Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tavaszi bakancslista az Északi-középhegység meghódításához

Ha otthon ülve azon gondolkodtok éppen, hogy mit is csináljatok a hétvégén, akkor most levesszük a vállatokról ezt a terhet, ugyanis cikkünkben elhoztuk nektek az Északi-középhegység legizgalmasabb várait, természeti látványosságait és kirándulóútjait. Nektek már csak választanotok kell, hogy a túrabakancsot veszitek fel, vagy inkább egy lovagi palástot!

 

Aggteleki Nemzeti Park

Az 1985-ben alapított Aggteleki Nemzeti Park az ország negyedik tájvédelmi körzeteként jött létre, melynek kiemelt célja a területén található geológiai értékek, barlangok és a megannyi védett állat- és növényfaj védelme. A több mint 20 ezer hektárnyi térségben jelenleg 280 kisebb-nagyobb barlang található, melyek mindegyike az UNESCO Világörökség részét képezi 1995 óta. Jelenleg a Meteor, Vass Imre, Kossuth, Béke és Rákóczi névre keresztelt vájatok látogathatóak, legjelentősebb képviselőjük azonban a turisták által is gyakran felkeresett Baradla-barlang lett, hiszen ott mindenki átélheti a barlangászat szenvedélyét, akár az 1 órás sétautat, akár a 6-7 órás kalandtúrát választja.

Bakancslistás tavaszi kirándulóhelyek Magyarországon - Baradla-barlangBakancslistás tavaszi kirándulóhelyek Magyarországon - Baradla-barlang

 

Boldogkő vára

A Zempléni-hegység egyik gyöngyszeme a boldogkői vár, mely 2002-es felújítása óta végre újra jól megérdemelt fényében tündököl. A gyümölcsfák mögül kibújó műemlék egyedülálló kiállításokkal és lovagi tornákkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Fegyvertapogatóikon a legbátrabbak ki is próbálhatják a látottakat: karddal a kézben és a páncélt felöltve bárki beleélheti magát egy középkori harcos szerepébe, jelmezes tárlatvezetéseik pedig történelmi időutazásra invitálják az érdeklődőket. Az sem fog csalódni, aki a kilátás miatt vállalja a várhoz vezető kaptatót; 360 fokos panorámapontjáról lélegzetelállító látkép fogadja az idelátogatókat.

Magyarország kirándulás - Boldogkő váraMagyarország kirándulás - Boldogkő vára

 

Holdvilág-árok

Ha valami igazán izgalmas kirándulási célpontot keresünk Budapest közelében, a Pilis egyik legszebb völgye, a Holdvilág-árok tökéletesen megfelel majd elképzeléseinknek. Az ösvényen haladva gázlókkal, hidakkal keresztezett patakokon és kidőlt fák halmain kell átverekednünk magunkat, és ahogy a sziklák száma megnő, úgy csak egy falétra kínál „menekülési” lehetőséget a holdbéli tájról. Miután felmásztunk a kiutat jelképező Meteor-létrán, egy még komorabb világ fogad, a szűk falakkal szegélyezett kanyonba érve egy vulkanikus eredetű sötét szurdok lesz a társunk az úton, míg végül a katlan egyre sekélyebbé válik, a sziklák pedig köves medrű vízmosássá szelídülnek.

Csodahelyek Magyarországon - Holdvilág-árokCsodahelyek Magyarországon - Holdvilág-árok

 

Rám-szakadék

Ugyan némi ügyességet igényel, de a kevésbé tapasztalt túrázóknak is könnyen bejárható a Dömös és Dobogókő között található kirándulóhely. A Rám-szakadék nem véletlenül az ország egyik legismertebb útvonala, ugyanis a létrákon és köteleken teljesíthető fél-egynapos kirándulás zubogó vízesésekkel és mesebeli erdőkkel tarkítva egészen különleges hangulatot varázsol séta közben. A szurdokvölgyet néhol akár 35 méteres sziklafalak veszik körbe, melyek helyenként 3-4 méterre szűkülnek, ezért indulás előtt érdemes észben tartani, hogy a nagy tömegek elkerülése és a balesetveszély miatt a szakadék csak Dömös felől közelíthető meg.

