Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Vert perec, böllérmáj, gyórói gombóc és újragondolt halételek – Várnak a rábaközi gasztroélmények

2023.10.04 | 7 perc

A Rábaköz – az egyik legjellegzetesebb kisalföldi kistáj – telis-tele van csodákkal. Csorna, Kapuvár és a környező, meseszerű falvak jó néhány kirándulást megérnek. Ezúttal arra vállalkoztunk, hogy az ottani sajátos finomságokat, gasztrokulturális érdekességeket szedjük csokorba. Ízkalandra fel!

 

Győr-Moson-Sopron megye sok-sok emblematikus gasztroélmény otthona. Ezen belül, a Kapuvári- és a Csornai-síkból álló Rábaköz kitűnő példája a múltidéző receptek, a helyi bioalapanyagok, a hagyományőrző gasztroprogramok és a falusi turizmus elegyének.

 

Alkotás a tűzhely körül is

A helybéliek alkotói vágyának köszönhetően sok helyen fennmaradtak a gyönyörű népviseletek, népművészeti remekek (például a kékfestő mesterek darabjai és a höveji csipkék), illetve a 19. századi falukép. Az alkotás öröme természetesen a konyhába is beköltözött, és a mai napig ízletes lakomákat varázsol az asztalra.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Irimi Norbi Photo (@1r1m1n0r81_ph070) által megosztott bejegyzés

 

 

Nagyszerű biotermékek és halételek

A biogazdák remek portékái a mai napig szuper kiindulópontot jelentenek az olykor egyszerű, de nagyszerű, olykor pokolian bonyolult és hosszadalmas, de annál finomabb receptekhez. A vizek birodalmaként is emlegetett kistáj sok-sok halételt tartogat. Régen például rendszeresen főzték a halászok a csíkhalból és káposztából készült ételt. Ma már harcsából vagy csukából rittyentik ezt a finomságot, hiszen a csíkhal védett állat lett.

 

 

 

Rábaközi perec

Szerte az országban ismerik a másnaposság ellenszereként is számontartott rábaközi perecet (vagy más néven: vert perecet). A több mint 200 éves múlttal rendelkező étel nélkül elképzelhetetlenek a helybéli ünnepek, lakodalmak, búcsúk, vigasságok. A főzött és sütött tésztaféleségnek számító finomság receptje titkos, lényegében családtagról családtagra száll, tehát ahány ház, annyiféle perec.

A titok ellenére van némi információ a hozzávalókról: tej, tojás, vaj, szalalkáli és hamuzsír (vagyis kálium-karbonát) biztosan kell hozzá. Elkészítése összetett és mondhatni komoly fizikai helytállást igényel, innen ered a mondás: „a perec verve jó”. A törékeny perec íze egy töltetlen képviselőfánkot juttathat eszünkbe, manapság kávéhoz, teához is kínálják.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Néptánc Élet (@neptanc_elet) által megosztott bejegyzés

 

 

Kapuvári böllérmáj

Évtizedek óta Kapuvár egyik védjegyeként emlegetik a böllérmájat, és az ehhez kapcsolódó fesztivált, amit rendszerint februárban hoznak tető alá. Akkor se essünk pánikba, ha nem a fesztivál idején érkezünk a városba (persze a szuper hangulat miatt érdemes ezt is megejteni), ugyanis a helyi vendéglők kínálatában gyakran szerepel a neves fogás.

Az étel lényege, hogy a sertésmájhoz a jókora mennyiségű vöröshagymán és fűszerpaprikán kívül velőt is hozzáadnak. A fűszerek közül a majoranna illik hozzá a legjobban, otthoni főzőcskézés során arra viszont extrán figyeljünk, hogy sózni csak a tányéron szabad, mint minden májas fogás esetében.

Vendéglátás Kapuváron>>

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tercia Restaurants (@tercia.restaurants) által megosztott bejegyzés

 

 

 

Gyórói gombóc

Gyórón minden évben gombócfesztivált rendeznek. A folklór részeként emlegetett gombóclegenda nem akármilyen történetet tár elénk. Történt ugyanis az 1800-as években, hogy az egyik helybéli asszony szilvás, túrós és lekváros gombócot főzött, ám a jókora adagból másnapra is maradt. Mivel még akkor sem fogyott el az étel, a baromfiudvarban kötött ki, ahonnan átgurultak a kerítés alatt egészen a vízelvezető árokig. A legenda szerint a kacsák egészen Cirákig hajtották a gombócokat. Azóta hívják a környéken a gyórói lakosokat gombócfalviaknak. Mindenesetre, ha itt járunk, eredjünk a gombócfesztivál nyomába!

További, kihagyhatatlan fogások:

– rábaközi húsgombóc­leves,
– kapuvári bicskás pecsenye,
– Hanság-széli babgulyás,
– rábaközi vegyes pörkölt,
– árpási kaporleves,
– bocskoros tojásleves,
– ökörfarok leves kónyi módra, gombóccal,
– kónyi gombóc,
– rábaközi bableves,
– szanyi legényfogó leves,
– szanyi zsemlegombóc,
– csornai babos hús,
– csornai tokány,
– csornai töltött hús,
– farádi töltött káposzta,
– rábaszováti húsos gombóc,
– kónyi véreshurka,
– rábapatonai rényés kolbász,
– kapuvári bicskás szelet,
– szanyi rostélyos,
– barbacsi barackfánk,
– bogyoszlói bárány,
– bikaalakú lakodalmi kalács,
– mihályi kalinkó,
– kapuvári kulcsos kalács.

Vert perec, böllérmáj, gyórói gombóc és újragondolt halételek – Várnak a rábaközi gasztroélményekVert perec, böllérmáj, gyórói gombóc és újragondolt halételek – Várnak a rábaközi gasztroélmények

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Festői túraútvonalak és szemet gyönyörködtető panorámák szegélyezik az utat mindenfelé a Bükk vidékén járva, mely ősszel egészen új arcát mutatja a kalandra éhes vándoroknak. Hódítsd meg a legszebb látnivalókat, melyekhez most 5+1 csodás szálláshelyet ajánlunk – természetesen wellnesszel!
Átvágtál már a Mátra lehengerlő függőhídján, ami helyenként megközelíti egy 10 emeletes panelház magasságát? Ha ez túl meredek élmény lenne, akkor inkább nézd meg a Balaton legújabb lombkorona-sétányát vagy kirándulj egyet a Kányavári-hídon túl, a Kis-Balatonnál!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!