Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kicsalogat az enyhe idő? Kirándulj a Csarna-völgyben, egy ódon kisvasút mentén!

Van valami varázslatos abban, amikor elhagyatott, majd a természet által visszafoglalt, emberi vívmányok között túrázunk. Ilyen a Csarna-völgy (vagy Fekete-völgy) múltbéli kisvasútja is, amely a Börzsöny északnyugati részén várja a kirándulókedvű családokat, baráti társaságokat. Induljatok hát ti is útnak az első tavaszcsalogató napsugarakkal, és szerezzetek csodás emlékeket a csendes szurdok ösvényein!

Az első igazán enyhe, tavaszi hétvégék olyanok, mint egy pohár víz a sivatagban. A hosszú, sötét hónapok után szinte nincs is másra szükségünk, mint nyakunkba venni egy bájos útvonalat, feltölteni D-vitamin-raktárunkat a faágak mellett átszűrődő napfényből, és rádöbbeni, mennyi élmény vár ránk, ha túracipőt húzunk. Bújjatok bele ti is kedvenc csukátokba, és kezdjétek a friss kirándulószezont a Börzsöny egyik különleges szegletén!

Az egykori kisvasút sínpárja a Csarna-völgybenAz egykori kisvasút sínpárja a Csarna-völgyben

 

A mohalepte sínpár mentén indul minden

A Csarna-patak menti ösvény azért is hiánytalan választás az első tavaszváró kiruccanásotoknak, mert könnyebb, lightosabb sétákat, vagy épp hosszabb bandukolásokat (például egy-egy kilátót célba véve) is lehet oda tervezni. Így az edzettebb, szívósabb társaságok és a lazább sétautakat kedvelők is megtalálhatják, amit keresnek.

Az útvonal kezdete viszont közös metszet: a 900 fős Kemence határán fekvő Feketevölgy Panziónál kell nekilódulni (ami egyben a hétvégenként és ünnepnapokon közlekedő, kemencei erdei vasút Feketevölgy nevű végállomása is). Majd az egykori kisvasút napjainkban már csak nyomokban létező, mohalepte sínpárja mentén kell továbbhaladni.

Tipp: Bármelyikre is szavaztok, ajánlott vízálló cipőbe bújni, hiszen többször is előfordulhat, hogy át kell gázolni a patak köves medrén.

 

És ti visszafordultok, vagy célba veszitek a csóványosi kilátót?

Ha a lazább sétára szavaztok, akkor nincs is más tennivalótok, mint a K jelzés követésével végigjárni azt a körülbelül 2,5 kilométeres utat, amivel a Csarna- és a Kuruc-patak ölelésében fekvő Hamuházhoz fogtok megérkezni. Itt dönthettek, hogy visszafordultok, és 5 kilométeres távval zárjátok a túranapot, vagy inkább meghódítjátok a csóványosi kilátót (plusz 11 kilométernyi kirándulással).
Ha az utóbbira voksoltok, a K+ jelzésű ösvényt kell követni, amely a Hamuháztól tovább is csodás erdei, dimbes-dombos, sőt emelkedőkkel tarkított terepen fog tovább vinni. Amikor kiérkeztek a Magas-hídi-rét megkapó tisztására – akár egy kellemes pihenőt vagy pikniket beiktatva –, folytassátok a kalandot a K háromszög jelzésű úton, amely végig elvezet a 936 méter magas Csóványosra.

Tipp: Vidd magaddal a fényképeződet, hiszen a csóványosi kilátóból lélegzetelállító panoráma nyílik a dimbes-dombos halmokra, amiknek minden részlete nyugalmat áraszt!

Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró SzövetségFénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

Csóványos, 938 méter / Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró SzövetségCsóványos, 938 méter / Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

 

És vajon hogyan fogtok visszajutni az összetéveszthetetlen, alpesi tetős Feketevölgy

Panzióhoz? Először a K háromszög, majd a Z jelzést követve vegyétek nyakatokba a Bagoly-kút forrását, a (szintén csodás kilátással kecsegtető) Miklós-tetőt, majd a Godó-sziklát! Így lesz az 5 kilométeres sétából inkább 25 kilométeres körtúra, amelynek a végén vélhetően jóleső fáradtsággal és boldog mosollyal tértek haza.

 

Érdekességek a Fekete-völgyről, amiket neked is tudnod kell

A Csarna-völgy fokozottan védett, vadon jellegű völgyrendszer, amely Magyarország legnagyobb kiterjedésű fakitermeléstől érintetlen erdőterülete (1000 hektár). A WWF (World Wildlife Fund) felvette kiemelt területei közé, hiszen különleges állatvilága olyan fajokkal büszkélkedhet, mint a hiúz, a foltos szalamandra, az uráli bagoly, a parlagi sas, a fehérhátú harkály és a gólya, a patakban pedig fürge csellék, sebes pisztrángok és petényi márnák is élnek.

Az egykori, ma már ódon kisvasút pályája folyamatos pusztulásnak van kitéve, az ismétlődő áradások lassan, de biztosan elmossák az ember által épített részeket. A kérdés, hogy ezt tényleg pusztulásnak, vagy inkább a természet által újra meghódított területnek hívjuk, de erről már beszélgessetek ti, a tavaszcsalogató túrátok során!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha otthon ülve azon gondolkodtok éppen, hogy mit is csináljatok a hétvégén, akkor most levesszük a vállatokról ezt a terhet, ugyanis cikkünkben elhoztuk nektek az Északi-középhegység legizgalmasabb várait, természeti látványosságait és kirándulóútjait. Nektek már csak választanotok kell, hogy a túrabakancsot veszitek fel, vagy inkább egy lovagi palástot!
Akár turistaként, akár tősgyökeres budapestiként fedezzük fel fővárosunk kulturális intézményeit, azt bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt években egyre nagyobb népszerűséget kapott interaktív központok teljesen új perspektívába helyezik a kiállítóterek látogatását. Légy szerves résztvevője az élménynek, vagy változtass kedved szerint a kiállítási darabokon legizgalmasabb múzeumainkban!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!