Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Gasztrosiker Hosszúhetényben - Az étterem, amiért átszeled az országot: Hosszú Tányér

2022.08.24 | 13 perc

Egy csepp kis faluban, a Zengő lábánál találjuk a Hosszú Tányér éttermet, ahol Hosszú Franciska étteremtulajdonos megvalósította a helyet, amely korábban legmerészebb álmaiban sem szerepelt. A kétgyermekes vállalkozó a 3500 fős Hosszúheténynek egy országos hírnevű éttermet adott, ahol a finom ételek mellett a hagyományok tisztelete, megőrzése, a barátságos környezet és a vendégélmény magas színvonalon való gyakorlása emeli az éttermet az átlag fölé.


A hosszúhetényi Hosszú Tányér gourmet-ház megálmodójával és tulajdonosával, Hosszú Franciskával beszélgettünk.

Szerző: Kovács Nóra

 

Hogyan született az ötlet, hogy ebben az eldugott faluban hozz létre egy olyan éttermet, aminek a híre mára az ország szinte minden pontjára elér?

Teljesen más pályáról érkezem, mást tanultam, folyamatosan azt éreztem, hogy kihívásra van szükségem, értéket szeretnék teremteni, de akkor még nem tudtam miben tudna ez kiteljesedni. A gyerekek születése után szerettem volna egy olyan munkát, ahol több időm jut a kicsikre, általa mégis létrehozhatok valamit.  Hosszúhetény családi vonatkozásban sem idegen, egykor itt éltek a felmenőim, szívesen költöztünk ide, mert itt, a Zengő közelségében olyan nyugalom és békesség tölti el az embert, hogy már az önmagában különleges energiákat ad. Évről évre több kisgyermekes család költözik Hosszúheténybe a környező városokból, hiszen Pécs és Komló is csupán 10 perces autóútra van. Saját igényeimből kiindulva éreztem úgy, hogy szüksége van a falunak egy hangulatos kávézóra, cukrászdára, közösségi térre, ahova a kisgyermekes családok, fiatalok betérhetnek. 2013-ban így született meg az utcafronton lévő kávézó ötlete.

Hosszú Franciska étteremtulajdonos és Horváth Attila séf / Fotó: Kiss Gadget ZoltánHosszú Franciska étteremtulajdonos és Horváth Attila séf / Fotó: Kiss Gadget Zoltán

 

 

A sikeren felbuzdulva jött később az étterem?

2015-ben nyitottuk meg a kávézót, sosem felejtem el azt, amikor kitárult az ajtó és beléptek az első vendégek. A hét minden napján nyitva voltunk, minden nap a háttérből irányítottam az egységet, programokat, gyerekzsúrokat, kiállítást szerveztem, majd egy hirtelen jött helyzet miatt át kellett lépnem a komfortzónámat, és be kellett állnom a pult mögé a kávézóban. Az első ilyen napon nagyon izgultam, aztán hamar ráébredtem, hogy mennyire hálás feladat ez, és milyen nagy élmény a vendégekkel közvetlen közelségben lenni és kiszolgálni őket. A következő pár évben egyre lelkesebb, ugyanakkor egyre fáradtabb lettem. Azon töprengtem, hogy a különálló épületbe – ami addig csak karácsonyi vásárok idején volt használva – mit lehetne létrehozni abból a célból, hogy a helyben megtermő alapanyagok, a minket körülvevő csodás természeti környezet, az udvarunk hangulata még több emberhez eljusson, tudjanak róla.  Első körben csak egy olyan konyhát képzeltem, ahova baráti társaságok jöhetnek főzni, aztán ahogy újítottuk fel az épületet, még tovább gondoltam, így lett az étterem. Jellemző rám, hogy a céljaim mindig jó pár lépéssel előrébb járnak, mint ahol éppen tartok.
Meglepetésként ért, hogy a nyitás után szinte azonnal telt házzal üzemeltünk. Majd a 3 sikeres hónap után a covid miatt bezártunk. Akkor csak azért imádkoztam, hogy talpon tudjunk maradni…

 

Milyen megoldások segítettek a túlélésben?

A közösségi média felületein aktívak maradtunk, majd az első enyhítés idején, amikor az emberek oly nagy örömmel vágtak neki a természetnek, indultak el túrázni, létrehoztuk a Hosszú Lépést, ami a hétvégekre egytálételt vagy egy nagyon egyszerű fogást nyújtott a kirándulóknak. Ahogy rendeződtek az állapotok, kinyitottuk az éttermet és teljes gőzzel belevetettük magunkat ismét a munkába.

