Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Népi építészeti remekekkel is bővíti látnivalóit a szarvasi Mini Magyarország Makettpark

Az idén már 11 éves Szarvasi Mini Magyarország makettpark megnyitása óta évről-évre fejleszt, megújul, kreatív ötletekkel tartja fent látogatói érdeklődését. Az elmúlt években a hazai épületeket erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és őrvidéki makettek követték. 2024. március 25-től újabb izgalmas látnivalókkal bővül a park.

 

A szarvasi makettpark folyamatosan fejlődik

Legutóbb, a 2023-24-es év fordulójakor az ösküi kerektemplom, a hercegkúti pincesor, a békéscsabai István Malom, a pécsi TV torony és a szatmárcsekei Kölcsey Mauzóleum  kapott helyett a makettek között.

Az idei lenyűgöző újdonságok sorában a park a magyar népi építészeti stílusokat, falusi életet bemutató épületegyüttesekkel tarkítja a kínálatát. Így megcsodálhatóak lesznek a balatonfelvidéki Salföld parasztbarokk épületei, Hollókő település világörökségi védettségű házai, az Őrség szeres portái, és Torockó főtere is.

 Az ösküi kerektemplom, a békéscsabai István Malom, a pécsi TV torony és a hercegkúti pincesor makettjei. Az ösküi kerektemplom, a békéscsabai István Malom, a pécsi TV torony és a hercegkúti pincesor makettjei.

 

Az újdonságok mellett folyamatosan zajlik a meglévő makettek hangzóvá, mozgóvá alakítása, de az év minden napján látogatható Mini Magyarország makettpark környezete is folyamatosan épül, szépül.

 

Az új mini épületek húsvétkor is megtekinthetők

Az újdonságokkal együtt már több mint száz épület makettet és vonat modellt csodálhatnak meg az érdeklődők. A szarvasi Mini Magyarország nem csupán egy makettpark, de olyan élménypark, amelyben kicsiknek és felnőtteknek egyaránt felejthetetlen emlékeket kínál. Ahová jó visszatérni akkor is, ha nincsenek újdonságok - de különösen, ha vannak…

Az idei év újdonságai közül az Őrség szeres portái és Hollókő házai. Az idei év újdonságai közül az Őrség szeres portái és Hollókő házai.

 

A Mini Magyarország Makettpark vezetőjével, Klemann Tímeával tavaly készült interjúnkat itt tudjátok olvasni.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Szarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében
A Holt-Körös partján fekvő város bájosságát akkor érthetjük legjobban, ha hajóra szállunk és végig hajózunk a természeti szépségekben bővelkedő Békés megyei városkán.

 

 

A MAKETTPARKRÓL

A történelmi Magyarország mértani közepén, a szarvasi Arborétumában található Mini Magyarország makettpark az ország legnagyobb, és egyben egyetlen interaktív makettparkja. A makettpark az évek során Szarvas város legtöbb látogatót vonzó turisztikai attrakciójává vált, melyet évente több mint 100 ezer látogató keres fel, és amely akár egy belépővel is megtekinthető az ország legnagyobb arborétumával, a híres Szarvasi Arborétummal együtt. A Mini Magyarország makettpark hazánk, Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Őrvidék (Burgenland) történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be. A park évről évre bővül, így már több mint 100 építészetéről, történelméről, földrajzi elhelyezkedéséről híres épület, kastély, templom, vár, állomásépület és vonat modell között kalandozhatunk, miközben több száz év történelmi hagyománya, építészete és neves eseményei elevenednek meg a szemünk előtt. Az ország egyetlen interaktív makettparkja - ahol a makettek nagy része rejt mozgó vagy hangzó meglepetést - minden Szarvasra kiránduló csoport, diák, pedagógus számára egyaránt kötelező program. Megcsodálható még Magyarország leghosszabb szabadtéri vasúti modell pályája, ahol a több mint 600 méternyi mini vasúti sínen, alagutakon, hidakon, viadukton átkelő mini mozdonyok közlekednek, melyeket a látogatók indíthatnak gombnyomással. A kisgyermekek pedig egy különleges és egyedi játszótéren tölthetik el még tartalmasabban kirándulásukat.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Közel 650 millió forintból valósult meg a vár belső felújítása és eredeti állapotának visszaállítása, valamint látogatóközpont is épült. "A versenyképességet szolgálja a középkori kastélyok és várak felújítása" - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Boldogkőváralján a helyreállított boldogkői vár megnyitóján, kedden.
Ha otthon ülve azon gondolkodtok éppen, hogy mit is csináljatok a hétvégén, akkor most levesszük a vállatokról ezt a terhet, ugyanis cikkünkben elhoztuk nektek az Északi-középhegység legizgalmasabb várait, természeti látványosságait és kirándulóútjait. Nektek már csak választanotok kell, hogy a túrabakancsot veszitek fel, vagy inkább egy lovagi palástot!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.