Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Halloween-i szokások a világ körül

2021.10.28 | 9 perc

Bár hazánkban nincsenek olyan mély gyökerei a Halloween-i angolszász szokásoknak, a világ számos pontján komoly tradíciókkal és ünnepi hagyományokkal rendelkezik az év legszellemesebb ünnepe.

Korábban már írtunk arról, milyen hagyományokra vezethető vissza ez az ünnep, de talán kevesen tudják, hogy az ősi kelta fesztivál, a Samhain  adta az alapot az ünnepkör kialakulásához. Az október 31-től november 1. estig tartó ünnep alatt tisztelettel adózhattak az e világi és a túlvilági határok elmosódásának, ami azt is jelentette, hogy kapcsolatba léphettek őseikkel.

A rituális pogány ünnep több olyan szertartást is takart, amik a szellemekhez kapcsolódtak. Feltehetően egy egyszerű jelmezt viseltek, amivel „álcázhatták” magukat, és lámpásokkal tartották távol az ártó szellemeket. A keresztény vallás térhódításával a szokások visszaszorultak, ám nem koptak ki teljesen. A misztikus rituálék könnyedebb szórakozássá alakultak át, a 19. században a Halloween partik egyfajta társkeresési lehetőséget jelentettek a fiatal nők számára.

Olyan szokások vonultak be a köztudatba, mint a tükörnézés: abban reménykedve néztek hosszan a tükörbe, hogy ily módon megláthatják a jövőjüket. Egy másik szokással üzenetet válthattak egymással: a tejjel megírt üzenetet egy dióhéjba rejtették, amit tulajdonosa, ha felmelegített, láthatóvá vált a tartalma. Írországban a mai napig megsütik a Barmbrack nevű mazsolával, aszaltgyümölcsökkel, dióval ízesített süteményt, amibe elrejtettek egy érmét. Aki a gyümölcskenyérnek azt a szeletét kapta, amiben az érme megbújt, egy éven belül megházasodik.

Szállásajánlatok az őszi szünetre, ahol rengeteg halloween programmal várnak>>

 

Az ünnep jelképei

Az Egyesült Államokban az 1845–1849 között, mintegy 2 millió ír bevándorló megjelenésével lett ismert az ünnepkör. Az írek magukkal hozták ősi szokásaikat, így a Halloween-t is. A 20. század eléjére kereskedelmi árucikk lett az ünnepből: képeslapokkal, csontváz figurákkal, maszkokkal, jelmezekkel bővült a kínálat, divat lett a töklámpás faragás, a rémisztő jelmezek viselése vagy a gyerekek számára az édes csínytevések, mint a Trick or treat! vagyis Csokit vagy csalunk!

 

 

Összeállításunkban azt mutatjuk meg, hogyan viszonyulnak a halottakhoz az egyes népek, országok!


Mexikóban
a kétnapos Dia de los Muertos (Halottak Napja) ünnepen, ami november 1.-én és 2.-án zajlik, halottaik előtt tisztelegnek. Úgy gondolják, hogy október 31-én éjfélkor megnyílnak a Mennyek kapui, és a gyerekek lelke visszatér a Földre, hogy egy napra ismét családjukkal lehessenek. November 2-án pedig a felnőttek lelke jön le az égből, hogy ők is csatlakozzanak az itt lévőkkel.

 

Romániában Szent András napján (október 30.) előkerülnek a fokhagymák, amiket előszeretettel lógatnak az ajtókra, hogy távol tartsák a szellemeket. A klasszikus Halloween-i hagyományokon túl nagy érdeklődésnek örvend a Bran kastély, amit a Drakulát megidéző, Vlad Tepes otthonának tartanak. De épp így népszerű a vajdahunyadi Corvin vár is, ahol sok szobában középkori kínzóeszközöket állítottak ki, és ahol a Halloween-t félelmetes hangok kíséretébe, ijesztő játékokkal ünneplik.

Japánban óriási fesztivált tartanak immár 21. éve Kawasakiban, ahol a világ minden tájáról, mintegy 4000 jelmezes rajongó és 100 000 nézelődő ünnepli a leghorrorisztikusabb felvonulást. A több napig tartó fesztivál alatt horrorfilmeket vetítenek, az október utolsó vasárnapján rendezett pénzdíjas jelmezversenyen pedig felvonulnak az igazán különleges jelmezbe bújt résztvevők. A fesztivál egy ingyenes afterpartiban csúcsosodik ki, ahol a terep Dj-ké, a rúdtáncosoké és a drag queen produkcióké.

A Fülöp-szigeteken, a Pangangaluluwa névre hallgató ünnep során gyerekek énekelnek, és házról-házra járnak, és imájukban a purgatóriumban ragadt lelkekért fohászkodnak. Bár az egykori hagyományt lassan felváltotta a modernkori Halloween, a sziget igyekszik újjáéleszteni a Pangangaluluwát.

Nigériában a kétévente megtartott Awuru Odo Fesztivál ad lehetőséget arra, hogy az elhunytaik visszatérését ünnepeljék. A 6 hónapon keresztül tartó ünnepet lakomákkal, zenével és maszkokkal teszik még élvezetesebbé.

Kambodzsában szeptember végétől október közepéig a buddhista családok összegyűlnek, hogy megünnepeljék a halottakat ünneplő Pchum Ben-t. Virágkosarakat ajánlanak fel a templomokban, és tisztelettel adóznak nem csak halottaik, de az idős emberek előtt is.

