Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Újjáépülhet a zsámbéki romtemplom

2023.12.15 | 3 perc

Lezárult az a Zsámbék önkormányzata által kiírt pályázat, mely a Zsámbéki Öregtemplom és környezetének megújítására irányul. A tervek alapján újjáépülhet a zsámbéki premontrei templom, a középkori magyar templomépítészet egyik legikonikusabb és legszebb környezetben található szakrális épülete.

Forrás: MTI

 

Az Öregtemplom és a premontrei kolostor 1220 körül épült és a közép-európai klasszikus gótika egyik legszebb, legalább részben megmaradt emléke. A háromhajós bazilika az 1753-as földrengéskor súlyosan megrongálódott. Möller István, a magyar műemlékvédelem egyik legjelentősebb alakja 1889-ben hozzákezdett a restauráláshoz, jelentős munkát végzett, de tervei ellenére nem sikerült újjáépíteni a templomot. A csaknem 300 éves pusztulás és az elmúlt évtizedek eredménytelen beavatkozásai miatt összeomlás fenyegeti a pótolhatatlan műemléket.

Összesen 17 pályamű érkezett a zsámbéki önkormányzat az ÉKM támogatásával kiírt nyílt tervpályázatra, melyet végül a Közti Zrt. nyert meg. Pályázatukban tégla kiegészítéssel rekonstruálták a templomot és konkrét megoldási javaslatot fogalmaztak meg a tornyok fedésére, valamint megteremtették a restaurátor és az építész együttműködését.

Az ÉKM elkötelezett a műemlékvédelem megerősítése iránt, ezért önálló helyettes államtitkárságot kapott a terület és az idei év végén tovább erősödik személyi állományában, emellett a műemlék támogatásra és hasznosítására olyan koncepció készült el, amely hosszú távon is biztosítja az épületek fennmaradását. Ennek jegyében épül újjá a zsámbéki premontrei templom, így a korábban szintén eredeti formájában helyreállított Jákon, Lébényben és Ócsán található templomokhoz hasonlóan az érdeklődők képet kaphatnak a középkori magyarországi építészetről.

A zsámbéki templom szakrális jellege is helyreáll, a felújítás után a premontrei szerzetesek is visszatérnek a kolostorba a tervek szerint.

Újjáépülhet a Zsámbéki Romtemplom Újjáépülhet a Zsámbéki Romtemplom

Újjáépülhet a Zsámbéki Romtemplom Újjáépülhet a Zsámbéki Romtemplom

 

 

Szállástippek Zsámbékon és környékén>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Tombol a hideg idő és talán nincs is jobb módja annak, hogy felmelegedjünk a téli zimankóban, mint belekortyolni egy csésze ínycsiklandó forró csokoládéba. A főváros varázsa a hűvösebb hónapokban is ezernyi színben ragyog – a meghitt hangulatot pedig érdemes fokozni a legcsábítóbb forrócsoki-lelőhelyek felfedezésével. Ebben a cikkben 7 helyet mutatunk, ahol az aromás ital és a hangulatos környezet egyaránt magával ragad.
A Michelin-ajánlott Avalon Ristorante corporate chefje nemrégiben egy lenyűgöző és inspiráló kalandra vállalkozott – megjárta az El Camino-t, a híres zarándokutat. Hogy miként lehet 5 hétre elvonulni a konyha világából, és milyen tapasztalatokkal gazdagodott maga és az étterem vonatkozásában, erről mesél nekünk Szepesi Gábor.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.
10 kirándulástipp a következő meseszép kiruccanásaidhoz
Egyedülálló sziklaformák, páratlan panorámás kilátók, csörgedező vízesések, eldugott erdei útvonalak, rejtélyes pincesorok, kápolnák, templom- és kastélyromok – csak hogy néhányat említsünk arról a legújabb listánkról, amin te is biztosan találsz kedvedre valót! Szemezgess, inspirálódj és vedd nyakadba az országot!