Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin

A 682 méterig magasodó Mecsek középhegység a Dél-Dunántúlon, Pécstől északra fekszik. Lejtőin számos olyan úti cél van, ami kihagyhatatlannak számít, ha Baranya megyében indulsz felfedezőútra. Most ezekből a kirándulóhelyekből gyűjtöttünk csokorba hatot, hogy a mediterrán barangolásodhoz inspirációként szolgáljanak.

 

A Pécsi-síkság, a Völgység és a Zselic által határolt, barlangokkal, szurdokvölgyekkel, víznyelőkkel és karsztforrásokkal tarkított Mecsek telitalálatnak számít, ha kirándulóhelyekről álmodozol. A karsztbokorerdők, a sziklagyepek, a gyönyörű bükkösök, és a páratlan szelídgesztenyék változatos tájat ígérnek a híres dél-magyarországi középhegységben. Mediterrán jellegű időjárása érdekes balkáni színezettel társul, amikor növényvilágát kémleljük. Kiemelt természeti érték például a ciklámenes színben pompázó bánáti bazsarózsa. És vajon merre érdemes barangolni a Mecsek ámulatba ejtő lankáin? Mutatunk 5+1 állomást, ami nem hiányozhat a listádról.

 

Máré-vár

Magyaregregy szépsége már sok-sok írót ámulatba ejtett. Így volt ezzel Gárdonyi Géza is, aki az Egri csillagok nyitójelenetét a község határába repítette. A környék egyik rejtett ékkövének számít a Máré-vár, amely romantikus lovagvárként tör az ég felé. Apró, ám látványos célpontként érdekes múltat idéz: az építmény elődje a 13. században, egy fa őrtorony helyén öntött formát. A reneszánsz palotává átépített erődítményt a törökök 1543-ban lerombolták, majd szép lassan katonai jelentőségét is elveszítette. 1700 környékén püspöki birtokként emlegették, aztán 300 évig gazdátlanul hevertek maradványai. 1956-ban szintén megélt egy ostromot, majd az 1960-as években izgalmas régészeti feltárás vette kezdetét. 2019-től ismét fogadnak látogatókat a legendákat is őrző falak között, ahol virtuális kiállítással kedveznek a turistáknak.

5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin - Máré-vár (Magyaregregy)5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin - Máré-vár (Magyaregregy)

 

 

Abaligeti Cseppkőbarlang

Az emberi szem számára észrevehetetlenül, ma is folyamatosan változik a Mecsek egyik leghíresebb természeti szépsége, az Abaligeti-barlang. A járatban csörgedező patak munkája tehát kétségtelen. A barlang 466 méteres főága gyalog, hétköznapi ruhában, kényelmesen végigbarangolható. A három mellékágat viszont csak kutatók látogathatják. Az egyedi formájú, fantázianévvel ellátott képződményekhez, sziklákhoz, cseppkőalakzatokhoz sokszor legendák is kapcsolódnak, amelyekről a túravezetők jó szívvel számot is adnak. Tudtad, hogy az Abaligeti Cseppkőbarlangban denevérek százai pihennek meg a téli időszakban? Ha érdekel, hogyan kutatják a denevéreket, milyen fajok élnek itthon, és hogy milyen táplálkozási és szaporodási szokásaik vannak, akkor irány a barlang bejáratától néhány méternyire található Denevérmúzeum!

5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin - Abaligeti-barlang/ Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, Komlós Attila5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin - Abaligeti-barlang/ Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, Komlós Attila

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 vidéki szálloda kültéri medencével, ahol mesés környezetben töltődhetsz fel
Napról napra közelebb kerülünk a nyárhoz, lassan, de biztosan nyitnak majd a strandok is, azonban ha elkerülnéd a hatalmas tömeget, akkor mutatunk 10 olyan szállodát, ahol hangulatos kültéri medencék mellett pihenheted ki a dolgos hétköznapokat. Dőlj hátra, élvezd a csendet és a hűsítő habokat!

 

 

 

Orfűi-tavak

A festményszerű Mecsek északi lábánál, a dimbes-dombos táj ölelésében csillan meg a több tározóból álló tórendszer, az Orfűi-tavak. Pécstől mindössze néhány kilométert kell utazni, hogy a tóparthoz érjünk. Az üdülőrész négy tóból áll: az Orfűi-tó mellett a Pécsi-tó, a Herman Ottó-tó és a Kovácsszénájai-tó is itt található. A tórendszert a Vízfő-forrás karsztvize táplálja. A bővizű karsztforrás lehetőségeinek kiaknázásával – az üdülőterületek létrehozásán túl – a vízi sportolás megteremtése és az árvízvédelem is fontos cél volt. A fürdőzés szerelmesei mellett a horgászat kedvelői is gyakran látogatják a környéket.