Hosszú Tányér gourmet-ház / Fotó: Kiss Gadget Zoltán Hosszú Tányér gourmet-ház / Fotó: Kiss Gadget Zoltán

Hosszú Tányér gourmet-ház / Fotó: Kiss Gadget Zoltán Hosszú Tányér gourmet-ház / Fotó: Kiss Gadget Zoltán

 

 

Horváth Attila séffel dolgozol együtt hosszú ideje. Mi jellemzi a konyhátokat?

Attila teljes mértékben magáénak érzi azokat az értékeket, amelyeket az étterem képvisel, sőt amióta itt dolgozik ki is bővítette azokat. Erősen motiválja a vendégélmény minél magasabb szintű megteremtése. A szakma iránt alázatosság, precizitás és kiemelkedő kreativitás jellemzi. Sok időt szán az alapanyagok összeválogatására, étlapjai átgondoltak, mindennek, ami szerepel rajta oka van. Válogatott alapanyagokra épül a konyhánk, zöldség, gyümölcs tekintetében a környék termelőire támaszkodunk, minden más esetében is a magyar termékek használatát preferáljuk.

Attila arra törekszik, hogy olyan ételeket készítsen, melyeknek az alapanyagai akár otthon is megtalálhatóak, ám az elkészítés módja, a tálalás, a végeredmény olyan pluszt ad hozzá, amin a vendég végül mégis meglepődik. Finomat eszik, laza, kötetlen, baráti környezetben, amiért valóban megéri akár az ország másik feléből ide utazni.

Hosszú Tányér gourmet-ház - Hosszú Franciska étteremtulajdonos és Horváth Attila séf / Fotó: Kiss Gadget ZoltánHosszú Tányér gourmet-ház - Hosszú Franciska étteremtulajdonos és Horváth Attila séf / Fotó: Kiss Gadget Zoltán

Hosszú Tányér gourmet-ház / Fotó: Kiss Gadget ZoltánHosszú Tányér gourmet-ház / Fotó: Kiss Gadget Zoltán

 

Sok mindenben az egyediségre törekedtek. Ilyenek a tányérok, de a receptgyűjteményetek is példás.

Már a nyitástól szerettük volna, hogy különleges, egyedi étkészleteink, szép kerámiáink legyenek. Attila hozta magával azokat a tányérokat, amelyek családjában készülnek. Ezek annyira megtetszettek és annyira jól illeszkednek az általa főzött ételekhez és az étterem stílusához, hogy azóta ezekkel dolgozunk és dekorációként is használjuk őket. Szeretjük a régi recepteket, egész gyűjteményünk van már ezekből. Egy ismerős hölgy a szabadidejében azzal foglalkozik, hogy kifejezetten miattunk kutat fel könyvtárakban, százéves gyűjteményekben recepteket, pedig nem is kértük meg erre, szeretetből teszi, mert látja, hogy jó kezekbe adja át ezeket az értékes írásokat.

 

Kéthavonta új étlappal készültök. Mi ennek az oka? 

Egy-egy étlapon 11 fogás szerepel. A folyamatosan visszatérő vendégeknek kell tudnunk újat mutatni. Van két állandó étel, amely más kiegészítő elemekkel ugyan, de mindig része az étlapnak. A mogyorós marhaleves és a Hosszúhetényi lakodalmas kalács, mindkettőt nagyon szeretik a vendégek. Újdonságként az előző hétvége ajánlata volt egy kiváló hetényi borász, Szabó Zoli Chardonnay-jából készült borhabos, juhtúrós desszert, melyet Erzsi Nénink (konyhai segítőnk) lekvárjával tettünk teljessé.
A gyakori étlapváltásnál az is fontos szempont, hogy Attila akkor érzi jól magát, ha szellemileg és fizikailag is terhelve van. Őt a munka motiválja és az, hogy jobb és jobb legyen. Nagy koncentrációt igényel ez a fajta munka, ezért döntöttem már a kezdetekkor arról, hogy péntektől vasárnapig tartunk nyitva. Nem bántam meg, így van lehetőség kis feltöltődésre a hét első felében a családdal.

Hosszú Tányér gourmet-ház / Fotó: Kiss Gadget Zoltán Hosszú Tányér gourmet-ház / Fotó: Kiss Gadget Zoltán

 

 

Mi az, ami téged kikapcsol?

Nagyon megváltoztatott az étterem, ma már szinte minden gondolatom ekörül forog. Bárhol meglátok egy szép tányért, egy zamatos, friss gyümölcsöt, azonnal az jut eszembe, hogy miképpen tudnánk nálunk használni.

Van, hogy autóvezetés közben is bevillannak jelenetek arról, ahogy a vendégek elégedetten kanalazzák az asztalnál az ételt. Ezek a pillanatok azok, amelyek mindig további lendületet adnak a folytatáshoz még a nehéz időszakokban is.  

