Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Gasztrokalandok az El Caminon - interjú Szepesi Gáborral, az Avalon Ristorante corporate chefjével

2023.12.18 | 8 perc

A Michelin-ajánlott Avalon Ristorante corporate chefje nemrégiben egy lenyűgöző és inspiráló kalandra vállalkozott – megjárta az El Camino-t, a híres zarándokutat. Hogy miként lehet 5 hétre elvonulni a konyha világából, és milyen tapasztalatokkal gazdagodott maga és az étterem vonatkozásában, erről mesél nekünk Szepesi Gábor.

 

Szerző: Kovács Nóra

 

Nemrég egy inspiráló, ámbátor emberpróbáló úton vett részt. Milyen élményekkel gazdagodott?

Több mint két hónapja tértem vissza az útról, de még ennyi idő elteltével sem tudom konkrétan körülírni az élményeimet. Jó értelemben véve egy kicsit lelassultam, megnyugodtam. Próbálom máshogy látni a dolgokat, sokkal kevesebb stresszt viszek magammal a hétköznapokba. Igazi léleknyugtató érzés bármelyik pillanatára visszagondolni az utazásnak.

Szepesi Gábor, az Avalon Ristorante corporate chefje / Fotó: Avalon Ristorante MiskolctapolcaSzepesi Gábor, az Avalon Ristorante corporate chefje / Fotó: Avalon Ristorante Miskolctapolca

 

 

Az El Camino esetében nem klasszikus tapasztalás, hogy gasztronómia ismeretekkel bővül az ember, ám az Ön esetében ez mégis így történt.

Valóban, nem klasszikus tapasztalás, viszont minden zarándoknál ott van. Az El Camino alatt az ember szükségletei teljes mértékben a szükségesre szűkülnek, és ezen belül is az elsődleges az evés. A legtöbben nem is gondolnák, hogy milyen mennyiségű kalóriát lehet elégetni mindennapos sétálás közben, és itt jön a képbe az egyik legfontosabb rész, az energia pótlás. Akarva, akaratlanul is az evés körül jár minden zarándok esze. Ha erre tudatosan figyelünk és tudatosan választjuk meg, hogy mivel is pótoljuk az elégetett kalóriákat, akkor azt tudom mondani, hogy az EL Camino egy nagyon komoly gasztronómiai utazás is tud lenni. Az én esetemben így is volt.

 

Milyen ételekkel ismerkedett meg, és mi volt az, amit szívesen átemelne akár az Avalon konyhájába?

Mivel az El Camino legnagyobb része nem a klasszikus spanyol turista városokon és falvakon visz keresztül, ezért azt gondolom, hogy a legőszintébb spanyol ételeket kóstolhattam meg, mindenféle felesleges cicoma nélkül. Természetesen a nagyvárosokban, mint például Logrono, Burgos, Leon, Astorga és Santiago de Compostela azért kerestem a „pirostáblás” éttermeket, amik természetesen egytől egyik lenyűgözőek voltak. És, hogy mit emelnék át? Itt nem konkrét ételre tudok gondolni, inkább a spanyolok alapanyagokhoz való hozzáállása az, ami követendő példa számomra. Az utolsó szem csicseriborsóval is tisztelettel bánnak…

Fotó: Avalon Ristorante MiskolctapolcaFotó: Avalon Ristorante Miskolctapolca

Fotó: Avalon Ristorante MiskolctapolcaFotó: Avalon Ristorante Miskolctapolca

 

 

Mit gondol, mennyire lehet itthon a spanyol konyha különlegességeit beépíteni egy étterem kínálatába?

Azt gondolom ez nagyon könnyű, hiszen a magyar emberekhez közel állnak a mediterrán ízek. Ugyan az olasz konyha sokkal populárisabb, de rengeteg nagyon hasonló ételük van, ezen kívül az alapanyag használatuk is nagyon közel áll egymáshoz.

 

Az Avalon Ristorante kínálatában többségében olasz fogások találhatóak meg. Változtatna ezen a spanyol utat követően?

Az Avalon Ristorante már több mint 8 éve nagyon erős olasz vonalat visz, ez semmi esetre sem fog megváltozni. Ennek ellenére természetesen szeretünk az ízekkel kísérletezni. A téli étlapon már van olyan étel, amit az El Camino erősen befolyásolt, de nem lóg ki a sorból.

