Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Romantikára éhes vándoroknak – Fedezzétek fel Nagybörzsöny és környéke kincseit!

Ezúttal Nagybörzsöny látnivalóit és csodálatos kincseit gyűjtöttük nektek csokorba. A varázslatos Dunakanyar híres településeit, mint Visegrád, Esztergom vagy Szentendre mindenki jól ismeri. Azonban az itt lapuló kisebb, kevésbé gyakran látogatott helyekért is bőven megéri felfedezőútra indulni. Múltidéző tájházak, magányos templomok, gyönyörű csipkefaragások következnek Nagybörzsönyből – némi horgászattal, mézeskalácsozással és erdei kisvonatozással kiegészítve.

Iciri-piciri kis település bújik meg a festői szépségű Dunakanyarban, melynek erdeibe, lágyan ívelő lankáiba, zöldellő mezőibe és romantikus hangulatába könnyű beleszeretni. A mesés Nagybörzsöny 4 varázslatos templomával, a nyugalom szigetét jelentő horgásztavával, a szépen kialakított tájházával és a mutatós vízimalmával minden látogatót elbűvöl. A remek látnivalókon túl azonban édes és kalandos programokat is jócskán tartogat a falu.

Mesés szállásajánlatok várnak rátok Nagybörzsönyben és környékén>>

 

A mítoszokkal körülvett Szent István-templom

Az egyházi épületek közül vitathatatlanul a leghíresebb a több mint 800 évre visszatekintő, román stílusú, Árpád-kori Szent István-templom, mely a törökök, a tatárok, valamint a világégések pusztítását is túlélte, így ma szinte teljesen ép állapotában tekinthető meg. Érdemes kívülről is alaposan megszemlélni a templomot, ugyanis a tető alatti ívsor 19 ablakába 18 fejet véstek. A legenda szerint ugyanis amikor IV. Béla a vad tatárok elől menekült, az őt üldöző kisebb csapatot a nagybörzsönyieknek sikerült foglyul ejteniük, majd elrettentésül a támadók fejét vették. Állítólag az utolsó ablakot azért hagyták üresen, mert egy tatárnak megkegyelmeztek.

Érdemes útba ejteni a másik 3 csodás egyházi nevezetességet is, melyek mindegyike eltérő építészeti stílusban született. A Szent Miklós-templom a barokk, a Bányásztemplom a gótikus, míg az Evangélikus templom a klasszicista építészet jegyeit viseli magán.

Nagybörzsöny látnivalók - Szent István-templom (Nagybörzsöny)Nagybörzsöny látnivalók - Szent István-templom (Nagybörzsöny)

Nagybörzsöny látnivalók - Szent Miklós-templom (Nagybörzsöny)Nagybörzsöny látnivalók - Szent Miklós-templom (Nagybörzsöny)

 

Különleges előadás az ódon Tájházban

A Bányásztemplom mellett folytatódhat az időutazás, ugyanis itt található a 17. században épített, 4 helyiségből álló Tájház. Az ódon falak között lépkedve apró tárlatok segítségével elevenedik majd meg előttetek a nagybörzsönyiek múltja egy lebilincselő idegenvezetés során. Az előadást követően teljesebb képet kaphattok az autentikus berendezési tárgyakról, azok használatáról, de sok izgalmas helyi szokást is megismerhettek. A hűvös pincékben pedig takaros sorokba rendezett hordók sorakoznak, bennük a méltán híres nagybörzsönyi borral.

 

Kiállítássá szelídült a hajdan serény vízimalom

A legősibb technikával működő, köves malmok közül mára csak egy maradt fent Nagybörzsönyben, melyet feltétlen látogassatok meg, ha a településen jártok! Az Antal-féle műemlék vízimalom lakószobájában ugyanis izgalmas kiállítás kapott helyet, ami a malomipar történetét mutatja be, és arról az időszakról mesél, amikor még napi 12-16 mázsa búzát őröltek meg itt. 

