Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Mesés kirándulás a Börzsönyben - kihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek

A Börzsöny nem véletlenül az egyik legkedveltebb kirándulóhely kis hazánkban, hiszen a fővárosból hamar megközelíthető, és remek túraútvonalakat biztosít. Érdemes több napot is eltölteni a környéken akár. Megmutatjuk, hogy milyen látnivalókat nem szabad kihagyni, de tippeket is mutatunk olyan szálláshelyekre, ahol garantáltan jól fog esni a pihenés a kirándulás után.

Nem is indulhatna jobban a tavasz, mint egy pár napos kirándulással a Börzsönyben, mely a változatos kirándulóhelyek mellett remek szálláslehetőségekkel is vár, és már csak rajtatok múlik, hogy melyiket választjátok!

 

Kirándulás és programok Börzsönyben

A Börzsöny legnagyobb vonzereje változatosságában rejlik. Minden oldalról megközelíthető, és minden oldalon más arcát mutatja a hegység, tavasszal pedig különösen népszerű helyszín. Találhatsz Árpád-kori emlékeket, kisvasutat, régi vízimalmot, de ez csak a jéghegy csúcsa! Bármerre is indultok a Börzsönyben, mindenfelé izgalmas útvonalakon lehet bóklászni.

Kihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek a BörzsönybenKihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek a Börzsönyben

 

Tanösvények és múzeumok

A Börzsöny felfedezését kezdhetitek például valamelyik tanösvény bejárásával. A Királyrét tanösvény 9 állomáson keresztül mutatja be a környék élővilágát. Rengeteg érdekességet megtudhattok a akár az egykori faszénégetésről és vasbányászatról a Szokolya-Huta tanösvényen is, ahol ráadásul a valaha volt kisvasút nyomaira is bukkanhattok.
Érdemes útba ejteni a Hajózástörténeti Múzeumot is, ahol a vitorlásható-modellek mellett világháborús csatahajók, repülőgép-anyahajók is megtekinthetőek. A múzeum Farkas Vince hajóskapitány gyűjteményére épül, aki nem csak emléktárgyakat gyűjtött az útjai során, hanem hajós szerszámokat és különböző relikviákat is.
2019-ben nyitotta meg kapuit a Királyréti Kirándulóközpont, ahol büfé, ajándékbolt és múzeum is vár titeket. Itt megnézhetitek a múlt századok tárgyi emlékeit, illetve többet megtudhattok a környékbeli vaskohászat és bányászat történetéről.
Nagymaroson járva felkeressétek fel a híres magyar Afrika-kutató zoológus és természettudományi író, Kittenberger Kálmán egykori otthonát is, ami a kutatóról elnevezett utcában található. A korábbi hírek szerint a Kittenberger-ház látogatóközpont lesz.

Mesés kirándulás a Börzsönyben - kihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyekMesés kirándulás a Börzsönyben - kihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek

 

Kisvasutak

A Királyréti Erdei Kisvasút a Királyrét-Kismaros útvonalon halad, menetideje pedig 30 perc. Azt tudtátok, hogy ez Magyarországon az egyik legrégebbi kisvasút? Tökéletes családi vagy társasági program tavasztól őszig.
Transzbörzsöny kisvasút Szob és Nagybörzsöny között közlekedik. Térerő ugyan nem igazán van, felejthetetlen panoráma viszont annál inkább!
Kizárólag hétvén és ünnepnapokon tudtok felülni a Kemencei Erdei Múzeumvasútra, ami Kemence és Feketevölgy között közlekedik. Érdemes beilleszteni a programba, tavasztól őszig.

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Fedezd fel Magyarországot kisvasúttal!
Gyerekek és felnőttek is imádják a kisvasutat, ami hangulatos választás Magyarország gyönyörű vidékeinek megismerésére. Szerencsére bármerre is indulnánk, szinte minden régióban találkozunk ezzel a közlekedési eszközzel.

Kilátók

A hatalmas tölgy- és bükkfák árnyékában fedezhetitek fel az andezit és pala sziktatömböket, és akár az egész környéket beláthathatjátok a Julianus kilátóból. Felkapaszkodhattok a Börzsöny legmagasabb pontjára, a 938 méter magas Csóványosra, ahol szintén találtok kilátót. A panorámáért 133 lépcsőfokot kell megmászni, de megéri, különösen tiszta időben, akkor ugyanis a Magas-Tátra is látható az építmény legfelső teraszáról.
A 350 méter magas Várhegyen is áll egy kilátó, ez 2020-ban épült. A Várhegy-kilátó 20 méteres magasságából megcsodálhatjátok a Sas-, a Só-, a Kő- és a Kopasz-hegyet, ahogy a Csóványost, a Karancsot, a Nagy-Inócot és a Nagy Hideg-hegyet is.
Az egyik legkönnyebben megközelíthető kilátó viszont a Kós-Károly kilátó, ahonnan nem csak a kanyargó Dunát csodálhatjuk, hanem a felújított Dőry-kastélyt, vagy a híres hétlyukú hidat is. Ha Zebegényben jártok, feltétlenül keressétek fel!

Kihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek a Börzsönyben - Julianus-kilátóKihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek a Börzsönyben - Julianus-kilátó

 

Látnivalók

A Kós-Károly kilátótól nem messze találjátok a Trianon emlékművet, és szinte kötelező felvenni a látnivalók listájára a nagymarosi Kálváriát is, de nem csak azért, mert innen is pazar kilátásban lehet részetek. A kálvária lépcsői az 1920-as években épültek, és a mai napig olvasható rajtuk az építők neve.
A dombtetőn álló kápolnától látható a Dunakanyar egyik legismertebb nevezetessége, a visegrádi Fellegvár.

 

A Börzsöny várai

A várak rajongóinak jó hír, hogy a Börzsönyben nem egy vár, illetve várrom található. Felfedezhetitek Drégely várát, melynél Szondi György vívott nagy csatát a törökökkel, vagy megnézhetitek a Nógrád községről elnevezett Nógrádi várat, ami Magyarország legrégebbi szabálytalan alaprajzú kővára. Diósjenőtől nagyjából 5 kilóméterre találjátok a Pogányvár romjait, nem messze tőle pedig a Csehvár maradványait.

 

 

Bejártátok a Börzsönyt, de hol tudtok lepihenni éjszakára?

 

Szent Orbán Erdei Wellness Hotel

Nem csak a Börzsöny, de az egész ország egyik legkülönlegesebb szállodája a kóspallagi  Szent Orbán Erdei Wellness Hotel, mely egy egyedi megjelenésű farönképületben található. A hangulatot a rendkívüli építészeti megoldások mellett csak fokozza a hotel illata, így még a szobákban is úgy érezhetjük magunkat, mintha a fák között, az erdőben pihennénk. Aki pedig ennél is jobban szeretne ellazulni, az nem fog csalódni a wellness részlegben, ahol medencék, jakuzzik, masszások és szaunák várják a látogatókat.

Kihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek a Börzsönyben - Szent Orbán Erdei Wellness HotelKihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek a Börzsönyben - Szent Orbán Erdei Wellness Hotel

 

Majorka Vendégház

A Majorka Vendégház úgy hirdeti magát, mint a nyugalom szigete, és aki egyszer is ellátogat oda azonnal egyet fog érteni ezzel a kijelentéssel. Diósjenő a Börzsöny lábánál fekszik, a szállás pedig egy 30 hektáros birtokon, egy kis tó partján helyezkedik el, kilátással a hegyvonulatokra. A házban két apartman van, ahol összesen legfeljebb 10 ember fér el, így a nyugalom garantált. Programlehetőségekből sincs hiány, a környéken kipróbálhatjuk többek között az erdei kalandparkot, a gumikerekes kisvasutat vagy paintballozhatunk, de részesei lehetünk egy autentikus falusi disznótornak vagy egy borkóstolónak is.

Kihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek a Börzsönyben - Majorka VendégházKihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek a Börzsönyben - Majorka Vendégház

 

Malomkert Panzió

Nem véletlen, ha Nagybörzsöny nem hangzik ismerősen, hiszen egy kis zsákfalu a Börzsöny nyugati részén, mégis érdemes egyszer errefelé venni az irányt, hiszen rengeteg felfedeznivalót rejt. És ha már itt vagyunk miért ne választanánk egy otthonos szállást, ahol kipihenhetjük a kirándulással töltött idő fáradalmait? A Malomkert Panzió tökéletes opció erre, mely csendes, festői környezetben épült meg, mégis rengeteg szolgáltatást kínál, és egyebek mellett az íjászkodásban vagy a fafaragásban is próbára tehetjük magunkat.

Kihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek a Börzsönyben - Malomkert PanzióKihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek a Börzsönyben - Malomkert Panzió

 

Padláskincsek Vendégház

Nagybörzsöny olyannyira népszerű, hogy több szálláshelye is van; a látogatók által másik kedvelt célpont a Padláskincsek Vendégház. A szállás épületében a sváb stílusjegyek keverednek a modern elemekkel, és kiváló helyen fekszik, hiszen rengeteg túraútvonal indul a közelből. A kertben lehet sütögetni és bográcsozni, és a környéken számos programlehetőség közül tudunk választani.

Kihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek a Börzsönyben - Padláskincsek VendégházKihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek a Börzsönyben - Padláskincsek Vendégház

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Szállástipp a tökéletes nyaraláshoz: balatoni panziók és vendégházak kültéri medencével
A Balaton a Riviéra? Akkor tartsatok velünk és megmutatjuk, hol rejtőznek a legszebb panziók és vendégházak a magyar tenger mellett, ahol akár kültéri medencében is lubickolhattok! Persze panorámás reggelizésekből, wellnessből és programokból sem lesz hiány!
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Legyen szó az év eleji hajtás kipihenéséről vagy csak szimplán szeretnétek kikapcsolódni pihenni, ezekhez az alkalmakhoz gyűjtöttünk össze pár Budapest környéki szálláshelyet, ahol maximális nyugalomban töltődhettek fel.
Miért hagynátok otthon kedvenceteket, ha nyaralni indultok, amikor el is vihetnétek magatokkal? A közös vakációhoz összegyűjtöttünk nektek 10 szuper állatbarát apartmant, ahol szívesen fogadják a négylábú családtagokat is!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.