Az éttermet 2022 óta a Michelin Guide is ajánlja / Fotó: Avalon Ristorante MiskolctapolcaAz éttermet 2022 óta a Michelin Guide is ajánlja / Fotó: Avalon Ristorante Miskolctapolca

 

 

Mit gondol, mi az erőssége az Avalonnak?

A legnagyobb erősségünk a csapat, ez nem is kérdés! Van egy nagyon erős kemény magunk, akikkel évek óta együtt dolgozunk. Természetesen vannak új emberek is, de mindig nagyon gyorsan be tudnak illeszkedni.

 

Az öthetes spanyol út nem valósulhatott volna meg, ha nem állna Ön mögött egy erős csapat. Mitől válhat egy étterem ennyire stabillá, hogy képes head chef nélkül is gond nélkül működni?

Ez így van. A visszatérésem óta nem is győzöm nekik elégszer megköszönni. A stabilitást az tudja meghozni, hogy mindenki tudja mi a cél, és azt is tudják, hogyan kell azt elérni.

 

Hogyan változott az étterem koncepciója az elmúlt évek során?

A mi koncepciónk mindig az, hogy a vendég mosolyogva és pozitív élményekkel távozzon az étteremből. Ez soha nem változott az évek folyamán. Persze mindig próbáljuk a szakmával tartani a tempót, ezért összességében azt tudom mondani, hogy folyamatosan finomodik a konyhánk.

 

Az Ön véleménye szerint, milyen a tökéletes vacsora?

Vendég szemmel a tökéletes vacsora az, mikor az utolsó falat desszert után már azon gondolkodunk, hogy mikor jövünk legközelebb, és mit fogunk megkóstolni.

Fotó: Avalon Ristorante MiskolctapolcaFotó: Avalon Ristorante Miskolctapolca

 

 

Talán nem is kell kiemelni, hogy mennyire nehéz az helyzete egy séfnek akkor, amikor egy olyan étteremben kell helytállnia, ahol nem csak hagyományos vacsora vendégeket, de a szálloda vendégeit is ki kell szolgálni. Hogyan tudták áthidalni ezt a helyzetet?

Alapvetően valóban nem egyszerű. Mi a nehezebb végét fogtuk meg a helyzetnek azért, hogy könnyebb legyen. Mi minden vendéget ugyanúgy kezelünk. Nincs megkülönböztetés egy miskolci és egy szállóvendég között. A konyha például nem is tudja, mikor melyik a külsős vagy félpanziós vendég. Ugyanazt a minőséget, adagot és tálalást kapja mindenki. Számunkra a minőség az elsődleges.

 

Mit jelent a mindennapi működésben a Michelin ajánlás? Akarnak változtatni a koncepción, hogy esetleg a csillag is meglegyen, vagy marad minden így?

A Michelin ajánlás egy igazán szép elismerése a munkánknak. Azt gondolom - bízom benne-, hogy ez nem változtatott meg minket semmiben. A célunk továbbra is az, hogy minden vendég jól érezze magát nálunk. Nem szeretnénk magunkra extra terheket rakni, ezért mi tovább tapossuk az eddigi utunkat. Ha ez Michelin ajánlást ér, annak nagyon örülünk. Természetesen szeretnénk megőrizni továbbra is, de azt fontosnak tartom, hogy nem Michelin ellenőröknek főzünk. Az ajánlásunkat 2022-ben szereztük, szinte hihetetlen volt, tényleg a semmiből kaptuk a hírt. 2023-ban pedig éppen az El Caminon, Burgosban sétáltam amikor jött az üzenet, hogy megtartottuk. Egész nap hatalmas, büszke mosollyal az arcomon mentem tovább az utamon.

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Lezárult az a Zsámbék önkormányzata által kiírt pályázat, mely a Zsámbéki Öregtemplom és környezetének megújítására irányul. A tervek alapján újjáépülhet a zsámbéki premontrei templom, a középkori magyar templomépítészet egyik legikonikusabb és legszebb környezetben található szakrális épülete.
Ahogy beköszönt a tél, ösztönösen menedéket keresünk a hideg elől. Azonban ezt nem csupán otthonunk melegében találhatjuk meg, hanem Magyarország csodálatos gyógyfürdőiben is. Merüljetek el a testet-lelket simogató, selymes termálvízben, ahol lebegés közben a kültéri medencékből gyönyörködhettek a téli világban!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.