Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bakancslista a zimankós hónapokra: 5 álomszép téli kirándóhely Magyarországon

Ne riasszanak el a mínuszok, mindenkit várnak a csodálatos téli kirándulóhelyek Magyarországon! Talpunk alatt ropog a hó, körülöttünk pedig fehér köntösbe bújt a táj - télen a természeti kincseink is egészen más arcukat mutatják. Ha ti is szeretnétek a legtöbbet kihozni a hideg évszakból, akkor válogassatok a cikkünkben lévő kirándulóhelyekből. Kapjátok fel a családot és a barátokat, és indulás!

Szuper téli szállásajánlatok>>

 

Lillafüredi vízesés

Lillafüred Miskolc településrésze, azonban nem kell sokat utaznunk a belvárostól, hogy magunk mögött hagyjuk a nyüzsgő utcákat. A kanyargós, erdővel szegélyezett utak egy mesevilágba repítenek, melynek végén a környék éke, a 20 méter magas vízesés áll. A természeti látványosság a közhiedelemmel ellentétben mesterségesen lett kialakítva, a Palotaszálló és a támfallal tagolt sétány megépítésekor „született”. A lezúduló víztömeg látványa minden évszakban gyönyörű, de a megemelkedett vízmennyiség miatt a tél a legjobb időszak, ha teljes pompájában szeretnénk látni.

Télen is csodálatos látvány a Lillafüredi vízesés - Fotó: ittjartam.hu / UgorTélen is csodálatos látvány a Lillafüredi vízesés - Fotó: ittjartam.hu / Ugor

 

 

Rám-szakadék (Dömös)

Ugyan némi ügyességet igényel, de a kevésbé tapasztalt túrázóknak is könnyedén bejárható a Dömös és Dobogókő között található kirándulóhely. A Rám-szakadék nem véletlenül az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb túraútvonala, ugyanis a létrákon és köteleken teljesíthető fél-egynapos kirándulás zubogó vízesésekkel és varázslatos erdőkkel tarkítva egészen egyedi hangulatú. A szurdokvölgyet néhol akár 35 méteres sziklafalak veszik körbe, melyek helyenként 3-4 méterre szűkülnek, ezért indulás előtt érdemes észben tartani, hogy a nagy tömegek elkerülése és a balesetveszély miatt a szakadék csak Dömös felől közelíthető meg.

A Rám-szakadék (Dömös) minden évszakban gyönyörű, de kihívásos kirándólhelyA Rám-szakadék (Dömös) minden évszakban gyönyörű, de kihívásos kirándólhely

 

Jeges Balaton

A nyár végeztével nem kell elbúcsúznunk a Balatontól, hiszen ősszel és télen is kirándulhatunk kedvelt tavunk körül, sőt, télen, egy kis szerencsével, még akár korcsolyázhatunk is rajta. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem is kis mázlira van szükség, hogy a tó jege olyan vastagságot érjen el, hogy biztonságosan rá tudjunk menni; a 20. század első felében a tél leghidegebb napjain a hőmérséklet akár a mínusz 20 fokot is elérte, manapság ezt már megközelíteni sem szokta. Ha végül nem is csúszkálunk rajta, a partról mindenképpen csodáljuk meg, hiszen lélegzetelállító látványt nyújtanak az egymással összeütköző hatalmas táblák.

Téli utazási tippek - Balaton, télenTéli utazási tippek - Balaton, télen

 

 

Fátyol-vízesés (Szilvásvárad)

A Lillafüredi vízesés után egy teljes egészében a természet által kialakított zuhatagot is a figyelmetekbe ajánlunk: ez Szilvásvárad kedvelt látványossága, a Fátyol-vízesés. A 17 méter hosszú lépcsős mésztufagáton futó víztömeget a Szikla- és a Szalajka forrás táplálja, míg nevének eredete kétséges, de valószínűleg a hömpölygő vízfátyol jellegéről kaphatta. A látnivaló gyermekes családok számára is ajánlott, hiszen a nem mindennapi képződmény kisvasúttal is kényelmesen elérhető, ha nem szeretnénk a községtől induló hosszabb túrát bevállalni.

Toplistás kirándulóhelyek télen - Fátyol-vízesés (Szilvásvárad)Toplistás kirándulóhelyek télen - Fátyol-vízesés (Szilvásvárad)

 

 

Erzsébet-kilátó (Budapest)

1910 óta áll a Normafa szomszédságában Budapest egyik legkedveltebb kirándulócélpontja, az Erzsébet-kilátó, mely az 527 méter magas János-hegy csúcsán várja a látogatókat. A különleges, neoromán stílusú fehér teraszos épületet 2001 és 2005 között teljesen felújították, azóta alsó szintjén a műemlék múltjával kapcsolatos történeti kiállítás tekinthető meg. A fotók nézegetését követően utunk csak a torony tetejére vezethet, ahonnan tiszta időben akár 80 kilométerre is elláthatunk.

Budapest egyik legnépszerűbb kirándulóhelye télen is az Erzsébet-kilátóBudapest egyik legnépszerűbb kirándulóhelye télen is az Erzsébet-kilátó

 

 

Kékestető

A Kékestető Magyarország legtöbbet fotózott úti célja, így egész biztosan senkinek nem kell bemutatni, de a legmagasabb, 1014 méteres magasságot jelző csúcskő meghódítása mellett számos egyéb programlehetőség is vár az Északi-középhegység nevezetes pontjánál. Felmászhatunk a hazai televíziózás jelképeként meghagyott TV-toronyba, ahol ihatunk egy forró italt a körpanorámás teraszon, miközben a kilátásban gyönyörködünk. Számos túralehetőség közül választhatunk felkészültségünknek megfelelően, a tél beköszöntével pedig lassan megnyílik a Kékestető Sícentrum is, ahol az extrém sportok szerelmesei kipróbálhatják a 600 vagy az 1800 méteres lesiklópályákat.

Téli kirándulóhelyek - KékestetőTéli kirándulóhelyek - Kékestető

 

 

Nyitókép:Millenniumi kilátó Szilvásváradon

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A mézeskalács illatú decemberre igazán különleges programokkal készültünk neked. Kövesd Jancsi és Juliska példáját, és merülj el velünk együtt a mézeskalács házak, valamint a mézes programok varázslatos világában! Jöjjenek a tél legédesebb élményei!
Ha baráti társasággal vagy a család több tagjával mennétek el egy hosszú hétvégére, esetleg néhány napra, a legjobb választás egy olyan vendégház, mely több szobával és közösségi térrel is rendelkezik. Gyűjtöttünk néhányat, melyek a pihenéshez és az aktív kikapcsolódáshoz is jó kiinduló pontok lehetnek.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.