Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tündérek lépcsője és völgybe zárt falvak - Mesélő helyek a Kelet-Mecsek ölelésében

A vadregényes Kelet-Mecsek hangulatos mesefalvakat, rejtett látnivalókat, kies völgyeket, csodálatos túraútvonalakat és még számtalan más csodát tartogat nektek, amiért megéri túracipőt húzni 2023-ban is.

Mesés szállásajánlatok a Mecsekben>>

 

Sás-völgyi lombkorona sétány - Hetvehely

Különlegesen szép természeti környezetben bukkanhattok rá a csinos portákkal színesített Hetvehelyre, melynek megszületése egészen az Árpád-korig nyúlik vissza. Vegyétek be magatokat a madárdalos erdőkbe, ahol a Nyáras-forrás csobogásával a háttérben akár piknikezhettek és sütögethettek is!

A kalandos túrákból akkor sem lesz hiány, ha behatoltok a Sás-völgybe. Itt 6 méter magasan és 50 méter hosszan járhatjátok végig a fából ácsolt lombkoronasétány- és tanösvényt – miután elkészült. Egyelőre ugyanis az építmény felújítás alatt van. Az átadás után az óriási tölgyfarönkökön támaszkodó ösvényen ballagva sok tudással gazdagodhattok majd a látványos információs tábláknak köszönhetően.

A faluban egyébként egy szuper pecázást is beiktathattok a Hetvehelyi Horgásztónál vagy felkutathatjátok a Gábor Antal-kilátót!

Szállásajánlatok a Mecsekben>>

Mesés látnivalók a Kelet-Mecsekben - Sás-völgyi lombkorona sétány, HetvehelyMesés látnivalók a Kelet-Mecsekben - Sás-völgyi lombkorona sétány, Hetvehely

 

 

KELET-MECSEK TÁJVÉDELMI KÖRZET

Máré-vár - Magyaregregy

A Boldog Asszony völgyében elterülő Magyaregregyen friss levegővel tölthetitek meg a tüdőtöket, amibe tavasszal és nyár elején kellemes bazsarózsa illat vegyül. A festői elhelyezkedésű falu még a magyar irodalom ismert alakját, Gárdonyi Gézát is megigézte.

Nézzétek meg ti is a saját szemetekkel ezt a hangulatos községet, mely fölé őrszemként magasodik a legendákkal övezett Máré-vár! Ismerjétek meg a híres erődítmény köré fonódott mondát és az épület történetét a tatárjárás utántól kezdve az orosz tankokig! A mobilra ingyenesen letölthető virtuálkalauzzal ráadásul barangolás közben valóban életre kel a múlt. Utána pedig az innen szerteszét futó kirándulóútvonalakon érdemes továbbmenni, melyek a Cigány-hegyi kilátóhoz és a Pásztor-forráshoz is elvezetnek.

Figyelem! Máré-vára 2023. május 1-jén nyitja meg újra kapuit!

Szállásajánlatok Magyaregregy környékén>>

Mesés látnivalók a Kelet-Mecsekben - Máré-vár, MagyaregregyMesés látnivalók a Kelet-Mecsekben - Máré-vár, Magyaregregy

 

Dél-Dunántúli barangolások a Ferde-vízeséstől a kalandos Siklósi várig
Mesebeli titkok nyomába eredtünk a Dél-Dunántúlon, ahol betértünk a legendás Siklósi várba, megnéztük az óbányai Ferde-vízesést, valamint a híres Csepegő-sziklát, de útba ejtettük a komlói Mini Zoo-t és Pécsváradot is. Ezt ne hagyjátok ki!

 

 

Schlossberg templomrom - Mecseknádasd

Ott, ahol a szilaj hegyek dombsággá szelídülnek, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet peremén, egy festői völgy mélyén lelhettek rá Mecseknádasdra. A falu utcáin bolyongva könnyen megütheti a fületeket egy-egy német tájszó, hiszen az itt élők ma is büszkék gazdag örökségükre, hagyományaikra. Az 5 nagy pincesoron mennyei borokat kóstolhattok végig, de érdemes felkeresni egy eldugott kincset is, a Schlossberg templomromot.

A romokat egy kis tisztáson találjátok a falu fölött, fákkal és bokrokkal övezve. A szebb napokat látott épület a XIV. században még háromhajós templom volt, ám a török időkben úgy hozta a szükség, hogy hamar erődítménnyé lépett elő. Fújjátok ki magatokat a pihenőpadoknál, majd menjetek tovább a közeli Vár-hegyi kilátóhoz és a Várdombi forráshoz is!

Szállásajánlatok Mecseknádasd környékén>>

Mesés látnivalók a Kelet-Mecsekben - Schlossberg templomrom (Mecseknádasd)Mesés látnivalók a Kelet-Mecsekben - Schlossberg templomrom (Mecseknádasd)

 

 

Óbányai-völgy - Óbánya

Mesebeli szurdokvölgybe csöppenhettek a két domb közé beékelődött Óbányán, amit előszeretettel emlegetnek „a magyar Svájcként”. A hegyi patak köré rendeződött falu legdrágább kincse a természeti értékekben dúskáló Óbányai-völgy. Kövessétek a Dél-dunántúli Kéktúra útját, ami a völgykatlan legszebb részeihez irányít titeket!

