Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Noble’s – A legnemesebb őrségi étterem

2022.06.21 | 8 perc

Nemesnép. Szinte keresni kell a térképen ezt a Zala megyei, őrségi városkát, ám ha megtaláltuk, bizony érdemes itt elidőzni. A táj szépsége, no és a Noble’s étterem kínálata minden bizonnyal olyan élményeket nyújtanak, amik miatt szívesen visszatérünk majd. A Noble’s tulajdonosával, Garamszegi Kristóffal az étteremben rejlő lehetőségekről, a térség adottságairól és természetesen a jövőbeli álmokról is beszélgettünk.

Szerző: Kovács Nóra

 

Nemcsak éttermet visztek, hiszen a Noble’s-hez egy panzió is tartozik, így kézenfekvő, hogy az ott megszálló vendégeket is kiszolgáljátok. Ennek fényében, mi jellemzi a Noble’s-t?

Március óta működünk a jelenlegi formában, ahol az étterem minőségéért és kínálatáért a Pajta egykori sous-chefje, Komáromi Márton felel. Korábban a MÁK-ban is megfordult, fiatal tehetség, aki szívesen próbálja ki magát a konyhánkon. Szabadkezet adtam neki, de szem előtt kell tartanunk, nem szeretnénk hasonlítani egyetlen környékbeli fine dining étteremhez sem. Az elsődleges szempont az, hogy a térségben megszálló vendégeknek, az átutazó turistáknak, de akár a célzottan hozzánk érkező ínyenceknek is tudjunk meglepetést okozni. Ez a sokszínűség eredményezi azt, hogy a kínálat a magyaros ízektől halad a nemzetközi fogások felé, gyakran szezonális kínálattal, táblás ajánlatokkal.

 

Ha definiálni kellene önmagatokat, hogyan jellemeznéd az éttermet?

Talán a legfontosabb, hogy nem akarunk mások lenni, mint amik vagyunk. A hely adottságai, a kódisállásos panzió vidékies hangulata, a térség ízei mind meghatározzák azt, mit teszünk a tányérra. De, ami mindennél fontosabb, hogy magas minőségben képviseljük azt, amiben hiszünk. A vendég kiszolgálása, a klasszikus szerviz megléte nyújtja azt a hangulatot, amiért szeretnek hozzánk visszatérni. Akár a hét minden napján. És számunkra ez ma mindennél fontosabb. Mert ha a vendég visszatér, és boldogan fogadja az újításokat vagy kóstolja meg azokat az ételeket, amiket nem ismert korábban, akkor egy hűséges vendégre tettünk szert. Ugyanakkor azt is fontosnak éreztük, hogy megteremtsük a lehetőségét annak, hogy a vidéken élők számára is elhozhassuk a minőségi étkezés élményét.

Fotó: Noble’s Étterem NemesnépFotó: Noble’s Étterem Nemesnép

 

Mennyire tudjátok figyelembe venni a térség alapanyagait a fogások kialakításakor?

Szeretnénk egyre többször megvalósítani ezt, de azt látjuk, hogy az őrségi helyi termelők jelenleg – egy-két alapanyag kivételével – nem tudják folyamatosan biztosítani az állandó és magas minőséget és mennyiséget, ezért a legtöbbségét máshonnan szerezzük be. De megjelennek az étlapon az olyan különlegességek, mint a vargánya pörkölt, vargánya krémleves, a cseresznyés desszertek, amiket idényszerűen helyi termelőktől vásárlunk. Vendégeink ehetnek nálunk dödöllét, tökmagos édességet, vaddisznó pörköltet galuskával, és friss halat is találhatnak a kínálatban, ezt a Budaörsi halpiacról szerezzük be, de a húsok tekintetében sem ismerünk megalkuvást. Nagyon jó látni, hogy a hozzánk betérők értékelik ezeket a törekvéseinket és szívesen fogyasztanak olyan komolyabb húsos fogásokat, mint az argentin érlelt steak, a szarvas gerinc.

Fotó: Noble’s Étterem NemesnépFotó: Noble’s Étterem Nemesnép

 

Hogyan tudnád jellemezni az étlap kínálatát?

