés folyt. Leghíresebbek között ugyanúgy ott a gyöngyösi, mint a domoszlói, az abasári, a nagyrédei és a visontai borok.
A borvidéken ezekkel a szőlőfajtákkal találkozhatsz: chardonnay, leányka, szürkebarát, kékfrankos, Irsai Olivér, cabernet franc és cabernet sauvignon.

Szállásajánlataink a borvidéken:Mátrafüred, Mátraházamatrai-borvidek.webpmatrai-borvidek.webp

 

Borokról, borvidékekről és boros hírekről ITT olvashatsz.

Ha pedig kedvet kaptál egy kis boros kalandhoz és szállást keresnél, nézz körül nálunk IDE kattintva!

 

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Téved, aki azt hiszi, hogy karácsonykor megáll az élet. Bármerre is indulsz az országban, december 25-én és 26-án is érdekes, izgalmas és vidám programok várnak. Egy apró csokornyit most mi is összeállítottunk neked.
A téli sportok szerelmesei nagy örömére elérkezett az év legzordabb évszaka: lassanként elkezdődik a szezon a hazai síparadicsomokban, a koripályáknak pedig már egy ideje országszerte se szeri, se száma.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Bakancslista a zimankós hónapokra: 5 álomszép téli kirándóhely Magyarországon
Ne riasszanak el a mínuszok, mindenkit várnak a csodálatos téli kirándulóhelyek Magyarországon! Talpunk alatt ropog a hó, körülöttünk pedig fehér köntösbe bújt a táj - télen a természeti kincseink is egészen más arcukat mutatják. Ha ti is szeretnétek a legtöbbet kihozni a hideg évszakból, akkor válogassatok a cikkünkben lévő kirándulóhelyekből. Kapjátok fel a családot és a barátokat, és indulás!
Hova utazz télen? 9 belföldi utazási tipp városnézéshez, szállásajánlóval
Varázslatos bája van a leghidegebb évszaknak a fehérbe öltözött tájakkal, valamint a hűvös szellőbe burkolt, álmos utcákkal. Ajánlunk nektek erre az időszakra 9 belföldi úti célt, ahol programokból és látnivalókból nincs hiány, és garantáltan találtok olyan szálláshelyet is, ami nem okoz majd csalódást.
Mesés látnivalók téli köntösbe bújva
Itt a tél, robognak el a hetek mellettünk, érdemes ezért legalább hétvégente lelassítani egy kicsit és feltölteni magunkat új élményekkel. A hűvös idő semmiképpen sem szabhat ennek gátat, ezért cikkünkben csupa olyan ötletet adunk, melyeknek még a leghidegebb napokon sem fogunk tudni ellenállni.
10 eldugott vidéki wellnes szálloda távol a világ zajától
Időről időre mindenkiben előtör a vágy, hogy milyen jó lenne egy kis időre kiszakadni a mindennapos mókuskerékből, és kicsit félrevonulni egy csendes helyre, ahol a telefoncsörgést a madárcsicsergés váltja fel, a számítógép kijelzője helyett pedig a panorámát lehet nézni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szállást, ahol kellemes környezetben tudtok elvonulni a világ elől.
Ördögök építette hegy és a Vértes merész vára – egynapos kirándulások Magyarországon
Túrázz a Kemenesalja legendás hegyén, amit a régi öregek szerint az ördögök építettek Lucifernek! Mászd meg a Vértes sziklaszirtjéről őrködő Csókakő várát, merülj el a „dolce vita”, azaz az édes élet érzésben Villányban, vagy találj rá Magyarország többi szuper, egynapos kirándulásra alkalmas úti céljára is!