Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Vert perec, böllérmáj, gyórói gombóc és újragondolt halételek – Várnak a rábaközi gasztroélmények

2023.10.04 | 7 perc

A Rábaköz – az egyik legjellegzetesebb kisalföldi kistáj – telis-tele van csodákkal. Csorna, Kapuvár és a környező, meseszerű falvak jó néhány kirándulást megérnek. Ezúttal arra vállalkoztunk, hogy az ottani sajátos finomságokat, gasztrokulturális érdekességeket szedjük csokorba. Ízkalandra fel!

 

Győr-Moson-Sopron megye sok-sok emblematikus gasztroélmény otthona. Ezen belül, a Kapuvári- és a Csornai-síkból álló Rábaköz kitűnő példája a múltidéző receptek, a helyi bioalapanyagok, a hagyományőrző gasztroprogramok és a falusi turizmus elegyének.

 

Alkotás a tűzhely körül is

A helybéliek alkotói vágyának köszönhetően sok helyen fennmaradtak a gyönyörű népviseletek, népművészeti remekek (például a kékfestő mesterek darabjai és a höveji csipkék), illetve a 19. századi falukép. Az alkotás öröme természetesen a konyhába is beköltözött, és a mai napig ízletes lakomákat varázsol az asztalra.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Irimi Norbi Photo (@1r1m1n0r81_ph070) által megosztott bejegyzés

 

 

Nagyszerű biotermékek és halételek

A biogazdák remek portékái a mai napig szuper kiindulópontot jelentenek az olykor egyszerű, de nagyszerű, olykor pokolian bonyolult és hosszadalmas, de annál finomabb receptekhez. A vizek birodalmaként is emlegetett kistáj sok-sok halételt tartogat. Régen például rendszeresen főzték a halászok a csíkhalból és káposztából készült ételt. Ma már harcsából vagy csukából rittyentik ezt a finomságot, hiszen a csíkhal védett állat lett.

 

 

 

Rábaközi perec

Szerte az országban ismerik a másnaposság ellenszereként is számontartott rábaközi perecet (vagy más néven: vert perecet). A több mint 200 éves múlttal rendelkező étel nélkül elképzelhetetlenek a helybéli ünnepek, lakodalmak, búcsúk, vigasságok. A főzött és sütött tésztaféleségnek számító finomság receptje titkos, lényegében családtagról családtagra száll, tehát ahány ház, annyiféle perec.

A titok ellenére van némi információ a hozzávalókról: tej, tojás, vaj, szalalkáli és hamuzsír (vagyis kálium-karbonát) biztosan kell hozzá. Elkészítése összetett és mondhatni komoly fizikai helytállást igényel, innen ered a mondás: „a perec verve jó”. A törékeny perec íze egy töltetlen képviselőfánkot juttathat eszünkbe, manapság kávéhoz, teához is kínálják.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Néptánc Élet (@neptanc_elet) által megosztott bejegyzés

 

 

Kapuvári böllérmáj

Évtizedek óta Kapuvár egyik védjegyeként emlegetik a böllérmájat, és az ehhez kapcsolódó fesztivált, amit rendszerint februárban hoznak tető alá. Akkor se essünk pánikba, ha nem a fesztivál idején érkezünk a városba (persze a szuper hangulat miatt érdemes ezt is megejteni), ugyanis a helyi vendéglők kínálatában gyakran szerepel a neves fogás.

Az étel lényege, hogy a sertésmájhoz a jókora mennyiségű vöröshagymán és fűszerpaprikán kívül velőt is hozzáadnak. A fűszerek közül a majoranna illik hozzá a legjobban, otthoni főzőcskézés során arra viszont extrán figyeljünk, hogy sózni csak a tányéron szabad, mint minden májas fogás esetében.

