Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.

 

Dörgicse 

A Balatonfüredi járás kis községe, Dörgicse mára több olyan egybeépült településrészből áll, melyek korábban önállóak voltak. A településrészek közül többen is találunk látványos templomromokat; az alsódörgicsei maradványt már egy 1268-as írás is említi. 22 méteres tornya építése után több száz évvel is figyelemfelkeltő, pihenőhelye pedig alkalmas szalonnasütésre és piknikezésre is. A felsődörgicsei templomrom szintén a 13. században épülhetett, melyet sajnos nem kímélt a török pusztítás, míg a harmadik templomromot Kisdörgicsén leljük, ez a legkisebb, ebből mindössze a déli oldalfal és három apró ablak maradt fent.

Ha telítődtünk a középkori maradványokkal és valami mást is megnéznénk Dörgicsén, a Levendárium kiváló opció lehet. A levendulaültetvényhez növénykert, saját lepárló és feldolgozó üzem tartozik, előadásokat is hallgathatunk itt, de persze választhatjuk azt is, hogy csak ülünk és élvezzük a levendulák látványát.

A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - alsódörgicsei Boldogasszony-templomromA Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - alsódörgicsei Boldogasszony-templomrom

 

 

Vászoly

Vászoly a szájhagyomány szerint nevét Szent István király unokatestvére után kapta, amely kiválóan mutatja milyen régóta fontos része a község a Balaton északi vidékének. A település egyik legkedveltebb része a Szent Jakab kút, ami valójában inkább egy szépen kidolgozott forrásfő, melyet a falu védőszentjéről neveztek el. Ugyancsak Szent Jakabról nevezték el az 1800-as években épült klasszicista templomot, melynek templomtornyát már messziről láthatjuk, ahogy felülről vigyáz a kis községre.

Gasztrotipp Vászolyon, ha egy finomat ennél: Zománc Bisztrócska

A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - Fotó: Vászoly település hivatalos facebook oldalaA Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - Fotó: Vászoly település hivatalos facebook oldala

 

 

Szigligeti vár

A Balaton északi partjának egyik szimbóluma a szigligeti vár, melynek alapjai már a 13. század óta állnak. Egészen az 1700-as évekig sértetlen is maradt az épület – ami igencsak kiemelkedő teljesítmény –, de az azt követő időszakban több csapás is érte. Renoválása néhány éve fejeződött be, melynek keretein belül nem csak falait hozták rendbe, de belül is megújították, azóta a vár látogatói állandó kiállítások keretein belül pillanthatnak bele a középkori élet mindennapjaiba, és egy korabeli fegyvergyűjteményt is megnézhetnek a kiállítóteremben.

A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - szigligeti várA Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - szigligeti vár

 

 

Folly Arborétum

Jelenleg a Folly család negyedik generációja gondozza a róluk elnevezett arborétumot, mely így már 110 éves fennállását ünnepelheti. A badacsonyörsi létesítményben 600 növényfajt csodálhatunk meg, melyek közül néhány igazi kuriózum. A legfontosabb szereplők a fenyők, hiszen az örökzöldek több száz típusa képviseli magát, emiatt sokszor fenyőmúzeumként is emlegetik a hatalmas kertet. A látogatok a növények felfedezése mellett más elfoglaltságot is választhatnak, a gyerekek kipróbálhatják a szabadtéri játszóteret, míg a szülőket saját készítésű Folly borok és szörpök várják.

A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - Fotó: Folly ArborétumA Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - Fotó: Folly Arborétum

 

 

Tapolca; Malom-tó, Tavasbarlang

A Tapolcai-medence központjában fekvő kisváros bortermelői és kereskedelmi központból a térség egyik legismertebb turisztikai célpontjává nőtte ki magát, köszönhetően többet között számtalan látnivalójának. Ezek közül is kiemelkedik a tavasbarlang, melyet 1913-ban nyitottak meg a turisták előtt. A karsztvíz által kialakított barlangrendszert egy csónakkal mi is körbejárhatjuk, a benti levegő a különböző légzőszervi és allergiás megbetegedések gyógyítására egyaránt alkalmas. Ugyancsak kihagyhatatlan állomás Tapolcán a Malom-tó, mely már a középkor óta a városközpont része. Akkoriban a lakóházak a vízig értek, míg napjainkban a vízparton többnyire éttermek fogadnak, melyek asztalainál egyszerre élvezhetjük ebédünket és a kis tó látványát.