Kirándulás, túrázás a legszebb helyeken - Rám-szakadékKirándulás, túrázás a legszebb helyeken - Rám-szakadék

 

Szalajka-völgy

Országunk egyik legkedveltebb kirándulócélpontja a Szalajka-völgy, hiszen amellett, hogy egyedülálló környezeti adottságokkal rendelkezik, akár babakocsival is teljesíthető. A túra közben nemcsak a környék különleges növény- és állatvilágával ismerkedhetünk meg a hatalmas fák között vándorolva, de olyan természeti képződményekkel is találkozhatunk, mint a 17 méter hosszú lépcsőn lezúduló Fátyol-vízesés, vagy hazánk legrégebbi ősrégészeti lelőhelye, az Istállóskői-barlang. Azoknak, akik mégsem gyalogolnának, de kíváncsiak a völgyre, az Erdei Kisvasútat javasoljuk, mely a gyerekeknek különösen szórakoztató programlehetőség. 

Kirándulástippek belföldon - Szalajka-völgyKirándulástippek belföldon - Szalajka-völgy

 

Áldó Krisztus szobor

Tokaj felé menet mindenképpen érdemes megállni Tarcalon, ahol Európa egyik legnagyobb Krisztus ábrázolását találjuk a településen. A 2015-ben készült 8 és fél méter magas gránitszobor tiszteletet parancsolóan áll a dombok tetején, ahonnan különösen szép kilátás nyílik a türkizkék színű bányatóra, mely egy kellemes gyalogtúrával akár innen is megközelíthető. A szobor építése után egy hosszú falépcsőből álló, virágokkal övezett sétányt is kialakítottak, mely egészen az alkotásig vezet, így már mindenki számára könnyedén megközelíthető a monumentális Krisztus ábrázolás.

Kihagyhatatlan látnivalók Magyarországon - Áldó Krisztus szoborKihagyhatatlan látnivalók Magyarországon - Áldó Krisztus szobor

 

Szomolyai kaptárkövek

Szomolya határában, a Kaptár-völgy fölött hatalmas kúpokkal tagolt kaptárkövek magasodnak, melyekben összesen 132 darab fülke látható. A vájatok rendeltetéséről és eredetéről számos legenda született, egyes feltevések szerint síremlékek voltak, ahova az elhunytak urnáit helyezték, mások szerint viszont bálványtartó, áldozatbemutató szerepük volt. A legelterjedtebb nézetek alapján a kis ablakokban méhkaptárokat tartottak, ami az elméletek közül a leghihetőbbnek tűnik, ugyanis a látványosság feletti réten a mai napig hatalmas méhészet található.

Mesés kirándulások - Szomolyai kaptárkövekMesés kirándulások - Szomolyai kaptárkövek

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az idén már 11 éves Szarvasi Mini Magyarország makettpark megnyitása óta évről-évre fejleszt, megújul, kreatív ötletekkel tartja fent látogatói érdeklődését. Az elmúlt években a hazai épületeket erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és őrvidéki makettek követték. 2024. március 25-től újabb izgalmas látnivalókkal bővül a park.
Van valami varázslatos abban, amikor elhagyatott, majd a természet által visszafoglalt, emberi vívmányok között túrázunk. Ilyen a Csarna-völgy (vagy Fekete-völgy) múltbéli kisvasútja is, amely a Börzsöny északnyugati részén várja a kirándulókedvű családokat, baráti társaságokat. Induljatok hát ti is útnak az első tavaszcsalogató napsugarakkal, és szerezzetek csodás emlékeket a csendes szurdok ösvényein!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.