Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Az évszázados farsangi hagyományok és népszokások nyomában

2022.01.06 | 5 perc

Legyen szó a karácsonyról, húsvétról, vagy bármelyik más ünnepről, mindenképpen közös pont bennük, hogy mindegyikhez rengeteg hagyomány kapcsolódik. Nem kivétel ez alól a farsang sem, mely a telet zárja, és teszi ezt igazán izgalmas szokásokkal tarkítva.

 

A "farsang farka"

A farsang hivatalosan a vízkereszttől húshagyókeddig terjedő időszak, és a legtöbb ünneppel ellentétben ehhez nem kapcsolódik vallási eredet. Csúcspontja az utolsó három nap; ez az úgynevezett „farsang farka”, ilyenkor hatalmas mulatságok közepette vesznek búcsút a téltől. Ekkor rendezik meg világszerte a karneválokat – gondoljunk a velencei álarcoksokra vagy a riói táncosokra –, míg nálunk a leghíresebb esemény a busójárás. A mohácsi busójárás 2009 óta az UNESCO Világörökség része, valamint hungarikumnak is számít.

Program tipp! Idén a busójárás 2022. február 24-március 1. között kerül megrendezésre. Vegyetek részt a karneválon és búcsúztassátok a telet Mohácson!

Szállásajánlatok Mohács környékén>>

Busójárás MohácsonBusójárás Mohácson

 

Farsangi népszokások

Régen a húsvéti böjt ideje alatt tilos volt házasodni, így a farsangi időszak egyben esküvők tartására is szolgált, ezért hívták például a vízkereszt utáni első vasárnapot menyegzős vasárnapnak. De a házasság „előzményei” is ilyenkor történtek: a lányok bokrétát juttattak a kiszemelt legénynek, aki ha a farsang végén azt kitűzte kalapjára, akkor megköttetett az eljegyzés.

A farsangvasárnapnak több más neve is lett az idők folyamán, például sonkahagyóvasárnap vagy csonthagyóvasárnap. Hétfőn, azaz a farsang középső napján volt az asszonyfarsang, ilyenkor a nők korlátlanul ihattak, és úgy mulathattak, mint a férfiak. Ki is élték magukat, hiszen ezután már nem volt szabad házasodni vagy táncolni. A farsang harmadik, egyben utolsó napja húshagyókedd, mely mindig 47 nappal előzi meg a húsvétot. Ezen a napon szalmabábut vagy koporsót égettek, így zárták le a farsangot, és vele együtt jelképesen a telet.

 

 

A farsangi időszak alatt sok olyan nap van, amik kiemelt jelentőséggel bírtak

Ilyen például január 22., Vince napja, ami másnéven termésjósló nap. „Ha megcsordul Vince, teli lesz a pince”, azaz, ha aznap szép idő van, akkor jó bor várható szüretkor, ha pedig borús, akkor rossz.
Február 2-án a tél végét próbálják megjósolni az alapján: ha a medve kibújik a barlangjából, és enyhe időt talál, akkor visszabújik, mert hosszú, hideg idő várható a maradék téli időszakra. Rögtön másnap, február 3-án van Balázs napja, amikor az emberek almát és gyertyát szentelnek Szent Balázs püspök tiszteletére, aki megmentett egy gyereket a fulladástól, és így lett a torokbajok elleni védőszent.

 

A farsang fontos aspektusa a szabályok felrúgás

...amit ilyenkor maszkok mögé bújva tehetünk meg. Régen úgy tartották, hogy a Nap veszít erejéből a tél utolsó napjaiban, és ezáltal a gonosz szellemek életre kelnek. Hangos mulatozással, zenéléssel, boszorkánybábuk égetésével próbálták elűzni őket, az utcák vonultak az úgynevezett maszkos alakoskodók. A maszkos ünnepségek megvalósulhattak bál formájában is, de ez inkább az előkelőbb rétegre volt jellemző. A felvonulásokon azonban bárki részt vehetett, és az emberek boldogan ünnepelték együtt a tél végét.

 

Torkos csütörtök

Ennek az ünnepnek is kihagyhatatlan része az evés, a farsanghoz kötődik a torkos csütörtök is. A farsang farkát követő csütörtökön egy napra felfüggesztették a böjtöt, és óriási lakomákat rendeztek. Ezt a szokást néhány éve az éttermek is visszahozták, és ilyenkor hatalmas akciókat hirdetnek. Ugyancsak a farsang jellegzetes étele a fánk, aminek egyéb fontos szerepe is volt: néhol azért sütötték, hogy a vihar ne vigye el a háztetőt.

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Garantáljuk, hogy azonnal kedvet kaptok az utazáshoz, ha elolvassátok legújabb cikkünket. Ezúttal olyan különleges vidéki szálláshelyekről írtunk, ahol jakuzzis jurtákat, mennyei háztáji ételeket, sörfürdős wellnesst és hegyvidéki menedéket is találtok. Hadd mutassunk most nektek ötöt a legjobb vidéki vendégházak közül.
Elragadó, hófödte hegyvidékek között rejtőznek Magyarország legklasszabb sípályái, ahol végre önfeledten hódolhattok a száguldás élményének – akár snowboardozás közben is. Csakhogy ennél jóval több kaland lapul a tarsolyunkban... Nézzétek meg!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
„Tüskevári Tündérkert” és Rákóczi pihenőhelye – sziget-túrák tavaszra
Ismered Magyarország legszebb szigeteit? Tudod, hová indulj, ha természetközeli, vízparti sétára vágysz? Kerekedj fel velünk, mert különleges sziget-túránkon a „tüskevári Tündérkertet” és Rákóczi pihenőhelyét is útba ejtjük!
Pecázók paradicsoma: 5 mesés wellness szálloda saját horgásztóval és horgászati lehetőséggel
Néha legszívesebben fognátok magatokat és kisétálnátok a szürke hétköznapokból, hogy élményekkel színesítsétek meg az életet? Akkor vigyetek magatokkal pecabotot is, és lassuljatok le a most következő szállásokon, ahol még saját horgásztó is rejtőzik!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!