Megéheztetek? Ezeket a vendéglátóhelyeket keressétel fel Nagybörzsönyben>>

 

Erdei kisvasút

A Nagybörzsönyi Kisvasút története 1908-ra nyúlik vissza, amikor még faanyag szállítására használták a vasútvonalat. A mai útvonal 2016-ra alakult ki, mely során a látogatók gyönyörködhetnek a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban. Nagybörzsönytől Szobig utazhatunk, érintve Márianosztrát, Nagyirtást és Kisirtást.
Menetrendszerűen március közepétől novemberig üzemel munkaszüneti napokon, a nyári időszakban pedig péntektől vasárnapig vehetik igénybe az utasok. Az útvonal hossza 20,8 km, melyet 45 perc alatt tesz meg.

Nagybörzsöny látnivalók - erdei kisvasútNagybörzsöny látnivalók - erdei kisvasút

 

Gyönyörű, kézműves kincsek magból, fából és agyagból

Elképesztő fafaragások

Kézműves csodáira is joggal lehet büszke a település, melyről megbizonyosodhattok a Kókai Géza remekeit dicsérő, szépművészeti fafaragások kiállításon. A diófából készült, káprázatos ornamentális motívumok különleges kompozíciókba rendeződve állnak össze.
(Helyszín: Széchényi utca 3.)

Magból ékszerek

Ha tetszett, amit láttatok, akkor térjetek be a Magfaragó műhelybe, ahol Martin Balázs magfaragó örömmel tartja életben ezt a régi mesterséget. Apró, de annál csodálatosabb alkotásaival pedig minden érdeklődőt lenyűgöz.
(Helyszín: Hegyalja u. 1/A)

Mesebeli utazás

További kézműves látnivalókért Palisca Máriát érdemes felkeresni, akinek a műhelyében több mint tíz történet elevenedik meg a páratlanul szép és kidolgozott mesekerámiáknak köszönhetően.
(Helyszín: Petőfi utca 59.)


Természetközeli élmények 

Bárókút Lovastanya és Állatsimogató

Ormányos medvékkel, lámákkal, kecskékkel, fácánokkal és még ennél is több állattal találkozhattok a családias hangulatú Bárókút Lovastanya és Állatsimogatóban, ahol a kedves kis lakók történetét is megismerhetitek.  

Horgásztó

Pecázzatok a festői szépségű, 3,2 hektáros horgásztónál, mert itt keszeg, kárász, ponty, süllő, de akár amur és csuka is akadhat a horgotokra, vagy csak andalogjatok és piknikezzetek egyet a gyepszőnyegen!

Nagybörzsöny látnivalók - Horgásztó (Nagybörzsöny)Nagybörzsöny látnivalók - Horgásztó (Nagybörzsöny)

 

Kirándulnátok egy jót? Ha szívesen beneveznétek egy hosszabb, 12 km-es túrára, akkor a kemencei Fekete-völgyi gyalogtúrát ajánljuk, mely a Salgóvár romjaihoz és a pazar Holló-kőhöz is elvezet benneteket!

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Mesés kirándulás a Börzsönyben - kihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek
A Börzsöny nem véletlenül az egyik legkedveltebb kirándulóhely kis hazánkban, hiszen a fővárosból hamar megközelíthető, és remek túraútvonalakat biztosít. Érdemes több napot is eltölteni a környéken akár. Megmutatjuk, hogy milyen látnivalókat nem szabad kihagyni, de tippeket is mutatunk olyan szálláshelyekre, ahol garantáltan jól fog esni a pihenés a kirándulás után.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az ősz talán utolsó napsütéses pillanatait érdemes a szabadban eltölteni, így most olyan éttermeket hoztunk, ahol egyszerre élvezhetjük a finom ételeket, a kellemes időt, mindezt vízparton, Budapesten.
Izgalmas kalandok és látnivalók Sümegen - bepakoltátok már a hátizsákokat? Ha nem, akkor gyorsan pótoljátok a mulasztást, mert ezúttal a középkori kalandokkal csalogató Sümeget és annak lenyűgöző túraútvonalait vesszük célba!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.