A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - tapolcai Malom-tóA Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - tapolcai Malom-tó

 

 

Szent György-hegy

A Szent György-hegy neve ismerősen csenghet mind a túrázók, mind a borkedvelők számára, hiszen a Badacsonyhoz hasonlóan itt is többnyire szőlőtőkék borítják a 415 méter magas tanúhegy oldalát. A borkóstolás összeköthető egy szuper kirándulással is, útközben a jellegzetes bazaltorgonák, a híres Sárkány-lik és elképesztő panoráma vár minket, ráadásul gyerekekkel is bátran nekivághatunk a sétának. A hegy oldalában találjuk a Lengyel-kápolnát, melyet a Lengyel család építtetett 215 méteres magasságban. A kis ékszerdoboz a vidéki barokk építészet egyik kiemelkedő darabja, és bár egyházi funkciót jelenleg nem tölt be, az igényes belső kialakítás, az oltár és a templom szobrai megérik a kitérőt.

A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - Szent György-hegyA Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - Szent György-hegy

 

 

Szentantalfa

A Nivegy-völgy keleti lejtőin, a szőlőültetvények között barangolva egy Árpád-kori templom maradványai keresztezik utunkat. A Szentantalfa mellett található romtemplom feltehetően a 12-13. század alatt épült, eredetileg fából, melyet később kőből építettek újra. Az újjáépítés olyan sikeres volt, hogy a falak még ma is megtekinthetőek, például a templomtorony teljes egészében fennmaradt. Ha felsétáltunk az épülethez, akkor szánjunk néhány percet a látványra is, ugyanis innen tökéletes rálátás nyílik a Badacsonyra és a Balaton nyugati medencéjére.

A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - Szent Balázs-templomromA Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - Szent Balázs-templomrom

 

 

Káli-medence

Évmilliók kitartó munkájának eredményét láthatjuk a Káli-medencében, ahol a szél által lecsiszolt kövek az egész országból vonzzák a látogatókat. Természetesen nem mindenki a geológiai látványosságok miatt érkezik; a környék remek túraútvonalakat tartogat, legyen szó Kővágóörs, Szentbékkálla vagy a Fekete-hegy felfedezéséről. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képző medence minden évszakban népszerű, nincs ez másképpen a tavaszi hónapokban sem, amikor a növények téli álmukból ébredeznek. Ha gyerekekkel érkezünk érdemes bevenni a programok közé a Salföldi Majort, ahol őshonos állatokat tekinthetünk és simogathatunk meg, és még lovaglásra is van lehetőségünk.

A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - Hegyestű a Káli-medencébenA Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - Hegyestű a Káli-medencében

A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - Káli-medenceA Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói - Káli-medence

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Május 18-án újra megnyílik a Viadukt-terasz a Pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszán. A helyszín minden szempontból igazi kuriózum Budapesten: egy közösségi tér, amelyet végre nem a turistáknak szántak, és aminek célja, hogy Budapest egy élhetőbb, jobb város legyen. Erről tanúskodik a gondosan összeállított színvonalas pogramkínálat, ami minden korosztály számára kínál lehetőségeket, de az elérhető árú italkínálat is jól mutatja, hogy ez a hely tényleg a helyieknek nyílt.
Májusban a legszebb arcát mutatja a természet, hiszen az aranyat érő esők után a zöldellő fák és virágok tengerének látványa már a nyár beköszöntét jelzi. Ne üljünk tehát a négy fal között, pattanjunk autóba vagy szálljunk vonatra, és válasszunk egyet országunk számtalan csodája közül! Ha pedig elvesznénk a kínálatban, itt a segítség, hogy merre is induljunk idén tavasszal.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10+1 borászat kiváló konyhával
2024.06.06 | 10 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Miért kellene megalkudnunk, amikor egyszerre választhatjuk a borkóstolót kiváló pincészetekben és ínycsiklandó lakomákat kimagasló éttermekben! Összegyűjtöttünk 11 olyan helyszínt, ahol e két kulináris élmény egyszerre tetten érhető, teszteljétek ti is!
Ötletek belföldi nyaraláshoz - 10 szálloda közvetlen átjárással a fürdőbe
Szuper belföldi családi nyaralás vár rátok, ha olyan szállodát választotok az ide vakáció helyszínéül, ahonnan közvetlen átjárással megközelíthető az éményfürdő. Az elsőosztályú kulináris élmények és szórakozási lehetőségek mellett ezernyi közös élményt szerezhettek az alábbi 10 hazai hotelben. Hozzátok ki a maximumot az idei nyaralásból!
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.