Szerettünk volna megmaradni a magyaros vonal mellett, némi kikacsintással a nemzetközi kínálat felé. Nem áll távol tőlünk a fine dining, de egyelőre nem ez a cél. Sokkal inkább az, hogy ha bárki, bármikor betér hozzánk, ehessen egy laktató finom ételt, élvezze a kellemes környezetet, a barátságos fogadtatást, a házias ízeket és a minőségi, jó borokat. A borkínálatunkra nagyon büszkék vagyunk, a kiváló magyar borok mellett Burgundiából származó borunk is van, de az sem fog csalódni, aki proseccora vagy pezsgőre vágyik. Természetesen hazudnék, ha azt állítanám, hogy ennyivel megelégszünk, mert egy olyan kiválósággal, mint a séfünk, sokkal több potenciál rejlik az étteremben.

Fotó: Noble’s Étterem NemesnépFotó: Noble’s Étterem Nemesnép

 

Mi az akkor, ami gátat szab a szárnyalásotoknak?

Talán nem mondok újat azzal, hogy a jelenlegi munkaerőhiány okozta helyzet cseppet sem ideális, nem csak szakácsot, de mosogatót is nehéz találnunk. De azt gondolom, hogy eljön majd az az idő, amikor Marci mellett további szakácsok dolgoznak, és akkor már nem csak arra kell koncentrálnunk, hogy talpon maradjunk, hanem a vágyainknak is szabad utat engedhetünk. Ebben a vízióban még nagyon sok lehetőség van, akár itt, a Noble’s konyháján, akár egy másik helyen. A gasztronómia és vendéglátás a szenvedélyem. Ebben élek kiskorom óta, és ezt csinálom ma is, szívvel, lélekkel.

"Szeretnék egy olyan brandet felhúzni, amiért akár az ország másik feléből is eljönnek, hogy megtapasztalják a Noble’s életérzését, hogy egyenek egy jót, hogy élvezzék a gasztronómiai minden szépségét."

 

Ebben a törekvésetekben a névválasztás egy nagyon erős és jól átgondolt koncepciót takar.

Szerettem volna egy olyan nevet, ami túlmutat az őrségi vidéki konyha filozófiáján. Mivel Nemesnép önmagában is egy szép név, angolul pedig a nemesség elég jól cseng, ezért ideális választásnak éreztem. Ráadásul rámutat arra is, hogy többet kap a vendég egy kockásterítős kifőzdénél vagy csárdánál. A kifinomultság tetten érhető minden tányérunkon, sőt attól sem riadunk meg, ha a vendég nem az étlapról rendel, vagy éppen egy degusztációs menüt szeretne kóstolni. Megoldjuk, mert abban hiszünk, hogy a jó konyha a vendégélményért létezik, az étkezés öröméért, és azért, hogy olyan élménnyel távozzon, ami később visszahozza hozzánk. A nevünk felett pedig a vadak legnemesebbje, a szarvas látható. Az Őrség ízeit, a gyökerekhez való kötődést jelenti számomra.

Fotó: Noble’s Étterem NemesnépFotó: Noble’s Étterem Nemesnép

 

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Kihagyhatatlan látnivalók az Őrség különleges vidékén
Ismerjétek meg hazánk egyik legérintetlenebb, néprajzi emlékekben gazdag régióját, barangoljatok Magyarország legnyugatibb vidékén - fedezzétek fel velünk az Őrség legfontosabb látnivalóit.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Legendás, átok sújtotta szerkövek a Mecsekben? Varázslatos túraútvonal a Boldogkői várig? Álomszép tengerszem, mely a Mátra dús erdeiben bújik meg? Bizony, nem lesz könnyű csak egyet kiválasztani a most következő kirándulótippjeink közül.
Hamisítatlan balatoni hangulat, isteni ízek, finom italok, hangulatos teraszok, kedves kiszolgálás. A Balaton körül rengeteg hangulatos vendéglőt találtok, mutatunk most nektek ötöt.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
A legklasszabb leves lelőhelyek - 5 budapesti levesező
2023.05.10 | 5 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Nem csak hideg időben eshet jól egy finom leves és szerencsénkre Budapesten az elmúlt 10 évben egyre nagyobb kultúrája alakult ki azoknak a vendéglátóhelyeknek, ahonnan akár el is vihetünk magunkkal egy pohárnyi folyékony finomságot. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan levesezőt, ahol a tradicionális változatoktól kezdve a különlegességekig mindent megtalálunk!