Vendéglátás Kapuváron>>

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tercia Restaurants (@tercia.restaurants) által megosztott bejegyzés

 

 

 

Gyórói gombóc

Gyórón minden évben gombócfesztivált rendeznek. A folklór részeként emlegetett gombóclegenda nem akármilyen történetet tár elénk. Történt ugyanis az 1800-as években, hogy az egyik helybéli asszony szilvás, túrós és lekváros gombócot főzött, ám a jókora adagból másnapra is maradt. Mivel még akkor sem fogyott el az étel, a baromfiudvarban kötött ki, ahonnan átgurultak a kerítés alatt egészen a vízelvezető árokig. A legenda szerint a kacsák egészen Cirákig hajtották a gombócokat. Azóta hívják a környéken a gyórói lakosokat gombócfalviaknak. Mindenesetre, ha itt járunk, eredjünk a gombócfesztivál nyomába!

További, kihagyhatatlan fogások:

– rábaközi húsgombóc­leves,
– kapuvári bicskás pecsenye,
– Hanság-széli babgulyás,
– rábaközi vegyes pörkölt,
– árpási kaporleves,
– bocskoros tojásleves,
– ökörfarok leves kónyi módra, gombóccal,
– kónyi gombóc,
– rábaközi bableves,
– szanyi legényfogó leves,
– szanyi zsemlegombóc,
– csornai babos hús,
– csornai tokány,
– csornai töltött hús,
– farádi töltött káposzta,
– rábaszováti húsos gombóc,
– kónyi véreshurka,
– rábapatonai rényés kolbász,
– kapuvári bicskás szelet,
– szanyi rostélyos,
– barbacsi barackfánk,
– bogyoszlói bárány,
– bikaalakú lakodalmi kalács,
– mihályi kalinkó,
– kapuvári kulcsos kalács.

Vert perec, böllérmáj, gyórói gombóc és újragondolt halételek – Várnak a rábaközi gasztroélményekVert perec, böllérmáj, gyórói gombóc és újragondolt halételek – Várnak a rábaközi gasztroélmények

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Festői túraútvonalak és szemet gyönyörködtető panorámák szegélyezik az utat mindenfelé a Bükk vidékén járva, mely ősszel egészen új arcát mutatja a kalandra éhes vándoroknak. Hódítsd meg a legszebb látnivalókat, melyekhez most 5+1 csodás szálláshelyet ajánlunk – természetesen wellnesszel!
Átvágtál már a Mátra lehengerlő függőhídján, ami helyenként megközelíti egy 10 emeletes panelház magasságát? Ha ez túl meredek élmény lenne, akkor inkább nézd meg a Balaton legújabb lombkorona-sétányát vagy kirándulj egyet a Kányavári-hídon túl, a Kis-Balatonnál!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Programajánló június-júliusra: 15+1 nyári gasztro- és egyéb fesztivál
2024.05.28 | 12 perc | Gasztronómia | Események
Levendulát szüretelnél, epres kézműves termékeket kóstolnál, boroznál vagy söröznél? Akkor nem kell tovább keresned, válogatásunkban mindezt megtalálod! Júniusban és júliusban izgalmasabbnál izgalmasabb szabadtéri programok közül válogathattok, ezért cikkünkben összegyűjtöttünk nektek 15+1 olyan nyári eseményt, ahol garantáltan jól fogtok szórakozni.
10 isteni pizzéria Budapesten, ha igazi olasz ízekre vágytok!
2024.04.24 | 7 perc | Gasztronómia
Bár hivatalos közvélemény-kutatást nem végeztünk a témában, mégis magabiztosan állíthatjuk, hogy a legtöbb embernél a pizza a kedvenc ételek között kapott örökre szóló bérletet. Azonban pizza és pizza között is hatalmas különbség van, mi pedig semmit sem szeretnénk a véletlenre bízni, úgyhogy íme 10 olyan pizzéria a fővárosban, ahol nem tudunk rosszat rendelni az étlapról!
Mágikus erdőfürdő, vártúra és templomromok – kihagyhatatlan programok nyárra
Új kalandokra vágysz? Akkor feltétlenül böngészd át friss bakancslistánkat, melyre a legjobb programok kerültek fel! Eredj templomromok nyomába a Balaton-felvidéken, kutasd fel a legjobb kilátókat, szépséges tanösvényeket és ellenállhatatlan vendéglátóhelyeket, fürdőket is!