Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Divat & Város: április 14-ig még elmerülhetünk a főváros divattörténetének legutóbbi 150 évében

2024.03.20 | 7 perc

„Akik lebecsülik a divatot, azoknak szegény a képzeletük. Nem tudnak színekben gondolkodni. Nem élvezik a formák sokszínűségét. Nem gyönyörködnek abban, ami mindig változik, és nem is sejtik, hogy ami gyorsan múló, az is lehet szép” – olvashatjuk Örkény István sorait, ahogy megérkezünk a közel 250 tárgyat bemutató Divat & Város kiállításra a Kiscelli Múzeum falai közé.

Fedezd fel te is, hogyan formálta és tükrözte a divat az egyes korok társadalmi és kulturális változásait, és milyen szerepe volt Budapest identitásának alakításában!

2023-ban ünnepeltük Budapest 150. „születésnapját”, vagyis Pest, Buda és Óbuda egyesítésének másfél évszázados évfordulóját. Ebből az alkalomból számos programon vehettünk részt, amelynek egy része az idei évre is átkacsint.

Pontosan ilyen a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának kiállítása is, amely a divat iránt rajongókat mindenképp, de meg merjük kockáztatni: szinte mindenkit magával ragadhat. A tavaly novemberben megnyílt, figyelemreméltó alapossággal és szépérzékkel előhívott tárlaton többek között abba nyerhetünk betekintést, hogy miképp fonódott össze a divat és a nagyvárosi élet az idők során. A kiállítás témája és megvalósítása tökéletes emlékeztető arra, hogy a divatot szinte képtelenség önmagában szemlélni – a történelmi-politikai események, a technológiai innovációk, az életmód végtelen formálódása és a divatvilág híreinek terjedése kulcsfontosságú ebben a sztoriban.

Fotó: Fáryné Szalatnyay JuditFotó: Fáryné Szalatnyay Judit

 

 

Önmagunkhoz is segít közelebb kerülni

A tárlat kurátora, dr. Szatmári Judit Anna így fogalmazott: „A ruha nem csupán viselet, hanem információhordozó is, megragadja egyedi társadalmi és gazdasági környezetét, a viselőjének státuszát, korát és egyéniségét is”. A több mint 120 teljes öltözékkel, valamint kiegészítőkkel, dokumentumokkal, zászlókkal, jelvényekkel és más tárgyakkal életre hívott Divat & Város kiállítás megtekintése tehát lehetőséget teremt arra is, hogy saját stílusunkra, a divathoz fűződő kapcsolatunkra, önkifejezésünk eszköztárára reflektáljunk. A kiállítótér – a 18. század közepi barokk romtemplom – már önmagában is segíti ezt a fajta befelé figyelést, a színek és témák szerint csoportosított öltözékek és tárgyak pedig a fantáziánknak adhatnak mindeközben szárnyakat.

„Az öltözködés mindenki számára napi rutin és tapasztalat, sőt játék; a ruha pedig a testünkön viselt üzenet. Kiválasztásában az önkifejezés mellett a valahova tartozás – vagy tartozni vágyás – is szerepet játszik, legyen az akár meghatározott társadalmi réteg, akár egy saját döntésünk alapján választott csoport. Az állandóan változó korszellemet tükröző divatot követve megérthető a múlt, de közelebb kerülhetünk a jelenhez, sőt a jövőnkhöz is, legfőképpen pedig önmagunkhoz” – csábítanak gondolkodásra a Divat & Város bevezető sorai.

 

Városegyesítéstől a kortárs darabokig

A divattörténeti utazás az 1873-tól 2023-ig terjedő időszakot varázsolja elénk, és szinte egyből showstopper elemmel indít: ahogy belépünk, 23 kortárs, hazai divattervező Budapest-ihlette munkáit csodálhatjuk meg. Majd 6 témán keresztül vezet minket a kiállítás: divat és tervezés, készítés és gyártás, terjesztés és vásárlás, ember és test, jelentés és funkció, valamint hatalom és reprezentáció. Az egytől egyig izgalmas témakörök között mozogva egyre mélyebben megérthetjük, miben is rejlik a budapesti divat, valamint a helyi textil- és ruhaipar múltjának esszenciája, és hogy milyen komplex szerepet tölt be az öltözködés az emberek és közösségek életében.

Fotó: Fáryné Szalatnyay JuditFotó: Fáryné Szalatnyay Judit

 

Kodály-kollekció, ananászbőr, divatlapok, automobil

A gyűjteménnyel olyan lélegzetelállító darabokat is prezentálnak, mint az ír csipkével díszített, uszályos sétaruha, valamint Lendvay Ilona Kodály-kollekciója, amit Lady Diana is megtekintett az Iparművészeti Múzeumban 1990-es ittjártakor. Sőt, találunk ananászbőr kabátkát, 1987-es Adidas melegítőszettet, és ezüstrókaprémet is, ami egykor a társasági hölgyek vállát díszítette.

A ruhákon és kiegészítőkön túl olyan részletekben is elmerülhetünk, mint az 1873-ból származó divatlapok (érdekesen szemlélteti a fordulópontot, hogy a Pesti Hölgy-divatlap: Közlöny a szépirodalom, művészet és kiválólag a divat köréből c. közlönyt a városegyesítést követően Budapesti Bazár címmel jelentették meg). Sőt, kiemelhetjük azt az 1899-ben gyártott automobilt is, ami saját motorjával gurult be a múzeum udvarára. A járművet egyébként egy magángyűjtő jóvoltából állították ki a Divat & Város tárlaton, méghozzá egy hozzá passzoló, I. világháború előtti, szürke porköpeny kíséretében.

Tipp: A kiállítás végéhez érve – a jelen és jövő divatját reprezentáló darabokat kémlelve – a fenntartható divat témaköréhez is néhány lépéssel közelebb kerülhetünk, hiszen itt különböző környezettudatos megoldásokat, újrahasznosított anyagokat és etikus gyártási módszereket ismertetnek.

 

A kiállítás megtekinthető 2024. április 14-ig, hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig a Kiscelli Múzeumban.

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Közel 650 millió forintból valósult meg a vár belső felújítása és eredeti állapotának visszaállítása, valamint látogatóközpont is épült. "A versenyképességet szolgálja a középkori kastélyok és várak felújítása" - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Boldogkőváralján a helyreállított boldogkői vár megnyitóján, kedden.
Az idén már 11 éves Szarvasi Mini Magyarország makettpark megnyitása óta évről-évre fejleszt, megújul, kreatív ötletekkel tartja fent látogatói érdeklődését. Az elmúlt években a hazai épületeket erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és őrvidéki makettek követték. 2024. március 25-től újabb izgalmas látnivalókkal bővül a park.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.