Útba ejtitek majd a mohával benőtt sziklahasadékot, a Csepegő sziklát, a Bodzás-forrást és pihenőhelyét, valamint a köznyelvben sokszor csak Tündér lépcsőként emlegetett Ferde-vízesést is. Ezen a fantasztikus túrán biztosan nem lankad majd a figyelmetek, mert szinte még el se hagyjátok az előző látnivalót, de máris ott terem az újabb. Fedezzétek fel a Pisztrángos tavakat, az Óbányai kilátót, illetve az Óbányai Fazekas Kiállítás és Helytörténeti Gyűjteményt is!

Ha elfogadtok egy tippet, akkor azt tanácsoljuk, hogy térképezzétek fel és másszátok meg a Cigány-hegyi kilátót is a pazar panorámáért!

Szállásajánlatok Óbánya környékén>>

Mesés látnivalók a Kelet-Mecsekben - Ferde-vízesés (Óbánya)Mesés látnivalók a Kelet-Mecsekben - Ferde-vízesés (Óbánya)

Mesés látnivalók a Kelet-Mecsekben - Csepegő-szikla (Óbánya)Mesés látnivalók a Kelet-Mecsekben - Csepegő-szikla (Óbánya)

 

 

Pompás kastély és arborétum - Püspökszentlászló

Bár papíron Hosszúhetényhez tartozik, mégis olyan, mintha csak egy külön világ lenne a Zengő hegy északi oldalának völgyébe rejtőző Püspökszentlászló. A helyiek szerint még Szent László király is előszeretettel vadászott a környéken, aki egyszer a tomboló vihar elől egy barlangban húzta meg magát.  
Tavasztól őszig nézzétek meg közelebbről a püspökszentlászlói kastélyt és az arborétumot! A belépődíj tartalmazza az élvezetes idegenvezetés díját és a földi paradicsomnak is beillő kert bebarangolását. A kanyargó ösvények, a virágok illata és a kedves fahidak látványa igazán idilli összképet ad. Csodáljátok meg a fenyőzsindellyel fedett Szent László-templomot is, mely lélegzetelállító főoltárral kápráztatat el!

Szállásajánlatok Püspökszentlászló környékén>>

Mesés látnivalók a Kelet-Mecsekben - Szent László-templomMesés látnivalók a Kelet-Mecsekben - Szent László-templom

 

Gasztrosiker Hosszúhetényben - Az étterem, amiért átszeled az országot: Hosszú Tányér
Egy csepp kis faluban, a Zengő lábánál találjuk a Hosszú Tányér éttermet, ahol Hosszú Franciska étteremtulajdonos megvalósította a helyet, amely korábban legmerészebb álmaiban sem szerepelt. A kétgyermekes vállalkozó a 3500 fős Hosszúheténynek egy országos hírnevű éttermet adott, ahol a finom ételek mellett a hagyományok tisztelete, megőrzése, a barátságos környezet és a vendégélmény magas színvonalon való gyakorlása emeli az éttermet az átlag fölé.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A fehérborok közül a pannonhalmi Cseri Pincészet 2019-es Septimus Rajnai Rizlingje, a vörösborok kategóriájában pedig a villányi Günzer Tamás Pincészet 2019-es GT 50 Cuvée-je nyerte el a 2022-es Magyar Bor Nagydíjat, a Magyar Borszakírók Köre (MBK) döntése alapján.
A nemzetközi dzsessz színtér sztárjai, köztük Lizz Wright, Stacey Kent, Avishai Cohen, Simon Phillips, Anouar Brahem, Stanley Clarke és Paal Nilssen-Love lép fel a Jazzfest Budapesten április 26-tól május 17-ig.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
7 magyar mesefalu, ami rabul ejti a szíveteket
Fedezd fel az ország legszebb településeit! Még a határt sem kell átlépnünk ahhoz, hogy varázslatos kirándulóhelyeket találjunk, mert Magyarország legszebb falvaival úton-útfélen találkozhatunk. Ezek a bájos települések önmagukban is csodálatosak, de ezen kívül mesés programokat és látnivalókat is rejtenek. Gyertek velünk a Bakony lankáira, egy vadregényes völgykatlanba, különleges várakba és a Gerecse hangulatos lombkorona sétányára!
Mesés látnivalók az országot járva: 9 gyönyörű kálvária Magyarországon
A kálvária Krisztus keresztig tartó szenvedésének ábrázolására állított emlékhely, mely általában 14 stációjával a község legmagasabb pontján került felépítésre. Itthon nem csak vallási zarándokhelyek, hanem kihagyhatatlan látnivalók is, hiszen szuper kirándulóútvonalak közelében fekszenek. Elhoztunk nektek kilencet az ország legszebb kálváriái közül (a teljesség igénye nélkül).
Legendák nyomában - zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell
Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!
5+1 erdei szálláshely festői környezetben az Északi-Középhegységben
Nincs is jobb annál, mint amikor a mindennapok fáradalmait zavartalan, erdővel körülvett, festői környezetben pihenhetjük ki. A következő hat szálláshely tökéletes választás, ha szeretnétek elvonulni, kirándulni, romantikázni, vagy a baráti társasággal eltölteni néhány napot.
5 wellness hotel, ahol festői erdei környezetben pihenhettek
Ha már elegetek van a világból és csak meghitt nyugalomra vágynátok, akkor cikkünk nektek szól: olyan wellness hoteleket gyűjtöttünk most össze, ahol festői erdei környezetben pihenhetitek ki a fárasztó mindennapokat.