A szüleim a mai napig csodálkoznak azon, hogyan mertem belevágni egy ilyen nagy feladatba. Látják azonban azt is, hogy mennyire ragaszkodom hozzá, ezért örökösen aggódva, de drukkolnak nekem. A kikapcsolódást az jelenti, amikor három pulikutyámmal itt az erdőben vagy a Balatonnál lehetek. Megnyugtató számomra, hogy a férjem és a gyerekeim el tudják fogadni ezt a rendhagyó életmódot, ami a vendéglátással jár.

 

Áruld el, miért pont Hosszú Tányér lett az étterem neve?

A Hosszú nagyszülőknek, akik itt laktak, nem volt fiú unokájuk, édesapámnak egyetlen lánya vagyok és szerettem volna, ha a név valamilyen formában tovább öröklődik. Még éltek a mamáék, amikor a névadás megtörtént. Gyakran eszembe jut, hogy büszkék lennének rá, hogy sokan ismerik a helyet és utaznak ide étkezni. 

 

Van olyan terület, ahol még fejleszteni szeretnél?

Pillanatnyilag a Hosszú Lépés turistamenüt nem főzzük, de szeptembertől szeretném visszahozni, amint megszűnik a hőség és megindulnak ismét az emberek kirándulni.  Az épületben kialakítottunk egy kamrát is, Hosszú Kamra néven, itt szörpök, lekvárok, saját füstölt áruk, pestok voltak a polcokon. A covid alatt erre volt időnk, de idén annyi terményt tudtunk begyűjteni, amit azonnal el is használtunk az adott étlaphoz. A polcok feltöltését szeretném a napi munkamenet mellett megoldani a jövőben. Jelenleg futnak a főzőoktatások is. Azt látjuk, hogy mind a felnőttek, mind a gyerekek számára szervezett, 4-6 fős kurzusaink nagy népszerűségnek örvendenek. Meglepően tapasztaltuk, hogy a gyerekeknél főképp a 9-13 éves fiúk körében van sikere ennek a közös főzésnek. Hiszek abban, hogy egy ilyen alkalom akár a vendéglátás felé is terelheti őket, de ha csak otthon, a szülőknek elkészítenek egy olyan ételsort, amit nálunk tanultak, az is sikerélményt jelent nekik.

Hosszú Tányér gourmet-ház / Fotó: Kiss Gadget Zoltán Hosszú Tányér gourmet-ház / Fotó: Kiss Gadget Zoltán

 

 

Mi lehet a titka a népszerűségeteknek?

Várjuk a vendégeket és szeretünk velük lenni. Mind a mai napig hálásak vagyunk azért, hogy ilyen sokan vannak, akik az idejüket és pénzüket arra szánják, hogy eljöjjenek hozzánk és ezt igyekszünk is érzékeltetni a vendéggel. A hozzánk érkezőknek én viszem ki az ételt, beszélgetek velük. Egy-egy ilyen társalgás nagyon inspiráló tud lenni és mindig is érdekelt, hogy a vendégeknek milyen meglátásaik vannak.  Gyakran teljes részletességgel kíváncsiak az étterem történetére, Hosszúhetényre. De az sem ritka, hogy Attilához bejönnek a konyhába és konkrét főzési tanácsot kérnek.

 

Mennyire érzed tehernek azt a figyelmet, ami rátok vetül?

Minden egyes vendégnél kellemes izgalom jár át. Kíváncsian figyelem, hogyan tetszik neki az étel, amit az asztalra teszek, várom az első reakciókat a kóstolást követően. Ez a közvetlen visszajelzés, a vendégek nyitottsága mindig örömmel tölt el. Inspirál, hogy még jobbak legyünk, hogy a minőség fenntartása mellett tudjunk kiállni a nehéz időszakokban is. Felelősséget érzek azért, hogy a vendégül látásnak ez a módja, ahogy mi tesszük,  hosszú időn keresztül megmaradjon.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Fedezd fel Magyarország különleges látnivalóit! Milyen kincseket rejt a végtelenbe futó Alföld? Hol találjátok a dombok között bujdosó történelmi emlékhelyeket? Miért nem szabad kihagyni a Somogyvári Kupavárhegy oldalában kanyargó mesebeli lépcsősort? Ezeket a kérdéseket egytől egyig megválaszoljuk cikkünkben, melyben 5+1 mesebeli bakancslistás úti célhoz vezetünk el titeket.
A végéhez ért a 122 évvel ezelőtt épült, majd később lebontott Zsófia-kilátó újjáépítése: nagy örömünkre augusztus 23-án hivatalosan is átadták. Lillafüred tehát újabb látnivalóval gazdagodott, amely a csodás kilátás mellett interaktív látvány- és tájékoztató elemekkel is szolgál.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!