Indiában a Davali, azaz a Fények ünnepe a hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepe. Ezen az estén lámpásokat gyújtanak, és kiteszik az ablakba, hogy Laksmi istennő, a bőség és jólét istennője eltaláljon a házhoz. Ez az ünnep egyben a spirituális fény és a felemelkedés ünnepe is, amikor azt ünneplik, hogy a sötétségből a fénybe lépünk, ezáltal közelebb kerülünk az isteni természethez.

A Davali, azaz a Fények ünnepe a hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepe.A Davali, azaz a Fények ünnepe a hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepe.

 

Nepálban a Gai Jatra valójában a közelgő bőséges aratási időszakot ünneplik, ám a Katmandu-völgyben megtartott fesztivál a halottak előtti tisztelgésre is lehetőséget ad. A helyi hiedelmek szerint ez az egyetlen nap, amikor a lelkek beléphetnek a halottak világába anélkül, hogy át kellene élniük a többszörös újjászületések szenvedését. Az ünnepen résztvevők tehénjelmezt, tehénmaszkot viselnek, arra utalva, hogy a tehenek valójában segítenek az elhunyt lelkének a mennybe vezetésében.

Vietnámban a Tết Trung Nguyên egy olyan ünnep, amikor megbocsátanak a pokolból kiszabadult elítélt lelkeknek. Virágkását főznek, pattogatott kukoricát készítenek, és papírpénzt és papírruhákat ajánlanak fel a halottaiknak, hogy ezekkel segítsék a szellemeket, hogy átléphessenek az üdvözülésbe.

Indonéziában a Hari Raya Galungan néven ismert ünnep a mexikói Dia de Los Muertos és az indiai Dewalihoz hasonlít leginkább, mert a jó győzedelmeskedését ünnepli a rossz felett. De egyben az ősök tiszteletét is magában hordozza, akik visszatérnek ez alatt a 2 hetes ünnep alatt, hogy meglátogassák korábbi otthonaikat.

Oroszországban a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó Radonista az ortodox vallás egyik kiemelt ünnepe, amikor úgy gondolták, húsvét előestéjén az Úr megnyitja a menny és a pokol kapuját, ezáltal lehetővé téve, hogy a holtak meglátogassák élő rokonaikat, és együtt ünnepeljék a feltámadás ünnepét. Az emberek ilyenkor felkeresik a temetőket, imádkoznak az elhunytakért, majd szeretteik sírjánál étkeznek.

Németországban az Advent kezdete előtti vasárnap tartott Totensonntag protestáns ünnep Németországban. A hagyományok közé tartozik a temetők látogatása, az elhunyt családtagok és barátok tiszteletére. A Totensontag egy csendes ünnep, mentes minden zajjal, hanghatással járó tevékenységtől.

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A szaunázás egyáltalán nem unalmas tevékenység – bár egyedül, elcsendesedve is nagyon kellemes –, hiszen egy szauna szeánsz alatt nemcsak gyorsabban telik az idő, de kapunk valami olyan pluszt, amire mindig emlékezni fogunk.
Budapest több nemzetközi szintű elismerést is elnyert már szépsége miatt. 2019-ben például az European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet közönségszavazásán Európa legjobb úticélja lett. Hatalmas élményeket szalaszt el, aki legalább egyszer nem látogat el a fővárosunkba! Segítünk, hogy ti ne essetek ebbe a hibába és mi az, amit mindenképp látnotok kell.
Előző
Következő
Ajánlott cikkek
Utazási tippek és szállásajánlatok húsvétra és a tavaszi szünetre
Az idei húsvét lezárja a márciust és elkezdni az áprilist: a négynapos hosszú hétvége alatt még emlékezetesebbé tehetjük az ünnepet, ha valamelyik hazai wellnesshotelben foglalunk szállást. Olyan vidéki szállodákat gyűjtöttünk össze, ahol a felnőtteknek sem kell lemondaniuk a pihenésről, és a gyerekek számára is változatos programokkal készülnek.
Ünnepeljétek wellnesszel az év első hosszú hétvégéjét! − 10 kedvezményes szállásajánlat március 15-re
A március 15-i hosszú hétvége legjobb szállásajánlatai után kutattok? Szeretnétek különleges csomagban foglalni, ahol extra meglepetést is tartalmaznak a kedvezményes árak? Wellness mellé jöhet egy kis lovagi torna vagy túra a bormúzeumban? Akkor ez a cikk Nektek szól! Szuper szállástippek következnek március 13-17. között!
Hosszú hétvégék, munkaszüneti napok és ünnepek 2022.
2021.12.03 | 6 perc | Események
Nemzeti ünnepek, ünnepnapok, munkaszüneti napok, ledolgozós szombatok, hosszú hétvégék - mire számíthatunk 2022-ben? Máris mutatjuk.
Kijött a tervezet: hosszú hétvégék, munkaszüneti napok, áthelyzett munkanapok 2024-ben
2023.05.30 | 3 perc | Események
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter rendelettervezete szerint 11 hétköznapra eső munkaszüneti nap és 3 áthelyezett munkanap lesz jövőre. A javaslat egyelőre a társadalmi vitára bocsátott dokumentumok között szerepel.
Szuper családi programok és szállásajánlatok az őszi szünetre
Bár a suli- és ovikezdés után ez a gyerekek legjobban várt időszaka, valószínűleg minden szülő számára fejtörést okoz, hogy mivel és hol töltse a család az őszi szünetet. Ez a hét tökéletes arra, hogy ismét együtt legyetek, kiránduljatok és utazzatok, ehhez hoztunk néhány ötletet. Szállásajánlónk következik, amiben kifejezetten olyan családbarát szálláshelyeket válogattunk össze nektek, ahol szuper programok várnak rátok az őszi szünetben.