5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin - Orfű5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin - Orfű

Kirándulóhelyek a Mecsekben - Orfűi tóKirándulóhelyek a Mecsekben - Orfűi tó

 

 

 

Mecseknádasd: Schlossberg templomrom és Hétfájdalmú Szent Szűz Kápolna

A Mecsek keleti völgyében fekszik egy csodaszép falu: Mecseknádasd. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet határán lévő település egyik legjellegzetesebb eleme a nagy fenyőfák alatt induló, keskeny Öreg-patak, ami a Réka-völgyön csordogál végig. Ha itt jársz, szemléld meg közelebbről a 14. századi Schlossberg-templom romjait is! Érdekesség, hogy egy időben erődítményként használták, és megszállói a Pécs-Buda útvonalat kémlelték. Napjainkban a késő gótikus épületmaradványok és a török kori átépítések nyomai látszódnak, minden más titokzatosan, a felszín alatt fekszik. Mindössze másfél kilométert kell továbbmenni, hogy a híres Hétfájdalmú Szent Szűz-kápolnát is felfedezzük. A domboldalon elterülő kálvária miatt a helyi lakosok csak kálváriadombként emlegetik a magasztos helyszínt. A kálvária három – helyi faragóművészek munkáját dicsérő – feszületből, egy életnagyságú Mária-szoborból és 14 szimmetrikusan megjelenített stációból épül fel.

Kirándulóhely a Mecsekben - Schlossberg-templom romjai (Mecseknádasd)Kirándulóhely a Mecsekben - Schlossberg-templom romjai (Mecseknádasd)

5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin - Hétfájdalmú Szent Szűz-kápolna és kálvária (Mecseknádasd)5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin - Hétfájdalmú Szent Szűz-kápolna és kálvária (Mecseknádasd)

 

 

Malomvölgyi-tó és parkerdő

Pécs déli városrészén barangolva nem mehetünk el szó nélkül a Malomvölgyi-tó és parkerdő mellett. A romantikus, kertvárosi rész mennyei pihenést nyújt a városnézős napok hevében, de látnivaló is akad itt bőven: fedezd fel az István-, a Bagolyvár-, és a Zsíros-dombi kilátót! A Malomvölgyi-tó egy mesterséges tóegyüttes, amelyet két tó alkot: felső tava a Kökényi-tó, második tava pedig a Malomvölgyi 2-es tó. Pihenőhelyek is bőven vannak a parton: a 6 kilométernyi sétautat padok, tűzrakóhelyek, esőbeállók, futballpályák, ivókutak és játszóterek fonják körbe. Tudtad, hogy a Muszung-malom épülete is itt magasodik? Igazi kuriózumnak számít, hiszen ez az utolsó olyan vízimalom, amely oly pontosan jellemzi a 20. század eleji malomvölgyet.

5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin - Malomvölgyi-tó és parkerdő (Pécs)5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin - Malomvölgyi-tó és parkerdő (Pécs)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Felfedezésre váró látnivalók - városlátogatás Pécsett
Amennyiben kedvelitek a mediterrán hangulatot, a városnézés az egyik kedvenc hobbitok és emellett szívesen is turáztok, akkor Pécs tökéletes úti cél lesz számotokra. Ajánlónkban Pécs kihagyhatatlan látnivalóit gyűjtöttük nektek egy csokorba. Ismerjétek meg a 2010-es év Európa Kulturális Fővárosát.

 

 

Jakab-hegy és a Zsongor-kő

A Baranya megyei bandukolás hatodik ékköve a geológiai és kultúrtörténeti érdekességekben bővelkedő Jakab-hegy. A pálos kolostor romjait őrző, 592 méteres hegy varázslatos sziklaképződményei már sok-sok túrázó szívébe bevésődtek. A Jakab-hegy természetesen önmagában is lenyűgöző, ám ha felérünk a Zsongor-kőhöz, a pazar panoráma garantáltan megszeretteti velünk a Mecsek lankáit.

5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin - Zsongor-kő a Jakab-hegyen (Pécs)5+1 fantasztikus kirándulóhely a Mecsek lankáin - Zsongor-kő a Jakab-hegyen (Pécs)

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mindenki szívesen tölti olyan helyen a szabadidejét, ahol számtalan program és látnivaló vár rá. Még izgalmasabb az úti cél, ha ezeken felül szuper fürdőzési vagy strandolási lehetőségek is vannak, úgyhogy összegyűjtöttünk 10 olyan hazai várost, ahol a család minden tagja jól fogja érezni magát!
Vajon hol született Petőfi, Kisfaludy, Mikszáth, vagy Karinthy felesége? Hogy a következő kirándulásodhoz téged is homlokon csókoljon a múzsa, összegyűjtöttük az ihletadó nők szülővárosainak, szülőfalvainak főbb látnivalóit!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.